fbpx

WB: Iranska ekonomija je 27. u svijetu i od 2020. ulazi u razdoblje rasta

WB: Iranska ekonomija je 27. u svijetu i od 2020. ulazi u razdoblje rasta 1

S udjelom od 0,53% u svjetskoj ekonomiji i 450 milijardi dolara nominalnog bruto domaćeg proizvoda Iran je na 27. mjestu liste najvećih svjetskih ekonomija, prenosi Svjetska banka (WB).

Prema posljednjim podacima koje je objavila Svjetska banka, iranski BDP je veći od mnogih drugih zemalja regije i svijeta, uključujući Norvešku, UAE, Južnu Afriku, Singapur, Maleziju i Finsku, objavio je IRIB u nedjelju.

Prema Svjetskoj banci, Sjedinjene Države i Kina najmoćnije su svjetske ekonomije i predstavljaju 23,89 posto, odnosno 15,86 posto globalne ekonomije, a slijede ih Japan, Njemačka, Britanija, Francuska i Indija.

Podaci, međutim, ukazuju na to da se jaz između Kine i Sjedinjenih Država postupno smanjuje.

15 najvećih svjetskih ekonomija čini 75 posto ukupnog svjetskog BDP-a, koji je prema izvješću Svjetske banke o globalnoj ekonomiji u 2018. godini iznosio 85 800 milijardi dolara.

U siječnju je Svjetska banka predvidjela rast iranskog BDP-a od 1,1 posto u 2020. i 2021. godini. Banka je u 2019. godini prognozirala recesiju u Iranu od -3,6 posto bruto domaćeg proizvoda, ali u sljedeće dvije godine očekuje rast od 1,1 posto.

Očekuje se da će u 2019. godini globalni gospodarski rast usporiti na 2,9 posto, uslijed sve većih rizika od pada, navela je Svjetska banka u svom izvješću o globalnim gospodarskim izgledima objavljenom ovog mjeseca.

Svjetska ekonomija

FOTO: Iranska ekonomija je prema Svjetskoj banci 27. u svijetu

Svjetska banka priopćila je kako su se globalni gospodarski izgledi pogoršali jer su se u svijetu pooštrili uvjeti za financiranje, ojačale su trgovinske tenzije, a neka velika tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju su na financijskom tržištu doživjele značajan stres.

Što se tiče 2020. i dalje, rast je očekivan jer će do kraja godine biti postavljene sve platforme na plinskom polju Južni Pars u Iranu.

Proizvodnja čelika u Iranu nezaustavljivo raste, a zbog razvoja rafinerijskih kapaciteta Iran iz prodaje sirove nafte sve više prelazi na izvoz naftnih derivata.

Proizvodnja bakrenog koncentrata Iranske nacionalne tvrtke za bakar tijekom prvih pet mjeseci tekuće iranske kalendarske godine premašila je očekivanu brojku za 5000 tona. Tvrtka navodi kako je proizvodnja koncentrata bakra u petomjesečnom razdoblju iznosila je 119 679 tona.

Kako je ranije najavio Ardeshir Sa’ad-Mohammadi, generalni direktor Iranske nacionalne tvrtke za bakar, već su započeli projekti povećanja godišnje bakrene koncentracije bakra za 450 000 tona.

Nacionalna tvrtka je proizvela je 247 300 tona bakrenih katoda i 313 700 tona bakrenih anoda, što je rast od predviđene proizvodnje u prvom slučaju za 15 posto, a u drugom za 21 posto.

Važan je i rast bilateralne trgovine s Rusijom, koji je narastao za 26%, a zemlja uskoro pristupa Euroazijskoj ekonomskoj uniji kao partner u zoni slobodne trgovine.

Unatoč američkim sankcijama, pretovar u iranskim lukama raste već šest mjeseci zaredom, a e zbog razvoja i ulaganja će 48 iranskih luka formalno biti prebačeno u privatne ruke.

Sve ove brojke izgledaju kao suhoparni podaci iz iranske ekonomije, ali su oni dokaz da zemlja i pod sankcijama može napredovati, razvijati se, posebno ako ima partnere na koje može računati.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Izvrsno.
Imam pitanje: do kada ćemo mi padati?
Mi smo ostali u situaciji iz koje se Rusija izvukla dolaskom Putina na vlast. A kada je navodno iz Rusije odlazilo 5 milijardi dnevno…?
Stočni fond – 1/3 predratnog, od 90 brodova – koliko je ostalo? Nema firmi s tradicijom iz 1800 i neke?
Osim cca 13-15 milijardi € koje izvuku banke iz RH, koliko još odlazi nelegalno iz institucija npr Hzzo a? Najskuplji ljekovi u eu?

Radpoznali
Gost
Radpoznali
1 godina prije

Bude bolje kad se približimo sumi dnevnog izvlačenja novca u relativnom rangu s rusijom. Možda 🙂

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Imali smo “Putina”, bilo je dobro a neće nam bit opet tako skoro.

Max
Member
Max
1 godina prije

Pozdrav kolegice Lucijs vama i ostalim sudionicima. Stvarno ne znam kad . Angela Merkel kihne mi dobijemo upalu pluća..)

Trajko
Gost
Trajko
1 godina prije

Luce,otvori racun na HPB, Hrvatska Postanska Banka u 100% vlasnistvu drzave pa ce 13-15 milijardi ostati nama.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Osim ako ne bude rata.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

To nema veze jer jer je to zemlja koja je po populaciji od 80mil na 15. mestu u svetu. Nije to nikakva usporedba kad Norveska ima 5mil stanovnika a Iran 80mil. Veci BDP od Irana imaju npr. Tajska, Meksiko, Indonezija, Tajvan…Inace BDP po glavi stanovnika, Iran je na 97. mestu.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Naravno da razdoblje rasta, kad skoro sva ekonomija Irana ovisi od prodaje energenata, kojima danas raste cena ( zahvaljajuci i ovakvim incidentima kao u SA).

Teheran
Gost
Teheran
1 godina prije

O čemu ti pričaš, Saudijskoj Arabiji? Energenti su još prije desetak godina činili 8% iranske ekonomije, danas i manje.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

Teheran ili si sarkastican ili ekstremi Iranofil. 8%? Jos prije godinu dana je bilo 80%, mozda si to mislio.

Teheran
Gost
Teheran
1 godina prije

Postaješ smiješan, odakle ti podatak?

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije

and natural gas are Iran’s most important exports, accounting for 82 percent of the country’s export revenues. Other exports include chemicals, plastics, fruits, ceramic products and metals. Iran’s main exports partners are: China (21 percent of total exports), Japan (9.2 percent) and Turkey (9 percent).
https://tradingeconomics.com › iran

Teheran
Gost
Teheran
1 godina prije

Prvo, ne poznaješ razliku između ekonomije i izvoza. Iran nije izvozno orijentirana zemlja jer mu izvoz čini svega 20% BDP-a. Drugo, podaci za sam izvoz su ti pogrešni jer nenaftni izvoz vrijedi oko 44 milijardi USD, a naftni trenutno 11 milijardi (prije sankcija 50-ak milijardi). Drugim riječima nenaftni izvoz je trenutno 80% ukupnog izvoza, a najveći naftni izvoz bio je 50%, do prošle godine. To je onih 10% od ukupne ekonomije, što sam već spominjao gore, a danas je 4%. Slovima: četiri posto.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Tema i jeste o veličini ekonomije i nije BDP upoređivan sa populacijom. U slučaju upoređivanja BDP sa populacijom nebitna je veličina ekonomije nego prihod per capita (odnos BDP/populacija).

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ali kako ekonomija raste i živi u uvjetima sankcija i embarga. Točno, sada ima malo krize, ali to nije kriza usporediva s nestašicom hrane, lijekova, goriva, struje, i sl. Kriza? Kriza je i u mene, gdje cijeli kvart preživljava od socijale ili od javnih službi ili od braniteljskih i staračkih mirovima.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Rast ekonomije je proporcionalan odsutstvu zapadnih korporacija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x