Iran postavlja još jedan uvjet za EU

SAD protiv Irana
5 komentara

Financijski kanal kojeg je Europa iznijela kao dio svojih nastojanja da održi nuklearni sporazum sa Iranom živim, nema smisla ako se on ne može upotrijebiti za izdavanje kredita Islamskoj Republici. Tako barem tvrdi jedan od Iranskih vrhunskih diplomata.

“Vjerujemo kako INSTEX (instrument za podršku trgovinskim razmjenama) neće biti dobar ako nema dovoljno kredita”, izjavio je Seyyed Abbas Araghch, zamjenik ministra vanjskih poslova Irana.

Kada bi taj trgovinski mehanizam zaista funkcionirao, stvorio bi, osim kredita, prihode Iranu i to olakšanjem trgovine nafte. No nijedan od elemenata ne funkcionira kako bi trebao, istaknuo je diplomat.

Araghchova izjava stigla je u nedjelju, odmah nakon što je Teheran objavio da će povećati obogaćivanje urana iznad granice postavljene nuklearnim sporazumom iz 2015. godine. Taj sporazum poznat je pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA). Araghchi je također upozorio da bi Iran mogao dodatno smanjiti svoje obveze, iz tog ugovora, ako njegovi europski kolege ne ispune svoje.

Nakon što je Washington prošle godine izašao iz nuklearnog sporazuma i počeo postavljati sankcije Teheranu, preostali potpisnici počeli su razvijati alternativni kanal INSTEX, kako bi izbjegli ograničenja. Prošlog tjedna su francuski, britanski i njemački dužnosnici najavili da je trgovinski mehanizam stavljen u funkciju, što je Iran tada i potvrdio.

Međutim, Teheran je više puta kritizirao stanje INSTEX-a, prije i nakon lansiranja. Unatoč nekim manjim pilotskim transakcijama, većih transakcija preko ovog instrumenta do sada nije bilo. Prošlog tjedna iranski izaslanik u UN-u usporedio je INSTEX sa “lijepim automobilom bez goriva”. Lijepo ga je vidjeti, a u praksi ne funkcionira.

Kritičari INSTEX-a su i ranije naglašavali kako on neće dovesti do promjena u poslovanju europskih tvrtki upravo zbog straha. One se boje, ako budu koristili taj instrument i zaobišli sankcije SAD-a kako bi poslovale s Iranom, da bi SAD mogao njima nametnuti sankcije i zabraniti im poslovanje na američkom tržištu.

“To je vrlo opasno za europske tvrtke”, rekao je nezavisni novinar Luc Rivet. “Ne poznajem nikoga tko će se usuditi poslovati s INSTEX-om.”

Američke sankcijeINSTEXNuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
4 godine prije

“Prošlog tjedna iranski izaslanik u UN-u usporedio je INSTEX sa ‘lijepim automobilom bez goriva’. Lijepo ga je vidjeti, a u praksi ne funkcionira.”

👍😄

Opis trenutne situacije po pitanju EU doista ne može biti slikovitiji.

Tom
4 godine prije

Evropa je stara kurva i nece nista postovati samo vuku irance za nos i da im zabiju noz u ledja
Izrael je gospodar i americi i evropi bombardira koga god hoce od susjednih zemalja a palestince ubija na dnevnoj baziokolne zemlje su spaljene zbog sigurnosti te umjetne tvorevine zvane izrael
Najveci konc logor na svijetu Gaza

samo tako
4 godine prije

Od početka se zna da je INSTEX mrtvorođenče..
Na kratkom lancu je EU vezana

Siniša
4 godine prije

Misliš da su drugi bolji od Engleza!?
Mislim da nisu, imali su godine i godine vremena i prilika da učine nešto ali i dalje guraju pp starom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI