Haftar objavio rat Turskoj – Ankara odgovorila ultimatumom LNA

Libija - turski dron
11 komentara

Jučer su zrakoplovi Libijske nacionalne armije generala Haftara proveli udare na zračnu luku Mitiga istočno od Tripolija i uništili turski dron, dok je prema drugim izjavama uništen zrakoplov. Na Twitteru su objavljene fotografije iz baze, na kojima se vidi oštećena pista i vatra na području zrakoplovne baze koju nadziru islamističke milicije iz Misrate.

Svi letovi iz baze iz Mitigija su ponovnosuspendirani. Od početka borbi u travnju, zračna luka je već nekoliko puta bila meta zračnih napada, jer preko nje milicijama takozvanog premijera Fayeza Al-Sarraja redovito dolazi pomoć u oružju i vojnoj opremi najvećim dijelom iz Turske.

Osim toga, uhićeno je šest turskih državljana, od kojih su dvojica prikazana na fotografijama. Turska je izdala ultimatum Haftaru. Ili će osloboditi zarobljene Turke u roku od 24 sata, inače će snage Libijske nacionalne armije biti smatrane legitimnim vojnim ciljem. Turski ministar obrane Hulusi Akar je priopćio kako bi cijena za LNA mogla biti “vrlo teška”.

Libijska nacionalna armija, zauzvrat, prijeti napadom na turske brodove i zrakoplove koji prevoze oružje za  Sarraja.

Turske snage u Libiji već su imenovale neprijatelja. Haftarova milicija također masovno uklanja turske znakove u slobodnom dijelu istočne Libije.

Pod Tripolijem je u vojnom smislu trenutno zastoj.

Islamističke snage su najavile protunapad s ciljem vraćanja Garyana, a obje strane pomažu strane države, bacajući resurse u grotlo tekuće bitke.

Kao što se i očekivalo, sustave “Javelin” su Haftaru poslali Ujedinjeni Arapski Emirati. Osim toga, UAE su Haftaru isporučili mnoštvo kineskih topova kalibra 155 mm i veliki izbor raznih protutenkovskih sustava, uz one koje je LNA zarobila u Garyanu.

U Libiji je, nakon dosadne “tiranije” pukovnika Gaddafija, postalo vrlo „zabavno“.

Procjena situacije u Libiji portala Fort Russ se pokazala točnom. Turska vojna potpora vladi Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju uznemirila je kalkulacije zemalja koje podržavaju generala Kalife Haftara.

Haftar i LNA nisu uspjeli napredovati prema Tripoliju, a Haftarove snage stale na desetak kilometara od sjedišta Vlade nacionalnog sporazuma.

Turska vojna potpora za vladuFayeza Al-Sarraja i militante Muslimanskog bratstva teče kroz diskretan zračni most i više pomorskih linija. Turska kupuje jeftinu naftuiz Libije, po nižim cijenama od međunarodnog tržišta.

Snage LNA u Tobruku se ljute na aktivnu ulogu Ankare u potpori GNA, a general Haftar je naredio da se turski zrakoplovi ili brodovi na libijskom području moraju uništiti.

Također je naredio ciljanje turskih gospodarskih i strateških interesa u Libiji.

“Turske strateške lokacije, tvrtke i vlasništvo turske države u Libiji smatraju se legitimnim ciljevima oružanih snaga”, rekao je glasnogovornik generala Haftara.

Libijski i privatni zrakoplovni prijevoznici redovito pružaju usluge Turskoj do zračnih luka Tripoli i Misrata u Tripolitaniji, a turske zrakoplovne kompanije za specijalni teretčesto koriste neobilježene zrakoplove.

Haftar je čak naredio svojim zračnim snagama da ciljaju teretne zrakoplove i turske brodove unutar granica Libije i njenim teritorijalnim vodama, ali njegove snage ne kontroliraju sav libijski zračni prostor. Turski tankeri s oznakom “stranac” već su gađani protuzrakoplovnim raketama i raketama sustava „Grad“, ali je odgovor turske pomorske pratnje odvratio LNA od daljnjih napada.

Snage Sarraja u Tripoliju, uz podršku turskih postrojbi pod nazivom “dobrovoljci” i pripadnika zloglasnih “Sivih vukova” iz Anatolije, uspjeli su izvršiti nekoliko udara i zauzeti bazu Garyan, 79 kilometara jugozapadno od Tripolija.

Garyan je bio stožer Haftarovih snaga u Tripolitaniji i polazište za njegovu ofenzivnu na Tripoli.

General Haftar uživa potporu EgiptaSaudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emiratai Francuske, dok islamističke milicije Sarraja podržavaju Turska i Katar. Rat u Libiji uključuje najmanje desetak zemalja.

Twitter/Foto / Fort-Russ

FGM-148 JavelinLNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Koje su ovo igre po libiji , haftara podrzavaju oni koji su unistili libiju i koji su uspostavili trenutnu vladu u tripoliju , pa recimo da i podrzavaju tu vladu.. Turska i Katar saveznici s istim na drugim ratistima a neprijatelji u libiji i podrzavaju vladu koju su uspostavili usa i ksa..
Ovog nema ni u tursko-meksickim sapunicama..
Ako ko zna sta se dogadja neka napise..

Miller
4 godine prije

Haftara podržava UAE dok Muslimansko bratstvo tj Turska i Katar podržavaju trenutnu vladu. A suština je da i jedni i drugi pokušavaju preuzeti ovu naftom prebogatu zemlju i time diktirati čak i cijenu nafte u EU. Ovdje će se uskoro uključiti i Alžir tj Francuzi.

Ante
4 godine prije

Došla je demokracija za Libiju. Bombe metci eksplozije glad mrtvih na stotine svaki dan.

Lucija
4 godine prije

” Haftara podržava UAE dok Muslimansko bratstvo tj Turska i Katar podržavaju trenutnu vladu…”
kaže Muller
Ja se isto tako orijentiram; SA > vehabije, i u Sudanu i u Libiji.
I sad je vrijeme da se upitamo: koliko rep maše psom, a koliko obratno?
Egipat se odhrvao…ali tamo su izvana išli direktno na vlast. I S A se othrvava, ma što mi mislili inače o njima.
Katar..? Turska iako prožeta Muslimanskim bratstvom još uvijek ima jaku Atatürkovu tradiciju…

samo tako
4 godine prije

Valjda če Haftar imati dovoljno snage da istjera za početak Tursku iz svoje zemlje.

jesam nepismen
4 godine prije

Haftar je americki covjek

Max
4 godine prije

Kontrolirani kaos

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI