WB: Iranska ekonomija je 27. u svijetu i od 2020. ulazi u razdoblje rasta

16 komentara

S udjelom od 0,53% u svjetskoj ekonomiji i 450 milijardi dolara nominalnog bruto domaćeg proizvoda Iran je na 27. mjestu liste najvećih svjetskih ekonomija, prenosi Svjetska banka (WB).

Prema posljednjim podacima koje je objavila Svjetska banka, iranski BDP je veći od mnogih drugih zemalja regije i svijeta, uključujući Norvešku, UAE, Južnu Afriku, Singapur, Maleziju i Finsku, objavio je IRIB u nedjelju.

Prema Svjetskoj banci, Sjedinjene Države i Kina najmoćnije su svjetske ekonomije i predstavljaju 23,89 posto, odnosno 15,86 posto globalne ekonomije, a slijede ih Japan, Njemačka, Britanija, Francuska i Indija.

Podaci, međutim, ukazuju na to da se jaz između Kine i Sjedinjenih Država postupno smanjuje.

15 najvećih svjetskih ekonomija čini 75 posto ukupnog svjetskog BDP-a, koji je prema izvješću Svjetske banke o globalnoj ekonomiji u 2018. godini iznosio 85 800 milijardi dolara.

U siječnju je Svjetska banka predvidjela rast iranskog BDP-a od 1,1 posto u 2020. i 2021. godini. Banka je u 2019. godini prognozirala recesiju u Iranu od -3,6 posto bruto domaćeg proizvoda, ali u sljedeće dvije godine očekuje rast od 1,1 posto.

Očekuje se da će u 2019. godini globalni gospodarski rast usporiti na 2,9 posto, uslijed sve većih rizika od pada, navela je Svjetska banka u svom izvješću o globalnim gospodarskim izgledima objavljenom ovog mjeseca.

Svjetska ekonomija
FOTO: Iranska ekonomija je prema Svjetskoj banci 27. u svijetu

Svjetska banka priopćila je kako su se globalni gospodarski izgledi pogoršali jer su se u svijetu pooštrili uvjeti za financiranje, ojačale su trgovinske tenzije, a neka velika tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju su na financijskom tržištu doživjele značajan stres.

Što se tiče 2020. i dalje, rast je očekivan jer će do kraja godine biti postavljene sve platforme na plinskom polju Južni Pars u Iranu.

Proizvodnja čelika u Iranu nezaustavljivo raste, a zbog razvoja rafinerijskih kapaciteta Iran iz prodaje sirove nafte sve više prelazi na izvoz naftnih derivata.

Proizvodnja bakrenog koncentrata Iranske nacionalne tvrtke za bakar tijekom prvih pet mjeseci tekuće iranske kalendarske godine premašila je očekivanu brojku za 5000 tona. Tvrtka navodi kako je proizvodnja koncentrata bakra u petomjesečnom razdoblju iznosila je 119 679 tona.

Kako je ranije najavio Ardeshir Sa’ad-Mohammadi, generalni direktor Iranske nacionalne tvrtke za bakar, već su započeli projekti povećanja godišnje bakrene koncentracije bakra za 450 000 tona.

Nacionalna tvrtka je proizvela je 247 300 tona bakrenih katoda i 313 700 tona bakrenih anoda, što je rast od predviđene proizvodnje u prvom slučaju za 15 posto, a u drugom za 21 posto.

Važan je i rast bilateralne trgovine s Rusijom, koji je narastao za 26%, a zemlja uskoro pristupa Euroazijskoj ekonomskoj uniji kao partner u zoni slobodne trgovine.

Unatoč američkim sankcijama, pretovar u iranskim lukama raste već šest mjeseci zaredom, a e zbog razvoja i ulaganja će 48 iranskih luka formalno biti prebačeno u privatne ruke.

Sve ove brojke izgledaju kao suhoparni podaci iz iranske ekonomije, ali su oni dokaz da zemlja i pod sankcijama može napredovati, razvijati se, posebno ako ima partnere na koje može računati.

bdpekonomski pokazatelji
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

Izvrsno.
Imam pitanje: do kada ćemo mi padati?
Mi smo ostali u situaciji iz koje se Rusija izvukla dolaskom Putina na vlast. A kada je navodno iz Rusije odlazilo 5 milijardi dnevno…?
Stočni fond – 1/3 predratnog, od 90 brodova – koliko je ostalo? Nema firmi s tradicijom iz 1800 i neke?
Osim cca 13-15 milijardi € koje izvuku banke iz RH, koliko još odlazi nelegalno iz institucija npr Hzzo a? Najskuplji ljekovi u eu?

Lurker
4 godine prije

Osim ako ne bude rata.

Mirko
4 godine prije

To nema veze jer jer je to zemlja koja je po populaciji od 80mil na 15. mestu u svetu. Nije to nikakva usporedba kad Norveska ima 5mil stanovnika a Iran 80mil. Veci BDP od Irana imaju npr. Tajska, Meksiko, Indonezija, Tajvan…Inace BDP po glavi stanovnika, Iran je na 97. mestu.

Majk Majers
4 godine prije

Rast ekonomije je proporcionalan odsutstvu zapadnih korporacija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI