Zašto se Netanyahu odlučio na munjeviti posjet Putinu nekoliko dana uoči izbora

Benjamin Netanyahu Vladimir Putin
16 komentara

Posjet Rusiji uoči parlamentarnih izbora bio je važan za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, posebno zbog još jednog “predizbornog” stiska ruke s ruskim rukovodstvom. Izraelski premijer i lider desničarske stranke Likud se u četvrtak, 12. rujna, sastao u Sočiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom obrane Sergejem Šojguom.

Međutim, kako bilježi izraelski tisak, sastanak Netanyahua i Putina u Sočiju je kasnio tri sata, budući da je ruski čelnik bio na radnom putovanju u Dagestanu. U trenutku kada se Putin pojavio u rezidenciji, Netanyahu je, prema prethodnom rasporedu, već trebao letjeti za Izrael.

Jedan od rezultata sastanka bila je i najava samog Putina njegove posjete Izraelu početkom sljedeće godine.

“Predsjednik Izraela me pozvao da posjetim Izrael početkom sljedeće godine na godišnjicu oslobađanja Auschwitza i holokausta. Molim vas, recite gospodinu predsjedniku da ću biti vrlo zadovoljan doći u Izrael “, rekao je ruski čelnik obraćajući se izraelskom premijeru.

Netanyahu je zauzvrat primijetio da su odnosi između Izraela i Rusije “jači nego ikad”, što u velikoj mjeri doprinosi milijun i pol izraelskih Židova koji govore ruskim jezikom.

Na putovanju u Rusiju su izraelskog premijera pratili tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabat, šef vojne obavještajne službe (AMAN), general Tamir Hayman i šef operativnog odjela Generalštaba izraelskih snaga, general Aaron Khaliva. Tema razgovora je bila Sirija i situacija na Bliskom istoku općenito, ali detalja o sadržaju razgovora dvije strane nema. Netanyahu je trenutno i ministar obrane Izraela, zbog čega je imao odvojeni sastanak s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, prije pregovora s Putinom.

Times of Israel: Putinovo kašnjenje od tri sata nije spriječilo sastanak s Netanyahuom

Šef Kremlja je stigao u Soči na razgovore s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom sa zakašnjenjem od tri sata, piše Times of Israel. No, sam sastanak protekao je dobro, unatoč suhom prijemu i manjku srdačnih gestikulacija, a ruski je predsjednik pristao posjetiti Izrael u siječnju, napominje list.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kasnio na sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na već tradicionalan način – tri sata, javlja Times of Israel.

“Buka Putinovog helikoptera, koji je lebdio iznad njegove ljetne rezidencije na obali Crnog mora u Sočiju, bila je znak premijeru Benjaminu Netanyahuu da se napokon može iseliti iz obližnjeg hotela, gdje ga je strpljivo očekivao”, piše izraelska publikacija.

“Možda se tijekom kratkog putovanja u svom oklopnom automobilu uspio sjetiti svih onih koji su njega čekali ovih godina”, piše izraelski list.

Sam sastanak s Putinom protekao je dobro. Netanyahu, koji se prethodno susreo s ruskim ministrom obrane, rekao je čelniku Kremlja da je Iran posljednjih tjedana uložio velike napore da našteti Izraelu u Siriji. Pozvao je i na bližu koordinaciju između Tel Aviva i Moskve.

Čini se da Putin takav argument nije čuo prvi put i “nije ni podigao obrvu” kada je Netanyahu iznio svoje stavove. Ovaj put je izraelski premijer očekivao „suhu dobrodošlicu“ bez ikakvih „srdačnih gesta“. Šef Kremlja nije mogao ponuditi Netanyahuu ništa osim apstraktne želje za kontinuitetom izraelske politike nakon izbora.

Sam premijer razgovarao je s Putinom razmišljajući o izborima u Izraelu. Obećao je da će se nositi s mirovinskom krizom i osigurati prosperitet sovjetskih veterana koji žive u Izraelu. Bio je to očigledan napad na stranku njegovog protivnika Avigdora Liebermana, koji se predstavlja kao prvak u borbi za prava Izraelaca iz bivšeg SSSR-a.

Netanyahu je izgledao umorno, što nije iznenađujuće, jer bi njegov “kombinirani politički i diplomatski maraton” u Izraelu i inozemstvu utjecao i na one puno mlađe od njega. Teško je prosuditi političku korist koju je Netanyahuu donio susret s Putinom. U svakom slučaju, šef Kremlja potvrdio je da će posjetiti Izrael sljedećeg siječnja.

Posljednjih godina Netanyahu je posjetio Rusiju 13 puta, a Putin je bio u samo dva posjeta Izraelu, piše izraelski list.

CNN: Zbog ruskih glasova u Izraelu, Netanyahu pokušava ugoditi jednom od glavnih neprijatelja SAD-a

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je samo nekoliko dana prije izbora u svojoj zemlji napravio je, kako prenosi CNN, “munjevit” posjet Rusiji. Došao je u Rusiju, kako napominje CNN, radi glasova ruskih birača u Izraelu, ali je kao jedan od najbližih saveznika Donalda Trumpa pokušao ugoditi “jednom od glavnih američkih neprijatelja”.

„Jedan od najbližih saveznika Donalda Trumpa pokušava udovoljiti jednom od glavnih američkih neprijatelja. Samo nekoliko dana prije mogućeg ponovnog izbora, izraelski premijer Benjamin Netanyahu na međunarodnoj areni radi na dva fronta. Munjevito je posjetio Soči kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i razgovarao o njihovoj vezi, javlja CNN.

„Jačanje veza između naših zemalja rezultat je dva dodatna faktora: naše vrlo uravnotežene uzajamne politike i osobnih veza između nas“, rekao je Netanyahu u Sočiju.

Iako su Iran i sigurnost bile glavne teme službenih razgovora, analitičari kažu da je postojao još jedan razlog za ovo žurno putovanje u inozemstvo samo nekoliko dana prije glasanja.

Netanyahu traži glasove ruskih birača u Izraelu. Doseljenici iz bivšeg Sovjetskog Saveza čine 15% izraelskog stanovništva. Ti su glasovi u cjelini u rukama Avigdora Liebermana.

Lieberman, rođen u SSSR-u, jednom je radio za Netanyahua, ali je tada stvorio vlastitu stranku. Sada je bivši ministar obrane, pobornik sekularizma i desničarski političar, postao glavobolja za Netanyahua. Izašao je iz kabineta sadašnjeg izraelskog vođe, rekavši da potonji djeluje premekano protiv terorista i da ima snažne religijske predrasude.

„Nadam se da ćemo uspostaviti doista nacionalnu, liberalnu vladu bez ortodoksnih i radikalnih članova našeg Knesseta“, rekao je Lieberman.

Prema anketama, Lieberman će osvojiti dovoljno glasova da spriječi Netanyahua da formira desničarsku vjersku vladu kakvu želi. Iako se snaga Liebermana temelji na ruskoj bazi, njegova popularnost raste u cijelom političkom spektru.

„Postoji zajednički interes za sekularizmom. Osjećaju da se zemlja mijenja i smatraju da vjerska populacija postaje većina i igra sve dominantniju ulogu. To ljude plaši, a Lieberman im kaže: ja sam na vašoj strani“, kaže Anna Rayva-Barskaya s izraelskog Kanala 9.

Roni Milo je bivši gradonačelnik Tel Aviva. Svojevremeno je bio član stranke Netanyahu Likud. Sada kaže da će glasati za Liebermana.

„Iako je desničar, on ne pripada krajnjoj desnici, već umjerenom desnom krilu. To je s jedne strane. S druge strane, nije povezan s bilo kakvom korupcijom“, kaže Roni Milo.

Na travanjskim izborima Lieberman se odbio pridružiti Netanyahuu, zbog čega se moraju održati novi izbori. Stekavši popularnost, postao je za Netanyahua još jedna prepreka za pobjedu.

Oren Liebermann, reporter CNN-a iz Sočija, je rekao: „Netanyahu se nakon ove brze posjete uputio kući. Ovog je tjedna dao veliku najavu, ali stvari nisu išle po planu. Nakon što je otkrio da je Izrael otkrio tajnu nuklearnu bazu u Iranu, predsjednik Trump je rekao da se želi sastati sa svojim iranskim kolegom. Tada je Netanyahu rekao da želi pripojiti dio Zapadne obale, a Rusija je osudila ovu izjavu. Potom je Trump otpustio jednog od najbližih saveznika Netanyahua o iranskom pitanju, Johna Boltona, što je bio još jedan udarac za Netanyahua.“

Netanyahu je spomenuo i situaciju u Siriji i „iransku prijetnju“.

„Sigurnosna koordinacija između nas je uvijek važna, ali je posebno važna sada, jer je prošli mjesec došlo do ozbiljnog porasta pokušaja Irana da pogodi Izrael iz Sirije i da tamo postavi precizne projektile kako bi ih upotrijebio protiv nas“, rekao je Netanyahu.

Nakon ranijeg susreta s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom, Netanyahu je ponovio da je Izraelu u ostvarenju vlastite sigurnosti „potrebno da njegova vojska ima slobodu djelovanja protiv Irana u regiji“. Putin Šojgu nisu komentirali želje izraelskog premijera, što se od ruske diplomacije i vojnog vrha i očekivalo.

Posjeta
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan Vujec
4 godine prije

Ovaj sastanak je još samo jedna potvrda tko je No; 1 u svijetu globalne politike.

Duki
4 godine prije

Eto i narančastog za godinu dana u Sočiju !
“Daj Vlado ,malo pomozi za 2. mandat !? PLIZ ,,,,”
🤒🤒🤕😷

Mister x
4 godine prije

Obojica nesto muljaju,a Iranci i Sirijci plaćaju!

Tony
4 godine prije

Sirija ce izgleda kupiti bavar 373 koji nece biti pod nadzorom rusije i to ce tek biti problem za putina i bibia jer nece vise moci dogovarati napade na siriju… S 300 je pokazao svoje mozda je funkcionalan ali u siriji nije tamo mu je klima nepovoljna velika vlaznost koji proizvode raznorazne kreme iz bibievog i putinovog asortimana…

Zadranin
4 godine prije

Eto, da i izraelsko *ovno broj 1. ode u najvažniju europsku zemlju.

A to nije ni velika britanija, francuska, italija ili njemačka.

Nego Rusija.

Patite i plačite.. 😂😘

P***!

Toni
4 godine prije

“…Iran posljednjih tjedana uložio velike napore da našteti Izraelu u Siriji.”
E ovo je vrhunac bezobrazluka. Kada bi Iranci napadali Izrael iz Sirije, to bi držalo, ali ovako, ljudi gledaju svoja posla, a Izrael sam poturuje njušku da dobije po njoj.

Max
4 godine prije

tko zna što li se sprema. teme su bile i vojno obavještajnog karaktera.

Perun
4 godine prije

Politika zidovske drzave postaje teret za UN i vecinu clanica vijeca sigurnosti a i za ostatak svijeta …..Antisemitizam postaje nacin zivota , politicki i modni trend …Napokon su i njih (citaj ebreje) s..ebali uvalivsi im drzavu po ,,mjeri”… Skupa i zavisi od americke milostinje i pomoci..A ovi spijuniraju Bijelu kolibu cika Trumpa kao stite ga od traktorista iz Irana i Sirije i Venezuele i Afganistana itd…Strah se uvukao pod kozu ,strah da ne ostanu sami pored tolikih neprijatelja i mrtvih i zivih ….Radi toga ovaj Lilim(citaj Netanyahu) ide Putinu na ispovijed i pricest ……Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI