Japan polaže velike nade u tekući, prirodni plin Mozambika

brod nafta plin
5 komentara

U partnerstvu s poslovnim sektorom, japanska vlada uložit će oko 14,4 milijarde dolara (1,5 bilijuna jena) u razvoj industrije tekućeg prirodnog plina u Mozambiku, izvijestio je Nikkei Asian Review.

Prema izvješću, novcem će se financirati razvoj plinskog polja u afričkoj zemlji za proizvodnju oko 12 milijuna tona LNG-a godišnje, počevši od 2024. godine. Kao dio dogovora, trgovanje velikim kompanijama Mitsui & Co. i Japan Oil, Gas i Metals National Corp zajedno će otkupiti 20-postotni udjel u tom polju.

Tri japanske privatne banke osigurat će većinu financijskih sredstava za projekt, dok će državna Japanska banka za međunarodnu suradnju ustupiti tri milijarde dolara zajma.

Drugo izvješće također spominje tri milijarde dolara koje će se osigurati u financiranju projekta Mozambik LNG u kojem je Mitsui & Co. manjinski partner s 20 posto u odnosu na francuski Total, koji upravlja projektom. Dio od 14,4 milijarde dolara mogao bi biti izdvojen za ovaj određeni projekt.

Japan je najveći svjetski uvoznik tekućeg, prirodnog plina, a ranije ove godine Nikkei Asian Review izvijestio je da je sigurnosti opskrbe zemlje LNG-om ugroženo zbog pandemije Covid-19, s time da su zalihe tada bile dovoljne samo za dva tjedna opskrbe.

Mozambik se, s druge strane, pretvara u žarišnu točku za LNG industriju; Total planira u projekt Mozambika za LNG uložiti 20 milijardi USD, što bi bilo dovoljno za godišnju proizvodnju goriva od oko 13 milijuna litara. Exxonov projekt Rovuma trebao bi davati oko 15,2 milijuna tona godišnje, nakon što postane operativan.

Za sada je, međutim, mozambički LNG pogon jedini u državi koji je dobio konačnu odluku o ulaganju. Exxon je nedavno rekao kako će odgoditi svoj FID na Rovumi do sljedeće godine, zbog trenutnih tržišnih uvjeta. Operacija za proizvodnju tekućeg plina prvotno je trebala biti funkcionalna 2024. godine; isto vrijedi i za proizvodnju tekućeg plina iz Mozambika.

ExxonLNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Promatrati Mozam bika kako pari Mozam kravu fascinira .
Pozdrav Luciji !

mislim
3 godine prije

neče više samo ameri da kupe kajmak. i drugi sad znaju ,da samo treba prokuvati mliko i ujutro pokupiti kajmak.
tako da…

Max
3 godine prije

Japan je industrijski moćna zemlja ali siromašna resursima.

Kile
3 godine prije

Bravo za Japan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI