Na današnji dan 1873. godine dan ujedinjenja rivalskih gradova Budima i Pešte i rođendan Budimpešte

Budimpešta, slika
0
0

Nakon uspostave dvojne Austro-Ugarske monarhije i  ubrzanog pravnog uređenja države javila se potreba za formiranjem snažnog političkog centra u Mađarskoj, buduće prijestolnice.

Spajanje tri distrikta pod jednu administraciju, prvo je bila propisala mađarska revolucionarna vlada 1849.  godine, ali je odluka poništena, nakon reuspostavljanja habzburške vlasti. Odluku je konačno  sprovela autonomna mađarska kraljevska vlada, uspostavljena po austro-ugarskoj nagodbi,  na današnji dan 20. novembra  1873. godine.

Budimpešta  sa obje strane Dunava nastala je tako spajanjem Budima i Obude na desnoj obali, sa Peštom na istočnoj, lijevoj obali Dunava. Najveći protivnici ujedinjenja bili su upravo predstavnici predloženih gradova, koji su raznim upravnim i financijsko-pravnim argumentima priječili stvaranje jakog političkog središta ugarske države. Ubrzo nakon ujedinjenja, Budimpešta je počela progresivan razvoj i postala privredno i trgovačko središte cijele Ugarske.

Devedesetih godina devetnaestog stoljeća pojačanim naporom potaknuta je građevinska aktivnost, a u obnovi grada počelo se s izgradnjom sistema ulica prema pariškom uzoru. Posebnom atrakcijom smatralo se otvorenje podzemne željeznice, koja je ujedno bila prva na evropskom kontinentu i prva električna željeznica uopšte. Tridesetih godina dvadesetog stoljeća grad se počeo oporavljati od posljedica Prvog svjetskog rata, ali na pomolu su bila još teža vremena. Drugi svjetski rat prouzročio je veliku štetu gradu koji se još nije prilagodio novonastalom položaju na političkoj karti svijeta.

Oko 30 hiljada zgrada je  uništeno tokom Drugog svjetskog rata i poslije, 1956. u sovjetskoj vojnoj intervenciji u Mađarskoj.  Nakon teških vremena, nove investicije oživjele su grad.

Budimpešta je danas  srednjoevropska metropola i glavni politički, industrijski, trgovački i saobraćajni centar Mađarske sa  preko 1,7 miliona stanovnika.
Sa svojim prekrasnim mostovima, širokim avenijama i bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, Budimpešta je jedna od glavnih turističkih destinacija u svijetu, te s pravom nosi nadimak – Pariz istočne Europe.

austro-ugarskabudimDunavNa današnji danpešta
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI