Na današnji dan Susan Brownell Anthony glasala na izborima za američkog predsjednika

Susan B Anthony, sufrage, glasanje, žene, pravo glasa
0
0

Na današnji dan, 5. novembra 1872. godine, Susan B. Anthony (1820.-1903.), velika sufražetkinja, glasala je na izborima za američkog predsjednika i time zaradila prekršajnu prijavu.

Kad se nekoliko dana kasnije pojavila pred sucem, branila se pozivanjem na 14. amandman američkoga ustava, u kojem se pravo građanstva pa tako i pravo glasa – priznaje svim osobama, a ne samo muškarcima. Međutim, njena odbrana  bila je  uzaludana. Sudac Ward Hunt, koji je već prije početka suđenja bio pripremio i presudu i njeno obrazloženje, dodijelio joj je kaznu u iznosu od 100 dolara. Susan B. Anthony, koja je prije toga održala strastveni govor zalažući se za žensko pravo glasa, na presudu je reagirala riječima: “Časni suče, znajte da nikad neću platiti ni dolara vaše nepravedne kazne!”

Tako je i bilo. Što je zanimljivo, iako je kazna ostala neplaćena, država je zbog toga nikad nije progonila, bojeći se da će žalba stići do ustavnog suda, gdje bi pitanje 14. amandmana vjerovatno bilo protumačeno drugačije nego kod suca Hunta. Tako je Susan B. Anthony simboličnom i moralnom pobjedom nad patrijarhatom u to vrijeme ostala zapamćena za sva vremena i danas se smarta jednom od ikona pokreta za emancipaciju žena

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI