FED, rusko zlato i rat u Siriji

Zlatne rezerve u Rusiji
134 komentara

U svom govoru pred američkim Kongresom 1912. je J. P. Morgan rekao da je novac samo zlato, a sve ostalo je samo kredit.

Pod “sve ostalo” je mislio na papirnati novac, kojeg, za razliku od zlata, bilo koja vlada može odštampati u količini koju želi. Već 1913. godine su američke Federalne rezerve, ili privatni bankarski kartel poznatiji kao FED, na sebe preuzele ulogu izdavanja novca. Jedan od glavnih vlasnika tog privatnog bankarskog kartela postaje banka JP Morgan.

Carska Rusija je u to vrijeme posjedovala nevjerojatnih 1400 tona zlata i prema nekim povjesničarima je to bio razlog zbog kojeg je Wall Street organizirao, financirao i proveo revoluciju u Rusiji. Rezultat je da je nakon Oktobarske revolucije teritorij Rusije znatno smanjen, a ruska državna riznica izgubila veći dio svog zlata.

Sovjetski Savez 1928. godine ima samo 150 tona zlata i tada počinje oporavak, da bi SSSR 1940. dosegao rekord i imao 2800 tona zlata. Ostavljajući po strani način vladanja, poraze na jednoj strani i pobjede na drugoj, Josif Visarionovič Staljin umire 1953. i SSSR ostavlja s 2500 tone zlata u riznici. Od tada počinje topljenje zlatnih rezervi i Rusija doseže dno 1991. godine, kada joj ostaje samo 229 tona. Vladimir Putin zemlju preuzima s 414 tona i danas u državnoj riznici Rusija ima 1615 tona zlata, iako je u razdoblje sankcija 2014. ušla s 1094 tone.

Zanimljivo, FED ubrzano počinje štampati dolare i davati ih kao državni dug otprilike u isto vrijeme kada je Oktobarska revolucija počela “jesti” svoje zlato, a Velike depresija se dogodila kada je Staljin odlučio gomilati plemenite metale. Može se raditi o “slučaju”, a možda i ne, kako tvrde neki povjesničari u Rusiji i svijetu.

Ruske rezerve zlata kroz povijest
Ruske rezerve zlata kroz povijest

Nakon Drugog svjetskog rata, kada su Europa i Rusija bili u ruševinama, američka industrija i poljoprivreda je doslovno procvjetala. Američke zlatne rezerve su u razdoblju od Drugog svjetskog rata, prema službenim podacima, porasle za 60%, iako mnogi postavljaju pitanje stvarnih rezervi fizičkog zlata u trezorima federalnih rezervi.

4. lipnja 1963. američki predsjednik John F. Kennedy potpisuje dekret prema kojem je američka vlada sebi vraća ustavno pravo na izdavanje dolara, čime praktično dokida monopol privatnom bankarskom kartelu Federalnih rezervi.  Kennedy je zapravo ukinuo FED. On se javno obraća naciji i drži govor u kojem kaže kako zemlja ne može biti vlasništvo nekakvih tajnih društvava, jer je to u suprotnosti s istinskom demokracijom. Kennedy je rekao da kao patriot i čovjek koji voli svoju zemlju više ne želi podržati takav sustav.

Nakon toga, 22. studenog 1963. godine, John F. Kennedy je ubijen pod misterioznim i još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Nakon atentata na Kennedya, vlasnici privatnog bankarskog kartela FED postaju najveći ogranak vlasti u Sjedinjenim Državama i financijska sila koja zapravo vlada zemljom.

Takozvani “međunarodni”, ali u stvari privatni sustav SWIFT za bankarske transakcije, daje Federalnim rezervama neograničenu moć i FED de facto postaje vlasnik cjelokupnog globalnog bankarskog sustava. Svaka banka koja odbija poslovati u skladu sa zahtjevima američkog FED-a može biti kažnjena i isključena iz sustava SWIFT. To jest, bilo koja banka u svijetu može biti uništena na zahtjev vlasnika Federalnih rezervi u bilo kojem trenutku. Istina, FED nekoj stranoj banci ne može izreći novčanu kaznu, ali joj može prekinuti aktivnosti, što je još gore.

Ogroman posao kojeg je u svojoj knjizi “Velika šahovska ploča” opisao Zbigniew Brzezinski je urodio plodom. Baš kao 1917. Rusko carstvo, Rusija je doživjela kolaps 1991. Otprilike iste stvari su se događale Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, kao što su se događale nakon raspada Ruskog carstva.

Teritorij Rusije je opet znatno smanjen. Čak i ako izuzmemo države koje je “progutao” Sovjetski Savez, koje su samo vratile izgubljenu državnost, na teritoriju Rusije su nove, koje nikada u povijesti nisu postojale.

Dakle, danas kada traje globalno sučeljavanje Washingtona i Moskve i kada kažemo “Sjedinjene Američke Države” vrlo je važno razumjeti što pri tome mislimo. Govorimo li o američkom narodu i svim američkim građanima, ukras u obliku političkih stranaka, Kongresa, Senata i predsjednika ili stvarnim vladarima Sjedinjenih Država, odnosno vlasnicima privatnog bankarskog kartela, takozvanog Sustava Federalnih Rezervi?

Bez da besmisleno odugovlačimo, kada kažemo SAD, onda govorimo o vlasnicima Federalnih rezervi, koji su jedini i pravi vladari u Americi.

U nastojanju da prošire svoju neograničenu financijsku moć diljem svijeta, američki vlasnici, djelujući u ime Sjedinjenih Država, preotimaju vlast u drugim zemljama,  a sve s ciljem njihove financijske i ekonomske kolonizacije. U nekim se zemljama za to koriste vojne metode, a drugdje nenasilne ili politička uzurpacija vlasti, kroz Obojene revolucije, institucionalne državne udare ili izravnim utjecanjem na izbore. Za FED je najbolja opcija kada su na višestranačkim demokratskim izborima svi kandidati njihovi, tako da je potpuno svejedno tko će pobijediti. SAD kao država sudjeluju u organiziranju, financiranju i ukupnom nadzoru svih procesa svrgavanja legitimnih vlast u nekoj zemlji.

U svim tim vojnim ili nevojnim prevratima u drugim zemljama postoji jedno iznenađujuće pravilo. Iz riznice zemalja kojima zavlada Washington način, uvijek postavljanjem marionetske vlade na jedan ili drugi način, zlato redovito nestaje. Samo proteklih nekoliko godina su nestale zlatne rezerve Iraka, Libije i Ukrajine. Američki saveznici su oduzeli zlato gdje god su to mogli učiniti, na bilo koji način.

Na primjer, kroz razmjenu zlatnih rezervi zemlje za svježe tiskane dolare, što se dogodilo u mnogim zemljama, uključujući čak i malu Armeniju, ili izvlačenjem zlata iz zemlje pod izgovorom njegovog sigurnog skladištenja, kao što je to bio slučaj sa zlatnim rezervama mnogih zemalja, uključujući Azerbejdžan, čije se zlato danas nalazi britanskoj banci JPMorgan Chase & Co. Nekada se to događa po modelu prijenosa zlata koje ostaje u zemlji, ali u stvari vlasništvo zapadnih korporacija, što je slučaj u mnogim zemljama. Na kraju se zlato zemljama oduzima prema zahtjevnim propisima Međunarodnog monetarnog fonda, jer sve zemlje koje članice ove međunarodne organizacije plaćaju doprinos za sudjelovanje u radu MMF-a, ali ne u nacionalnim valutama, nego samo fizičkim zlatom.

Treba li podsjetiti da je MMF u biti samo ogranak Federalnih rezervi, zadužen za rad kartela s drugim zemljama. MMF je po strukturi zadužen za nenasilno oduzimanje zlatnih rezervi zemalja izvan Sjedinjenih Država. MMF zbog toga nema pravo prodati zlato zemalja članica bez pristanka američkog Kongresa, koji u ovom slučaju služi kao dekor američke vlasti i privid da su SAD slobodna i suverena država američkog naroda, neovisna o volji vlasnika Federalnih rezervi.

Dakle, vrlo je teško govoriti o američkim zlatnim rezervama, jer njima treba dodati one koje drži MMF. U suprotnom slučaju, odnosno, priče o američkim zlatnim rezervama kao takvima nas dovode u zabludu.

Trenutno, međunarodna zajednica većim dijelom obračunava transakcije u takozvanom američkom dolaru, kojeg tiska američki FED, a koji ne vrijedi ništa.

U Kini, mnogi ekonomisti, neovisno jedan o drugome, počinju pitati Vladu i KP Kine što zemlja misli učiniti za svoj razvoj i koje će od dvije varijante odabrati?

Hoće li Kina i dalje nastavljati davati svoje proizvode SAD-u u zamjenu za ništa i tima povećavati američki dug koji nikada ne može biti otplaćen ili će obustaviti isporuku svojih proizvoda u Ameriku, koja joj svejedno neće moći vratiti dug, a proizvode prodavati vlastitom stanovništvu.

Peking shvaća da je u situaciji u kojoj mu SAD ne mogu vratiti dug druga opcija puno logičnija od prve. Naime, plasmanom roba unutar vlastitih granica Kina će povećati životni standard vlastitog stanovništva. Peking je shvatio i da trgovinskom razmjenom, odnosno uzajamnom razmjenom roba, prehrambenih proizvoda, sirovina i energije, unutar same Kine, ali i s velikim trgovinskim partnerima, lako može odustati od “zelenih papirnatih dolara”, potpuno nepotrebne karike u lancu izračuna roba i usluga.

Kina se ponaša vrlo pažljivo, kako ne bi obezvrijedila dug na tržištu vrijednosnih papira u Sjedinjenim Državama, ali ubrzano povećava svoje zlatne rezerve, koje u strukturi udjela imovine denominirane u američkim dolarima postupno zamjenjuje sa zlatom. U posljednjih nekoliko godina isto čini i Rusija.

U Washingtonu sve to vide i razumiju. Kako bi spriječili propast u trenutku kada su postigli globalnu financijsku hegemoniju, američki vladarima hitno treba rat, a cilj je ne dopustiti da Kina i Rusija stvore vlastitu alternativu sustavu SWIFT koji će se temeljiti na zlatu.

Međutim, nuklearni rat znači sveopće uništenje, stoga je jedino moguće pokrenuti rat iscrpljivanja, protiv Rusije ili Kine, a moguće i protiv obje zemlje odjednom.

Da to neće biti nuklearni rat se vidi u sučeljavanju s Rusijom. Barem za sada, protiv koje se rat iscrpljivanja vodi jednim dijelom i Donbasu, a najvećim na udaljenom ratištu u Siriji.

Naredbu da se pridruže američkoj koaliciji su dobili brojni službeni američki saveznici, a Japan, Turska, Gruzija, Poljska i Ukrajina su ključne zemlje s izravnim utjecajem na ruski teritorij.

U Washingtonu su apsolutno sigurni da će Rusija izgubiti ovaj nenuklearni rat iscrpljivanja. Po njihovom mišljenju, prvi je razlog taj što Rusija na načina za nesmetane isporuke vojnog tereta, osoblja i opreme na udaljeno ratište. A drugo, zato što Rusija, za razliku od Sjedinjenih Država, nema načina da štampa novac kojeg je ostatak svijeta dužan prihvatiti kao pravi novac.

SAD u tome vide veliku priliku i računaju na postojeći sustav izgrađen od strane američkih vlasnika globalnog  financijskog modela, koji bi Washingtonu trebao biti dovoljan za pobjedu u ratu iscrpljivanja. Ako bude trebalo, pokrenut će se i nova utrka u naoružanju, koja je Moskvi gutati velike resurse.

Ali je Washington zaboravio činjenicu da Sirija ne samo da je suverena država sa svojim legitimnim vlastima, nego i država koja je glavni vojni saveznik Rusije na Bliskom istoku. Jedina stvar zbog koje se SAD ustručava od izravne vojne intervencije u Siriji po oprobanom modelu je nepoznanica kakav će biti odgovor Rusije i može li on čak biti nuklearni? Zbog toga su odabrali dugotrajni rat iscrpljivanja u kojem je, po njihovom mišljenju, Rusija osuđena na neizbježnu propast.

Isto tako i upravo s istom shemom Sjedinjene Države i stvarni vladari te zemlje su zainteresirani da rasplamsaju rat iscrpljivanja između Kine i Japana.

No, ovaj odabir je u geopolitičkom smislu Kinu i Rusiju od gospodarskih partnera pretvorio u de facto vojne saveznike.

Sve strane trokuta SAD-Kina-Rusija su dobro svjesne da u slučaju vojnog poraza ili Kina ili Rusije od strane SAD-a nakon prve na red dolazi druga zemlja.

Budući da je nakon poraza slijedi financijsko i gospodarsko davljenje dvije ključne sile, nije dna od dvije ne pristaje na kolonizaciju i odbija sudjelovati u ratu iscrpljivanja protiv Washingtona, koliko god je to moguće.

Na temelju toga se možemo zaključiti da će SAD i dalje postupno povećavati eskalaciju sukoba i vojnu intervenciju u suverenoj Siriji. Ali postupno, jer je primjetno da je svaka nova epizoda Washingtona protiv nacionalnih interesa Rusije u Siriji sve agresivnija. Strategija stvarnih vladara u Washingtonu, onih iza sjene koji su ispred sebe gurnuli Donalda Trumpa, se može opisati kao recept kuhane žabe, koju se stavu u mlaku vodu, koja se polako podgrijava do točke vrenja i žaba umire. Poznata priča u kojoj se voda podgrijava jedan stupanj na sat, kako bi se žaba privikla na toplinu, da na kraju nema snage iskočiti iz tople vode i umire skuhana.

Djelujući u Siriji, korak po korak, ali uvije sve agresivnije, SAD namjeravaju postupno povećavati razinu svoje vojne intervencije u suverenoj zemlji. Ako Moskva prihvati nametnuti rat iscrpljivanja, to će dovesti ne samo do neizbježnog vojnog i političkog poraza Rusije, ali i Kine, nakon čega slijedi financijska i ekonomska kolonizacija iz gore navedenih razloga.

Ali na drugoj strani, ako se Moskva suzdrži od ulaska nametnuti rat iscrpljivanja na teritoriju Sirije, bit će  odsječena s europskog tržišta plina. Naime, u slučaju američke pobjede u Siriji, europsko tržišta plina je umjesto Rusije preuzeti Katar. Jeftini katarski plin koji bi se u EU isporučivao preko plinovoda položenih preko teritorija Sirije bi neminovno doveo do bankrota Gazproma, a to bi za posljedicu imalo povećanje proračunskog deficita Rusije i kao oštar pad životnog standarda ruskog stanovništva.

Vladari u Washingtonu već vide scenarij iz 1917. i 1991. godine i Zapad bi još jednom organizirao, financirao i na kraju svrgnuo legitimne vlasti u Rusiji. Nakon toga bi Rusija još jednom izgubila znatan dio svog teritorija, ali i veliki dio svojih zlatnih rezervi. Ovo je u najbolji slučaj.

U najgorem slučaju, Rusija bi prestala postojati i bila bi podijeljena na više različitih teritorijalnih jedinica, koje bi s vremenom postale male države s vječnim međusobnim sukobima, kojima bi se, naravno, upravljalo iz Washingtona.

U slučaju uspjeha ovog scenarija, sva opskrba ruske nafta i plina za Kinu bi bila obustavljena. Kinesko gospodarstvo bi se zbog blokade isporuka suočilo s nestašicom energije. Nakon nekog vremena, životni standard Kineza bi pao ispod kritične razine siromaštva i gladi. Nakon toga, kinesko stanovništvo bi bilo spremno za provedbu “Obojene revolucije”, baš kao stanovništvo Rusije, uoči 1917. i 1991. godine.

Tako bi privatni kartel pod nazivom FED ostvario svoj glavni cilj i uspostavio bi ne samo neograničenu, nego i dugoročnu financijsku dominaciju u svijetu.

Sudeći po djelima, Washington stavlja Rusiju u vrlo tešku vojnu i političku situaciju. Ulazak Rusije u rat u Siriji je bio nužan, jer samo na taj način može spriječiti najcrnji scenarij. Drugi dio rata je onaj ekonomski i financijski, jer ako izgubi rat iscrpljivanja, raspad Rusije i prestanak postojanja ruske države u njenom sadašnjem obliku je neminovan.

No, svjedočimo i prilično čudnom raspletu. Naime, godišnje izvješće koje je objavio MMF potvrđuje recesiju ruskog gospodarstva u 2016. za samo 0,6%  BDP-a, za 2017. i 2018. se predviđa rast od 1,4%, a inflacija od tek 4,5%, što su brojke čak i bolje od Središnje banke Rusije, a gore od nekih neovisnih ruskih analitičara, koji predviđaju rast od 2%. U svakom slučaju, jako smo daleko od crnih prognoza da će se rusko gospodarstvo pod pritiskom sankcija urušiti, a Kremlj je premijeru Medvedevu dao zadaću da se posebno fokusira na sve sektore ruske ekonomije koji nisu povezani s izvozom sirovih energenata.

Dakle, ostaje bitka u Siriji, gdje američka koalicija bez ikakvog opravdanja krši sve norme međunarodnog prava i predstavlja izravnu prijetnju ne samo opstanku Sirije, nego i integritetu ruske države.

Naravno, američke akcije u Siriji nisu u skladu s međunarodnim pravom i čin su agresije na tu zemlju. No, Washington je u Siriji Rusiju prisilio da djeluje strogo u skladu s novom vojnom doktrinom Ruske Federacije.

To znači da s vojnog aspekta, kako bi se ohladile usijane glave u Washingtonu, Rusiji danas ima puno pravo i zeleno svjetlo legitimne vlade u Damasku, da koristi sve vrste oružja, pa čak i taktičke nuklearne projektile i topništvo. U smislu cijene i rezultata bi najbolji bi obrambeni protuzračni sustavi kratkog dometa “Tor-M2U”.

Nakon što je Washington shvatio da Rusija ima razne opcije, ne samo vojne, nego i političke za rješavanju sirijskog pitanja, te da se tamo ne radi smo o sudbini predsjednika Bashara Al-Assada, nego Sirije općenito i njenog značaja za Rusiju, stvarni vladari Amerike odjednom su uvidjeli bit problema i da neće sve baš teći tako glatko kako su zamislili.

Poznato je da je temelj svake ozbiljne politike zapravo ekonomija. Ako diplomacija uspije obraniti ekonomske interese države i ne mora se posezati za vojnim sredstvima, to je odlično. Ali ako ova nastojanja ne urode plodom, onda vojska i mornarica postaju krila uspješne diplomacije.

Iz tog razloga se Rusija ne može povući i izgubiti rat u Siriji. Time bi označila početak svoje ekonomske propasti,  općeg osiromašenja, dolaska terorizma na teritorij Rusije, čime bi se stvorile idealne okolnosti za svrgavanje “nesposobne vlasti”. Naravno, ne očekujmo s ruske strane vojne akcije kakve provodi Pentagon i spaljenu zemlju u Siriji. Još ćemo svjedočiti smjeni intenziteta diplomatskih i vojnih aktivnosti u rješavanju sirijske krize, ali je sigurno da će se uložiti svi napori da se pobjedi u ovom ratu, jer je ulog puno veći od relativno “male arapske bliskoistočne zemlje”.

Zlatne rezerve
Pretplatiti se
Obavijesti o
134 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čitalac
6 godine prije

Turska će uskoro napasti ruske trupe i SAA u Siriji

subaru
6 godine prije

Bravo Babiću, na ovo te potakunuo sigurno NT hehehe.

subaru
6 godine prije

Dodatak na Babićev aksiom 1: ” Američki Sistem federalnih rezervi napravljen sa 48.600 tona ruskog „carskog zlata” 16:53 23.08.2015. 13 komentara Štampaj DA TAJ NOVAC NE BI MORALI DA VRATE – ROTŠILDI GURAJU ZA RUSKU CARICU SVOJU „PRETENDENTKINjU” Zgrada Sistema federalnih rezervi Imperator Nikolaj II izdvojio 1913. godine 48,6 hiljada tona carskog, odnosno, ruskog zlata, koje se čuvalo u Španiji od vremena Aleksandra II kao zlatno obezbeđenje za formiranje Svetskog finansijskog centra. Tim novcem su američke privatne banke osnovale isto tako privatnu organizaciju pod nazivom Sistem federalnih rezervi SAD Zlato je izdato, kako se kaže, “s povraćajem” – samo na 100 godina koje su istekle 2013-te. Od svake transakcije, koju zaključuje FRS, Ruskoj imperiji (a zatim SSSR-u i Ruskoj Federaciji) trebalo je da “kapne” 4% Rotšildi su faktički vlasnici Sistema federalnih rezervi i nastoje da na ruski presto dovedu samozvance Mariju Romanovu i njenog sina Georgija Hoencolerna. Rotšildi su na… Čitaj više »

subaru
6 godine prije

Dodatak na Babićev aksiom 2: Istovremeno, u nizu američkih informativnih portala “munjevito” je prostrujala informacija da su se upravo na obali Ist Rivera čuvala neka dokumenta FRS koja su svesno sakrivena u drugostepenom arhivu. Hteli mi to ili ne, to više nije moguće ustanoviti, jer, kako su saopštili u Gradskoj kući u Njujorku, dokumenti takođe nisu bili digitalizovani. I još jedna činjenica – oba spaljena arhiva su zvaničo bila opremljena modernim vatrogasnim sistemima. – I u biblioteci INION, i u njujorkškom arhivu čuvali su se veoma važni dokumenti vezani za istoriju Lige naroda i istoriju Sveteskog finansijskog sistema, čije je osnivanje inicirala upravo Ruska imperija. Konkretno, preko okeana su se nalazili papiri koji svedoče o učešću klana Rotšild u ubistvu američkog predsednika Abrahama Linkolna i finansiranju izborne kampanje predsednika Vudro Vilsona 1912. godine. Ovi bankari, dva dana pre Božića 1913. godine protiv volje Kongresa i Senata su bukvalno iznudili prelazak… Čitaj više »

subaru
6 godine prije

Dodatak na Babićev aksiom 3: Kada je uz pomoć nekih komunističkih poslanika to obajvljeno (vidi „Pljačkaši države. Došlo je vreme da se plate dugovi – 2” ?9 od 12. marta, 2015), potpisivanje ovog dokumenta je propalo. I odlučeno je da se “uđe” u Državnu Dumu preko regionalnih parlamenata. Iznenada je o pripremi nacrta zakona “O specijalnom statusu predstavnika carske porodice”, počeo da govori veoma bogati (po oceni magazina “Forbs”), poslanik Zakonodavne skupštine Lenjingradske oblasti Vladimir Petrov koji je, uzgred, izašao iz vladajuće partije „Jedinstvena Rusija” bukvalno nekoliko dana pre pojave ove senzacionalne vesti. Kako kažu, taj zakon veoma željno su očekivali neki visoki drugovi u Dumi. Ali, Petrov je išao ispred rude, izbio je skandal, pa je nacrt zakona gurnut u fioku. Protojerej Vsevolod Čapljin, šef Odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose Crkve i društva i član Društvene komore, takođe je nekoliko puta govorio o mogućnosti obnove monarhije u savremenoj Rusiji.… Čitaj više »

Ivan1
6 godine prije

Po ovom tekstu ispada da je Lenjin bio negativac, a Staljin genijalni pozitivac koji je zasjenio i Putina. Po uspjehu.

subaru
6 godine prije

Eh što brzo čitaju ovi što daju na aksiomu babičevom minuse hehehe.

HEKPCT
6 godine prije

Iran zatvara Hormuški tjesnac i kraj priče za neprijatelje Sirije.

davor
6 godine prije

Kako je katarski plin jeftiniji od ruskog? To nema smisla nikakvog S većinom teksta se slažem, ali bila je opcija iranski plinovod a ne katarski ili ruski zbog kojeg je Sirija napadnuta. Katar ima love za plinovode kakve god poželi i kuda god želi ali računica transport i cijena tog plina do Europe nemože ni u kojoj varijanti (Sirija, Irak, morski pravci) biti jeftinija od ruskog. Jasno je da je Ukrajina također rasturena radi obustave plinovoda, ali Njemcima se baš ne odriče ruskog plina za skuplje verzije (katarski ili američki škriljac). Zato je i usmjerena NATO operacija na Baltik gdje se treba graditi novi sjeverni tok. Čini mi se da su se prekalkulirali Amerikanci ovaj put. Mogli su dogovoriti 1/3 plinovoda za Europu to bi već bilo značajni napredak ovako će imati 0/3 i ratove, čini se kao win-win situacija ali ne i ona koja slabi Rusiju dovoljno efektno. Budimo… Čitaj više »

shumadinac
6 godine prije

Zaista, ratovi se vode iz ekonomskih razloga ali se ponekad iz istih ne pokreću. Amerika je sada u vrlo nezgodnoj poziciji. Treba joj rat da bi pokrenula ekonomiju kao više puta do sada i to bi sugurno već uradila kada ne bi izazvala druge probleme. Šta je osnovno? Glavni američki proizvod je dolar. Tim “proizvodom” kupuje sve ostalo što joj treba, plaća radnu snagu… i normalno je da teži da dolar bude što jači. Ali tada postaje nekonkurentna jer su ostali njeni proizvodi skupi u odnosu na ostale? Nema veze, preseli proizvodnju u Kinu pa su joj proizvodi opet jeftini (jer bez obzira kome plaćaju porez, dobar deo novca se vraća u Ameriku da bi tu omogućio lagodan život vlasnika fabrika u Kini kao i sve namenjeno štednji jer teško da bi novac čuvali u kineskoj banci – sigurnost na prvom mestu). Zato je Amerika neverovatnim mahinacijama ojačala dolar do… Čitaj više »

Bakarić
6 godine prije

Babiću majstore samo tako dalje.
Naprijed u direktno osvještavanje masa, sve do stvaranja kritične mase osvještenih koji će biti u stanju pokrenuti stvaranje ljudskijeg suživota i društava na planeti.

subaru
6 godine prije

Rusi se hvale da će ciokaubojima tamo oko S. Koreje sa EMP pogasiti čitavu flotu, ono blejat će u crne ekrane, veza neće raditi itd. nastupit će mrak kamenog doba za njihovu flotilu.

Weteran
6 godine prije

Da!
Sve se vrti oko FED i Dolara! Gospodari Novca vuku konce i svi su u opoziciji prema njima.
Dedolarizacija ??
Lagano, mic po mic radi se na tome.
Ali, ….
Plan za dedolarizaciju imaju i oni u FED !!
Ja imam plan za Prvi Maj 🙂

Laki Topalović
6 godine prije

Čini se da FED treba novi plan, jer ovaj s iscrpljivanjem unedogled, dok narod ne popi*di i sruši Putina ili Xia, ne nućno tom redosljedom, neće funkcionirati.

mario
6 godine prije

Eto odgovora zasto je ovakvo stanje u siriji.rusi su svoje osigurali (baza je sigurna ,plinovodi su onemoguceni),a za ostalo u siriji ih briga ko za lanjski snijeg

Mirko
6 godine prije

Sjajan tekst kao i uvijek ! Predsjednik Putin je inace ovlastio Stolipinov klub, odnosno Sergeja Glazjeva i Borisa Titova da naprave novi plan ekonomskog razvoja Rusije, tako da Rusija konacno zavrsava sa neoliberalnom ekonomijom… Babicu ako moze jedan tekst o tome. Pozdrav i sve najbolje!

Mate
6 godine prije

Izuzetna analiza. Bravo!

Avrelij Droh
6 godine prije

Odličan tekst. Možda nedostaje još jedan mali kamenčič u tom mozaiku. Tokom predizborne kampanije Klingonica je u jednom TV intervjuju (ne sečam se stanice) izjavila, da je Sibir prevelik i prebogat rudam, da se prepusti samo jednoj naciji. ne dugo za tim, evo Rusa u Siriji – više nas neče niko j***t. Mislim, da bi bilo potrebno malo više pažnje usmeriti na Visoki sever. tamo se polako stvari zahuhtavajo i Rusi niso bez veze uspostavili posebnu komandu za visok sever. Po nekim ocenama tamo se nalazi oko 7% naftnih i oko 20% plinskih SVETSKIH zaliha. Uz to po nekim procenama Sibir krije oko 45% svetskih zaliha ruda i minerala. A sa samim globalnim zatopljenjem te stvari postaju dostupnije – Rusima. Pa zato me onda ne čudi, da bez obzira, da li ima Rusija feudalizam (Carevi), komunizam ili tako zvanu kapitalističku demokarciju (za sada na sreču na Ruski način) on je… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Ovo treba svi da imaju na pameti kada spomenu amerika,usa

Dakle, danas kada traje globalno sučeljavanje Washingtona i Moskve i kada kažemo “Sjedinjene Američke Države” vrlo je važno razumjeti što pri tome mislimo. Govorimo li o američkom narodu i svim američkim građanima, ukras u obliku političkih stranaka, Kongresa, Senata i predsjednika ili stvarnim vladarima Sjedinjenih Država, odnosno vlasnicima privatnog bankarskog kartela, takozvanog Sustava Federalnih Rezervi?

Federalne rezerve su u vlasnistvu zidova.. Dakle pricamo o zidovima i potezi amerike su potezi zidova..l

karantanac
6 godine prije

Po meni priča da se rat u Siriji vodi zbog plinovoda ne drži vodu jer katar ako mu treba može preko Iraka dovesti plinovod do Turske a odatle kuda hoće. Međutim katarski plin dok dođe do nemačke bio bi veoma skup jer se ugrađuju sve države kroz koje plinovod prolazi..Za ruski plin bi Kina bila sasvim dovoljan potrođač samo treba sačekati da se izgradi sibirski plinovod.
Rat u Siriji se vodi kao prvi korak osvajanja i rasparčavanja Rusije.

Kada22
6 godine prije

Vrhunski tekst.od djela gdje piše da bi kinezi pomrli od gladi mota mi se po glavi komentar….kina odkad se otvorila nevjerovatno se izgradila .ljudi svojim radom su izgradili pohlepa za većom zaradom pokretala.hrane se proizvodi dovoljno da niko nije gladan .energenata ima dovoljno…i da sav novac nestane infrastuktura je izgrađena cak i aumatizirana….ljudski rad minimalno potreban….niko nemora umrijet zivot je dragocjen.osnovne zivotne potrebe trebaju svima bit dostupne.zasto mi trebamo placat skupu struju ako su nasi ocevi i djedovi sagradili brane zasto putarina kad su ljudi kroz radne akcije svoj rad poklionili buducim generacijama.6miljardi dolara na kosovu rudnik koji su amerikanci oteli sjecam se ko djete majka je od place samodoprinos davala za isti…..nisu joj dionice dali.odavnina ljudi ka zapadu emigriraju.u ameriku su vecinom avanturisti i beskurpulozni ljudi otisli…nisu se ustrucavali genicid nad indijancima napravit i danas se ne srame sudit drugima za isti…….pohlepa je od obicne robne razmjene napravila nauku… Čitaj više »

Michael Collins
6 godine prije

Kaže se da je teritorij Rusije znatno smanjen ’91.? Znači cijeli SSSR je zapravo Rusija?
Prave količine zlatnih rezervi nijedne zemlje zapravo se sa sigurnošću ne znaju.
Zbog pokušaja uvođenja zlatnog standarda ubijeni su i Gadaffi i JFK.
Rusija i Kina potpisuju sa Saudi Barabijom ugovore vrijedne desetine milijardi USD, Katar je kupio 20% Rosnefta… To se sa financijerima tvog protivnika na terenu ne radi.

subaru
6 godine prije

Rusija nije dala na S. Koreju u un.

Outsider
6 godine prije

Zlato vrijedi kao i sve ostalo.Najvise kad ga nema.Sto se tice Sirije, sta bi bilo da se rat sad zaustavi ? I da se arapi ujedine. Sta mislite gdje bi svi ovi ratnici,teroristi itd … krenuli. hezbolah bi nestao preko noci ili bi ?

Sinisa
6 godine prije

Lijepo je nacrtano…..Amerika,dzavni aparta Amerike je sluze za legalizaciju zlodjela losih ljudi koi nuzno nisu Amerikanci i pitanje je koliko bi se drzava i sistema moralo unistiti da bi ti ljudi bili kaznjeni. Bravo za Gosn Babica a i ti 4×4 nisi los,dalo bi se studiozno raspravljati o sa tobom.

Goran
6 godine prije

tko su vlasnici feda?

Mercury
6 godine prije

Ako su to zavjere, onda nam ti objasni:
1.) FED – ako uopće znaš kako funkcionira.
2.) Američke vojne baze te situaciju da Ameri imaju skoro pola aktivne vojske van svojih granica.
3.) Dokumente poput – https://www.brookings.edu/wp-content/uploads/2016/06/0315_syria_saban.pdf
4.)…

Znaš, lako je laprdati i ništa ne reći ili objasniti.

PERO
6 godine prije

Glavni cilj boljševičke revolucije koju su financirali židovski bankari je bio je bio dočepat se zlata carske Rusije u čemu su i uspjeli.Ovaj podatak da je carska Rusija imala 1400 tona zlata je potpuno netočan jer je recimo samo Olof Ashberg(švedski židovski bankar i financijer boljševičke revolucije)dobio od Lenjina na poklon 500 tona.

Brane
6 godine prije

Dobar tekst g. Babića. Može se nadodati da je printanje papirnog dolara samo tehnički detalj, a ne osnova pljačke. Osnova je nametanje danka(reketa) koji sve vazalske države moraju plaćati usa, čime financiraju centar imperije. Upravo zbog osiguranja nesmetane naplate i eventualne prisile u slučaju kašnjenja s plaćanjem, služe mnogobrojne vojne baze koje usa ima diljem svijeta. One nisu ništa drugo nego utjerivači reketa u državama u kojima se nalaze. Nato je također jedan od mehanizama plaćanja reketa, i trumpovo inzistiranje na onih 2% je samo klasično prigovaranje imperatora vazalskim državicama da ne plaćaju dovoljan danak, i da ga moraju povećati. Pri tome, za vladare u Usa, kao i za vazalske namjesnike, bitno je da raja ne shvati suštinu svega ovoga, u kojem slučaju bi došlo do pobune. Otuda razne bajke o ovom ili onom (ruska opasnost, terorizam, itd). Sve počiva isključivo na sili, s tim da gazde iz usa preferiraju… Čitaj više »

Tedi
6 godine prije

Ma daj si mir,”u svjetu zavjera”.Ajd mi reci gdje je to,da tako tvrdis,cinjenice,Tebi stvarno nis nije jasno.

Alerik
6 godine prije

Dolar ne vrijedi ništa??? ALi autor ne bi imao ništa protiv da ima takvih barem milijun puta po dolar,tj ništa. Babiću, još malo i shvatit ćeš razliku između kreditnog i nekreditnog novca. Samo polako, ne žuri.

Kada22
6 godine prije

I američki narod je žrtva isto kao i ostatak svijeta ali oni su u centru odakle se širi zlo po svijetu.internet je čudo i velika stvar za civilizaciju.nekada si morao buljit u tv i cekat vijesti da bi saznao sto se.događa u zemlji i svijetu.bitno je i to da je istrazivamje povjesti dostupnije.ja osobno trenutno guglam financijske odnose uoči ww1 i o fed-u…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI