G7 u Taormini – Klub propalih aristokrata

G7 - Klub propalih aristokrata

Krajem prošlog tjedna su agencije izvijestile kako su se u Taormini, na Siciliji, okupili čelnici skupine G7, “sedam najbogatijih i najrazvijenijih zemalja svijeta”, kako bi se dogovorili o globalnoj trgovini, pitanju klimatskih promjena, iako američki predsjednik Donald Trump i dalje ne želi podržati Pariški sporazum.

Borba protiv terorizma i pitanja koja se tiču života stotina milijuna ljudi.

Sve u svemu, sastanak je se pretvorio u jedan veliki debakl. No, postoji i razlog zašto, a njega su mediji prešutjeli. Naime, skupinu G7 čine  SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija, dok je Rusija demonstrativno izbačena iz ranijeg formata G8 “zbog uloge u krizi u Ukrajini”.

Zašto je ovo bio sastanak koji ne samo da ne zaslužuje pozornost, nego se potpuno pogrešno koristi terminologija “sedam najbogatijih i najrazvijenijih zemalja svijeta”.

Uz nominalno najveći BDP, SAD jesu vojna i ekonomska sila, ali s nacionalnim drugom iz kojeg će se teško izvući i koji raste ka razini od oko 150% BDP-a. Italija i Francuska su također u teškoj ekonomskoj i financijskoj krizi, dok se relativno uspješnima mogu smatrati Velika Britanija, Kanada, Njemačka, i Japan.

No, Njemačka i Japan su nakon Drugog svjetskog rata još uvijek de facto pod američkom okupacijom, koliko god se trudili dokazati suprotno.

Elita skupine G7, na primjer, uključuje i političkog patuljka Kanadu, a s druge strane ne uključuje azijske divove Indiju i Kinu.

Italija je također dio skupine G7, a zemlja se bori s javnim dugom od  2 237 milijarde eura, odnosno 132,5% BDP-a, i tempirana je bomba eurozone, vjerojatno gora i od Grčke. Francuski dug je 2 168 milijardi eura ili 95,9 BDP-a što je nešto bolje od Italije, iako je to slaba utjeha za Francuze.

Postoji i niz drugih pokazatelja koji potvrđuju činjenicu da je G7 okoštali klub propalih aristokrata, koji još uvijek vjeruju u svoju neodoljivu privlačnost.

Angelu Merkel više ne podnose ni sami Nijemci, kao ni većina naroda južne i istočne Europe. Bivše francuski predsjednik Hollande je otišao u povijest kao najgori francuski predsjednik ikad, a njegov nasljednik Emanuel Macron se u političkom smislu ne može ni opisati. Vječno nasmijani i mladoliki bankarčić kojem gazde kažu što će reći, a “mama” mu prije važnih sastanaka vjerojatno popravlja kravatu i pazi na sitne detalje u uvijek besprijekornom imidžu.

Predstavnik Italije je tehnički premijer i ne predstavlja nikoga, a najveći posao kanadskog premijera Justina Trudeaua, koji sebe naziva “feministom”, je prodaja oružja zemlji s “najvećim pravima žena” – Saudijskoj Arabiji. Za Veliku Britaniju je upitno hoće li uopće ostati “velika”, jer su Škoti i Irci sve uporniji u pozivanju na pravo na referendum o napuštanju Ujedinjenog Kraljevstva, jer oni nisu glasali za Brexit i žele ostati u EU.

Dakle, ako je skupina G7 nekada i predstavljala “svjetsku elitu“, ona to danas sigurno više nije, čak i uz sve argumente na njihovoj strani, kao što su ogroman porast njemačkog izvoza i suficit u trgovinskoj bilanci ili američki vojni proračun od preko 600 milijardi dolara.

I kome ovih sedam zemalja mogu određivati budućnost? Tvrtka PwC je prije dvije godine objavila izvješće u kojem nabraja nove zemlje koje će do 2050. predvoditi svjetsko gospodarstvo. Procjenjuje se da će razvijena Sjeverna Amerika, Europa i Japan prepustiti to liderstvo zemljama u razvoju.

Prema izvješću, Kina će 2050. i dalje biti na prvom mjestu među najvećim promotorima globalne ekonomije.

Godišnje bi Kini u razdoblju od 2015. do 2050. bruto domaći proizvod trebao rasti za 5,4%, a trenutno je još uvijek na visokih 6,9%.

Indija se također natječe sa Sjedinjenim Državama za drugo mjesto na ljestvici gospodarstava s najvećim stopama BDP-a, a trenutni rast Indije je 7,6%, a američki 2,4%, što nije dovoljno ni da se pokrije proračunski deficit, a o otplati duga da ne govorimo.

Nakon Kine i Indije, zemlje u razvoju poput Indonezije, Meksika i Nigerije bi u prvih deset mjesta na popisu mogle preskočiti Veliku Britaniju i Francusku.

Zanimljivo je da PwC u vrijeme “najveće krize” zbog sankcija navodi “kako Rusiju ništa neće zaustaviti da nadjača mnoga gospodarstva zapadne Europe, poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske”, što se pokazalo točnim i izlaskom iz recesije i ponovnim blagim rastom od 1,5-2% za 2017. godinu, ovisno  o procjenama, sve se kreće u tom smjeru.

Osim Brazila, PwC također spominje Kolumbiju i Meksiko. Prema procjenama tvrtke, BDP ove dvije zemlje Latinske Amerike bi trebao do 2050. godine rasti za 4,1 %, odnosno 3,6 %.

2014. je lista prvih deset svjetskih ekonomija, ali metodologijom BDP/PPP, izgledala ovako:

 1. Kina
 2. SAD
 3. Indija
 4. Japan
 5. Njemačka
 6. Rusija
 7. Brazil
 8. Francuska
 9. Indonezija
 10. Velika Britanija.

Za 2050. PwC izlazi sa sljedećom listom:

 1. Kina
 2. Indija
 3. SAD
 4. Indonezija
 5. Brazil
 6. Meksiko
 7. Japan
 8. Rusija
 9. Nigerija
 10. Njemačka

Uzmimo da se nešto od ove prognoze i ne ostvari, ali već sada skupina G7 nije ono za što se predstavlja, jer su Francuska i Velika Britanija na osmom i desetom mjestu, a među prvih deset nedostaju Kanada i Italija. U budućnosti će unutar G7 ostati samo SAD i Japan, a na globalnoj  razini će čak i Njemačka pasti na deseto mjesto.

Naravno, liderima samoproglašene elite G7 se više sviđa izračun nominalnog BDP-a, ali on danas više nema smisla. Usporedba BDP-a s paritetom kupovne moći (PPP) je daleko korisnija i točnija, jer se prilikom procjene uzima domaće tržište, cijene domaćih dobara, usluga i stope inflacije u zemlji, a ne koriste se međunarodni devizni tečajevi na tržištu, koji uglavnom iskrivljuju stvarnu sliku prihoda po glavi stanovnika. No, čak i ako uzmemo nominalni BDP, podaci spomenuti u početku potvrđuju da je skupina G7 doslovno “tigar od papira”.

Međutim, G7 ima ono što svi ostali nemaju – “ljudske slobode”, “demokraciju”, “slobodu tržišta i medija” i što ono još…? Ma, nije važno…

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
davor
Gost
davor

Nemojmo ih brukat previše 🙂 budimo kao Putin u duhu Solženjicina, govorimo uvijek o njima kao “našim partnerima” premda znamo da su ološ i bitange

Franz
Gost
Franz

Zato Bill Gates i Monsato i ostali zlocinci imaju planove da u ime opstanska covjecanstva pomocu GMO i cjepiva pobiju veliki dio stanovnistva zemalja, Tu su jos i klimatska oruzja i sto sve vec ne. Vec aktivno se radi na tome da ove prognoze za 2050 godine ne postau stvarnost.

tuf
Gost
tuf

Mali ispravak – Japan je itekako visoko zaduzena drzava, ni manje ni vise nego 9 BILIJUNA dolara , cineci iznos 2x veci od BDP-a.

žrec
Gost
žrec

G-7 bi se komotno mogao preimenovati u D-7. D kao debt ili dužan

Bear
Gost
Bear

Da

робокап
Gost
робокап

“”ДУЖНИ ПА РУЖНИ” каже наш народ .ДУГУЈУ УКУПНО 78.000. МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА–1.САД-18500,2.Велика БРИТАНИЈА–9.500,3.ФРАНЦУСКА–5.700.,4..НЕМАЧКА–5.500 ,5.Јапан-2.800.6.Италија 2.600 и 7.КАНАДА-1000.(СВЕ У ХИЛЈАДАМА МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА):

heisenberg
Gost
heisenberg

a koliko bi USrani tek bili duzni da nisu nastampali preko 20 hiljada milijardi dolara od pocetka svetske ek. krize

Alen
Gost
Alen

Vecina dugova je vlasnistvo njemackih banaka koje su opet u vlasnistvu cionista.. Njemci ,ni sami ne znajuci/ znajuci , rade za cioniste stoljecima….. Ovakvi dugovi su krrirani da se ne mogu vratiti , osim recimo kakvim ratom…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

PWC je uzimao BDP/PPP i zato su u pravu, a ovo je iz 2015. nominalni BDP je kao statistička sarma “meni meso – tebi kupus”

subaru
Gost
subaru

Dug svijeta prema bobrokovima je prešao bdp istog tog svijeta.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik