Ankara bi se mogla odlučiti za ruske zrakoplove ako SAD ne isporuče F-35

F-35 - Turska
7 komentara

Ako SAD odbije isporučiti borbene zrakoplove F-35 Turskoj, potonji bi mogli razmotriti mogućnost kupovine ruskih lovaca, piše Bloomberg, navodeći turske dužnosnike koji su željeli ostati anonimni. Turska će također moći razviti vlastite zrakoplove i balističke rakete.

Ako se Turska isključi iz programa F-35, tražit će alternativu, tvrde turski dužnosnici. Ankara bi se mogla odlučiti za ruske borbene zrakoplove ili započeti proizvodnju vlastitih borbenih zrakoplova i balističkih raketa.

Također su priopćili kako su karakteristike ruskog sustava protuzračne obrane S-400 premašile karakteristike američkih raketnih sutava MIM-104 Patriot i mogle bi bez problema zaštititi Ankaru i Istanbul.

Osim toga, Turska je već kupila rezervne dijelove za američku vojnu opremu, kažu oni, kao dio priprema za moguće američke sankcije koje bi bile posljedica kupnje ruskog S-400. Međutim, agencija Bloomberg nije spominjala kada je ta odluka donesena.

Ranije je američki ministar obrane Mark Esper istaknuo kako Turska neće dobiti zrakoplove F-35 u slučaju kupnje ruskog sustava S-400,  a što je već izjavio glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman. ,

Krajem 2017.godine, Ankara je s Moskvom potpisala ugovor koji se procjenjuje na više od 2,1 milijardu eura za S-400, čija je isporuka predviđena za srpanj 2019. Prema navodima turskog ministarstva nacionalne obrane, Ankara će odmah po isporuci S-400 započeti instalaciju sustava širom Turske i to u roku od samo 10 dana, objavio je turski predsjednik na marginama summita G20 u Japanu.

Washington je upozorio Tursku da bi dogovor s Moskvom mogao dovesti u pitanje kupnju borbenih zrakoplova F-35 tvtke Lockheed Martin. Ipak, Recep Tayyip Erdogan je više puta jasno rekao kako se njegova zemlja neće povući svoju odluku o kupnji S-400.

F-35S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Šta reći….Turska,i ništa više. Jedan drastičan primjer odsustva bilo kakvih osjećaja prema bilo kome je da su za zadnju godinu dana za 60% povećali uvoz nafte a naftnih derivata za 15%, treba li bolji dokaz zašto su štiteći ISIL oborili Ruski avion, zašto su štitili ISIL;nema razlike u članicama NATOa.

4 godine prije

Pa dobro, evo počeo srpanj 2019. pa da vidimo da li je to samo prodavanje magle (za spustiti cijenu), ili Turci stvarno imaju jaja.

damir
4 godine prije

Svaka čast na komentaru ali brate piši na latinici namučio se dok nisam pročitao!

Max
4 godine prije

Kupit će Turci S400 jer Erdogan pamit državni udar kad je bio bespomoćan pred zračnim udarima pučista-

URA
4 godine prije

čitala je i engleska kraljica kissingera
pa opet posjeduje pola kugle

Bože Pomozi
4 godine prije

Pa vi novinari uopće ne radite svoj posao. Već je tjedan dana da je Američki senat zaustavio prodaju spornih aviona Turskoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI