Berlin navodno strahuje od novih sankcija za Sjeverni tok 2

Merkel njemacka sad
40 komentara

Prošlog tjedna, predsjednik Odbora Bundestaga za energetiku upozorio je da bi se Berlin mogao osvetiti novim zakonskim aktima, zbog sankcija koje se trenutno predlažu u Washingtonu, tako da bi se nametnule uvozne carine na američki plin.

Njemačko Ministarstvo gospodarstva i energetike zabrinuto je da bi nove američke sankcije protiv projekta plinovoda Sjeverni tok 2 mogle utjecati ne samo na njemačke i europske tvrtke, već i na savezne agencije, izvijestio je u petak Frankfurter Allgemeine Zeitung, pozivajući se na dokument internog ministarstva.

Prema FAZ-u, ministarstvo se boji da će se novo zakonodavstvo koje se temelji na sankcijama koje je predložila dvostranačka skupina američkih zakonodavaca, usmjeriti na subjekte koji pružaju usluge, poput inspekcija, ispitivanja ili certificiranja, koji su potrebni za rad cjevovoda. Stoga, piše list, misli se da će sankcije biti usmjerene na vladine odjele koji su angažirani na administrativnim i tehničkim poslovima izgradnje ili rada Sjevernog toga 2.

“To bi bilo nešto novo kada bi se sankcije usmjerile protiv odjela prijateljskih vlada ili izravno protiv vlada”, kaže se u internom dokumentu, prema pisanju lista. U svakom slučaju, “može se pretpostaviti da će nove sankcije značajno povećati broj njemačkih i europskih tvrtki koje će biti potencijalna meta sankcija”, dodaje se u dokumentu.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji kasnije u petak, ministar ekonomskih poslova i energetike Peter Altmaier naglasio je da bi nove američke mjere sankcija protiv Sjevernog toka 2 bile pogreška.

“Što se tiče SAD-a i teme Sjevernog toka 2, mislim da bi imalo malo smisla nagađati o mogućim mjerama. Njemačka vlada odavno je mišljenja da su izvan-teritorijalne sankcije u suprotnosti s međunarodnim pravom i ne pomažu u unapređivanju međunarodne suradnje”, rekao je Altmaier, obraćajući se novinarima.

Prošlog tjedna, predsjednik Odbora Bundestaga za energetiku, Klaus Ernst upozorio je da Berlin neće mirno gledati ako Washington krene naprijed s novim sankcijama, već da će razmatrati poduzimanje “ozbiljnih mjera kojima bi zaštitile sebe”, uključujući nove carine na uvoz plina prema SAD-u. Prema zastupniku Stranke Ljevice (Die Linke), ponašanje SAD-a u odnosu na Sjeverni tok 2 moglo bi se okarakterizirati kao kršenje njemačkog i europskog suvereniteta.

HeikoHessenkemper, zastupnik Alternative za Njemačku (AfD) i drugi član odbora za energetiku, nazvao je želju Washingtona da uvede dodatne sankcije za energetski projekt oblikom “ekonomskog imperijalizma” usmjerenog na zaštitu ilegalne američke frakcijske industrije.

Napetosti u vezi Sjevernog toka 2

Sjeverni tok 2 projekt je cjevovoda za prirodni plin vrijedan 9.5 milijardi eura, osmišljen kako bi se moglo dovoditi do 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje, iz Rusije u Njemačku i Zapadnu Europu preko Baltičkog mora. Krajem prošle godine, Washington je zaprijetio da će nametnuti sankcije izvođačima radova koji su radili na projektu, zbog čega se švicarski izvođač plinovoda povukao iz gradnje sa svega 160 km od sveukupnih 1.230 kilometara cjevovoda, što je preostalo za izgradnju.

Pored ruskog plinskog giganta Gazproma, sudionici Sjevernog toka 2 uključuju njemačke Uniper i Wintershall, francusku Engie, austrijsku OMV i britansko-nizozemsku kraljevsku tvrtku Shell.

Rusija je prošlog mjeseca uplovila brod Akademik Cherskiy s ruskog Dalekog istoka prema baltičkoj regiji i više puta je obećala da će dovršiti cjevovod bez obzira na pritisak SAD-a.

Američki republikanski i demokratski senatori prošlog četvrtka su uveli novo zakonodavstvo koje sadrži sankcije usmjerene prema Sjevernom toku 2, s tim što je nacrt zakona bio pod naslovom “Zaštita europskog zakona o energetskoj sigurnosti”. Također prošlog tjedna, Bloomberg je izvijestio da je Trumpova administracija počela s finalizacijom sankcija vezanih za rusko-europski projekt.

Američke sankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
3 godine prije

Vrijeme je da se usa istjera iz Europe…

čoban
3 godine prije

Zašto čitam Logično?Zato što je ispravno ispravno.

cro crv
3 godine prije

VIDIMO DA SE SVABE PRIPREMAJU DA NEKIM SVOJIM SOPSTVENIM KONTRAMJERAMA SREDJUJU ODNOSE SA JOS UVJEK OKUPACIONOM SILOM ESADEOM NA EKONOMSKOM PLANU.TAKO TREBA I NA RAZINI EU DJELOVATI NE SJEDITI NA USIMA I NE DOZVOLITI DA SE NEKO IGRA SUDBINOM EVROPE VAN KONTINENTA U OVALNIM UREDIMA VASINGTONSKE ADMINISTRACIJE TACNIJE RECENO.E ONDA BI TEK ISPALA VELIKA RASOMONIJADA UNUTAR CLANICA DRZAVA EU AKO SU DRZAVE JER VIDIMO DA SE NEKE PONASAJU KAO AMERICKE PUDLICE A STO I JESU NPR SVE DRZAVE BIVSEG TAKOZVANOG ISTOCNOG KOMUNISTICKOG LAGERA .USTVARI ONE SU TE KOJE KOCE SVE ODNOSE .ONE SU U PANICNOM STRAHU DA NE BI EKONOMIJA BILA PRECIJA OD POLITIKE .JER TO VIDE KAO SVOJU PREDNOST .I TU NARAVNO JASNO JE I VRAPCIMA NA GRANI NEMA POMOCI. RUSI MORAJU ZNATI KO IH POSTUJE A KO NE I U SKLADU S TIME SE PONASATI NA BILO KOM POLJU ZIVOTA.NARAVNO UMJESTO DA BUDU NEKI MOST SARADNJE I PARTNERSTVA… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

”…….uvozne carine na američki plin.”
Švabe????? Amerikancima?
Ajd da vidimo i to, pa kud koji, mili moji!
P.S.
U SSSR-u su se svojevremeno domišljali kako riješiti problem opstanka medvjeda, ugroženih smanjivanjem staništa.
Iz Akademije nauka su rekli da medvjeda treba pretvoriti u pčelu. Jer pčela puno lakše opstaje u nepostojanoj okolini.
Iz Odjela za šumske životinje, Odsjeka za sisavce, pri Glavnoj upravi faune u Narodnom komesarijatu bioloških resursa su pitali: ”Kako ćemo vražjeg medvjeda pretvoriti u pčelu?”.
”Nemamo pojma, ali to nije naše. Mi smo vam dali znanstveno rješenje. Dalje je to tehnički problem.”
🙂 🙂 🙂

Davor drugi
3 godine prije

Da se tvrtke koje sudjeluju u izgradnji plinovoda već sankcionijraju nije novost, novo je to što se u razmatranje sankcioniranja uvodi i vlada sa njenim dužnosnicima kao i predsjednikom odnosno kancelar(k)om. U tom slučaju bi bilo jako upitno u kakvom i kojem bi smjeru trebali ići bilateralni odnosi USA-Njemačka kao i USA-EU. Ukoliko su zaista na tom putu, to bi jednostavno značilo zabrana bilo kakve suradnje, zamrzavanje sredstava i financija kao i ulaska na teritorij USA svim vladinim dužnosnicima na čelu ssa njihovim predsjednikom.Tim činom vlada Republike Njemačke bi se jednostavno označila kao razbojnička ili odmetnuta država, a koja bi kao suverena morala dati USA neki odgovor na bazi i pravu reciprociteta. Čini se da je ovdje odpocinje ili je već tijeku pravi rat, doduše bez oružja ali i te kako bolan. Za takve drastične mjera američke vlade mora postojati daleko veći motiv i razlog od plinovoda. Odjednom se na… Čitaj više »

rvi
3 godine prije

Na kraju će sjeverni tok ostati samo 2 prazne cijevi na dnu mora.

Nedeljko Ukraden
3 godine prije

Vrlo važno. Sankcije su samo oblik političkog pritiska. Ovo je prvenstveno stvar Njemačke i Rusije. Ameri smatraju da im je ugrožen interes pa pritišću. Što bi se reklo meni niti u džep niti iz džepa. Niti sam izvođać radova na tom projektu niti sam u poslu oko nafte i plina. Kako ne vozim i ne grijem se na plin to me ne dira ni kao potrošača. Žalosno je s čim smarate ovaj napaćeni narod.

Antikabalista
3 godine prije

USA više i ne krije, da je okupator zapadne Evrope. A EU sve više dokazuje, da nije suverena tvorba, nego je projekat fašističke USA.

Antikabalista
3 godine prije

I da presele, za tebe nemački avti neče biti ništa jeftiniji.

Tupko Glupko
3 godine prije

Izuzetni su u panici. Saudijska Arabija je – barem nakratko – postala tihi saveznik Rusije. Saudijci su drastično povećali proizvodnju energenata u doba kada je drastično pala potražnja za energentima zbog usporavanja svjetskog gospodarstva uzrokovanog korona virusom, čime je izazvan drastičan pad cijene nafte i plina na svjetskom tržištu. Na taj način su Rusi i Saudijci pokazali Amerima da ih lako izbace sa naftnog tržišta, jer je proizvodnja nafte frackingom u SAD izuzetno skupa (40 dolara po barelu, saudijska je tek nekoliko dolara, ruska između toga), što je otjeralo mnoge tamošnje proizvođače nafte u bankrot. Ako se cijena nafte zadrži na ovako povijesno niskim razinama, Ameri će od najvećih svjetskih izvoznika nafte postati proizvođači tek za domaće tržište, gdje bi izuzetni plaćali skuplju naftu nego ostatak svijeta. Međutim, Putin i MBS su se dogovorili i već drastično smanjili proizvodnju nafte i plina, što bi oporavkom svjetskog gospodarstva trebalo vratiti cijenu… Čitaj više »

xda
3 godine prije

Na kraju će sjeverni tok ostati samo 2 prazne cijevi na dnu mora.
zahvalimo isusivasu nevidljivih mocvara, narancastome

nessy
3 godine prije

E to bi vec bila odmazda prema BMW-u. Bolje da za odmazdu, Japanci presele Mazdu.

Šta radi njemačka dijaspora
3 godine prije

bild.de/politik/inland/politik-inland/coronavirus-und-reisen-bald-kommt-die-rechnung-fuer-den-rueckholflug-71242730.bild.html

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI