fbpx

EKSKLUZIVNO: Izjave Macrona i Putina na konferenciji za novinare

Vladimir Putin - Emmanuel Macron

Nakon poziva predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, jučer je u Pariz stigao predsjednik Rusije Vladimir Putin. Radi se o simboličnoj posjeti u vremenu kada odnosi među velikim zapadnim silama nisu najbolji. Stvaranje multipolarnog svijeta svakoga dana donosi nova iznenađenja, ali i nove mogućnosti suradnje. Budućnost će pokazati što će izroditi posjeta Vladimira Putina.

Umjesto prenošenja parcijalnih informacija, a u cilju objektivnosti ekskluzivno vam donosimo prijevod konferencije za novinare:


Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron: Dobar dan svima.

Želim se zahvaliti što se tu. Želim se zahvaliti predsjedniku Putinu što je odgovorio na poziv kojeg sam poslao prije nekoliko dana, nakon što me telefonirao pri preuzimanju predsjedničke funkcije. Hvala što je posjetio ovo simbolično mjesto koje slavi tri stotine godina od posjete Petra Velikog Francuskoj, želeći bolje upoznati kraljevstvo koje je oduševljavalo cijeli svijet. Tijekom posjete koja je trajala nekoliko tjedana, Petar Veliki je proveo više dana u Versaillesu, vrhunskom sjedištu umjetnosti i tehnike, momentu kada smo se već pripremali za početak 18. stoljeća i ideju prosvjetiteljstva.

Petar Veliki se tijekom svoje posjete uspio sastati s inženjerima, piscima i arhivistima. Povijest nas uči da se vratio sa snažnim idejama, uvjerenjima i skicama koje ćemo zajedno vidjeti, nakon čega postaje član Kraljevske akademije znanosti s ciljem da modernizira i vašu zemlju. Petar Veliki je simbol Rusije koja se želi otvoriti prema Europi iz koje želi uzeti sve ono što je veliko i jako, a o čemu smo malo prije razgovarali u vrlo prisnim razgovorima.

Ono što je bitno u zadnja tri stoljeća je dijalog između Francuske i Rusije koji nikada nije prestao. Dijalog između naših intelektualaca i predstavnika kulture koji i danas imaju čvrste odnose, a što je obilježeno našim najvećim misliocima, piscima i svim našim predsjednicima. Uskoro ćete vidjeti projektni nacrt Petra Velikog, koja krasi vaš voljeni grad St. Petersburg, a koja se nalazi upravo na ovom mjestu. Rusija koja se ovdje otvarala Europi i to je razlog zbog kojeg sam vas pozvao u Versailles.

Francuska se na zadnjim izborima izjasnila za svoju neovisnost, vezu s Europom i volju da utječe na sudbinu svijeta. Niti jedno pitanja danas ne može biti razmatrano bez Rusije. Zbog toga želim da razgovaramo o svim aktualnim i budućim pitanjima koja utječu na naše dvije zemlje.

Imali smo priliku otvoriti niz tema s predsjednikom Putinom. Za Siriju sam jasno izložio naše prioritete na kojima, u to sam siguran, moramo surađivati sljedećih tjedana. Borba protiv terorizma je naš apsolutni prioritet kao i uništenje terorističkih grupa, posebno ISIL-a. Na tom putu želimo napredovati s Rusijom. Nakon toga želimo političku tranziciju tako što ćemo očuvati cjelovitu Siriju. Smatram da su propale države u regiji prijetnja našoj demokraciji. Svjedoci smo da u svakoj uništenoj državi napreduju terorističke skupine. Moja želja je osigurati političku tranziciju i očuvati stabilnost, što sam predložio i predsjedniku Putinu.

Crvena linija postoji s naše strane, a to je korištenje kemijskog oružja s bilo koje strane. Na svako korištenje kemijskog oružja odgovor će biti momentalan, bar što se tiče francuske strane. Usput želim da razmjenjujemo informacije u cilju boljeg sagledavanja stanja na terenu. Francuska će pažljivo pratiti da svi humanitarni prilazi i načini evakuacije budu omogućeni gdje god se vode ratne operacije. Kompleksna situacija i naša kolektivna nesposobnost ugrožava nedužne civile. To je okvir kojeg želimo stvoriti putem suradnje naše dvije zemlje, a koji će nam, osim uništenja radikalizma, omogućiti stvaranje političke tranzicije i trajan mir.

Dugo smo razgovarali o situaciji u Ukrajini i ostvarenja dogovora iz Minska. Ako mi dozvoli predsjednik Putin, naša je želja da što prije organiziramo susret u kojeg ćemo uključiti Njemačku i Ukrajinu, te uz pomoć OESS-a dobiti detaljnu sliku situacije u regiji. Obojica dijelimo mišljenje da je Sporazum iz Minska okvir koji treba osigurati mir.

Otvaranjem bilateralnih tema, podsjetio sam predsjednika Putina na niz tema vezanih za naše vrijednosti i one na koje je osjetljiva naša javnost. Podsjetio sam vrlo važna pitanja koja se tiču poštivanje svih osoba, manjina i individualnih osjećaja. Razgovarali smo o problemu LGBT osoba u Čečeniji, kao i nevladinih organizacija u Rusiji. Predsjedniku Putinu sam jasno predstavio naša očekivanja, nakon čega smo utvrdili potrebu za stalnu komunikaciju, pri čemu mi je predsjednik Putin naglasio da je već poduzeo više inicijativa kako bi se regulirao problem osoba LGBT u Čečeniji, te otkrio pravu istinu o aktivnostima vlasti.

Ovaj slučaj će biti predmet naše pažnje jer predstavlja naše vrijednosti. Dijelimo mišljenje o potrebi bolje i transparentnije komunikacije civilnog sektora obje zemlje, koja će omogućiti konstruktivan dijalog Kao što već postoji između Rusije i Njemačke, složili smo da omogućimo našim mladim ljudima, ekonomistima, umjetnicima i misliocima razgovor za rješavanje eventualnih nesporazuma. Utemeljit ćemo francusko-ruski forum civilnog društva. Jačanje bilateralnih odnosa će se nastaviti na ekonomskom i znanstvenom planu. Ostvarit će se partnerstvo u sektoru zrakoplovstva, svemirskog programa, energije, te će se ubrzati financijski tokovi.

Gospođe i gospodo, gospodine Predsjedniče, želja mi je bila podsjetiti na naše odnose. Nalazimo se u galeriji raznih vojnih bitki koja slavi mnoge vojne pobjede. Te vojne pobjede ne smiju nikada zasjeniti činjenicu da su bile rezultat nesporazuma koji je odveo u smrt veliki broj ljudi. Vi dolaziti iz grada i zemlje koja se prošlog stoljeća borila za slobodu, a posebnu slobodu Europe.

Želim zbog toga da obojica sve aktualne i buduće probleme riješimo pragmatično, što će nam omogućiti da premašimo svakodnevne teškoće. Zahvaljujem se.


Vladimir Putin

Vladimir Putin

Vladimir Putin: Uvaženi gospodine predsjedniče, uvažene gospođe i gospodo.

Želim se sa svoje strane zahvaliti gospodinu predsjedniku za poziv u Francusku, na ovo vrlo lijepo mjesto Versailles, kojeg prije nisam posjetio. Doista prekrasno mjesto koje zrači bogatom poviješću i koje veže Rusiju i Francusku. Izložba koju smo posjetili to i dokazuje. Posjeta Petra Velikog nije početak odnosa Rusije i Francuske.

Veze imaju puno dublje korijene. Sigurno znate da samo obrazovana Francuska publika poznaje kraljicu Anu od Rusije, kćerku našeg kneza Jaroslava Mudrog. Ana je bila supruga kralja Henrika I, a puno je doprinijela razvoju Francuske, pošto su od nje nastale dvije europske dinastije Bourbon i Valois. Jedna od ovih dinastije još vlada Španjolskom, kako već i sami znate.

Bilateralni odnosi su bili glavna preokupacija naših razgovora. Razgovarali smo o problemima između Rusije i Europe, ali i o svjetskim problemima. Pokušali smo naći zajednički pristup. Uvjeren sam da su fundamentalni interesi Rusije i Francuske puno važniji od trenutnih političkih interesa. Francuzi dobro razumiju poslovna kretanja. Niti jedna od 500 francuskih tvrtki nije prekinula svoju aktivnost i napustila Rusiju, bez obzira na ograničenja. Vidimo da su naše francuske kolege zainteresirane za proširenje poslovne suradnje. Prošle godine su strana ulaganja francuskih tvrtki u Rusiji iznosila 2,5 milijarde dolara. Trgovina se povećava i povećala se za 14%. Detaljno smo razgovarali o našoj humanitarnoj suradnji. Razgovarali smo o mladima i mogućnosti razmjene. Čini mi se da puno predsjednikovih suradnika priča ruski jezik, te se nadam da nisu specijalisti za Sovjetski Savez, nego da razumiju Rusiju. Mislim na kulturu i povijest naše zemlje, što nam daje jednu pozitivnu sliku. Izložba koju ćemo vidjeti predstavlja vrijedan trag posjete Petra Velikog 1717. godine.

To je bila, kako kaže predsjednik Macron, je jedna od najvažnijih posjeta za rusko-francuske odnose, a koja je odredila prijateljski karakter u odnosima dvije zemlje dugi niz godina.

Razgovarali smo i o ključnim bilateralnim pitanjima u domeni ekonomije i naše kulturne veze. Razmatrali smo probleme Ukrajine i Sirije. Nismo zaboravili ni nuklearni problem Sjeverne Koreje, kojeg moramo riješiti na miran način.

Složili smo se da je glavni cilj borba protiv terorizma. Predsjednik je predložio da se formira radna grupa. Naša pozicija vezano za Siriju je jasna. Nije moguće boriti se protiv terorizma uništavanjem država koje već muče unutarnje kontradikcije. Duboko sam uvjeren da samo zajedničkim naporima možemo uništiti pošast 20. i 21. stoljeća – terorizam. Želim se zahvaliti predsjednik u na pozivu i naglasiti da je Petar Veliki proveo par tjedana u Versaillesu. U diplomatskom svijetu vlada recipročnost, te pozivam predsjednika Macrona da posjeti Rusiju i ostane nekoliko tjedana.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Bankaru Rothschild & Cie nije za vjerovati, pogotovo kada nastupa sa smjeskom. Ne zaboravimo da su mu podrsku dali Juncker, Merkel i Obama. Pametnome dosta.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

meni je zanimljiv detalj kada macron izmedju redova saopcava putinu kako je petar veliki bio u francuskoj vise vremena da bi naucio kako izgleda moderna drzava a putin mu ironicno odgovara pozivajuci se na reciprocitet da macron dodje u rusiju na vise tjedana da on nauci kako izgleda moderna drzava osim t oga izgleda premda nitko ne pise o tome da je macron trump rukovanje primjenio i na putinu i tko zna sto je tu jos bilo malo je cudno to sto je putin tako na brzaka se isao vidjeti s takvim izmisljenim likom kao sto je macron moze li tko to objasniti

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Svaki sljedeći bobrok kojeg podvale galima veči imbećile. I Putin ide takovom u pohode, kao 300 godišnjica moš si misliti, što je zaboravio već kako su mu uveli sankcije i nisu isporučili Mistrale, ma daj odjebi bobrok.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  subaru

I ja sam sličnog mišljenja. Aj da je Macron išao u posjet njemu, ali ići tom francuskom psihu u posjetu je puko bacanje novca. Uostalom, Petar Veliki je išao u posjet Francuskoj tada snažnoj i velikoj državi, a ovo danas je nebitni isfrustrirani Novi Sjeverni Alžir.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  žrec

Izvrsna rijač za dijagnozu silovanog, psiho. I ovaj ide psihu da se pokloni ma nek se goni u racku. I Petar je bio masončina, zato ga i veličaju a pljuju pravog Ivana sa nadimkom koji mu nadiše grozni a onaj njihov je veliki, koja psihijatrija cionisitička.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  žrec

Išao je u posjet Francuskoj, Macron je bio samo usputan.
Nema Putin neki ego, pa da govori to mi je ispod časti, da idem u posjetu Francuskoj. Putin je ono što mu samo ime govori Put između država, nacija, kultura itd.

dadix
Gost
dadix
3 godine prije
Reply to  žrec

Putin je isao radi 300 godisnjice a Makron je bio usputna stanica

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Ipak je Macron doktor znanosti u odnosu na Elitistu Hollandea.

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Doktor “znanosti” koja je uvela svijet u dugogodišnju recesiju, krizu i nestabilnost. Vodi ga kući. Trump ima deset takvih doktorata pa se ne hvali jer zna da je glupo se hvaliti s tim u vrijeme kad se diplome kupuju i prodaju ko paprike i salata na pijaci. Merkel je samo u jednom danu u Belgiji dobila dva doktorata. To više nije apsolutno mjerilo nekog društvenog značaja, uspjeha ili stručnosti.

Blues
Gost
Blues
3 godine prije

Ništa o uspravnici Jadran – Baltik – Crno more? Ništa o Balkanu?
Bez veze.

ten
Gost
ten
3 godine prije

Velika hvala novinama Logicno i gospodinu Petru Jasaku na cjelokupnom prijevodu.

Natovske novine, natovska medija su puna prticijalnih izvjestavanja i onda na izvadjenih citata gradu pricu.

Izvadu recenicu od tri ili cetiri rijeci i to stavu u navodne znakove, sto bi znacilo da je to Macron rekao u izvornom obliku a onda pocme hladnoratosvska propaganda i mrznja naspram Rusije.

S ovakvom metodom su se oduvjek koristili predatorski rezimi s imperijalnim ambicijama koji vole pljackati druge narode.

Ova posjeta Putina Francuskoj je uspjeh za Rusiju.
Zato jer je ovo dokaz da usprkos francusko-natovskog poraza u Siriji – Francuska mora govoriti s Rusijom.

Nightwatch
Gost
Nightwatch
3 godine prije
Reply to  ten

Posjet Putina je prije uspjeh za Francusku nego za Rusiju

Carlo
Gost
Carlo
3 godine prije

Putin:
– Trgovina se povećava i povećala između Francuske i Rusije se za 14%.
Bravo…..To je najvažnije.

A kako stoji između Hrvatske i Rusije?
To Kolindu nije briga.
Njoj je najvažnije planirati što poslije mandata, kako se ubaciti u novu fotelju.

keko
Gost
keko
3 godine prije
Reply to  Carlo

Kolindu je briga da sankcije od strane CRO i ostanu, sad se priključila i velesila Montenegro! Nebi htio biti u koži Rusa, nikako!

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Doći na noge onome tko radi za tamu i sramotiti se znači samo jedno da je i on dio ekipe, eno na bljutarnjem vele da mu je ovaj silovani od babe zaprijetio.

vv-oltv
Gost
vv-oltv
3 godine prije

Nema dodatnih sankcija a sve ostalo je retorika

Sara
Gost
Sara
3 godine prije

Kad je Macron pobijedio svi zapadni mediji su se naslađivali kako je eto, Europa odahnula. I gle sad čuda, još se Hollande nije ni ohladio, a evo mu Vladimira u Versaju veselog i nasmijanog. Tako brzo?
Možda Vlado i nije sva jaja stavio u jednu košaru?
Što će sad Nazzi baba? Hoće li joj sada i Macron biti sumnjiv? Možda bi trebala?

Steve
Gost
Steve
3 godine prije

Ha, od Francuza ništa novo. Napašće Assada?! A šta su pa do sada činili?! Da nisu možda napadali kalifat?! Uživanje je bilo čitati francusku istoriju… buržoaska revolucija, Napoleonova era, I svetki rat…a posle toga postaju pička nacija, niko i ništa… Zemlja velikih prosvetitelja, filozofa, pisaca, pesnika, naučnika, umetnika….zemlja velikih ideala, građanskih sloboda…Od one nekada velike i slavne nacije do Hitlerovog jastučića za pod guz, a i ovo danas…užas. Francuska ne zaslužuje da se o ičem bitnom i velikom danas uopšte i pita. A i ovaj mali sad. Njemu treba majčinska podrška (našao je u starijoj ženi) a i ,,Muti,, je tu da mu pročita jednu pred spavanje…i zato, laku noć mali dečače, šolju mleka pa u krevet…psssttttt, nema više priče….

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Steve

To koga je on oženio je njegov privatni život. Trebamo ga sudit po politici koju vodi.

goltanco
Gost
goltanco
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Nije zgorega ono po zapadnjacki malo zasoliti.
Tako se i radi na zapadu, zar ne?

eee
Gost
eee
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Bas obrnuto Ivane1. Makrona bas treba sudit po babi koju je ozenio. Jer ko moze jebaat babu za pare zasto nebi jeba i naciju za joś više para

Padania
Gost
Padania
3 godine prije

Citam u anglo novinama da je Macron izjavio da su
RT i Sputnik propaganda…
Ovo je novi patern NATO-vaca kad dodju na vlast, najprije osude novine.
To je radio i Hitler.
Tako zapocimlju novi EU politicari, promicu zapadne vrijednosti.
Macron mora zivjeti s slobodnim novinama i mora shvatiti da je prosla era monopola nato-medija.
Tu mu ne moze nitko pomoci.
On moze lajati na RT i Sputnik [ i na Russia Insider ] ali oni ce zivjeti, pisati i postojati poslije njega.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  Padania

Dobro su im ruski novinari odgovorili – zamislite da Rusija protjera zapadne novinare zato jer pisu kontra ruske politike.

orbis
Gost
orbis
3 godine prije

Pitanje novinara Putinu
Povodom navodnog mjesanja u francuske izbore od strane Rusije.
Putin je odgovorio
Mr. Macron i ja nismo razgovarali o tome.
Mr. Macron nije pokazao interes da se o tome govori i zasto bi ja govorio o tome.
Mislim da problem ne postoji.

Dakle western fake news

As for Russia’s alleged meddling in whichever elections, no, we did not discuss this matter and President Macron showed no interest in it. And why would I bring it up? I think this issue does not exist.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Ako se macron málo neumiri,mogli bi mu globalisti uskoro u frsncuskih izvesti kojí teroristické nápad kao u Manchesteru,izgleda dá ga to nije opametilo

tuf
Gost
tuf
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Smiriti će se on, ovo je samo početnički zanos. Globalisti imaju recepte kako doprijeti do svakoga.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Mile zar globalisti.nece donijeti mir u svijetu, kako propagiras.. I osloboditi nas zlih psihopata.. A sad salju bombase..

Eeeeee mile

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Hvala portalu logicno.com i gospodinu Jasaku na tekstu u vezi sluzbene posjete Putina Republici Francuskoj .

P.S. Zalosno je to da u vlastitoj drzavi gradjani vise ne mogu doznati istinitu vijest , o javnim medijima necu ni govoriti , oni su zivo zlo , zato je jako vazno dati podrsku ovom portalu i ne dozvoliti da ga fasiti kontaminiraju , jer primjecujem da se u posljednje vrijeme i ovdje vrte i komentiraju mutni tipovi , zato jod jednom zamoljavam adminitratore , deratizirajte to u staru .

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ima ta posjeta sigurno nekakve veze s posjetom petrodilerskog princa.. Bice da je to razlog…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik