fbpx

FED, rusko zlato i rat u Siriji

Zlatne rezerve u Rusiji

U svom govoru pred američkim Kongresom 1912. je J. P. Morgan rekao da je novac samo zlato, a sve ostalo je samo kredit.

Pod “sve ostalo” je mislio na papirnati novac, kojeg, za razliku od zlata, bilo koja vlada može odštampati u količini koju želi. Već 1913. godine su američke Federalne rezerve, ili privatni bankarski kartel poznatiji kao FED, na sebe preuzele ulogu izdavanja novca. Jedan od glavnih vlasnika tog privatnog bankarskog kartela postaje banka JP Morgan.

Carska Rusija je u to vrijeme posjedovala nevjerojatnih 1400 tona zlata i prema nekim povjesničarima je to bio razlog zbog kojeg je Wall Street organizirao, financirao i proveo revoluciju u Rusiji. Rezultat je da je nakon Oktobarske revolucije teritorij Rusije znatno smanjen, a ruska državna riznica izgubila veći dio svog zlata.

Sovjetski Savez 1928. godine ima samo 150 tona zlata i tada počinje oporavak, da bi SSSR 1940. dosegao rekord i imao 2800 tona zlata. Ostavljajući po strani način vladanja, poraze na jednoj strani i pobjede na drugoj, Josif Visarionovič Staljin umire 1953. i SSSR ostavlja s 2500 tone zlata u riznici. Od tada počinje topljenje zlatnih rezervi i Rusija doseže dno 1991. godine, kada joj ostaje samo 229 tona. Vladimir Putin zemlju preuzima s 414 tona i danas u državnoj riznici Rusija ima 1615 tona zlata, iako je u razdoblje sankcija 2014. ušla s 1094 tone.

Zanimljivo, FED ubrzano počinje štampati dolare i davati ih kao državni dug otprilike u isto vrijeme kada je Oktobarska revolucija počela “jesti” svoje zlato, a Velike depresija se dogodila kada je Staljin odlučio gomilati plemenite metale. Može se raditi o “slučaju”, a možda i ne, kako tvrde neki povjesničari u Rusiji i svijetu.

Ruske rezerve zlata kroz povijest

Ruske rezerve zlata kroz povijest

Nakon Drugog svjetskog rata, kada su Europa i Rusija bili u ruševinama, američka industrija i poljoprivreda je doslovno procvjetala. Američke zlatne rezerve su u razdoblju od Drugog svjetskog rata, prema službenim podacima, porasle za 60%, iako mnogi postavljaju pitanje stvarnih rezervi fizičkog zlata u trezorima federalnih rezervi.

4. lipnja 1963. američki predsjednik John F. Kennedy potpisuje dekret prema kojem je američka vlada sebi vraća ustavno pravo na izdavanje dolara, čime praktično dokida monopol privatnom bankarskom kartelu Federalnih rezervi.  Kennedy je zapravo ukinuo FED. On se javno obraća naciji i drži govor u kojem kaže kako zemlja ne može biti vlasništvo nekakvih tajnih društvava, jer je to u suprotnosti s istinskom demokracijom. Kennedy je rekao da kao patriot i čovjek koji voli svoju zemlju više ne želi podržati takav sustav.

Nakon toga, 22. studenog 1963. godine, John F. Kennedy je ubijen pod misterioznim i još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Nakon atentata na Kennedya, vlasnici privatnog bankarskog kartela FED postaju najveći ogranak vlasti u Sjedinjenim Državama i financijska sila koja zapravo vlada zemljom.

Takozvani “međunarodni”, ali u stvari privatni sustav SWIFT za bankarske transakcije, daje Federalnim rezervama neograničenu moć i FED de facto postaje vlasnik cjelokupnog globalnog bankarskog sustava. Svaka banka koja odbija poslovati u skladu sa zahtjevima američkog FED-a može biti kažnjena i isključena iz sustava SWIFT. To jest, bilo koja banka u svijetu može biti uništena na zahtjev vlasnika Federalnih rezervi u bilo kojem trenutku. Istina, FED nekoj stranoj banci ne može izreći novčanu kaznu, ali joj može prekinuti aktivnosti, što je još gore.

Ogroman posao kojeg je u svojoj knjizi “Velika šahovska ploča” opisao Zbigniew Brzezinski je urodio plodom. Baš kao 1917. Rusko carstvo, Rusija je doživjela kolaps 1991. Otprilike iste stvari su se događale Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, kao što su se događale nakon raspada Ruskog carstva.

Teritorij Rusije je opet znatno smanjen. Čak i ako izuzmemo države koje je “progutao” Sovjetski Savez, koje su samo vratile izgubljenu državnost, na teritoriju Rusije su nove, koje nikada u povijesti nisu postojale.

Dakle, danas kada traje globalno sučeljavanje Washingtona i Moskve i kada kažemo “Sjedinjene Američke Države” vrlo je važno razumjeti što pri tome mislimo. Govorimo li o američkom narodu i svim američkim građanima, ukras u obliku političkih stranaka, Kongresa, Senata i predsjednika ili stvarnim vladarima Sjedinjenih Država, odnosno vlasnicima privatnog bankarskog kartela, takozvanog Sustava Federalnih Rezervi?

Bez da besmisleno odugovlačimo, kada kažemo SAD, onda govorimo o vlasnicima Federalnih rezervi, koji su jedini i pravi vladari u Americi.

U nastojanju da prošire svoju neograničenu financijsku moć diljem svijeta, američki vlasnici, djelujući u ime Sjedinjenih Država, preotimaju vlast u drugim zemljama,  a sve s ciljem njihove financijske i ekonomske kolonizacije. U nekim se zemljama za to koriste vojne metode, a drugdje nenasilne ili politička uzurpacija vlasti, kroz Obojene revolucije, institucionalne državne udare ili izravnim utjecanjem na izbore. Za FED je najbolja opcija kada su na višestranačkim demokratskim izborima svi kandidati njihovi, tako da je potpuno svejedno tko će pobijediti. SAD kao država sudjeluju u organiziranju, financiranju i ukupnom nadzoru svih procesa svrgavanja legitimnih vlast u nekoj zemlji.

U svim tim vojnim ili nevojnim prevratima u drugim zemljama postoji jedno iznenađujuće pravilo. Iz riznice zemalja kojima zavlada Washington način, uvijek postavljanjem marionetske vlade na jedan ili drugi način, zlato redovito nestaje. Samo proteklih nekoliko godina su nestale zlatne rezerve Iraka, Libije i Ukrajine. Američki saveznici su oduzeli zlato gdje god su to mogli učiniti, na bilo koji način.

Na primjer, kroz razmjenu zlatnih rezervi zemlje za svježe tiskane dolare, što se dogodilo u mnogim zemljama, uključujući čak i malu Armeniju, ili izvlačenjem zlata iz zemlje pod izgovorom njegovog sigurnog skladištenja, kao što je to bio slučaj sa zlatnim rezervama mnogih zemalja, uključujući Azerbejdžan, čije se zlato danas nalazi britanskoj banci JPMorgan Chase & Co. Nekada se to događa po modelu prijenosa zlata koje ostaje u zemlji, ali u stvari vlasništvo zapadnih korporacija, što je slučaj u mnogim zemljama. Na kraju se zlato zemljama oduzima prema zahtjevnim propisima Međunarodnog monetarnog fonda, jer sve zemlje koje članice ove međunarodne organizacije plaćaju doprinos za sudjelovanje u radu MMF-a, ali ne u nacionalnim valutama, nego samo fizičkim zlatom.

Treba li podsjetiti da je MMF u biti samo ogranak Federalnih rezervi, zadužen za rad kartela s drugim zemljama. MMF je po strukturi zadužen za nenasilno oduzimanje zlatnih rezervi zemalja izvan Sjedinjenih Država. MMF zbog toga nema pravo prodati zlato zemalja članica bez pristanka američkog Kongresa, koji u ovom slučaju služi kao dekor američke vlasti i privid da su SAD slobodna i suverena država američkog naroda, neovisna o volji vlasnika Federalnih rezervi.

Dakle, vrlo je teško govoriti o američkim zlatnim rezervama, jer njima treba dodati one koje drži MMF. U suprotnom slučaju, odnosno, priče o američkim zlatnim rezervama kao takvima nas dovode u zabludu.

Trenutno, međunarodna zajednica većim dijelom obračunava transakcije u takozvanom američkom dolaru, kojeg tiska američki FED, a koji ne vrijedi ništa.

U Kini, mnogi ekonomisti, neovisno jedan o drugome, počinju pitati Vladu i KP Kine što zemlja misli učiniti za svoj razvoj i koje će od dvije varijante odabrati?

Hoće li Kina i dalje nastavljati davati svoje proizvode SAD-u u zamjenu za ništa i tima povećavati američki dug koji nikada ne može biti otplaćen ili će obustaviti isporuku svojih proizvoda u Ameriku, koja joj svejedno neće moći vratiti dug, a proizvode prodavati vlastitom stanovništvu.

Peking shvaća da je u situaciji u kojoj mu SAD ne mogu vratiti dug druga opcija puno logičnija od prve. Naime, plasmanom roba unutar vlastitih granica Kina će povećati životni standard vlastitog stanovništva. Peking je shvatio i da trgovinskom razmjenom, odnosno uzajamnom razmjenom roba, prehrambenih proizvoda, sirovina i energije, unutar same Kine, ali i s velikim trgovinskim partnerima, lako može odustati od “zelenih papirnatih dolara”, potpuno nepotrebne karike u lancu izračuna roba i usluga.

Kina se ponaša vrlo pažljivo, kako ne bi obezvrijedila dug na tržištu vrijednosnih papira u Sjedinjenim Državama, ali ubrzano povećava svoje zlatne rezerve, koje u strukturi udjela imovine denominirane u američkim dolarima postupno zamjenjuje sa zlatom. U posljednjih nekoliko godina isto čini i Rusija.

U Washingtonu sve to vide i razumiju. Kako bi spriječili propast u trenutku kada su postigli globalnu financijsku hegemoniju, američki vladarima hitno treba rat, a cilj je ne dopustiti da Kina i Rusija stvore vlastitu alternativu sustavu SWIFT koji će se temeljiti na zlatu.

Međutim, nuklearni rat znači sveopće uništenje, stoga je jedino moguće pokrenuti rat iscrpljivanja, protiv Rusije ili Kine, a moguće i protiv obje zemlje odjednom.

Da to neće biti nuklearni rat se vidi u sučeljavanju s Rusijom. Barem za sada, protiv koje se rat iscrpljivanja vodi jednim dijelom i Donbasu, a najvećim na udaljenom ratištu u Siriji.

Naredbu da se pridruže američkoj koaliciji su dobili brojni službeni američki saveznici, a Japan, Turska, Gruzija, Poljska i Ukrajina su ključne zemlje s izravnim utjecajem na ruski teritorij.

U Washingtonu su apsolutno sigurni da će Rusija izgubiti ovaj nenuklearni rat iscrpljivanja. Po njihovom mišljenju, prvi je razlog taj što Rusija na načina za nesmetane isporuke vojnog tereta, osoblja i opreme na udaljeno ratište. A drugo, zato što Rusija, za razliku od Sjedinjenih Država, nema načina da štampa novac kojeg je ostatak svijeta dužan prihvatiti kao pravi novac.

SAD u tome vide veliku priliku i računaju na postojeći sustav izgrađen od strane američkih vlasnika globalnog  financijskog modela, koji bi Washingtonu trebao biti dovoljan za pobjedu u ratu iscrpljivanja. Ako bude trebalo, pokrenut će se i nova utrka u naoružanju, koja je Moskvi gutati velike resurse.

Ali je Washington zaboravio činjenicu da Sirija ne samo da je suverena država sa svojim legitimnim vlastima, nego i država koja je glavni vojni saveznik Rusije na Bliskom istoku. Jedina stvar zbog koje se SAD ustručava od izravne vojne intervencije u Siriji po oprobanom modelu je nepoznanica kakav će biti odgovor Rusije i može li on čak biti nuklearni? Zbog toga su odabrali dugotrajni rat iscrpljivanja u kojem je, po njihovom mišljenju, Rusija osuđena na neizbježnu propast.

Isto tako i upravo s istom shemom Sjedinjene Države i stvarni vladari te zemlje su zainteresirani da rasplamsaju rat iscrpljivanja između Kine i Japana.

No, ovaj odabir je u geopolitičkom smislu Kinu i Rusiju od gospodarskih partnera pretvorio u de facto vojne saveznike.

Sve strane trokuta SAD-Kina-Rusija su dobro svjesne da u slučaju vojnog poraza ili Kina ili Rusije od strane SAD-a nakon prve na red dolazi druga zemlja.

Budući da je nakon poraza slijedi financijsko i gospodarsko davljenje dvije ključne sile, nije dna od dvije ne pristaje na kolonizaciju i odbija sudjelovati u ratu iscrpljivanja protiv Washingtona, koliko god je to moguće.

Na temelju toga se možemo zaključiti da će SAD i dalje postupno povećavati eskalaciju sukoba i vojnu intervenciju u suverenoj Siriji. Ali postupno, jer je primjetno da je svaka nova epizoda Washingtona protiv nacionalnih interesa Rusije u Siriji sve agresivnija. Strategija stvarnih vladara u Washingtonu, onih iza sjene koji su ispred sebe gurnuli Donalda Trumpa, se može opisati kao recept kuhane žabe, koju se stavu u mlaku vodu, koja se polako podgrijava do točke vrenja i žaba umire. Poznata priča u kojoj se voda podgrijava jedan stupanj na sat, kako bi se žaba privikla na toplinu, da na kraju nema snage iskočiti iz tople vode i umire skuhana.

Djelujući u Siriji, korak po korak, ali uvije sve agresivnije, SAD namjeravaju postupno povećavati razinu svoje vojne intervencije u suverenoj zemlji. Ako Moskva prihvati nametnuti rat iscrpljivanja, to će dovesti ne samo do neizbježnog vojnog i političkog poraza Rusije, ali i Kine, nakon čega slijedi financijska i ekonomska kolonizacija iz gore navedenih razloga.

Ali na drugoj strani, ako se Moskva suzdrži od ulaska nametnuti rat iscrpljivanja na teritoriju Sirije, bit će  odsječena s europskog tržišta plina. Naime, u slučaju američke pobjede u Siriji, europsko tržišta plina je umjesto Rusije preuzeti Katar. Jeftini katarski plin koji bi se u EU isporučivao preko plinovoda položenih preko teritorija Sirije bi neminovno doveo do bankrota Gazproma, a to bi za posljedicu imalo povećanje proračunskog deficita Rusije i kao oštar pad životnog standarda ruskog stanovništva.

Vladari u Washingtonu već vide scenarij iz 1917. i 1991. godine i Zapad bi još jednom organizirao, financirao i na kraju svrgnuo legitimne vlasti u Rusiji. Nakon toga bi Rusija još jednom izgubila znatan dio svog teritorija, ali i veliki dio svojih zlatnih rezervi. Ovo je u najbolji slučaj.

U najgorem slučaju, Rusija bi prestala postojati i bila bi podijeljena na više različitih teritorijalnih jedinica, koje bi s vremenom postale male države s vječnim međusobnim sukobima, kojima bi se, naravno, upravljalo iz Washingtona.

U slučaju uspjeha ovog scenarija, sva opskrba ruske nafta i plina za Kinu bi bila obustavljena. Kinesko gospodarstvo bi se zbog blokade isporuka suočilo s nestašicom energije. Nakon nekog vremena, životni standard Kineza bi pao ispod kritične razine siromaštva i gladi. Nakon toga, kinesko stanovništvo bi bilo spremno za provedbu “Obojene revolucije”, baš kao stanovništvo Rusije, uoči 1917. i 1991. godine.

Tako bi privatni kartel pod nazivom FED ostvario svoj glavni cilj i uspostavio bi ne samo neograničenu, nego i dugoročnu financijsku dominaciju u svijetu.

Sudeći po djelima, Washington stavlja Rusiju u vrlo tešku vojnu i političku situaciju. Ulazak Rusije u rat u Siriji je bio nužan, jer samo na taj način može spriječiti najcrnji scenarij. Drugi dio rata je onaj ekonomski i financijski, jer ako izgubi rat iscrpljivanja, raspad Rusije i prestanak postojanja ruske države u njenom sadašnjem obliku je neminovan.

No, svjedočimo i prilično čudnom raspletu. Naime, godišnje izvješće koje je objavio MMF potvrđuje recesiju ruskog gospodarstva u 2016. za samo 0,6%  BDP-a, za 2017. i 2018. se predviđa rast od 1,4%, a inflacija od tek 4,5%, što su brojke čak i bolje od Središnje banke Rusije, a gore od nekih neovisnih ruskih analitičara, koji predviđaju rast od 2%. U svakom slučaju, jako smo daleko od crnih prognoza da će se rusko gospodarstvo pod pritiskom sankcija urušiti, a Kremlj je premijeru Medvedevu dao zadaću da se posebno fokusira na sve sektore ruske ekonomije koji nisu povezani s izvozom sirovih energenata.

Dakle, ostaje bitka u Siriji, gdje američka koalicija bez ikakvog opravdanja krši sve norme međunarodnog prava i predstavlja izravnu prijetnju ne samo opstanku Sirije, nego i integritetu ruske države.

Naravno, američke akcije u Siriji nisu u skladu s međunarodnim pravom i čin su agresije na tu zemlju. No, Washington je u Siriji Rusiju prisilio da djeluje strogo u skladu s novom vojnom doktrinom Ruske Federacije.

To znači da s vojnog aspekta, kako bi se ohladile usijane glave u Washingtonu, Rusiji danas ima puno pravo i zeleno svjetlo legitimne vlade u Damasku, da koristi sve vrste oružja, pa čak i taktičke nuklearne projektile i topništvo. U smislu cijene i rezultata bi najbolji bi obrambeni protuzračni sustavi kratkog dometa “Tor-M2U”.

Nakon što je Washington shvatio da Rusija ima razne opcije, ne samo vojne, nego i političke za rješavanju sirijskog pitanja, te da se tamo ne radi smo o sudbini predsjednika Bashara Al-Assada, nego Sirije općenito i njenog značaja za Rusiju, stvarni vladari Amerike odjednom su uvidjeli bit problema i da neće sve baš teći tako glatko kako su zamislili.

Poznato je da je temelj svake ozbiljne politike zapravo ekonomija. Ako diplomacija uspije obraniti ekonomske interese države i ne mora se posezati za vojnim sredstvima, to je odlično. Ali ako ova nastojanja ne urode plodom, onda vojska i mornarica postaju krila uspješne diplomacije.

Iz tog razloga se Rusija ne može povući i izgubiti rat u Siriji. Time bi označila početak svoje ekonomske propasti,  općeg osiromašenja, dolaska terorizma na teritorij Rusije, čime bi se stvorile idealne okolnosti za svrgavanje “nesposobne vlasti”. Naravno, ne očekujmo s ruske strane vojne akcije kakve provodi Pentagon i spaljenu zemlju u Siriji. Još ćemo svjedočiti smjeni intenziteta diplomatskih i vojnih aktivnosti u rješavanju sirijske krize, ali je sigurno da će se uložiti svi napori da se pobjedi u ovom ratu, jer je ulog puno veći od relativno “male arapske bliskoistočne zemlje”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
136 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Čitalac
Gost
Čitalac
3 godine prije

Turska će uskoro napasti ruske trupe i SAA u Siriji

rus
Gost
rus
3 godine prije

izvori?

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije

@rus kakav njegov izvor? To je isto kada bi ja i ti napisali da će vanzemaljci napasti pentagon.Lupati gluposti je najlakše.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije

Sa čime će napasti Ruse ? Sa k***em ?

Roko Paic
Gost
Roko Paic
3 godine prije

Da, to je to.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Bravo Babiću, na ovo te potakunuo sigurno NT hehehe.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Dodatak na Babićev aksiom 1:

Američki Sistem federalnih rezervi napravljen sa 48.600 tona ruskog „carskog zlata”

16:53 23.08.2015.
13 komentara
Štampaj

DA TAJ NOVAC NE BI MORALI DA VRATE – ROTŠILDI GURAJU ZA RUSKU CARICU SVOJU „PRETENDENTKINjU”

Zgrada Sistema federalnih rezervi

Imperator Nikolaj II izdvojio 1913. godine 48,6 hiljada tona carskog, odnosno, ruskog zlata, koje se čuvalo u Španiji od vremena Aleksandra II kao zlatno obezbeđenje za formiranje Svetskog finansijskog centra. Tim novcem su američke privatne banke osnovale isto tako privatnu organizaciju pod nazivom Sistem federalnih rezervi SAD
Zlato je izdato, kako se kaže, “s povraćajem” – samo na 100 godina koje su istekle 2013-te. Od svake transakcije, koju zaključuje FRS, Ruskoj imperiji (a zatim SSSR-u i Ruskoj Federaciji) trebalo je da “kapne” 4%
Rotšildi su faktički vlasnici Sistema federalnih rezervi i nastoje da na ruski presto dovedu samozvance Mariju Romanovu i njenog sina Georgija Hoencolerna. Rotšildi su na njihovo nametanje Rusiji potrošili više od 5 milijardi dolara, ali bi eventualna dobit bila maksimalna – otpisivanje svih dugova Ruskoj imperiji, uključujući i carsko zlato
Zato Mariju Vladimirovnu „prodaju” za Veliku knjeginju u čijem se liku navodno ujedinjuju tri religije – pravoslavlje, islam i judaizam. Tvrde da čitav muslimanski svet priznaje da je ona daleka rođaka proroka Muhameda. Drugo, “da je potomak cara Davida, jer je, kao i njena majka – rođena carica Gruzije, predstavnik roda Bagration od Mukhrana, koji su zvanično potomci tog cara”. Treće, da je ona za pravoslavne jedini u ruskoj istoriji potomak patrijarha Filareta
Međutim, iako je njen sin Georgij Hoencolern dobio pasoš sa ruskim državljanstvom na prezime Romanov, on se u svim heraldičkim knjigama pojavljuje kao Hoencolern jer prezime nosi po ocu – Francu Vilhelmu, pruskom princu, praunuku Vilhelma II, koji je ratovao protiv Rusije u Prvom svetskom ratu
Deda „ruske carice” – Kiril Vladimirovič – u februaru 1917. je stavio crvenu traku oko ruke i podigao nad svojom palatom u ulici Glinka zastavu revolucije
Njegov sin – „caričin” otac Vladimir Kirilovič – radio je na Hitlerovoj pobedi. Imo je čin obergrupenfirera SS. Taj “naslednik ruskog prestola” je do poslednjeg trenutka bio u Hitlerovom bunkeru, ali je 2. maja 1945. uspeo da pobegne u Lihtenštajn
Hoće li biti rasvetljena tajna dva zagonetna požara – u Moskvi i u Njujorku – u kojima je gorela važna arhivska građa?

Piše: Aleksandar ČUJKOV

LIST „Argumenti nedelje” posvetio je dva velika članka ruskom carskom zlatu, kojim je je formiran Sistem federalnih rezervi (FRS) SAD („Pre sto godina, ruskim i kineskim kapitalom formiran je FRS SAD. Došlo je vreme da se plate dugovi” (?2 od 22. januara 2015. godine) i „Pljačkaši države. Došlo je vreme da se plate dugovi – 2” ?9 od 12. marta, 2015).

U tim čalncima se takođe govorilo o pokušajima neke Marije Vladimirovne Romanove i njenog sina Georgija Hoencelerna da milom ili silom dobiju status naslednika ruskog prestola a zatim da potpišu otpis dugova, koje mora da vrati našoj zemlji ne samo klan Rotšilda, koji je zapravo vlasnik FRS, već i američka vlada. A to su stotine biliona dolara.

Njihov povraćaj značio bi ne samo američki poraz u borbi za svetsku dominaciju, već i raspad samih Sjedinjenih Država kao države.

Redakcija je počela da pripremi treći materijal, ali priča se iznenada ubrzala kao mamuznuti konj. A za to postoje razlozi.

„AN” su 22. januara objavili svoj prvi prilog o tome, kako je car Nikolaj II izdvojio 48,6 hiljada tona carskog, odnosno, ruskog zlata, koje se čuvalo u Španiji od vremena Aleksandra II kao zlatno obezbeđenje za formiranje Svetskog finansijskog centra. Sa ovim novcem američke privatne banke su i osnovale isto tako privatnu organizaciju pod nazivom Sistem federalnih rezervi SAD. Zlato je izdato, kako se kaže, „s povraćajem” – samo na 100 godina. Od svake transakcije, koju zaključuje FRS, Ruskoj imperiji (a zatim SSSR-u i Ruskoj Federaciji) trebalo je da „kapne” 4%.

Na Breton-Vudskoj konferenciji 1944. godine potpisani su dokumenti koji regulišu posleratni sistem međunarodnih monetarnih odnosa i trgovinskih obračuna, kojima je bilo fiksirano naše pravo na 88,8% imovine FRS.

Članak je izazvao efekat eksplodirajuće bombe. Njega su čitali u administraciji predsednika, ruskoj vladi, ministarstvima, Državnoj dumi i Savetu Federacije.

Prema našim podacima, Ministarstvo spoljnih poslova je zatražilo od ekspertske zajednice pomoć da se ovi podaci pročitaju sa govornice UN i savet u vezi naših potencijalnih budućih akcija. Jer, međunarodno pravo je veoma komplikovana i specifična stvar. Pažljivo su proučavali materijal i u SAD.

Natanijel Čarls Rotšild

Prekookeanske “partnere” je veoma interesovalo – zašto se odjednom ova tema pojavila na informacionom nebu?

Posle samo nedelju dana usledio je oštar odgovor Vašingtona. U noći između 30-og do 31-og januara u biblioteci Instituta Ruske akademije nauka za naučne informacije o društvenim naukama u krajnje čudnom požaru izgoreo je ogroman deo arhivske građe.

Plamen je uništio više od 5,42 miliona primeraka raznih publikacija, uključujući i – pažnja! – najkompletnije zbirke (neke su postojale samo u Rusiji) dokumenata Lige naroda (čiji je inicijator bio Nikolaj II), njene naslednice OUN i parlamentarnih izveštaja SAD (iz 1789. godine), Engleske (iz 1803. godine), Italije (iz 1897. godine). Materijali nisu bili digitalizovani, uprkos desetinama miliona rubalja koje su za ovu namenu dodeljene RAN. Direktor INION akademik Pivovarov, pozant po svojim ultraprozapadnimi stavovima, podneo je ostavku.

Dvadeset četiri sata kasnije – u 4:30 ujutru 1. februara 2015. godine – u vatrogasnu službu u Njujorku stigala je dojava o požaru u zgradi za čuvanje dokumenata, koja se nalazi na samoj obali Ist Rivera, u bruklinskom području Vilijamsburg. Vatrogasci su brzo ugasili požar i otišli. U 6:25 stigao je ponovni poziv. Ovoj put gasili su arhivu duže od jednog dana. Prema zvaničnim podacima, izgorelo je više od 4 miliona kutija sa dokumentima. U svim američkim medijima obajavljena je informacija da ništa važno tamo nije čuvano – samo arhiv gradske bolnice i suda države Njujork.

anarho
Gost
anarho
3 godine prije

ti stvarno nisi normalan. 48 hiljada i 600 tona zlata? hahahaha … jesi li ti svjestan da je to vise od cjelokupih svjetskih zlatnih rezervi u centralnim bankama? americki FED jeste bio osnovan pomocu zlata kojeg su romanovi prebacili u ameriku ali pricati o 48.600 tona ???

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ti vjeruješ da ima zlata onoliko koliko tvrde oni koji ga kradu od svih zemljana za svrhu koju kriju od istih?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Sreca pa obojica nemate opipljiv dokaz o kolicini … Mada sam blizi cifri sto subaru navodi…

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ima teza od Dušana Dunđera da na Kubi ima 150.000 tona zlata.

anarho
Gost
anarho
3 godine prije

Ma da … neki vjerujemo u logiku i matematiku a drugi vjeruju da su aksiomi stvar vjerovanja. Sreca po nas pa su postojali ljudi kojima opredeljenje do istine i napredka nije bilo predmet vjerovanja u izuzetke (sto prica o 48.600 tona jeste) nego plod dokazivanja da izuzetak potvrdjuje pravilo odnosno postivanje davno definisanih pravila logickog silogizma. Subaru je jedan od onih izuzetaka koji potvrdjuju tezu da gdje god se narodu pokusava prikazati istina ili barem logicki obraditi temu na nacin koji daje zakljucke na osnovu valjanih cinjenica, a odstupa od masovnog medijskog brainwashinga, tu se nadju i “trolovi” koji svojim izuzetkom potvrdjuju pravilo, da ako neku laz ponavljas dovoljno dugo ona za tebe postaje stvarnost. Trolovi ne samo da su koristni idioti nego su i prve zrtve tog medijskog brainwashinga tzv. “tame” odnosno “vladara iz senke”.

Kada22
Gost
Kada22
3 godine prije

Vec sam par kvalitetnih komentara procitao….necu se raspravljat niti mogu a ustvari i nemam zasto….zanimljiva smjernica.proucavao sam sistem ali nisam rusku povjjest i nisam povjest financijskih odnosa i povjest sukoba.povjest se uporno ponavlja….civilizacija se ljepo razvila ali zbog nagomilanog nemorala pohlepe i nepravde na rubu je da pocne ozbiljno nazadovat.vrijeme je za moralne pravedne ljude.vrijeme je da oni koji zašute kad budala progovori skupi jaja i zagrmi.pametni su šutnjom napravili da budale i dubrad ljudska nam vlada.mozda si kao i ja zapalio dzoju pa natrkeljo gluposti ali dao si mi kvalitetne smjernice za istrazivanje.priznajem 91 sam imao 17-18 prvi sam navijao za koka kolu…zaziro sam od istoka i rusije…danas mi je 44 puno sam toga vidio i prozivio.nesto je trulo samo onaj ko ima koristi i onaj koji je glup moze tvrdit da nije.hvala

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Pohlepa…………

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Dodatak na Babićev aksiom 2:
Istovremeno, u nizu američkih informativnih portala “munjevito” je prostrujala informacija da su se upravo na obali Ist Rivera čuvala neka dokumenta FRS koja su svesno sakrivena u drugostepenom arhivu. Hteli mi to ili ne, to više nije moguće ustanoviti, jer, kako su saopštili u Gradskoj kući u Njujorku, dokumenti takođe nisu bili digitalizovani. I još jedna činjenica – oba spaljena arhiva su zvaničo bila opremljena modernim vatrogasnim sistemima.

– I u biblioteci INION, i u njujorkškom arhivu čuvali su se veoma važni dokumenti vezani za istoriju Lige naroda i istoriju Sveteskog finansijskog sistema, čije je osnivanje inicirala upravo Ruska imperija. Konkretno, preko okeana su se nalazili papiri koji svedoče o učešću klana Rotšild u ubistvu američkog predsednika Abrahama Linkolna i finansiranju izborne kampanje predsednika Vudro Vilsona 1912. godine.

Ovi bankari, dva dana pre Božića 1913. godine protiv volje Kongresa i Senata su bukvalno iznudili prelazak u njihovo privatno vlasništvo Sistema federalnih rezervi, stvorenog umesto Svetskog finansijskog sistema i zasnovanog na zlatu Rusije i Kine.

Na taj način, prema depozitima, udeo FRS od 88,8% i dalje pripada Rusiji, a preostalih 11,2% – uglavnom kineskim vlasnicima pod nadzorom unuka poslednjeg kineskog cara dinastije Cin Li Džona, – kaže Sergej Želenkov koji proučava istoriju ruskih zlatnih rezervi od vremena carevine do danas.

Marija Vladimirovna Romanov sa Papom i sinom Georgijem Mihajlovičem

Čuvati ubistvene dokumente među bolničkim kartonima je vrlo pametno. Isto su tako, u ranim 40-im ukrajinski nacionalisti sakrili svoju arhivu (u njoj su bila imena i lokacije svih lidera, simpatizera i saučesnika) u Lenjingradu, u odeljenju retkih rukopisa Biblioteke Saltikova-Ščedrina. Legendarni Pavle Sudoplatov, kada je izveštavao o dugo očekivanom otkriću, napisao je: “Bez arhiva se ne može raditi. A sa arhivima se ne može živeti”.

Nedavno je neki ruski emigrant, Sergej Gurijev, sada profesor ekonomije na pariskoj Školi političkih nauka, izjavio da SAD protiv nas tajno pripremaju takve sankcije da će ove današnje prema njima izgledati kao dečija igra. Jer će se, nakon njihovog uvođenja finansijski i bankarski sistem naše zemlje jednostavno raspasti. Začudo, ali odgovarajuće ruske strukture reaguju na reči emigranta veoma ozbiljno. I za to imaju dobar razlog.

– Sav novac, koji naša zemlje dobija za izvezenu robu, prolazi kroz Bank for International Settlements (BIS), ili Banku za međunarodna poravnanja, sa sedištem u Bazelu. I iako SAD zvanično ne ulaze u organizacioni pul, one ovu organizaciju pratktično u potpunosti kontrolišu preko svojih privatnih banaka. Isključivanje prijema naše devizne zarade preko BIS – može trajati samo nekoliko sekundi. Naravno, to bi onda bila objava rata, ali da li smo mi u ovom trenutku spremni da ratujemo sa celim svetom?

Drugo, po nalogu najvećih američkih finansijskih klanova – odlukom Kongresa i Senata SAD – formiran je (i posluje pod njihovom punom kontrolom) apsolutno nejavni Departman međunarodne monetarne kontrole (sa sedištem na Tajlandu).

Sve transakcije po međunarodnim računima u bilo kojoj svetskoj valuti ili zlatnom ekvivalentu (čak i transferi u ofšor zonama!) prolaze kroz taj departman. Svaki veliki infrastrukturni projekat u kome postoji kretanje novca preko granice, zahteva odobrenje ovog organa. Do 2013. Godine, departmanom je upravljao ser Raj Dam. Ali, 2013. on je uklonjen. Novi šef je još uvek nepoznat.

Takođe, malo ljudi zna da sve devizne zarade u američkim dolarima od ruskog izvoza ne stižu direktno na račune Centralne banke ili vlade RF. One ležu na račune servera FRS i “ogledalom” se prenose na servere ruske Centralne banke. Klikom prsta u Vašingtonu, Rusija se može naći u potpunoj međunarodnoj finansijskoj izolaciji.

U takve uslove, naša zemlja je došla 80-90-ih godina prošlog veka, kada su, po diktatu Amerikanaca, naši korumpirani zvaničnici pisali zakone i međunarodne sporazume, – konstuje Želenkov.

Kao što su već pisali “Argumenti nedelje”, prilikom predaje ruskog zlata bili su satavljeni specijalni ugovori u šest primeraka, od kojih su tri čuvana u SAD, tri su predata Rusiji. Takođe je objavljeno 12 “zlatnih” sertifikata (na 48,6 hilj. tona). (Za više informacija pogledajte članak („Pre sto godina, ruskim i kineskim kapitalom formiran je FRS SAD. Došlo je vreme da se plate dugovi” (?2 od 22. januara 2015. godine).

Kako saznaje “AN”, sada se na teritoriji naše zemlje čuvaju samo dva originalna primerka i svi “zlatni” sertifikati. Treći primerak, koji je pripadao ruskoj carici Mariji Fjodorovnoj (supruga Aleksandra III i majka Nikolaja II), nakon njene emigracija u Dansku je bio sakriven u trezoru jedne od švajcarskih banaka. Međutim, 2013. godine (to jest u godini, kada je zlato trebalo da bude vraćeno!) zahvaljujući federalnom zakonu Švajcarske o međunarodnoj pomoći u poreskim problemima (koji je donet pod amaričkim pritiskom) mesto njegovog čuvanja je otkriveno.

Ova kopija je verovatno odmah bila povučena. Za ostalim dokumentima se vrši potraga u našoj zemlji.

Kada je pripremala ovaj materijal, redakcija je pod uslovom anonimnosti uspela da se sastane sa visokim ruskim zvaničnikom. Prema njegovim rečima, rukovodstvo države je upozanto sa “svim mogućnostima gušenja ruskog finansijskog sistem preko Bank for International Settlements (BIS) i Departmana međunarodne monetarne kontrole” i može u slučaju takvih “neprijateljskih akcija izneti svoje kontraargumente. Između ostalog, i u međunarodnim sudskim instancama kojima mogu biti predstavljeni svi dokumenti”.

Međutim, o porobnostima naše moguće reakcije – ovaj državni funkcioner je odbio da govori, napominjući samo da je “zemlja već zrela za izlazak iz statusa kolonije, između ostalog i iz finansijske zavisnosti koja nam je nametnuta tokom 90-ih od strane nekih zvaničnika”.

On se takođe požalio da “neke snage, koje imaju veze sa centrima donošenja ozbiljnih odluka, u poslednje vreme aktivno lobiraju za tzv. scenario “Naslednik” i posavetovao im da “smanje doživljaj”.

„Nikakvi potomci fašističkih generala Rusiji nisu potrebni”, – naglasio je on.

Posle razgovora, njegov pomoćnik je pojasnio, da se radi o pokušajima da se ozvaniče Marija Romanova i njeni sin Georgij Hoencolern.

Oko ovih samozvanih ličnosti u poslednje vreme otvorila se prava trka pacova. Po rečima Sergeja Želenkova, “za zvanično priznavanje ovih “drugova” za zakonite naslednike ruskog cara Nikolaja II, Rotšildi su potrošili više od 5 milijardi dolara. Zato je i eventualna dobit maksimalna – otpisivanje svih dugova Ruskoj imperiji, uključujući i carsko zlato, koje je bilo temelj svetske dominacije FRS”.

Zapravo, igra oko Marije i Georgija Hoencolerna počela je davno – odmah nakon perestrojke. Stvar je skoro stigla do krunisanja Marije Vladimirovne, čak je napravljena posuda sa ličnim inicijalima samozvanih gospodara, ali tome se iznenada usprotivio Boris Jeljcin, koji je ovo video kao pretenziju na svoju vlast. Iako je upravo za vreme prvog ruskog predsednika Georgij Hoencolern dobio pasoš sa ruskim državljanstvom na prezime Romanov. Uprokos tome što se on u svim heraldičkim knjigama pojavljuje upravo kao Hoencolern jer prezime nosi po ocu – Francu Vilhelmu, pruskom princu, praunuku Vilhelma II, koji je ratovao protiv Rusije u Prvom svetskom ratu.

Kasnije je prvi čovek države postao Vladimir Putin. Činilo se da je to pitanje potpuno zatvoreno. Ali, svetska finansijska “zakulisa” ne odustaje tako lako od svojih ljudi.

Marija Vladimirovna, uz podršku nekih oligarha i „svojih” funkcionera, počela je da putuje širom zemlje, kako kažu, u avionu određenom za Dmitrija Medvedeva, dodeljujući gubernatorima i drugim velikodostojnicima nagrade koje samo mogu da predaju ruski carevi, između ostalog i Orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog. Zbog toga su je sa zahvalnošću primali. Ili ne znajući, ili ne obraćajući pažnju na to što ih nagrađuje ćerka visokog fašističkog oficira.

Spisak svih nagrađenih ne bi stao u novniski članak. Svako ko je zainteresovan može ovaj spisak naći u bilo kom pretraživaču i tamo će videti veoma interesantna imena.

Tako je jezdila četa samozvanaca po regionima Rusije, nagrađujući neupućene, ali je šef klana – Natanijel Čarls Rotšild (rođen 29. aprila 1936. godiine) iznenada pao u komu. A Rusija je bukvalno ispred nosa SAD povratila svoj “nepotopljivi nosač aviona” Krim. Zato je odlučeno da se proces priznavanja Marije Vladimirovne i Georgija ubrza.

U početku je po kabinetima Državne Dume išla određena analitička zabeleška, kako su govorili, “sastavljena na samom vrhu”.

U suštini, bio je to predlog zvaničnog priznavanja „Velike knjeginje Marije Vladimirovne i njenog sina Georgija” koji je tobože trebalo da ujedini sve Ruse. Ključna fraza glasi: “Uvođenje institucije monarhije i nasledne vladavine u zemlji (carice Marije Vladimirovne i naslednika Georgija) uz stvarno upravljanje zemljom premijera koga podržava većina stanovništva omogućiće bezbolniji prolazak vrhunca ekonomskog opterećenja u narednim decenijama”.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Dodatak na Babićev aksiom 3:

Kada je uz pomoć nekih komunističkih poslanika to obajvljeno (vidi „Pljačkaši države. Došlo je vreme da se plate dugovi – 2” ?9 od 12. marta, 2015), potpisivanje ovog dokumenta je propalo. I odlučeno je da se “uđe” u Državnu Dumu preko regionalnih parlamenata.

Iznenada je o pripremi nacrta zakona “O specijalnom statusu predstavnika carske porodice”, počeo da govori veoma bogati (po oceni magazina “Forbs”), poslanik Zakonodavne skupštine Lenjingradske oblasti Vladimir Petrov koji je, uzgred, izašao iz vladajuće partije „Jedinstvena Rusija” bukvalno nekoliko dana pre pojave ove senzacionalne vesti. Kako kažu, taj zakon veoma željno su očekivali neki visoki drugovi u Dumi. Ali, Petrov je išao ispred rude, izbio je skandal, pa je nacrt zakona gurnut u fioku.

Protojerej Vsevolod Čapljin, šef Odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose Crkve i društva i član Društvene komore, takođe je nekoliko puta govorio o mogućnosti obnove monarhije u savremenoj Rusiji. Istina, sam Čapljin, prema podacima novinskih agencija, “ukazom upravnice Ruske Carske Kuće, Velike knjeginje Marije Vladimirovne Romanove bio je “numerisan” za carski orden Svetog ravnoapostolnog kneza Vladimira”.

Prema informacijama “Argumentata nedelje”, pokušaj guranja projekta “Naslednik”, uprkos protivljenju nekih visokih zvaničnika, koji nisu izgubili savest, u bliskoj budućnosti će samo jačati. Za stvarnu, a ne izložbenu američku vladu je veoma važno da dokumenti koje smo gore naveli nikada ne izbiju na svetlost dana. Inače će se cela njihova imperija, utemeljena na vladivini FRS – svetske “štamparije novca” – samo srušiti, i raspasti kao kula od karata. To dopustiti, naročito za vreme predstojeće podele nasledstva lidera klana Natanijela Čarlsa Rotšilda, “vašingtonski finansijski jastrebovi” jednostavno ne mogu.

Prošle godine, pre posete Uzbekistanu, tzv. upravnice Ruskog Imperatorskog Doma (RID) Velike knjeginje Marije Vladimirovne, savetnik kancelarije RID Kiril Nemirovič-Dančenko je izjvio da se u njenom liku ujedinjuju tri religije – pravoslavlje, islam i judaizam.

Jer, kao prvo, čitav muslimanski svet priznaje da je ona daleka rođaka proroka Muhameda. Drugo, “da je potomak cara Davida, jer je kao i njena majka – rođena carica Gruzije, predstavnik roda Bagration od Mukhrana, koji su zvanično potomci ovog cara”. Treće, “za pravoslavne Velika knjeginja je jedini u ruskoj istoriji potomak patrijarha Filareta.

Patrijarh je, pre nego što je postao monah, imao decu, i njegov sin Mihail je postao prvi car iz porodice Romanovih”. Ovo je “jedinstvena situacija u kojoj se u jednoj osobi obejdinjuju tri religije” – rekao je savetnik. Možda upravo zbog ove “jedinstvenosti” gospođa Romanov vrlo retko pozira fotografima sa pravoslavnim krstom.

Šapćući komentatori su se odmah setili da je majka “jedinstvenosti” Marije Vladimirovne – Leonida Bagration-Mukhranska – u trenutku venčanja sa Vladimirom Kirilovičem bila u razvodu od Amerikanca Sumner Kerbija, nepravoslavnog čoveka – što je protiv tradicije carske porodice.

Koliko trenutno potomaka dinastije Romanovih živi na svetu – ne može da odgovori niko, osim nekoliko veoma uskih specijalista.

Za skoro stotinu godina od vremena Velike Oktobarske socijalističke revolucije, bliži i dalji rođaci poslednjeg cara Nikolaja II su se ženili, razvodili, rađali decu imali unuke i praunuke. Praktično niko od njih nije pretendovao da se zove ruskim gospodarem. Niko osim dede Marije Vladimirovne i pradede Georgija Hoencolerna – Velikog knjaza Kirila Vladimiroviča.

Ispričaću vam ukratko istoriju ove grane Romanovih.

Početkom HH veka Kiril se zainteresovao za svoju rođaku Viktoriju Melit. Ostavivši muža i decu, ona je postala ljubavnica svog rođaka. Slučaj je išao ka venčanju, ali je Nikolaj II zabranio ovaj brak zbog incesta. “Mladenci” su se tajno venčali ali ne u Ruskom carstvu, već u Bavarskoj.

Postoji rezolucija suverena-cara Nikolaja II od 15. januara 1907. godine: “Priznati brak Velikog Kneza Kirila Vladimiroviča ja ne mogu. Velikog Kneza i potencijalne njegove potomke lišavam prava na presto”.

Još jedan udarac u leđa Domu Romanovih Kiril Vladimirovič je naneo u februaru 1917. godine. On je stavio crvenu traku i podigao nad svojom palatom u ulici Glinka zastavu revolucije. Svoju privrženost novoj vlasti bliski rođak Nikolaja II pokazivao je sve do njegove abdikacije. A ovo nije samo kršenje zakletve člana Imperatorskog Doma – to je izdaja, državna veleizdaja.

Otprilike u isto vreme, u proleće 1917. godine, na svom ličnom memorandumu Kiril je ispisao: “Što se tiče prava našeg naroda, a posebno mog prava na presto, ja se, iskreno voleći svoju domovinu, u potpunosti priklanjam mislima koje su izražene u činu otkaza Velikog Kneza Mihaila Aleksandroviča”. To jest odrekao se prestola, koji, u stvari, njemu nikad niko nije ni ponudio.

Ali, već 1922. godine on, u suprotnosti sa ovim rečima, proglašava sebe Čuvarem Prestola. U svom Manifestu od 31. avgusta 1924. godine kaže: “Ja, Najstariji u Imperatorskom Domu, jedini Zakoniti Naslednik Ruskog Carskog Prestola, prihvatam Meni neospornu titulu Sveruskog Imperatora. Moga sina, Kneza Vladimira Kiriloviča proglaašvam Naslednikom Prestola i dodeljujem mu titulu Velikog Kneza, Naslednika i Carevića”. To jest, proglasio je sebe Sveruskim Carem pod imenom Kiril I. Što bi danas rekli: “Drži svoju reč: kad je želeo – dao, kad je želeo – uzeo”. Pri čemu je sve do svoje smrti 1938. godine novcem aktivno pomogao nemačke naciste.

Palu „krunu” je podigao i “dostojno” poneo njegov sin Vladimir Kirilovič. On je predvodio Korpus Carske Vojske i Mornarice koji je njegov otac formirao.

Vladimir Kirilovič je 26. juna 1941. godine izjavio: “U ovom opasnom času, kada Nemačka i gotovo svi narodi Evrope obajvljuju krstaški pohod protiv komunizma-boljševizma, koji porobljava i ugnjetava narod Rusije već dvadeset četiri godine, apelujem na sve verne sinovi naše Domovine da u skladu sa svojim mogućnostima doprinesu svrgavanju boljševičke vlasti i oslobođenju naše Otadžbine od strašnog jarma komunizma”.

Pored toga, on je lično “u skladu sa svojim mogućnostima” radio na Hitlerovoj pobedi. Prema istoričaru Želenkovu, nosio je titulu obergrupenfirera SS.

Vladimiru Kiriloviču podčinjeni su bili svi monarhisti koji su služili u 33-oj grenadirskoj diviziji “Šarleman” i jurišnoj brigadi SS “Valonija”. Obe ove brigade su aktivno sarađivale sa, po zlu poznatom, divizijom “Galicija”.

„Naslednik ruskog prestola” do poslednjeg trenutka je bio u Hitlerovom bunkeru, ali je 2. maja 1945. uspeo da pobegne u Lihtenštajn.

Dve njegove sestare su bile udate za nacističke oficire. Knez Karl III Lejningenski, muž Marije Kirilovne, bio je visoki oficir nacističke mornarice, zarobljen od strane Crvene armije, a “hrabro” je umro 1946. godine u logoru za ratne zarobljenike u Saransku.

Druga sestra – Kira Kirilovna – 1938. godine se udala za Luja Ferdinanda Pruskog. On je radio u nemačkoj vazduhoplovnoj industriji i, prema nekim izveštajima, ratovao na Istočnom frontu. Koliko je sovjetskih vojnika i oficiri ubijeno od strane muževa rođenih sestara Vladimira Kiriloviča, na čijim svadbama je on podizao čaše, još uvek nije poznato. Međutim, rat na strani Hitlera mu nije bio dovoljan, pa se 1952. godine okrenuo prema zapadnim silama: “Da su Zapadne sile slomile komunizam na vreme, sadašnji planovi trećeg svetskog rata ne bi bili potrebni”.

Umro je u aprilu 1992. godine, tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama. Obergrupenfirer SS Vladimir Kirilovič je bio opojan u Sabornoj crkvi Svetog Isaka i sahranjen u Velikokneževskoj grobnici Saborne crkve Petra i Pavla u bivšem Lenjingradu.

U gradu u kome je za 872 dana nacističke blokade od gladi, bolesti, bombardovanja i artiljerijske vatre poginulo milion i po civila.

Zaista su čudna dela Tvoja, Gospode!

Preveo: Srđan Đorđević”

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Eto konacno objasnjeno kako svijet ekonomije funkcionira.. Posto nije navedeno jos samo da napomenem da iza FED.a stoji jedna pogana rasa..

Cionisticki ŽIDOVI….

A budite sigurni da njihov plan nije jos vece bogatstvo ,imaju ga i imace ga …Nema zemlje koju nisu porobili i ppljackali danas na svijetu..nema je…

Njihov cilj je ono religijsko a s cime se vecina s…prda

anarho
Gost
anarho
3 godine prije

Jebote … alene jesil siguran da ta tvoja mrznja do zidova ne proizlazi od onih ranih ucenja nekog lokalnog hodze kako ce se svi zidovi pred kraj svjeta sakrivati a nece se moci sakriti jer ce i kamen a i drvo progovoriti i pokazati na tog crnog prljavog i poganog zidova koji ce biti kaznjen za svu nepravdu i zlo kojeg su cinili za vrijeme zivota . Jesi li siguran da ti nisi taj zidov? Poznato je da svete knjige obiluju metaforama i simbolima … a mnogi tvrde (ite) da su to hazari a ne zidovi. Tko su onda zapravo ti zidovi?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Anarho ,nemam je mrznje ,Boze sacuvaj, samo jasno kazem ono sto je ocigledno .. Njihovo porjeklo je manje bitno od njihivih namjera , ..Fino sam napisao koji su to zidovi.. Da nebi bilo zabune ,zidovi koji se opiru tim zemaljskim tlaciteljima su na istoj strani kao i ja…

A vecina ne vidi jasno pa evo i fino je sve napisano u clanku.. Steta sto se nemogu sloziti kockice kod nekih…l

Savio
Gost
Savio
3 godine prije

A koji se to zidovi odupiru cionistickoj agendi?
To je isto kao da kazemo bosanski muslimani koji se protive centralizovanoj, ili ujedinjenoj Bosni, ili kao da se kaze Srbi koji se protive nezavisnosti R. Srpske.

Sve je to na nivou statisticke greske.

Ljudi se ne razumiju, ne zbog toga sto razlicito misle, vec zbog toga sto razlicito zele.

A sto se tice religijskog momenta y cionistickoj agendi. Tu se apsolutno slazem.
Prosto oni vjekovima cekaju svoga Mesiju (grcki Hrista).
Jedan od razloga zasto su odbiki Isusa kao Hristosa(Mesiju) jeste taj sto oni zamisljaju Mesiju kao nekoga ko ce stvoriti mocno Izrailjevo carstvo, kao nekoga preko koga ce oni upravljati svjetom.

U tom pravcu sve ide, centralizuje se svijet. Ako se centralizuje vlast u svijetu, eto prilike za zacarenje njihovog (laznog) mesije, ili antihrista po hriscanskoj terminologiji.

Postoje neke podsvjesne, ponekad i svjesne osobine kako islamskih, tako hriscanskih, pa i judejskih civilizacija koje te blokove usmjeravaju u odredjenom istorijskom pravcu.

Danas su za one koji se interesuju, dostupne odlicne analize religijsko geopolitickih analiticara.

Svaka religijska civilizacija ima svoje shvacanje eshatologije, dakle ima predstavu o nekom svom istorijskom putu, polozaju, i kraju te istorijske price.

Kada22
Gost
Kada22
3 godine prije

Jbg…e ovo mi je već postalo naporno citat ostavit cu za sutra

anarho
Gost
anarho
3 godine prije

Jos me vise interesuje kako ih prepoznajes na ulici?
Hvala Alene

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Anarho ,zamaras se nebitnim stvarima… Prepoznavanje,porjeklo,opis itd..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

A ako te bas zanima kako ih prepoznati evo nacin..
Po djelima …

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Po ovom tekstu ispada da je Lenjin bio negativac, a Staljin genijalni pozitivac koji je zasjenio i Putina. Po uspjehu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ne bih rekao, jer je Lenjin počeo provoditi Novi Ekonomski Plan, kojeg je Stakljin skroz okrenuo naglavce, ali je to potpuno nevažno u cijeloj priči.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Vidiš da je i Staljin u 4 godine skoro doveo do nule na samo 150 tona. Ovo se meni čini kao dobra povijesna paralela, ništa više, osim što je 1917. Rusiji stvarno nametnut sustav vrijednosti koji je njima bio stran, kao i 1991. Komunizan su kasnije interpretirali na “ruski način”, ali su propali, kao i “tržišnu ekonomiju i demokraciju” s Putinom, na svoj način, što ne znači nužno da će i sada propasti, jer Putin nije Gorbačov ili tko je bio prije njega, Andropov,

alah
Gost
alah
3 godine prije

nesto si nerazumljivo nakucao preko k…

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Staljin, Lenjin, Trocki – redom židovi.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Eh što brzo čitaju ovi što daju na aksiomu babičevom minuse hehehe.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Naravno da je jedan od mene, jer sam krenuo čitati, pa si ga razvezao, a da veze s temom nema. Ozeo copy paste nečega NWO, gdje li nađeš te budalaštine i zalijepio pa misliš da će se netko zamarati. Ja samo vidim paralelu, uopće me ne zanima carka obitelj , ni tvoja lupetanja, a vjerojatno su i Romanovi bili Hazari, po tvome. Dakle, minus jer si nisi dao truda da skratiš te nebuloze, uokviriš u smislenih 10-20 redova

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Čuj Laki, ne želim kakati po Babičevom uratku sa svojim umotvorinama poput tebe, čovjek je sve zaokružio u cjelinu i što se tu može dodati: NIŠTA! Ostavio sam nešto jer je zanimljivo za pročitati, barem onima koji imaju volje da razumiju a ne vjeruju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

U što da vjeruju, vjerujem..

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Lakše je vjerovati nego razumjeti, u prijevodu: lakše je biti ovca za šišanje koja samo pase travu i ni o čemu ne misli i vjeruje da joj je dobro pošto nezna da je ovca, nego čoban koji mora upotrijebiti vijuge da sve to smisli i razumije.

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije

…pa dobro…ja to vidim kao kompliment…nije to lako…mislim…pojesti istinu.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Hehehehe

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije

evo vidiš…ja lupim glupost i dobijem same pluseve….

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Oni su to krivo shvatili hahaha

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Iran zatvara Hormuški tjesnac i kraj priče za neprijatelje Sirije.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Kako je katarski plin jeftiniji od ruskog? To nema smisla nikakvog
S većinom teksta se slažem, ali bila je opcija iranski plinovod a ne katarski ili ruski zbog kojeg je Sirija napadnuta. Katar ima love za plinovode kakve god poželi i kuda god želi ali računica transport i cijena tog plina do Europe nemože ni u kojoj varijanti (Sirija, Irak, morski pravci) biti jeftinija od ruskog. Jasno je da je Ukrajina također rasturena radi obustave plinovoda, ali Njemcima se baš ne odriče ruskog plina za skuplje verzije (katarski ili američki škriljac). Zato je i usmjerena NATO operacija na Baltik gdje se treba graditi novi sjeverni tok. Čini mi se da su se prekalkulirali Amerikanci ovaj put. Mogli su dogovoriti 1/3 plinovoda za Europu to bi već bilo značajni napredak ovako će imati 0/3 i ratove, čini se kao win-win situacija ali ne i ona koja slabi Rusiju dovoljno efektno. Budimo realni da je katarski plin jeftiniji EU bi to riješila sa ambasadorima Rusije bez ikakvih obojenih revolucija i američkih lažnih vijesti i ratova, oni također vole lovu više od svega.

Гостин.
Gost
Гостин.
3 godine prije

Во Украина синот на џо бајден е главен за гасот за Украина и европа (одма го поставиа по пучот)…што мислиш кој ќе биде главен за катарскиот гас и кој ќе одредува цена!? беше планот да се окупира Сирија, па да се Освои Иран! ама све отиде во неповрат, сега нема назад или ќе клекнат или не ни бега робовладетелство во најлош облик од постанокот на светов.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije

Kako bi to riješili kada ne mogu dobiti plin iz Katara?
Cijena ovisi o trošku vađenja, a katarski je puno lakše vaditi.
Plus zaboravljaš anuliranje Hormuškog tjesnaca.

alah
Gost
alah
3 godine prije

Iranski plin znaci ruska infrastruktura i gazprom, katarski plin nije iz skriljca (budalastina) nego iz istog bunara South Pars kojeg Iran i Katar dijele, sta bi EU rijesila brez SAD, gluposti totalne, malo je tu vise faktora u igri od cijene, energetska ovisnost Europe or RUsije itd

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Zaista, ratovi se vode iz ekonomskih razloga ali se ponekad iz istih ne pokreću. Amerika je sada u vrlo nezgodnoj poziciji. Treba joj rat da bi pokrenula ekonomiju kao više puta do sada i to bi sugurno već uradila kada ne bi izazvala druge probleme.

Šta je osnovno? Glavni američki proizvod je dolar. Tim “proizvodom” kupuje sve ostalo što joj treba, plaća radnu snagu… i normalno je da teži da dolar bude što jači. Ali tada postaje nekonkurentna jer su ostali njeni proizvodi skupi u odnosu na ostale? Nema veze, preseli proizvodnju u Kinu pa su joj proizvodi opet jeftini (jer bez obzira kome plaćaju porez, dobar deo novca se vraća u Ameriku da bi tu omogućio lagodan život vlasnika fabrika u Kini kao i sve namenjeno štednji jer teško da bi novac čuvali u kineskoj banci – sigurnost na prvom mestu). Zato je Amerika neverovatnim mahinacijama ojačala dolar do današnjeg nivoa. Pogledajte šta se “na strahu od Brexita” dogodilo sa strlingom, euro se ludački štampa mada mnogi ekonomisti smatraju da je taj postupak čist promašaj – američki prsti?

E sad, šta se događa kada počne rat? Cena nafte “ide u nebo” što znači da dolar ide na suprotnu stranu – to je pravi razlog što Amerika ne ulazi u ratne avanture. Što je još gore, viša cena nafte ide Rusiji direktno u korist. Ali raste i cena zlata koga su Rusija i Kina nabavile u priličnoj količini (a mnogi su se podsmevali Rusiji što kupuje zlato po višoj ceni). Jedino se postavlja pitanje šta sa kineskim delom američkih papira od vrednosti? Za sada je to moćno sretstvo ucene ali ako bi došlo do sukoba (ne mora biti direktno rat) može biti i “moneta za potkusurivanje” – mnoge američke kompanije u Kini mogu biti otkupljene tim papirima.

Šta ostaje Americi? Naravno, Novi Hladni Rat. Polako uvlačiti svet u sukob (da se ne uništi dolar), “postaviti ogradu” i svom delu nametnuti “zaštitu”, vojnu i ekonomsku – dolarom. Istokom ionako ne mogu da ovladaju ali zato Zapad mogu da “cede” decenijama – već viđeno.

Гостин.
Gost
Гостин.
3 godine prije

Тие махинации се викаат “петродолар“ и го држат јак и баран доларот…но нема за долго! затоа се случува ова во светот.

perzija do trsta
Gost
perzija do trsta
3 godine prije

U slučaju sukoba Kine i SAD-a Kina ne gubi ništa.Sav Američki dug može naplatiti bilo čime do namirenja duga.Kina može legalno proizvoditi sve ovo što sada proizvodi za svoje tržište,pa i vjerovatno za neka manja tržišta,a možda i Rusiju i Indiju.Na račun tog duga i kamata može legalno raditi ono što je prije 30-ak godina radila ilegalno.Teška vremena za Amerikance u svakom slučaju.

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije

Ovise jedni o drugima ,i suradjuju jedni sa drugima. Svaka obitelj koja odluci preseliti iz Kine automatski dobija mjenicu od 100 000 usd za start up ovdje. Ovisi koliko clanova obitelji.Naravno ,sve ulazu u trgovinu.Tako da je 99% malih trgovina u vlasnistvu kineza. Nepisano pravilo

jale
Gost
jale
3 godine prije

U pravu si shumadinac, “Željezna ograda”, samo ovaj put sa zapadne strane!

Bakarić
Gost
Bakarić
3 godine prije

Babiću majstore samo tako dalje.
Naprijed u direktno osvještavanje masa, sve do stvaranja kritične mase osvještenih koji će biti u stanju pokrenuti stvaranje ljudskijeg suživota i društava na planeti.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Rusi se hvale da će ciokaubojima tamo oko S. Koreje sa EMP pogasiti čitavu flotu, ono blejat će u crne ekrane, veza neće raditi itd. nastupit će mrak kamenog doba za njihovu flotilu.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Subaru, ne idu te plusevi, ali minusi klize.
Mjenjaj nešto.
Bitno je mišljenje publike.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Subaru je uspio da skonta planove tame..Jos da otkrije svjetlo …

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Tama će pobijediti, na kraju u svemiru neće biti svjetlosti ni jedne zvijezde, dakle mrak…….

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

@subaru
…..Neka bude svjetlo! I bi svjetlo……
Vaši komentari su neortodoksni, privlače pažnju iako ne i većinsko odobravanje. Meni je drago da ste tu, iako mi se čini da kao protivnik tame, prečesto je prizivate. Pozdrav!

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Samo govorim istinu

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Hehe subaru ,da je tama jaca od svjetla pa onda ne bi bilo svjetla nikako/nikada.. Doduse uvjek se vodi borba tame i svjetla.. Unutrasnja..

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Dao si idealan primer kolega kako ne mora nešto očigledno da bude i sigurno. Svi naučnici će se složiti sa tvojom tvrdnjom. Ali šta ako Priroda ima drugi plan – možda je zato stvorila inteligenciju…

Isto to je i sa geopolitikom, na izboru Trampa je i potvrđeno.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Naravno da “priroda” ,ja je zovem drugacije , ima plan.. Da i sama nema.inteligenciju nebi je ni nama dala zbog mogucnosti da svojom “inteligencijom” unistimo i samu “prirodu” …Stoga smo od ” prirode” dobili onoliko inteligencije koliko je potrebno za taj plan..

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Izvinjavam se kolega Alen, komentar je bio upućen subaruu na tezu da će “tama zavladati”.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Np ,tu sam da vam pomognem u razumjevanju ociglednog..

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Da sam ja živio za pluseve drugih morao bi se masi prilagođavati no to nikad nisam radio, pa ni za rata, nikad robom, uvijek svojim putem……….nit me se može kupiti, nit uplašiti, nit ucijeniti………..

Savio
Gost
Savio
3 godine prije

Subaru, to i nije neki argument.

I zlo se ne osvrce na misljenje dobra, i zlo ide svojim putem.

Ja iskreno mislim da si ti previse, ali previse, zalutao u teorije zavjere.
Ne kazem da zavjera nema, ali ljudi su mastoviti, izgrade takve konstrukcije i teorije koje su van svake pameti, i onda religijski vjeruju u njih, bez ikakvih konkretnih dokaza.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ne vjerujem u ništa.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

Povjest je uciteljica zivota,ja samo znam da se ruski medvjed tesko budi,a kada se probudi grmi,jer je ljut.Ono sto moze ruski narod podneti,malo koji moze.Tu dileme nema.malo mi znamo o ruskoj povjesti,i kada nesto cjemo grandiozno i za nevjerovati skloni smo debeoj s,prdnji.To sto Subaru navodi je istina.Pandan tome je da je Romanov II sagradio transibirsku zeljeznicu,cudo veliko u to doba 10000km,carska Rusija je u to doba imala BDP veci od EU,saradivala je sa svim drzavama i je ucestvovala u osnivanju FEDa i bila je to privatna banka i bile su to staobalne kolicine zlata i zato su organizirali njegovo ubistvo i zadnjeg Romanovog,logika,da se ne pojavi za zlato,jer onda ovi ostali ne djele.Zar ne vidite paralelu iz novo nastalih drzava SFRJ sica od zlata sve su FED polapalemi tko je bio na Titaniku?
Babicu svaka cast za clanak,ali i komentari su super,sirimo znanja.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

@Tedi, 1917 narod u Rusiji je bio gladan i obespravljen, to je bio glavni razlog za revoluciju.

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

Dobro,de,pa napisala sam koliko malo znamo o ruskoj povjesti,opcenito,zar povjest ne pisu pobjednici?A sta sada balkanci ne dizu revoluciju,gladni smo do bola,pucke kuhinje,socijala,mirovine,plate radnika i njihovo radno vrijeme,skolstvo,ovrhe za sicu van iz doma svoga,et set,et set….
A gospon Todoric lex specijalis,zar ce Hr da da 2milijuna e,kn? i vjeruj mi sve ide na bubanj a ljudi vanka.Evo banke u Srbiji su dobile instrukciju,da zaposlenima u Agrokor komp.ne daju kredite, a u Srbiji kao sve cvjeta,90 firmi je u tom grotlu.Ne nema gladi sve je milina, i gdje ti je rtevolucija?

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Revoluciju prave oni koji nisu gladni!

Savio
Gost
Savio
3 godine prije

Ovo je jedan od rijetkih trenutaka kada se apsolutno slazem sa tobom.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Slagat češ se i sa ostalim samo dok se oslobodiš predrasuda.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Da!
Sve se vrti oko FED i Dolara! Gospodari Novca vuku konce i svi su u opoziciji prema njima.
Dedolarizacija ??
Lagano, mic po mic radi se na tome.
Ali, ….
Plan za dedolarizaciju imaju i oni u FED !!
Ja imam plan za Prvi Maj 🙂

Гостин.
Gost
Гостин.
3 godine prije

Тој план случајно да не се вика биткоин?

PanSlaven
Gost
PanSlaven
3 godine prije

njegov plan se vika: demonstracije protiv okupacije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Čini se da FED treba novi plan, jer ovaj s iscrpljivanjem unedogled, dok narod ne popi*di i sruši Putina ili Xia, ne nućno tom redosljedom, neće funkcionirati.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Pa plan je rat.

mario
Gost
mario
3 godine prije

Eto odgovora zasto je ovakvo stanje u siriji.rusi su svoje osigurali (baza je sigurna ,plinovodi su onemoguceni),a za ostalo u siriji ih briga ko za lanjski snijeg

alah
Gost
alah
3 godine prije

E, pa daj objasni nama, kako su to plinovodi onemoguceni? Deir Ezzor jeste daleko od oslobodjenja i Ameri su na sjeveru u Hasaki, Kurdi navaljuju na Raku, a znamo mi dobro sto su Kurdi, sluze oni dobro Cionistima.

Mirko
Gost
Mirko
3 godine prije

Sjajan tekst kao i uvijek ! Predsjednik Putin je inace ovlastio Stolipinov klub, odnosno Sergeja Glazjeva i Borisa Titova da naprave novi plan ekonomskog razvoja Rusije, tako da Rusija konacno zavrsava sa neoliberalnom ekonomijom… Babicu ako moze jedan tekst o tome. Pozdrav i sve najbolje!

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Da,slazem se.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Bilo bi lijepo saznati više o tom planu!

alah
Gost
alah
3 godine prije

Samo su to price…Rusija ostaje dio Rotsildovog sistema.

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije

…manševička Rusija…

alah
Gost
alah
3 godine prije

Mirko, nista od toga. Ni od plana ni od teksta.

Mate
Gost
Mate
3 godine prije

Izuzetna analiza. Bravo!

Avrelij Droh
Gost
Avrelij Droh
3 godine prije

Odličan tekst. Možda nedostaje još jedan mali kamenčič u tom mozaiku. Tokom predizborne kampanije Klingonica je u jednom TV intervjuju (ne sečam se stanice) izjavila, da je Sibir prevelik i prebogat rudam, da se prepusti samo jednoj naciji. ne dugo za tim, evo Rusa u Siriji – više nas neče niko j***t.
Mislim, da bi bilo potrebno malo više pažnje usmeriti na Visoki sever. tamo se polako stvari zahuhtavajo i Rusi niso bez veze uspostavili posebnu komandu za visok sever. Po nekim ocenama tamo se nalazi oko 7% naftnih i oko 20% plinskih SVETSKIH zaliha. Uz to po nekim procenama Sibir krije oko 45% svetskih zaliha ruda i minerala. A sa samim globalnim zatopljenjem te stvari postaju dostupnije – Rusima. Pa zato me onda ne čudi, da bez obzira, da li ima Rusija feudalizam (Carevi), komunizam ili tako zvanu kapitalističku demokarciju (za sada na sreču na Ruski način) on je uvek neprijatelj Zapada. Podpitanje: Koliko puta je Rusija napala Zapad a koliko puta je bilo obrnuto?

P.S. Izvinjavam se za sve gramatičke greške, ipak mi to ni maternji jezik

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Zalihe su puno vece od gore navedenog.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Rusija nikad nije napadala zapad, njoj se svete od poraza hazara u 11 stoljeću………..

alah
Gost
alah
3 godine prije

A Tito bio je agenat Vatikana ili ciji, jeli ti previse malo citas umotvore Dejana Lucica?

alah
Gost
alah
3 godine prije

Sad ce Antarktika zatopliti pa tamo ima svega isvacega…Nemojte molim vas lupetati budalastine. RUsija je jednako dio ovog parazitskog sistema koji vlada ljudskom rasom.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije

Pa svi su ljudi dio covjecanskog sitema.
Ali Rusija je na strani istorijske pravde, svidjalo se to vama ili ne.

Covjek koji si da ime “alah” samim tim svjedoci o svojoj ideologoji.
Svi su zli i pod kontrolom tame osim muslimana, (ne svih, ali generalno).

To su te pajserske, pa i fasisticke ideologije radikalnih islamista, koje generisu animozitete prema hriscanima, jevrejima i generalno nemuslimanima.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ovaj je prije jahve a ne alah.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ovo treba svi da imaju na pameti kada spomenu amerika,usa

Dakle, danas kada traje globalno sučeljavanje Washingtona i Moskve i kada kažemo “Sjedinjene Američke Države” vrlo je važno razumjeti što pri tome mislimo. Govorimo li o američkom narodu i svim američkim građanima, ukras u obliku političkih stranaka, Kongresa, Senata i predsjednika ili stvarnim vladarima Sjedinjenih Država, odnosno vlasnicima privatnog bankarskog kartela, takozvanog Sustava Federalnih Rezervi?

Federalne rezerve su u vlasnistvu zidova.. Dakle pricamo o zidovima i potezi amerike su potezi zidova..l

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije

…evo i Alen je shvatio…pola istine ali i to je nešto

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Cuj pola..

samo tata
Gost
samo tata
3 godine prije

…odoka..

anarho
Gost
anarho
3 godine prije

Zidovi su jedna mnogo veca “zajednica” od nekolicine njih u onom famoznom 1% … pohlepa je ljudska osobina koja nema neku genetsku ili religijsku predispoziciju odnosno je starija od svih poznatih “zajednica”. Ovo tvoje moralisanje kao “treba paziti da ne optuzujemo sve amerikance nego samo zidove” je tipicni antisemitizam … ne samo da je to kaznjivo djelo govora mrznje, nego je i glupo i naivno.

Jesi li svjestan svojih vjerskih i rasnih predrasuda?

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Kauboje su kupili privilegiranim statusom zbog dolara kao boga sve im je ispod cijene, benzin (nije ni čudo kad ga kradu), Auti (VW Atlas suv od 5 metara sa ful opremom košta u čemeriki 230.000 kuna, VW Tuareg ipak manji od Atlasa kod nas 540.000 kuna, itd., tako da su kauboji prodali dušu vragu za interes i hebe se njima što u njihovo ime i sa njima ubijaju zemljane od kad su istrijebili indijance i bizone ti isti kauboji za gospodare bobrokove. Zar ja da račun za zadnji rat isporučujem balkanskim plemenima ili onome tko je nahranio stvora ovim našim ratom?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Anarho ,

Zidovi drze fed i banke
koji kontrolira vladu usa
koja kontrolira dolar i nato i oruzane snage usa
koje kontrolira svjetsku ekonomiju sto ce reci da zidovi kontroliraju svjetsku ekonomiju a ona kontrolise nase zivote.

Da upravo tih saka jada ,nazovi kontrolise sve ostalo…

Kaznjivo djelo mrznje ???? Hahah..

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Možda ti ne bi bilo viška saznati tko su leviti, zašto Židovi obrezuju djecu i kojeg dana poslije rođenja. Ni u kom slučaju nije riječ o šaki jada. Vlasnici FED-a sami ne bi mogli ništa, za njih rade stotine milijuna ljudi, kojima je u interesu opstanak ovakovog monetarnog sustava.

alah
Gost
alah
3 godine prije

antisemitizam je glupiost koju su cionisticki zidovi izmislili, pazi reako sam cionisticki, a to je bitna razlika, oni koji su poceli taj cionizam ni zidovi nisu nego oni koji su izmislili zidovstvo pa i hrscanstvo i takodze islam, sve u svrhu jednog cilja, a to je armagedon

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Za tu tvrdnju treba ti.motiv.. Dakle hajmo nesto izmisliti pa sve to neka eksplodira.. Kako ,zasto,zbog, cega.. Ili kako skupa sve to mili brate izgleda..

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
3 godine prije

Alene,hitler je bio stvarni vladar njemačke,ali ne bi to mogao postići bez podrške naroda.kad familija živi lagodno od novca oca kriminalca,ne možemo reći da familija ne zna odakle dolazi novac i da je to u redu.amerikanac ne pita odakle je novac i tko ga vrti dok je god to njihov novac i oni ga vrte.oni možda ne razumiju visoku politiku,ali razumiju da uspon kine ili rusije znači pad njihove ekonomije,njihove moći i kraj lagodnog života.i zato je u pitanju zeznuta situacija,kad jaki i močni,a i bahati mora i drugome prepustiti ono što misli da mu pripada,a nikad se nije libio upotrijebiti svoju snagu da odbrani svoje stečene privilegije.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Decki amerikanci nisu u posjedu nicega.. Niti zemlje niti nekretnina niti auta niti svoje valute niti bankarskog sektora niti kapitala a Bogami nisu vlasnici niti svoje vlade…
Ko to ne vidi nema elementarno znanje iz ekonomije..

Da dodam dosta njih nije ni vlasnik svoga sopstvenog misljenja koje je izmanipurino ,isprano …

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ova ti je jednostavna prosto proširena al zlata vrijedi, onog pravog a ne u minhciohauzen hartiji.

karantanac
Gost
karantanac
3 godine prije

Po meni priča da se rat u Siriji vodi zbog plinovoda ne drži vodu jer katar ako mu treba može preko Iraka dovesti plinovod do Turske a odatle kuda hoće. Međutim katarski plin dok dođe do nemačke bio bi veoma skup jer se ugrađuju sve države kroz koje plinovod prolazi..Za ruski plin bi Kina bila sasvim dovoljan potrođač samo treba sačekati da se izgradi sibirski plinovod.
Rat u Siriji se vodi kao prvi korak osvajanja i rasparčavanja Rusije.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Ne moze preko Iraka……

Kada22
Gost
Kada22
3 godine prije

Vrhunski tekst.od djela gdje piše da bi kinezi pomrli od gladi mota mi se po glavi komentar….kina odkad se otvorila nevjerovatno se izgradila .ljudi svojim radom su izgradili pohlepa za većom zaradom pokretala.hrane se proizvodi dovoljno da niko nije gladan .energenata ima dovoljno…i da sav novac nestane infrastuktura je izgrađena cak i aumatizirana….ljudski rad minimalno potreban….niko nemora umrijet zivot je dragocjen.osnovne zivotne potrebe trebaju svima bit dostupne.zasto mi trebamo placat skupu struju ako su nasi ocevi i djedovi sagradili brane zasto putarina kad su ljudi kroz radne akcije svoj rad poklionili buducim generacijama.6miljardi dolara na kosovu rudnik koji su amerikanci oteli sjecam se ko djete majka je od place samodoprinos davala za isti…..nisu joj dionice dali.odavnina ljudi ka zapadu emigriraju.u ameriku su vecinom avanturisti i beskurpulozni ljudi otisli…nisu se ustrucavali genicid nad indijancima napravit i danas se ne srame sudit drugima za isti…….pohlepa je od obicne robne razmjene napravila nauku .amerika je puno dobrog dala ali i najlosije pohlepnom ekonomijom zagadila civilizaciju.nepravda je sasvim jasna .i u americi ima i gorih primjera djece i ljudu gladnih id onih koje znaju servirat narodu. i umirućih izbacivanih iz bolnica jer nemaju za platit usluge pa jeli to normalno .pa de je tu moral covjeku mozes spasit zivot a neces jer nemoze platit alo…..zasto svjetom ne upravljaju moralni ljudi .da je vijeće staraca civiliziranije bi zivjeli umjesto sto vladaju financije gonjene nemoralnom pohlepom.civilizacija je napredovala uvjeti su stvoreni za pristojan zivot.ima punojesta na zemlji u kojima ljudima treba izgradit i pomoć stvorit pristojan zivot naravno ako to zele a zeljet ce ako osjete da je iskreno ……ogromna nepravda je u sistemu i mora se ispravit.potrebni su moralni ljudi a ponajviše u samoj americi.potreban je dijalog među njima.niko nemora umrijet i svako moze kvalitetno zivjet….jebiga neda mi se više skrpila me dzoja…ps i sto koga boli k…sto volim zapalit .prijatelji su mi robijsli zbog dzoje a pogledaj okolo sto rade….inatitucije rade svoj posao de je moral nestao nekad je bio na prvom mjestu

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

??? koliki red u ne redu….svaka ti je ko u Njegosa….

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Problem je što svijetom ne upravljaju takovi poput tebe, svijetom upravlja čisto zlo, kome to nije jasno je budala. U Libiji je bilo vijeće plemensikh staraca i kad bi oni skužili da se netko odmetnuo od zajednice i radi protiv nje isti čas je smijenjen i dan sa suđenje da se vidi dal je kriv. Nama treba vijeće staraca za čitav svijet al problem je što ga vodi sotona ili nazovi ga kako želiš.

Kada22
Gost
Kada22
3 godine prije

Moze li mi dat smjernice u vezi ruskom zlatu i fedu.što misliš o žak kamat-u. Para mi se da je fed ako je tocno to o ruskom zlatu i tome sto je dolar glavna valuta mozda pravedno zamišljen ali sebični ciljevi su doveli do ovoga danas.komunizam se borio protiv kapitalista ali nije protiv kapitala.istinsku zelju za ujedinjenjem civilizacije uporno koči kapital nagomilan kod sebičnih i nepravedno vrednovanje ljudskog rada.

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

Kaže se da je teritorij Rusije znatno smanjen ’91.? Znači cijeli SSSR je zapravo Rusija?
Prave količine zlatnih rezervi nijedne zemlje zapravo se sa sigurnošću ne znaju.
Zbog pokušaja uvođenja zlatnog standarda ubijeni su i Gadaffi i JFK.
Rusija i Kina potpisuju sa Saudi Barabijom ugovore vrijedne desetine milijardi USD, Katar je kupio 20% Rosnefta… To se sa financijerima tvog protivnika na terenu ne radi.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Radi i te kako. To se zove pragmatičnost, fleksibilnost. I zato mi nismo za političare, nego za ovakva piskaranja.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Rusija nije dala na S. Koreju u un.

Outsider
Gost
Outsider
3 godine prije

Zlato vrijedi kao i sve ostalo.Najvise kad ga nema.Sto se tice Sirije, sta bi bilo da se rat sad zaustavi ? I da se arapi ujedine. Sta mislite gdje bi svi ovi ratnici,teroristi itd … krenuli. hezbolah bi nestao preko noci ili bi ?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Krenuli bi hebanjem osvajati europu…hahah

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Lijepo je nacrtano…..Amerika,dzavni aparta Amerike je sluze za legalizaciju zlodjela losih ljudi koi nuzno nisu Amerikanci i pitanje je koliko bi se drzava i sistema moralo unistiti da bi ti ljudi bili kaznjeni. Bravo za Gosn Babica a i ti 4×4 nisi los,dalo bi se studiozno raspravljati o sa tobom.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Symmetrical All Wheel Drive

Goran
Gost
Goran
3 godine prije

tko su vlasnici feda?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

To pitanje je zabranjeno i kaznjivo zakonom…

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

Gorane,stvarno,pojma nemam.Morat cu pitat google.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

FED je dakle privatna banka osnovana 1913-e u vlasništvu:

-Rothschild Banks of London and Berlin (Rothschild)
– Lazard Brothers Bank of Paris
– Israel Moses Sieff Banks of Italy
– Warburg Bank of Hamburg, Germany and Amsterdam
– Kuhn Loeb Bank of New York
– Lehman Brothers Bank of New York
– Goldman Sachs Bank of New York
– Chase Manhattan Bank of New York (Rockefeller)

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Osim FED, u SAD-u je i porezna uprava privatna kompanija. U čije ime i na koji račun prebacuje novac skupljen porezima objašnjava žena koja je 20 godina radila u Svjetskoj banci..https://www.youtube.com/watch?v=mhA78rEik_c&t=904s

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ova je smuta prava, kaže red istine onda red obmane.

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije

Ako su to zavjere, onda nam ti objasni:
1.) FED – ako uopće znaš kako funkcionira.
2.) Američke vojne baze te situaciju da Ameri imaju skoro pola aktivne vojske van svojih granica.
3.) Dokumente poput – https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2016/06/0315_syria_saban.pdf
4.)…

Znaš, lako je laprdati i ništa ne reći ili objasniti.

PERO
Gost
PERO
3 godine prije

Glavni cilj boljševičke revolucije koju su financirali židovski bankari je bio je bio dočepat se zlata carske Rusije u čemu su i uspjeli.Ovaj podatak da je carska Rusija imala 1400 tona zlata je potpuno netočan jer je recimo samo Olof Ashberg(švedski židovski bankar i financijer boljševičke revolucije)dobio od Lenjina na poklon 500 tona.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Pero opet si im ga stero.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Izgleda da je Staljin ipak smakeo Lenjina; jos ce Staljin ispasti veci Rus od samih Rusa !

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Danas baš treba puno Staljina jer se neprijatelj umnožio u svakom pohlepnom zemljaninu.

Brane
Gost
Brane
3 godine prije

Dobar tekst g. Babića. Može se nadodati da je printanje papirnog dolara samo tehnički detalj, a ne osnova pljačke. Osnova je nametanje danka(reketa) koji sve vazalske države moraju plaćati usa, čime financiraju centar imperije. Upravo zbog osiguranja nesmetane naplate i eventualne prisile u slučaju kašnjenja s plaćanjem, služe mnogobrojne vojne baze koje usa ima diljem svijeta. One nisu ništa drugo nego utjerivači reketa u državama u kojima se nalaze. Nato je također jedan od mehanizama plaćanja reketa, i trumpovo inzistiranje na onih 2% je samo klasično prigovaranje imperatora vazalskim državicama da ne plaćaju dovoljan danak, i da ga moraju povećati. Pri tome, za vladare u Usa, kao i za vazalske namjesnike, bitno je da raja ne shvati suštinu svega ovoga, u kojem slučaju bi došlo do pobune. Otuda razne bajke o ovom ili onom (ruska opasnost, terorizam, itd). Sve počiva isključivo na sili, s tim da gazde iz usa preferiraju stvari rješavati potkupljivanjem lokalnih političara (vazalskih namjesnika), jer je to jeftinije od ratovanja.

Dugoročno gledano, imperija će nastaviti povećavati poreze/reket da bi financirala vojsku, i ne vidim da Rusija tu može lako pobijediti ekonomski, jer se bori (u financijskom smislu) protiv većine svijeta, koji plaća danak usa i direktno financira njihovu ratnu mašineriju. Prelazak na zlatni standard ima smisla samo ako je poduprt sa konkretnom vojnom silom i nuklearnim oružjem kao krajnjim garantom, inače se ništa ne mijenja.

U tom kontekstu gledano, dugoročno je usa imperija u prednosti (osim u nevjerovatnom slučaju ustanka u imperiji, međutim ovce su predobro kontrolirane za tako nešto), te će Putim prije ili poslije biti prisiljen da inicira nuklearnu razmjenu, i u tom smislu treba gledati i vježbe civilne zaštite i izgradnju podzemnih skloništa u Rusiji.

Normalno, ukoliko i on nije prikriveni igrač tamnih šesterokrakih hazarskih odabranika, kako bi netko rekao..)

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Opaaaa, bravo!

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Ustanak u đusa i propast iste mogu incirati samo oni koju su je i stvorili i koji njome vladaju.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Pogresna koncepcija dobrano..

Reket kao sredstvo prikupljanja financijske koristi je kratkorocan ,prepoznatljiv i lako izazove revolt i bunu sto za dugotrajno vladanje nije pametno koristiti..
Na kraju krajeva reketom se iznudjuje kratkorocna i ogranicena korist i nemoze stvoriti ovisnost o vladaru nego naprotiv odbojnost..

Upravo suprotno ovisnost o dolaru svjetskog financijskog sistema osigurava americi upravo tu polugu koja cini ostatak raje ovisnim o vladaru.

Slikovito ,dolar je heroin a medjunarodni financijski i trgovacki sistem korisnik ,sto garantira ovisnost o istom..

Detoksikacija zlatom je moguca ukoliko se terapija sprovodi godinama uz postupno smanjenje doza…

Nagla detoksikacija je smrt pacjenta..

Ali da zabava nikad ne prestane brine se upravo americka armija koja ima zadatke da osigura nesmetanu potraznju za dolarima te da obuzda potencijalne igrace koji tu ovisnost zele da umanje…

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Nisi nista skontao. Reket je dugotrajan,a da je lako prepoznatljiv nije,nisi ga ni ti prepoznao. Procitaj sto je zapravo petrodolar pa mozda shvatis kako se reketari na globalnoj skali. Drzave ne koriste dolar jer su se navukle na njega kao na heroin,vec zato sto moraju. Ako odbiju,zavrse kao Gaddafi I Saddam. Ne razumijes osnovu sustava ni mehanizam prisile. Zlato je dobro sredstvo za placanje,Gaddafi se spremao da ga uvede, ali je to bilo tesko provesti uz danonocno bombardiranje I konacno ubojstvo na kraju. Inace,mafija reketari stotinama godina,I svi placaju,budi bez brige.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Miki ,
vidim zbunjen si pojmom reketiranje.. Vidi u rjecniku sta znaci.. Jako je slican postupcima amerike ali dovoljno razlicit da to nije.. Prisila je jedno a reketiranje drugo ,iako je dio reketarenja prisila.. Mozda te to buni..

Eh sad da.si pazljivije citao napisano vidio bi na ispred objasnjenja stoji rijec slikovito ,ne bukvalno… I da amercka vojska se brine o potraznji za dolarima.. A vojska to radi kako ? Cvijecem i bombonjerom ili prisilom…

Zajednicko ovisniku i prisiljenom na nesto je da ” moraju” otud poredjenje s heroinom koje si bukvalno shvatio..

Dalje ,samim koristenjem dolara , milom ili silom , u stvari dajes ogromnu moc americi i opljackan si samim koristenjem istog , predpostavljam da znas zasto ….

O zlatu ,zlatnom standardu, zlatu kao novcu ,ovisnosti ekonomije o dolaru,detoksikaciji neda mi se objasnjavati..
Citaj malo sam…

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije

Ma daj si mir,”u svjetu zavjera”.Ajd mi reci gdje je to,da tako tvrdis,cinjenice,Tebi stvarno nis nije jasno.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Dolar ne vrijedi ništa??? ALi autor ne bi imao ništa protiv da ima takvih barem milijun puta po dolar,tj ništa. Babiću, još malo i shvatit ćeš razliku između kreditnog i nekreditnog novca. Samo polako, ne žuri.

Kada22
Gost
Kada22
3 godine prije

I američki narod je žrtva isto kao i ostatak svijeta ali oni su u centru odakle se širi zlo po svijetu.internet je čudo i velika stvar za civilizaciju.nekada si morao buljit u tv i cekat vijesti da bi saznao sto se.događa u zemlji i svijetu.bitno je i to da je istrazivamje povjesti dostupnije.ja osobno trenutno guglam financijske odnose uoči ww1 i o fed-u…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
136
0
()
x