Austrija odbacila jednostrane sankcije SAD-a koje otežavaju dovršavanje Sjevernog toka 2

SAD - Austrija
10 komentara

Washington se žestoko protivi planovima europskih zemalja koje planiraju kupovati plin od Rusije putem novog plinovoda, koji je još u izgradnji. Sjedinjene Države inzistirale su da te zemlje umjesto toga kupuju skuplji američki ili izraelski tekući plin, prijeteći pritom sankcijama svakoj od država koja se odluči na završavanje plinovoda Sjeverni tok 2.

Austrija se izrazito protivi stavovima SAD-a o projektu Sjeverni tok 2 i osuđuje akcije Washingtona usmjerene na obustavu izgradnje cjevovoda koji je namijenjen za isporuku oko 55 milijardi kubičnih metara plina iz Rusije u Europu, izjavio je ministar vanjskih poslova zemlje Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare, nakon sastanka s državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

“Imamo određene nesuglasice i različite pristupe određenim pitanjima; jedno od njih je Sjeverni tok 2. Duboko žalimo zbog odluke SAD-a oko uvođenja izvan-teritorijalnih sankcija [protiv entiteta koji rade na plinovodu]. Radije bismo to riješili putem dijaloga”, rekao je Schallenberg.

Pompeo je potvrdio da dvije zemlje imaju nesuglasice s tim da je Sjeverni tok 2 jedna od najvećih. Tvrdi da se problem sastoji od različitih mišljenja Washingtona i Beča o tome može li se plinovod smatrati prijetnjom regionalnoj sigurnosti.

Američke sankcije u vezi sa Sjevernim tokom 2

Washington već dugo pokušava uvjeriti EU da odustane od projekta Sjeverni tok 2 pod raznim izgovorima, u rasponu od tvrdnji da će Ukrajinu ostaviti bez novca od tranzita ruskog plina, do optužbi da je plinovod namijenjen kako bi Europa ovisila o ruskom plinu. EU je demantirala ove navode, inzistirajući na tome da je projekt čisto ekonomske prirodete da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvjeravao da Moskva neće tražiti načine za smanjivanje tranzita kroz Ukrajinu.

Usprkos tome, američki predsjednik Donald Trump izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da europske zemlje, posebno Njemačka, odbijaju ispuniti dobrovoljni cilj trošenja 2 % BDP-a na obranu, ali da su zato spremne platiti ruski plin. Predložio je da zemlje EU dobivaju tekući plin iz SAD-a ili Izraela, unatoč tome što je skuplji. Međutim, većina europskih zemalja ne pristaje na to.

Uoči nevoljkosti EU-a u pogledu protivljenja izgradnje Sjevernog toka 2, SAD su počele prijetiti državama članicama EU različitim sankcijama, kao i tvrtkama tih država, koje se odluče sudjelovati u dovršavanju plinovoda. To je natjeralo izvođača radova All Sea na spovlačenje svog broda za polaganje cijevi, što je rezultiralo time da je vlasnik Gazproma, Nord Stream AG poslao jedan od svojih brodova. Operacija novog broda, međutim, sada je također dovedena u pitanje, jer američki zakonodavci preispituju zakon kojim bi se mogle nametnuti sankcije svima onima koji na bilo koji način sudjeluju u izgradnji plinovoda. Veliki broj europskih zemalja oštro je osudio ovakve reakcije i postupke SAD-a u pogledu Sjevernog toka 2.

Američke sankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 godine prije

Sjeverni Tok 2 sa svojim sigurnim, brzim i jeftinim opskrbljivanjem ruskog ekološki čistog energenta potrebnog Europi Ameri smatraju prijetnjom regionalnoj sigurnosti? Koja je ovo sprdnja – bolje da su napisali blaže retardiranu izjavu da je to prijetnja američkoj sigurnosti.
Inače, kakve veze ima click-bait naslov članka sa napisanim u tekstu? Izgleda da i Logično ide u monetizaciju medija.
Dok Europska Komisija ne zaprijeti momentalnim protu-sankcijama SAD-u, ovo je sve predstava za mase.
Ne bi bilo loše i da krenu lagano sankcije između EU i SAD, prije bi Europa skinula Rusiji iste.

Max
3 godine prije

Nisu oni nikome dali sankcije.

Splitexpres
3 godine prije

Mislim da je to odgovor Berlina,ali je napravljen preko Beča da bi se testirao odgovor Amera?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI