Putin u Mađarskoj – Europa u šoku

Susret Putin Orban šokirao Europu
45 komentara

Uoči summita na vrhu europskih šefova država i premijera na Malti, u Budimpešti je mađarski premijer Viktor Orban ugostio ruskog predsjednika Vladimira Putina. Posjet su oštro komentirali brojni europski, ali i ukrajinski mediji.

Prvo, svi su ogorčeni što je ruski predsjednik posjetio zemlju koja pripada Europskoj uniji i NATO paktu, a posebno jer je naišao na razumijevanje i punu podršku. I drugo, čini se da Rusija zemljama EU nudi vrlo atraktivne uvjete suradnje, koji može prevagnuti u diskursu o europskoj solidarnosti protiv Rusije.

Osim toga, premijer Mađarske, Viktor Orban, “zabio je nož u leđa” mladoj ukrajinskoj demokraciji, govoreći kako je tranzit plina preko Ukrajine krhak, te da Mađarska podržava diversifikaciju opskrbe. Prevedeno s mađarskog diplomatskog jezika na običan jezik razumljiv svakome to znači: “Naftogaz Ukrajine je u kolapsu i podržavamo “Sjeverni tok 2″, jer nam je Putin obećao opskrbu plinom kroz ovaj plinovod”.

Ukrajina nije pretjerano radosna što već druga važna europska zemlja aktivno podupire “Sjeverni tok 2“. U takvim okolnostima, odluka Kijeva o zaoštravanju odnosa s mađarskom manjinom u Ukrajini ne izgleda nimalo mudra. Kijev je ovim samo dodatno razljutio Budimpeštu, koja tradicionalno žestoko brani prava mađarske manjine u drugim zemljama.

Ovdje treba reći nekoliko riječi o mađarskom premijeru, čije je ponašanje, jednako kao europski i ukrajinski mediji, komentirala i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Viktor Orban je “obrnuti Porošenko”. Na primjer, umjesto da služi Međunarodnom monetarnom fondu, Europskoj komisiji, Hillary Clinton i Georgu Sorosu, s kojim je došao na rub otvorenog sukoba, Orban u sukobu s njima gotovo uvijek izlazi kao pobjednik.

Mađarski premijer nije nikakav Che Guevara i dobro je svjestan mjere, ali je delegaciju MMF-a gotovo protjerao iz Budimpešte i zatvorio urede Zaklade Soros, unatoč činjenici da se Mađarska uvijek smatrala imovinom američkog milijardera. S Hillary Clinton je uvijek bio u zavadi zbog ideoloških razlika, a Europsku komisiju nije oklijevao ignorirati kada je nešto tražila od Mađarske. No, uvijek je imao mjeru, pogotovo kada se radilo o dobivanju europskih sredstava za Mađarsku.  Unatoč svim pokušajima ovih opskurnih likova i nekoliko pokušaja organiziranja “Obojene revolucije” u Mađarskoj, Orban je dugi niz godina i dalje na vlasti, a Mađarska je ostala u Europskoj uniji. Njegova je politika, koliko god bila “kontroverzna”, primjer kako se štite nacionalni interesi. Možda je uspjeh Mađara posljedica činjenice da Mađarska i dalje ima nacionalno orijentiranu elitu, a ne samo oligarhe i kleptokrate kao Ukrajina.

Nažalost, Mađarska možda neće biti prva zemlja koja će stavio veto na proširenje europskih sankcija protiv Rusije. Cijena ove odluke bi bila previsoka, a Orban je prije svega pragmatičar. Mađarska zbog sankcija godišnje gubi 6,5 ​​milijardi eura, što je još uvijek znatno manje od novca kojeg Mađarska prima iz Europske unije. Međutim, prvom prilikom Budimpešta može podržati nekoga iz redova europskih “teškaša”, posebice ako se nove vlade u Francuskoj ili Italiji budu protivile proširenju sankcija. Mađarska će u tom slučaju to i učiniti, ali iz posve drugih razloga.

Na primjer, ruska suradnja s ovom zemljom se vidi u izgradnji najmodernije nuklearne elektrane, čime su se uništili neki mitovi o Rusiji. Prvo, ispada da je suradnja s Rusijom korisna. Drugo, čini se da Rusija baš i nije “zemlja benzinska postaja” Zapada, uništenog gospodarstva i s devastiranom državom.

Suradnja s Mađarskom dokazuje da Rusija može biti izvoznik visoke tehnologije po prihvatljivoj cijeni. Treće, čini se da Rusija može surađivati čak i u tako osjetljivom i složenom pitanju kao što je nuklearna energija.

Ovo je uistinu bio obostrano koristan PR, koji, naravno, neće utjecati na stavove primatelja potpora Sorosa i Europske komisije. Jednako vrijedi i za dio europske poslovne elite i političare kojima je ideološki vektor Victorie Nuland važniji od interesa njihovih zemalja.

I za kraj. Dolaskom na vlast Donalda Trumpa je Europi postalo jasno da hitno treba provesti radikalnu reformu EU, te konačno početi raditi u interesu stanovnika Europske unije, a ne šačice nadnacionalnih oligarha i birokrata, koje je Putin spomenuo u svom govoru na raspravnom “Klubu Valdai”.

Mnogi europski političari su stasali u laboratorijima CIA-a i State Departmenta, a sada bi trebali pokazati solidarnost s “putinizmom” i “trumpizmom”, prema mnogima “opasnom mješavinom koja bi mogla uništiti EU”. Na primjeru Mađarske je jasno da toliko željene “paneorpske solidarnosti” biti neće. Putin i Trump će nagrizati europsku birokraciju izvana, a Orban, Beppe Grillo, Marine Le Pen i Geert Wilders će je nagrizati iznutra, do totalnog uništenja.

Često se govorilo da se carstvo, koje je nekoć uključivalo i Ukrajinu, moralo raspasti. Ali ovaj put može propasti Europska unija, kojoj je Ukrajina tako željno htjela pristupiti, a nikako ne može ući. Cijela ova priča ima dobar smisao za humor.

Konačno, bez obzira na Ukrajince i druge narode “koji streme ulasku i revno rade na europskim integracijama”, bi li bila šteta da se, ovakva kakva jest, Europska unija raspadne? Vjerojatno ne. Odnosno, ako se ne može reformirati i raspadne se, gotovo sigurno ne bi bilo nikakve štete, barem za većinu od preko pola milijarde njezinih stanovnika. Za šačicu eurobirokrata, poduzetničke i financijske elite i europskih političara iz laboratorija CIA-e i State Departmenta bi to bila katastrofa nesagledivih razmjera. No, koga briga…

Posjeta
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
udav
7 godine prije

PRAVO je zadovoljstvo citati Babica, kako na AMSI, tako i sada, ovde – LOGICNO.

Rokokoko
7 godine prije

Odličan članak gosp.Babića.

Bzvz
7 godine prije

Strava u Briselu:)

davor
7 godine prije

Ako maknu NATO pakt Europska unija će doći na svoje tada bi imala prostor za normalnu ekonomsku suradnju sa državama Zapada i Istoka. EU je NATO nažalost, ništa drugo. Dok je tako cvjetat će biznis samo trgovcima oružjem, eno neki dan je Kolinda vodila izaslanstvo HS produkta (Zlatna kuna redovito od ulaska u NATO!) u Kuvajt da prodaju pištolje a to što direktore Maraske kontaktiraju stalno ulagači iz Rusije te iskazuju potražnju za hrvatskim poljoprivrednim proizvodima to nikog u hrvatskoj vladi ne zanima. Sramota i beskičmenjaštvo i čista ideologija. Nema bezumnije od hrvatske vlade, sramim se tih projekata laboratorija State Departmenta, lutke na koncu

Travis
7 godine prije

Ne znam što Mađarska uopće radi u EU? Neka se priključi ruskoj satrapiji.

nupl
7 godine prije

……….svi su ogorčeni što je ruski predsjednik posjetio zemlju koja pripada Europskoj uniji i NATO, Mađarskoj…………Ne volim nikojem novinaru kontrirati a pogotovo ne gosodinu Babichu.
_______________
Gospodine Babichu, bas obrnuto cijela Europa i svaki Europljanin se raduje popustanju napetosti izmedju Rusije i Europe i svi se mi radujemo kad vidimo kako ljudi povecavaju trgovinu i suradnju. Zato skidam kapu Orbanu i Putinu.
Da nobelova imalo ista vrijedi ja predlozio bi Orbana i Putina za nagradu a buduci da je diskrditirana onda ne dolazi u obzir, zato jer nobelovu dobijaju samo nato kriminalci i petokolonasi iz zemalja koje se ne pokoravaju nato gangsterskom klubu.

nupl
7 godine prije

Inace clanak je za peticu.
Ovakvih dobrih clanaka se tesko moze naci po rezimskim novinama.

Milan
7 godine prije

Rusiji uopce nije interes unistiti evropu,te gluparije izmisljaju razni novinari koji su zeljni publiciteta ili pisu kako im se kaze.Pa tko bi unistio jedna savez od 550 miliona potrosaca,to mora biti velika budala.To sto Hrvatska ili slicne male drzave nemaju razvijenu ekonomiju,to je stvar politike pojedine drzave koja na celu drzave ima slabe ekonomske stratege,zakone itd..Npr.Ceska je je razvila svoju ekonomiju na osnovui liberalnih zakona i privukla investitore koji su ulozili i zaposlili .U ceksoj trenutno potreba za 430 tisuca radniuka,nema ih,jednostavno nema ih,izdaju vize van evropske unije jer firme imaju potrebu za radnicima,jer imaju narudzbe.Najveci priliv je Ukrajinaca van eu..

Paulo
7 godine prije

The Guardian kao perjanica sirenja laznih vijesti ( fake news ) o Rusiji pise, evo naslov na engleski – Donald Trump repeats respect for ‘killer’ Putin Donald Trump jos jednom iskazuje postivanje za ubojicu Putina. The Guardian. Engleske novine nemaju nimalo srama za lagati. To im je u DNA. Kad bi je napisao post da je izvjesni hrvatski politicar ubojica, moj post bi bio izbrisan. Neki americki novinar za Fox News je imao intervju s Trumpom i kad ga nije mogao nikako isprovocirati onda je izvalio: – Pa, Putin je ubojica! Nasto mu je Trump nezainteresirano odgovorio – Ima mnogo ubojica, mislis da je nasa zemlja neduzna? Cijeli intervju Trupma je bacen u smece i sva anglo-saxonska medija su se uhvatile ove dvije recenice, pa to prevrcu na kojekakve nacine. Kazu da mi Balkanci nemamo kulture. Imamo mi kulture i previse i zato smo kmetovi anglo-saxonima. Da smo bezobrazni i… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

Sastali su se najbolji europski državnik i najbolji svjetski državnik. Slava im :).

eu-Raj
7 godine prije

@ Travis, vidi se da ti smeta kad Rusi i Madjari trguju a ne smeta ti kad Rusi i tvoji Turci vojno suradjuju i trguju.

Tvoj mozak je kao kod kokosi, jos gore tvoj mozak je odgojen na Grgi Zlatoperu ideologiji a tima nema spasa.

Zahvaljujuci internetu ta tvoja politika je prozirna i narod ne nasjeda.

Alen
7 godine prije

Pametan i sasvim normalan potez madjara ,barem bi trebao biti a ne neka senzacija , sto dovodi do zakljucka da iako brojcanik kaze 2017 stvarnost kaze 1720…Pa onda slavimo pojedinacne otpore mudrih vladara koji imaju hrabrosti i pameti reci svome feudu ne i razmisljati i djelovati u skladu s vlastitim interesima tj zivjeti u modernom dobu.. Feudalna evrppa bi se trebala neminovno raspasti ,da li ce ovaj put biti udareni temelji stvarne neovisnosti i postovanja izmedju zajednica ljudi tj drzava sa shvatanjem da je feudalizam stvar proslosti ili ce se desiti da veliki feudalci pocnu otimati jedan od drugog pa opet upadamo u feudalne ratove. Balkane moj… Hocemo li u krvi docekati svake vece promjene u evropi ili rascjepkani svako ka svom feudu pa kako gazda odluci tako ce nam biti ili mozda stvoriti nekakav neutralan prostor pomazuci jedni drugima…Kako god , promjene idu i mislim da po ko zna… Čitaj više »

Natovac za novac
7 godine prije

U vezi Madjarske je jasno, bit ce nagradjeni u trgovini oni koji su isli tamo dok su se drugi bojali.
Ne pravi se novac kad se slijedi krdo.
Hrvatska zeli uci u trgovinu s Rusijom kad svi navalu kao stado, e onda novca nece biti za praviti.
Tako je sve u zivotu.
Tako je bilo s virgin teritorijom sirom svijeta.

tuf
7 godine prije

Zanimljiva ta europska demokracija, kada ne smijes primati predsjednike u goste, odlucivati o internim pitanjima niti birati stranke po volji naroda.

žrec
7 godine prije

Di je sad drug Žukov, i Koča Popović koji ovdje glorificiraju Putina, a sotoniziraju Orbana? Šok i nevjerica?

jale
7 godine prije

Upravo su događaji oko Južnog toka pokazali da su izrazi poput slobodna trgovina i sloboda udruživanja samo mantra i da svemu na kraju kumuje – politika! Koliko da je Rusija potrošila do sada za taj projekt koji je Europska elitistička komisija jednostrano zabranila, nije uzalud, to je ipak na površinu izbacilo svu prijetvornost i licemjerje današnje evropske birokracije i određenih interesnih klanova.

Georgij Žukov
7 godine prije

Madjari imperiju zla (usa-velika britanija )ne zanimaju pretjerano , prirotet imerije zla jest da se rusi i njemci ne priblize , dapace nista im nije sladje nego kada ove dvije drzave ratuju medjusobno kao recimo u 2 . svjetskom ratu , veliki rat izmedju njemaca i rusa su uvijek bili i ostati ce mokri snovi imperije zla . 1979g CIA se pobrinula da bi Saddam Hussein uopće došao na vlast. Nakon toga je 1980. godine Irak napao Iran i Amerikanci su najprije u potpunosti podržavali Saddam-a Hussein-a, jer su Homeini-ja u Iranu još više mrzili i na kraju su isporučivali oružje objema stranama.“ Postoje američki savjetnici za nacionalnu sigurnost, koji su rekli: “Nije li šteta da Iranci i Iračani ne ubiju jedni druge?” A tu su i američki stručnjaci kao Friedman, koji je rekao: „Nijemce bi se trebalo huškati protiv Rusa, oba zajedno su izazov za američko carstvo i najbolje… Čitaj više »

Jupiter
7 godine prije

Rusiji treba fizički prolaz za izlaz na Jadran ,Mađarska sanja da se ponovo vrati u Rječku luku.
Ko zna šta se zaista mota po njihovim glavama.Treba učiti od Britanaca , oni su politički velemajstori.Kad se Britanija taktički povlači u sebe to nikako nije dobro za EU

opet ja
7 godine prije

Dva moja omiljena evropska lika zajedno na slici. Nadam se da će im se uskoro u sličnim prilikama pridružiti Le Pen pa redom pobednici izbora u evropskim zemljama. Na žalost čini mi se da će se Hrvatska i Srbija poslednje osloboditi bankstera i secikesa…

Škutor
5 godine prije

Ko bi reko da su Rvati takvi Rusofili i mrzitelji Zapada odnosno EU!. Čini se kao da su nadmašili Srbe u rusofiliji. Još samo da se odreknu Pape i Bozanića i priključe se Sveruskoj patrijarhiji. Očekuje se i da će se , posredstvom Rusa, zbratimiti i sa braćom Srbima. Kakva samo rvacka euforija glede moguće propasti “stare Europe” i EU!. Šta se to dešava sa tom nacijom, Još samo da okrenu svoje tabane ka Uralu i Čeljabinsku umjesto ka Dablinu. Svašta se može od njih očekivati kad im je idol jedan rasista Orban.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI