“Bivši sirijski terorist”, godinama poznat europskoj policiji, osuđen na doživotni zatvor

Haisam Omar Sakhanh
11 komentara

Mediji su jučer objavili vijest “kako ni Trump ne može zaustaviti sirijske pripadnike Bijelih kaciga i oni će putovati na dodjelu Oscara”.

Bijele kacige pripadaju među najinspirativnije humanitarce koje smo ikad upoznali i njihova priča je jedna od najdirljivijih za našu generaciju”, rekla je producentica filma.

Dvojica sirijskih autora dokumentarnog filma “White Helmets“, nominiranog za Oscara rekla su u petak da sljedeći tjedan planiraju putovati na dodjelu Oscara, nakon nekoliko tjedana nesigurnosti zbog zabrane ulaska u SAD koju je uveo predsjednik Donald Trump.

Rajed Saleh, vođa Bijelih kaciga, takozvane “sirijske civilne zaštite”, i snimatelj Kaled Katib imaju vize za putovanje u SAD na dodjelu Oscara 26. veljače u Los Angelesu, rekla je producentica Joanna Natasegara.

Film o “Bijelim kacigama” je nominiran za Oscara u kategoriji kratkog dokumentarnog filma i navodno “govori o svakodnevici sirijske civilne zaštite poznate pod imenom Bijele kacige čiji su članovi volonteri koji svakodnevno spašavaju žrtve u ratom razrušenoj zemlji”.

“Bitno je da ljudi razumiju da sirijski narod želi iste stvari koje oni žele: mir, posao, obitelj i život bez straha od bombi. Nadam se da će to ovaj film prenijeti”, rekao je Katib u petak.

Prošli mjesec je izgledalo da sirijski autori filma neće moći ići na dodjelu Oscara zbog Trumpove izvršne uredbe kojom se na tri mjeseca zabranjuje ulazak u SAD državljanima  Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena.

“Bivši terorist” u Švedskoj osuđen na doživotni zatvor – Mediji kriju cijelu istinu

Istovremeno iz Švedske stiže vijest da je tamošnji sud “sirijskog oporbenog aktivista i borca osudio na doživotni zatvor zbog smaknuća sedmorice zarobljenih sirijskih vojnika”, prenosi The Independent. Britanski list piše samo pola istina, a drugu polovicu, koja u neku ruku ima veze s farsom o Bijelim kacigama, otkrit ćemo kasnije.

Proturežimski aktivist” kaže da je samo “slušao naredbu”, kada je sudjelovao u likvidaciji sedam ratnih zarobljenika, no sud ga je u Švedskoj zbog uloge u egzekucijama sirijskih vojnika u 2012. godini osudio na doživotni zatvor.

Haisam Omar Sakhanh, koji je došao u Švedsku i dobio azil 2013. godine, prošle godine je uhićen zbog njegove uloge u brutalnoj egzekuciji sedam vladinih vojnika, ratnih zarobljenika terorista u pokrajini Idlib.

Kao dokaz je korištena video snimka zločina, koja se u medijima pojavila 2013. Tužiteljstvo je snimku koristilo kao dokaz, jer se Haisam Omar Sakhanh jasno vidi kako s drugim teroristima drži pušku, a pred njihovim nogama su zarobljenici u trenutku prije likvidacije.

Haisam Omar Sakhanh se izjasnio da nije kriv za ubojstvo sedam ljudi, iako je priznao da je počinio ratni zločin, jer je “slušao naredbu” svojih nadređenih. Vojnici su bili osuđeni na smrt od strane “šerijatskog pobunjeničkog suda“.

“Bivši terorist” je bio pripadnik manje skupine Firqat Sulejman Al-Muqatila iz Idliba, koja je u međuvremenu raspuštena, a vodio ju je poznati terorist Abu Sulejman Al-Hamawi.

Nakon utvrđivanja činjenice da je u kontekstu sukoba počinjen ratni zločin, sud u Stockholmu ga je proglasio krivim za “ozbiljna kršenja propisa međunarodnog humanitarnog prava”.

“Vojnici su pogubljeni u manje od dva dana nakon što su zarobljeni. Iz tog razloga je sud presudio da pogubljenjima nije moglo prethoditi pravično suđenje u kojem bi legitiman sud osudio vojnike na smrt”, rekao je sudac Zander.

Branitelj “bivšeg terorista” Sakhanha je rekao da se planira žaliti na presudu, dok je za Per Ahsltröm, čelnika švedskog odjela za istraživanje ratnih zločina, ovo “važan signal, kojim su suci dali važan signal da Švedska nije sigurno utočište za ratne zločince”.

No, The Independent zaboravlja nekoliko važnih detalja koji otkrivaju da su proturežimski aktivisti, takozvana oporba i sirijska civilna zaštita, ili Bijele kacige, zapravo dio velike vojno-propagandne mašinerije, koja je stavljena u pogon kako vi se srušila vlada u Damasku, a svi su u većoj ili manjoj mjeri povezani s teroristima sirijske Al-Qaede ili samoproglašene “Islamske države”.

Da nije bilo snimke koja je procurila u medije, “bivši terorist” Haisam Omar Sakhanh bi živio život sirijskog izbjeglice u Švedskoj. No, ranije je poznato da je bio aktivan u Italiji 2011. i 2012. godine, gdje je bio zaštićen od strane tajnih službi i talijanske političke policije DIGOS, nakon što je na početku pobune sudjelovao u napadu ambasade Sirijske Arapske Republike u Rimu.

Bez obzira na napad, bio je štićen od sigurnosnih službi i režima talijanske Demokratske stranke. Haisam Omar Sakhanh je uživao ​​veliku medijsku pozornost i bio gost kuća RAI i LA7, posebno kod voditelja Gada Lernera. Kada je otputovao u Siriju, kao domaćin je dočekao dopisnicu kuće RAI, Luciju Goracci, koja je u to vrijeme svim silama zagovarala NATO intervenciju i branila borbu terorista protiv “Asadovog režima”.

Poslana u Siriju, Lucia Goracci se srela sa svojim prijateljem iz Rima, članom salafističke terorističke skupine Haisamom Omarom Sakhanhom.

Na kraju se pojavio “sporni” video masakra iz 2012. i talijanske vlasti su bile prisiljene pomoći istražiteljima u Švedskoj da identificiraju počinitelja.

Sakhanh je napustio Italiju i otputovao u Siriju 2012. godine, a onda se vraća u Europu i u Švedskoj 2013. traži azil. Naravno, prikrivajući svoje zločinačke aktivnosti, traži izbjeglički status i dobiva dozvolu boravka 2016. No, već u ožujku prošle godine je uhićen.

Sada mu je sud u Švedskoj odredio kaznu doživotnog zatvora, ali stranci imaju šansu da nakon deset godina odležane kazne traže protjerivanje iz Švedske.

Najvjerojatnije da će za ovakav ishod cirkusa biti aktivirani režimski mediji, nevladine udruge i tajne službe, koje su od početka sve znale, ali i Muslimansko bratstvo i talijanski političari, koji će tražiti njegovo izručenje Italiji. Tako će bivši terorista i masovni ubojica za svoj “demokratski i humanitarni rad” dobiti talijansko državljanstvo i prebivalište. Talijanski političari će lako izraziti solidarnost s “jadnim” Sakhanhom, žrtvom brutalnog “sirijskog režima”, koji više nema imunitet za zločine. Samo zbog “glupo objavljene snimke” će u Švedskoj ostati bez smještaja, obroka i mjesečne novčane naknade, kakvu imaju i ostali “bivši teroristi”.

Mediji i novinari, među kojima se ističu i neki u Hrvatskoj, brane ovaj krvožednom šljam, što ih čini istima. Posebno su zaslužni oni koji žrtve terorizma pripisuju sirijskim snagama, a to su i bezbrojne priče o “dječjim bolnicama” koje su se svaki dan ranije uništavale u Aleppu, a sada drugdje u Siriji, ako se ne varam u Idlibu i Istočnoj Gouti.

Što veže Haisama Omara Sakhanha i Bije kacige? Sve. Od medijske i podrške političara i nevladinih udruga, do njihove sudbine kao boraca koji su ustali protiv krvožednog Assadovog režima.

Srećom, Haisam Omar Sakhanh je bio toliko “glup” da se pristane fotografirati i snimiti tijekom počinjenja ratnog zločina, dok dokaze protiv Rajeda Saleha, vođu Bijelih kaciga, snimatelja Kaleda Katiba i druge pripadnike takozvane “sirijske civilne zaštite” nije teško pronaći. Kada se prikupi dovoljno dokaza, tada ćemo iznova svjedočiti presudama “bivšim teroristima”, koji su se u izbjegličkom valu nekako provukli i dobili azil u zemljama EU. No, Haisam Omara Sakhanh je živi dokaz da sve i nije bilo slučajno, jer je talijanska politička policija DIGOS o njemu dosje imala sigurno i prije 2011. godine i napada na veleposlanstvo Sirije u Rimu, ali im je bio potreban.

VIDEO – Intervju Haisama Omara Sakhanha za talijanske medije 2012.

VIDEO – Sudjelovanje Haisama Omara Sakhanha u likvidaciji sedam sirijskih vojnika

Novinarka i terorista
Trenutak prije likvidacije (1) i Haisam Omar Sakhanh u društvu novinarke kuće RAI, Lucije Goracci u Siriji (2)

 

Vezani članak: Film o Bijelim kacigama, najvećoj prijevari u Siriji nominiran za Oscara (VIDEO +18)

Bijele kacigeHaisam Omar SakhanhJoanna NatasegaraKaled KatibRajed SalehWhite Helmets
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
7 godine prije

“Oskarovci” (bele kacige) su deo ekipe CIA organizatora za vodjenje specijalnog rata, jer i propaganda i laz je oblik specijalnog rata. Kada smo kod laganja i podmetanja zlocina drugome, tu je , bez konkurencije, CIA prvak sveta .

Tomica
7 godine prije

Film je ipak iluzija. Oni koji bijele kacige i danas uspiju prikazati kao humanitarce i nešto pozitivno, potpuno zaslužuju Oscara kao i sve druge, moguće i nemoguće, nagrade.

Almir
7 godine prije

Moj brale, nema dalje, vrh vrhova licemjerja. Zapad za provođenje imperijalističkih ciljeva nema skrupula i angažuje baš svakoga tko ima cijenu ma koliko taj ili to bilo đubre, što si veći krvnik ili podlac to bolje. Peace brother ne prolazi više. Nego, jesu li to one iste Bijele kacige koje su po Africi jebale djecu? Hollywood je pedofilsko gnijezdo.

karantanac
7 godine prije

bilo bi interesantno znati ko su ova dva lika u društvu sa teroristom i ovom talijanskom profuknjačom

Andrej
7 godine prije

Nije fer prema agentima CIA-e, da Oscar za glavnu ulogu ode u ruke Bijelim kacigama, a da CIA ne dobije nominaciju za reziju ili barem za specijalne efekte. Ah, pri dodjeli Oscara je bas uvijek kuhinja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI