Američki trgovinski rat s Kinom koristi Indija i želi suradnju s azijskim divom

Ekonomija u SAD nakon Trumpa
7 komentara

Usprkos napetim odnosima u pograničnom području, Kina i Indija u bilateralnoj trgovini vrlo dobro surađuju, što je vijest koja je potvrđena u trenutku kada je sve izvjesniji trgovinski rat između Washingtona i Pekinga.

Tijekom posjete Indiji ranije ovog tjedna je kineski ministar trgovine Zhong Shan “pozdravio indijska ulaganja u Kinu i obećala da će raditi na rješavanju trgovinskog deficita između dviju zemalja”.

Indijski ministar trgovine Suresh Prabhu i njegov kineski kolega Zhong Shan su sudjelovali u radu Zajedničke ekonomske skupine, a sastanak je imao zanimljiv povod.

Početkom ovog mjeseca je američki predsjednik Donald Trump povećavao je uvozne carine u dva navrata. Početkom ožujka je povećao cijene na uvoz čelika i aluminija koje će pogoditi i Indiju i Kinu. Prošlog su tjedna Sjedinjene Države zadale odlučan udarac Kini, nametnuvši dodatne carine od 60 milijardi dolara na kinesku tehnologiju i robu široke potrošnje. S druge strane, kineski premijer Li Keqiang je na kraju godišnje parlamentarne sjednice Narodne Republike Kine izjavio je da će domaće i strane tvrtke u Kini moći ravnopravno poslovati.

Trgovinski deficit Indije sa Kinom
FOTO – Trgovinski deficit Indije u razmjeni s Kinom koji se nastoji smanjiti zahvaljujući američkim carinama

Indija od ukupnog izvoza 16,13% roba izvozi u SAD. S druge strane, 3,32% izvoza odlazi u Kinu, koja je četvrti uvoznik indijskih proizvoda. Nove carine koje nameće Trumpova administracija na čelik i aluminij su neugodno iznenadile Indiju, iako samo 5% indijskog izvoza u SAD čine metali, od čega je oko 3% čelika.

Međutim, podaci s internetske stranice Ministarstva trgovine pokazuju skok od 41,60 posto u indijskom izvozu čelika i željeza između travnja 2017. i siječnja 2018. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. S druge strane, kamenje i staklo, najznačajniji izvoz Indije u Sjedinjene Države, vidjeli su spor rast.

Za Kinu su organske kemikalije glavni indijski uvoz i registriran je rast od 16,75% u odnosu na razdoblje od travnja 2017. do siječnja 2018. No, trgovina s Kinom je u velikoj mjeri neravnomjerna. Indijski trgovinski deficit s Kinom se tijekom protekle tri godine povećao, što je bila glavna tema na sastanku ministara trgovine dvije zemlje. Indija svakako nastoji potaknuti trgovinu s Kinom, jer pokušava smanjiti rastući trgovinski deficit.

Ministarstvo trgovine Indije je predstavilo veliki broj farmaceutskih proizvoda za izvoz u Kinu. Indija predlaže jednostavnija pravila za ulazak na tržište lijekova koji su već odobreni u drugim zemljama i to je pitanje za koje se očekuje da će se konačno riješiti u narednim mjesecima.

S gotovo 11 milijardi vrijednosti farmaceutski proizvodi predstavljaju peti najveći izvozni proizvod Indije, iako je negativan trend od 5% zabilježen u razdoblju od travnja 2017. do siječnja 2018. godine.

Indijska vlada će zauzvrat vjerojatno biti otvorenija za davanje Kini statusa “tržišne ekonomije”. Kina se bori s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji da se prizna kao tržišno gospodarstvo, a pomoć Indije bi Pekingu više nego dobrodošla.

To bi rezultiralo značajnim smanjenjem antidampinških pristojbi na kineske robe, koje bi bile konkurentnije na svjetskom tržištu. Trgovinski deficit Indije sa Sjedinjenim Državama znatno je manji od onog s Kinom. Sa Sjedinjenim Državama i Kinom u fazi početka trgovinskog rata i Indijom koja želi profitabilnije trgovati s Kinom, mogu se otvoriti nove mogućnosti u kineskoj-indijskoj trgovini

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
6 godine prije

Lepo je to što trguju.
Ali, i dalje se gledaju preko nišana, i reže jedni na druge !
Uz povremene čarke, sa žrtvama.

shumadinac
6 godine prije

Mnogi kažu “ne može SAD da zaustavi kinesku robu zato što svoje nemaju koliko im je potrebno”. Da, ali tu je Indija kao nova “radionica”.
Jeste Indija u BRICS, sve su češći glasovi otud protiv zapadnog imperijalizma ali njih Zapad čvrsto drži na više načina tako da ne treba očekivati da se Indija skorije istrgne iz tog stiska. Kod podele Istok-Zapad Indija ostaje na Zapadu i postići će razvoj sličan kineskom ali neće imati ni približnu samostalnost.

1.komentar
6 godine prije

Americki model sveta nije odrziv.Nece doveka moci drzati Nemacku i Japan pod okupacijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI