Francuska želi pritisnuti gumb za resetiranje gospodarskih odnosa s Rusijom

reset tipka
32 komentara

Pariz traži načine za izbjegavanje američkih sankcija kako bi ponovno uspostavio i produbio gospodarsku suradnju s Moskvom, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire.

“Želimo ponovo pokrenuti našu gospodarsku razmjenu s Moskvom, u skladu s međunarodnim pravom i ne ograničavajući se izvanteritorijalnim financijskim sankcijama”, rekao je ministar. Dodao je kako su ograničenja glavna prepreka gospodarskim odnosima dviju zemalja i obećao da će naći rješenja za suzbijanje posljedica u roku od šest mjeseci.

Le Maire se očito osvrtao na nedavne američke mjere usmjerene na tvrtke uključene u izgradnju podvodnog plinovoda Sjeverni tok 2, koji treba isporučiti ruski plin u Njemačku i drugim europskim kupcima. Pokretanje projekta nedavno je odgođeno jer je švicarsko-nizozemska tvrtka Allseas odlučila zaustaviti radove na Baltičkom moru, gdje su trebali biti postavljeni posljednji kilometri cijevi.

Francuska ima vlastiti interes za taj višemilijunski projekt, budući da njezin energetski dobavljač ENGIE u njemu ima devet posto udjela, zajedno s ostalim stranim ulagačima.

U prosincu su Le Maire i njegov ruski kolega, ministar ekonomskog razvoja Maxim Oreshkin, potpisali “mapu puta” za daljnje jačanje gospodarskih veza dviju zemalja. Sporazum obuhvaća neke zajedničke projekte u energetskom, nuklearnom i svemirskom sektoru.

Američke sankcijeSjeverni tok 2Suradnja s Rusijom
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FREXIT
4 godine prije

… ma ovo znaci FREXIT!

Ana
4 godine prije

Ahhhhh….
Ma zasto li, zasto li?!!!!

Mikojan
4 godine prije

A ne, prvo bi poput Trumpa tražio nadoknadu trgovinskih gbitaka za cijelo vrijeme sankcija, milijarde Eura neka USA isplati Francuskoj ekonomiji, nakon toga retset i idemo raditi kao da ništa nije bilo.

samo tako
4 godine prije

Nekako se ne mogu sjetiti francuskom pokretu otpora protiv uvođenja sankcija Rusiji. Dapače, dijelili su istu radost sa susjedima preko Kanala.
Pa nakon kusanja sankcija od prijatelja s one strana Atlantika, malko promijeniše ploču.

Abe Martinez
4 godine prije

Nema načina, recite mi ćemo surađivati sa Rusima i neće nam drugi birat partnere i prijatelje. Jbt, ako jedna Francuska ne može suvereno odlučiti i odmahnuti rukom na američke prijetnje..

Mister x
4 godine prije

Traže suradnju,a kad god treba drže stranu SAD u važnijim stvarima,dvoličnjaci!

Slovenac
4 godine prije

Ako hoces da suverenitet samo kazi izlazimo iz nata treba malo muda ali nema ni tega u eu sve au to male zemlje koje nista ne znace u globalu smesne su

Red Dog
4 godine prije

Sankcije ne deluju.
Ja sam iz inata ulozio nesto u ruski fond kad su uvedene sankcije. Poraslo mi 60 i nesto %.
Francuski seljaci nestaju zbog nemogucnosti izvoza u Rusiju. A ruski cvetaju.
**bes ti ovo. Blef nije uspeo. Mi dobijamo batine. Car je gol.

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Polako ali sigurno dolazi EU zemljama iz dupeta u glavu. Rusija je isto i Europska zemlja a velika je i ima potrebe. Pa tko joj je blize za trgovinu EU ili Amerika. Treba trgovati s njima i zaraditi jer u trgovini s amerima zarađuju samo ameri.

Slovenac
4 godine prije

Kada bi se sleveni ujedinjeli razbili bi ove svabe i englezee bili bi glavni v evropi a ne robovi manite se vec jednom vatikana mozda sledeca generacija ima pameti mi smo slaveni robovi za zapad sta vam nije jasno

Ivo
4 godine prije

Pljačkaši Libije žele malo trgovati, plijen se istopio. Stoka zaslužuje godinu dana stalnih zračnih udara, prije bilo kakvog razgovora. Žabarski ološ.

nessy
4 godine prije

Kako bi rekao jedan poznati sportski komentator “Dragi gledaoci, da li je to moguce!”. Eto, polako ali sigurno, dolazi iz donje, u gornju glavu. I Francuska, Njemacka, pa cak i Poljska, konacno su se sjetili, da se ne zivi od svadje sa partnerima, gdje je korist obostrana, a cak vise koristi ce imati “nasi zapadni partneri”. USA, pod Trumpom, zanemaruje sve medjunarodne norme i zakone, radeci iskljucivo u svoju korist, i jos ocekujuci, da drugi rade, direktno u “korist svoje stete”. Dugo je i trajalo, ocekivao sam trijeznjenje jos prije. Kao sto su mnogi pametni ljudi naglasili, Njemacka (ili, recimo EU), u suradnji sa Rusijom, dominira svijetom, bez konkurencije. Europska (Njemacka) tehnologija, u sinergiji sa Ruskim sirovinama i energentima, su dobitna kombinacija, bez premca.Dogodi li se to, USA i svi ostali, mogu samo roniti gorke suze, jer je to jedino sto mogu. A takvi odnosi ce se dogoditi prije ili… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Sasvim logičan potez ali ako s nekom državom želite surađivati ne proglašavate joj sankcije ne prijetite inervencijom NATO a i ne ocrnjujete je u medijma kao diktaturu itd.

grunf
4 godine prije

Oni bi rado pritisnuli taj gumb,noo…isporučen je sa onim Mistralom…pa to teško ide..
Američke lažljive licemjerne pudle..
Nek’mi pudle oproste..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI