Da li je Thanksgiving Day komunistički praznik?

Thanksgiving Day - dan prestanka komunizma u Americi
0
0

Jedan od najpopularnijih američkih praznika jeste Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day). To je dan kada se porodice okupljaju na tradicionalnom ručku čije glavno jelo je pečena ćurka. Historičari smatraju da je prvi Dan zahvalnosti bio proslava obilne žetve ili izraz zahvalnosti Indijancima koji su pomogli prvim doseljenicima iz Engleske u Novi svijet u prvim mjesecima na nepoznatom tlu.

Pokret „Čajanka“ (Tea Party movement), konzervativna politička grupa unutar Republikanske stranke, smatra da su prvi doseljenici ustvari bili socijalisti koji su shvatili grešku kolektivizma i prihvatili kapitalizam. Oni su proslavljali slobodno tržište i privatno vlasništvo na Dan zahvalnosti, smatraju američki konzervativci i libertarijanci.

Zvanična verzija je da su doseljenici koji su u Novi svijet došli na brodu Mayflower 1620. godine, sljedeće godine proslavljali dobru žetvu sa Indijancima koji su ih podučili lovu i obradi zemlje na novom terenu.

Manje poznata, ali možda ne i naivna teorija, koju zastupaju pripadnici pokreta „Čajanka“, je mnogo zanimljivija. Prema njoj, prvi doseljenici u Plymouth su ustanovili komunistički sistem, gdje je sve što bi ulovili ili uzgojili na svojoj zemlji postajalo kolektivnom imovinom. Međutim, pošto niko nije mogao da ubire plodove svoga rada, malo ko je bio motivisan da radi pa se sistem raspao, a uslijedili su glad, pljačke i pometnja.

Konačno je upravnik kolonije, William Bradford, ukinuo ovaj sistem i dao svakom domaćinstvu parcelu zemlje. Doseljenici su odjednom postali produktivniji, jer su sada imali zemlju u privatnom vlasništvu. Sa pojavom privatnog vlasništva, porastao je i profit pa je to bio razlog da prvi doseljenici slave kapitalizam.

Historičari kažu da su doseljenici imali neku vrstu zajedničkog vlasništva koje William Bradford, tadašnji upravnik kolonije, naziva „zajedničkim predmetom“. No, plan je bio da se profit ostvari čim prije i namjera je bila da sistem bude kratkoročan. Historičari smatraju da su doseljenici bili više slični akcionarima u toj ranoj korporaciji nego socijalističkim radnicima.

Bradford je, smatraju historičari, ukinuo ovaj sistem 1623. godine, nakon prvog Dana zahvalnosti, ali ne zato što sistem nije funkcionisao, već zato što je bilo protivljenja među doseljenicima.

„Neženje nisu htjele da hrane supruge oženjenih muškaraca, a žene nisu htjele da peru veš neženja“, to je bio glavni razlog.

U svakom slučaju, verzija koja je postala popularna u posljednjih pet-šest godina i koju promoviše pokret „Čajanka“, zanimljiva je iz mnogo razloga, a ponajviše zato što govori mnogo o animozitetu američkog društva prema socijalizmu i komunizmu.

kapitalKomunizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI