Capitol Hill usvaja najbesmisleniju rezoluciju protiv Rusije od početka sukoba

americki kongres
22 komentara

Ovo bi zaista mogao biti naslov vijesti koja stiže iz američkog Kongresa. Naime, Kongres Sjedinjenih Država razmatrat će rezoluciju kojoj je cilj spriječiti Donalda Trumpa da pozove Rusiju da sudjeluje na summitu G7, piše The Hill. Kao što je navedeno u članku, za odobrenje ovog dokumenta potrebno je dvije trećine glasova kongresmena. Ipak, očekuje se da će rezolucija dobiti podršku obje strane, kako demokrata tako i republikanaca.
Američki Zastupnički dom namjerava glasati o rezoluciji protiv sudjelovanja Rusije na budućim summitima skupine G7, piše The Hill.

Ovaj potez se doživljava kao kritika opetovanih napora predsjednika Trumpa da pozove Moskvu na sastanak „vodećih svjetskih čelnika“.

Rezolucija koju je pripremio demokratski zastupnik Albio Sires kaže da Rusija ne može sudjelovati na summitima G7 “sve dok ne počne poštovati teritorijalni integritet svojih susjeda i dok se ne počne pridržavati standarda demokratskog društva”.

Za odobrenje, ova rezolucija mora dobiti dvije trećine glasova Zastupničkog doma. U međuvremenu se očekuje da će dokument dobiti podršku obje strane, unatoč tome što otvoreno cilja Trumpa i potkopava njegove inicijative.

Kako se podsjeća The Hill, američki je predsjednik prethodno izjavio kako bi bilo prikladno pozvati ruskog lidera Vladimira Putina na godišnji summit skupine G7, jer drugi svjetski čelnici često raspravljaju o pitanjima koja se odnose na Moskvu.

Trump je pozvao na nastavak formata G8, rekavši: “Trebali bi pustiti Rusiju da se vrati, jer treba biti za našim pregovaračkim stolom.”

Međutim, postoji jedno „ali“, jer Rusija uopće ne želi sudjelovati u radu ove skupine, koju smatra „klubom propalih aristokrata“, a sve probleme koje može riješiti tamo može raspraviti na sastanku skupine G20. U tom kontekst, uopće nije jasno što američki Kongres želi s tim postići, osim ako namjera Albia Siresa nije da se ovih dana izglasa nekakva rezolucija protiv Rusije, pa makar i ovakva kakvu je uspio sročiti intelektualac njegova kalibra.

Uz nominalno najveći BDP, SAD jesu vojna i ekonomska sila, ali s nacionalnim drugom iz kojeg će se teško izvući i koji raste ka razini od oko 150% BDP-a. Italija i Francuska su također u teškoj ekonomskoj i financijskoj krizi, dok se relativno uspješnima mogu smatrati Velika Britanija, Kanada, Njemačka i Japan. Ali Njemačka i Japan su nakon Drugog svjetskog rata još uvijek pod američkom okupacijom, koliko god se trudili dokazati suprotno.

Elita skupine G7, na primjer, uključuje i političkog patuljka Kanadu, a s druge strane ne uključuje azijske divove Indiju i Kinu. Italija je također dio skupine G7, a zemlja se bori s javnim dugom od 2 672 milijarde eura, odnosno 146,34% BDP-a, i tempirana je bomba eurozone, vjerojatno gora i od Grčke. Francuski dug je 2017. iznosio 2 168 milijardi eura ili 95,9 BDP-a što je nešto bolje od Italije, iako je to slaba utjeha za Francuze, ali je u dvije godine narastao na 2 511 milijardi eura i probio je „strop“ od 100% i iznosi 103,28% BDP-a.

Postoji i niz drugih pokazatelja koji potvrđuju činjenicu da je G7 klub propalih aristokrata, koji još uvijek vjeruju u svoju neodoljivu privlačnost.

Uzmimo samo podatke iz 2014. i kada je lista prvih deset svjetskih ekonomija, ali s metodologijom BDP/PPP, izgledala ovako:

  1. Kina
  2. SAD
  3. Indija
  4. Japan
  5. Njemačka
  6. Rusija
  7. Brazil
  8. Francuska
  9. Indonezija
  10. Velika Britanija.

Za 2050. godinu Pew Research Center predviđa da će po ekonomskoj snazi svijet izgledati ovako:

  1. Kina
  2. Indija
  3. SAD
  4. Indonezija
  5. Brazil
  6. Meksiko
  7. Japan
  8. Rusija
  9. Nigerija
  10. Njemačka.

Kako smo ovu temu opširnije obradili 2017. i za vrijeme summita skupine G7 u Taormini, u Italiji, možete se podsjetiti o čemu je riječ u prethodnom članku. No, sve u svemu, G7 nikome ne treba i ova rezolucija se očito usvaja za unutarnje potrebe i odraz je nemoćnog bijesa demokrata usmjerenog protiv Trumpa, koji će, po svemu sudeći, završiti ovaj mandat u Bijeloj kući i ima dobre izglede za reizbor 2020.

Opširnije: G7 u Taormini – Klub propalih aristokrata

G7
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mali Mujo
4 godine prije

Mozete li imenovati maloumnike koji sjede u Kongresu USA, ili su to svi pa nema potrebe imenovati pojedince.

preseren3
4 godine prije

Dobro što je Putin rekao, da ga G7 ne interesuje……..
A interesuje ga G20.
A več je ovaj medij objavio, BRICS je jači od G7….

Ante
4 godine prije

Nek netko informira ove iz kongresa da Rusija ne želi već odavno ići na sastanke skupine G-7.

nekoime
4 godine prije

Slijedećom će rezolucijom zahtijevati da Rusija promjeni ime u Baba Jaga, kako bi lakše njome plašili djecu i slaboumne.

Komentar ceka odobrenje
4 godine prije

metodologija BDP/PPP, je za internu upotrebu
GovorI malo o stvarnoj snazi
Ali dobra je za samoutjehu

Moreno
4 godine prije

Realno, rezolucija je više uperena protiv samoga Trumpa nego protiv Rusije, ali za stanje prosječnoga američkoga uma zgodno izgleda . . . pa neće se valjda godine mukotrpnoga rada na propagandi protiv Rusije tek tako nacit u škovace . . .

Sarmat
4 godine prije

“sve dok ne počne poštovati teritorijalni integritet svojih susjeda””. Ha,ha,ha, pa vašingtonski kauboji ne poštuju NIČIJI teritorijalni integrite, bilo susjeda ili. Osim dakako integritet onih koji im mogu iskesiti zube.
A o njihovom “standarda demokratskog društva” nema smisla ni govoriti. Tko o čemu, kurva o poštednju.

nije bitno tko
4 godine prije

Ma Rusiju zabole kuhrac……

SERJOZA
4 godine prije

uh… bas ce da nakrive djoki…

Max
4 godine prije

Sve su te rezolucije besmislene.

nessy
4 godine prije

Evo rjesenja za onu dvojicu stolnotenisaca iz Nigerije sto lazu okolo-naokolo. Neka pricekaju da 2050. godine, i Nigerija ce biti deveta ekonomska sila svijeta, i nece biti potrebe za bezanijom u EU. Ili ipak hoce? Sumnjem da ce ikada Nigerija davati neradnicima uvjete koje daje Njemacka danas.

samo tako
4 godine prije

Tko doživi 2050-tu , moči če usprediti stvarno stanje sa predviđanjima “mudraca”. Ne vidim da su ikada pokazali talenat vidovnjaka

Alex
4 godine prije

Trump traži način da vlada popit Putina… Doživotno!

Red Dog
4 godine prije

1. Pukli su.
Drug Julius Cezar nije nameravao postati diktator. Samo guverner Dalmacije. Smatrao je da je zasluzio. Blesavi matorci iz Senata su ga mrzeli toliko posto ih je preticao da su mu proglasili rat. Posle nije vise imao izbora. Ali su mu proglasili rat nemajuci vojsku. Nadali su se da ce neko uraditi nesto. Ovo mi lici na to.
2. Taktika zamaranja.
Jedan odbegli bivsi savetnik je rekao da je taktika da bace toliko blata na njega da se javnost umori od blata, bez obzira na dali je istina ili ne. Posto Trump mrzi da gubi se nadaju da ako ankete pokazu da ne moze pobediti se nece uopste kandidirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI