Mađarsko-ruska energetska suradnja – Što je Orban mislio spominjući Hrvatsku?

Putin i Orban - dogovor
37 komentara

Nedavno je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Mađarsku, gdje ga je u Budimpešti ugostio premijer Viktor Orban.

Događaj je popraćen od strane svih medija i naširoko analiziran od zapadnog i ruskog tiska.

No, većina je prešutjela znakovitu izjavu mađarskog premijera, koja je posebno važna u kontekstu spora Zagreba i Budimpešte oko konzorcija INA-MOL, ali i sve izvjesnijih problema oko vraćanja dugova Agrokora ruskoj državnoj Sberbanci.

Rusija i Mađarska će proširiti suradnju u energetskom sektoru

“Konkretno, Rusija i Mađarska će proširiti suradnju u energetskom sektoru”, rekao je tada ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Rusija gradi jedinicu u nuklearnoj elektrani “Paks”, a može pomoći u izgradnji kraka plinovoda “Turski tok“.

“Ako bude ekonomski isplativ, mi ne postavljamo nikakve ciljeve političke prirode oko tranzita preko Ukrajine. Ako bude siguran, ne isključujemo nastavak tranzita ni preko te zemlje”, rekao je Putin.

“Mi smo zainteresirani za to i bit ćemo sretni da možemo sudjelovati u projektu “Turski tok”. Ako bude postojala takva mogućnost, mi ćemo je iskoristiti. Plin sa sjevera jest u našem interesu, ako ga ne budemo mogli dobiti i iz drugih izvora”, rekao je Viktor Orban.

“Mađarska je izgradila svoje kapacitete u smjeru Hrvatske i Rumunjske, gdje možemo dobiti dodatne izvore. Niti Hrvatska, niti Rumunjska ili, ako vam je draže, Europska unija, nemaju takve mogućnosti i ne mogu praviti obrnutu isporuku. Mađarska je s južne strane praktično blokirana”, rekao je Orban, prenosi portal Financijski Vjesnik.

Dakle, na susretu vjerojatno nije bilo govora o “uništenju Europske unije“, “unošenu razdora među europskim partnerima”, a posebno je zanimljiva opaska Orbana o Hrvatskoj i Rumunjskoj, “kako nemaju objekte ni kapacitete da budu sigurni opskrbljivač plinom, čak i u smislu obrnute isporuke”. Nažalost, više od ove izjave mediji nisu citirali, a što su Viktor Orban i Vladimir Putin o Hrvatskoj govorili iza zatvorenih vrata, možemo samo nagađati.

Povezana vijest: Putin u Mađarskoj – Europa u šoku

Turski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Osoba C
7 godine prije

Redakciji portala Logično

Mišljenja sam da ste previše fokusirani na Hrvatsku, koju smo kroz razne teme dobro obradili. Iako osobno ne odobravam neke komentare, kako po načinu, tako i po sadržaju, djelomično dajem za pravo onima koji Vam zamjeraju da nema tema sa ostalih prostora bivše Jugoslavije. Politička situacija u Srbiji (predstojeći izbori, Kosovo, NATO – Rusija), BiH (Dodik, Izetbegović i revizija presude o Srebrenici, položaj Hrvata), Crna Gora (NATO da ili ne, prijetnje građanskim ratom političara), Makedonija (dugo bi trajalo da sve navodim), Slovenija (kritike da je slovenačka politička elita njemačka pudlica) sigurno daje dovoljno tema da neki umni ljudi, bolje upoznati sa procesima koji se tamo dešavaju, o tome nešto iznesu.

Pozdrav!

Rocky
7 godine prije

Došli su do logičnog zaključka da kapaciteti plinovoda u te dvije vazalske državice nisu dovoljni da transportiraju ruski plin do Mađarske, bilo da dolazi preko Nord2 trase, bilo preko turskog toka kad bude kompletiran. Usput su svakako raspravili i činjenicu da je EU upravo dodijelila rvackoj 120 miliona eura za izgradnu LNG terminala na otoku Krku, što je direktan napad na ruske interese. Normalno, LNG nikad neće moći konkurirati prirodnom plinu (LNG nije ništa drugo nego prirodni plin ukapljen posebnom (i skupom) metodom radi lakšeg transporta, dakle mora biti skuplji po definiciji), i zbog toga je izgradnja ovog LNG terminala tapkala na mjestu dugi niz godina. Sad se situacija promijenila uništenjem Libije, čime su anglosaxonske zločinačke organizacije došle u vlasništvo Libijskih plinskih nalazišta, koja crpe praktično besplatno, tako da je konkuiranje Ruskom prirodnom plinu postalo moguće. Normalno, rvacka će morati i sama sufinancirati ovu izgradnju, a vlasništvo će, podrazumijeva se,… Čitaj više »

Majkl Đordan
7 godine prije

Vjerojatno su pričali viceve o Barbiki i Anemičnom.

mario
7 godine prije

Izgleda da autoru svi problemi pocinju i zavrsavaju sa Hrvatskom.vjerovatno bi da izvjestava o ratu u somaliji uspio pronaci nacin da napada Hrvatsku i pokusa je omalovazit na bilo koji nacin.daleko od toga da je Hrvatska neka napredna demokracija,ekonomska sila ili nesto slicno.Hrvatska je jos samo jedna u nizu malih drzava koje nemaju nekog stvarnog utjecaja u svijetu i ima tisuce problema,ali ovo pljuvanje po svemu sta ima veze sa Hrvatskom stvarno prelazi granice dobrog ukusa

čitatelj portala
7 godine prije

Mediji prešutjeli izjavu? Mediji prenose ono što im odgovara. Uvijek bilo i ostalo.

Fudo
7 godine prije

žrec ili se uklopi u njihovu politiku ili si out.
Već je dovoljno da navode da si im spominjao majku kada si plakativno spomenio majku jugu, pametnom dosta. Vidi se da ti traže dlaku u jajetu.
.Ne buni se zbog vrijedjanja Hrvatske i sve je ok.
O Srbiji ce i dalje biti po jedan clanak mjesecno kao ono “Nikolic dobio lepo pismo iz Kine” ??????

bogdan
7 godine prije

zaista se nadam da je ovde moguće diskutovati u miru… ima toliko foruma i portala gde je normalno vredjati… kome se vredja neka ide tamo…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI