Susret Xi Jinpinga i Trumpa – “Izvrsna suradnja” je moguća pod uvjetima SAD-a

Donald Trump - Kina
123 komentara

Kineski mediji su prilično slabo popratili posjet predsjednika Xi Jinpinga Sjedinjenim Državama, gdje se kineski lider susreo s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Susret je počeo na Floridi u srijedu i završio u petak. Zanimljivo je da sastanak dvojice lidera svjetskih velesila ne samo da nije popraćen u svjetskim medijima, nego glavna vijest nije bio ni u onim kineskim. Barem ne onoliko koliko zaslužuje.

Državni list China Daily je uoči posjete napisao kratki uvodnik u kojem ne naveo tri moguće teme razgovora Xi Jinpinga i Donalda Trumpa. Prema kineskoj agenciji, Kina i SAD se žele riješiti balasta koji opterećuje njihove veze, očekuje se korekcija Trumpove politike prema Tajvanu, a odustajanje od antikineske retorike daje razloga za optimizam da bi sastanak u mogao otkloniti osjećaje nesigurnosti u bilateralnim odnosima i pružiti jasan i konstruktivan smjer za budućnost.

Potom se navodi kako se od dvojice čelnika očekuje da će se složiti da vode politiku bez sukoba, uz međusobno poštovanje i “win-win” suradnje. China Daily uoči važnog susreta dodaje “kako treba očekivati neke nove ugovore i mehanizme za sprječavanje kriza”.

Nakon susreta kineska agencija Xinhua izvještava kako su na Floridi predsjednik Xi Jinping i Donald Trump završili svoj prvi sastanak i postavili konstruktivne temelje za budući razvoj odnosa Kine Sjedinjenih Država. Kineska državna agencija navodi kako se u srdačnoj atmosferi održao najvažniji bilateralni susret današnjice. Službeno su dvije strane pokrenule sveobuhvatan ekonomski, diplomatski i sigurnosni dijalog i dogovorili se mehanizmima u području kibernetičke sigurnosti, te oko dijaloga od društvenim i kulturnih pitanjima.

“Kina pozdravlja američku stranu da sudjeluje u suradnji u okviru projekta “Jedan pojas – jedan put“, rekao je kineski predsjednik govoreći o viziji iz 2013. godine u izgradnji infrastrukturne i trgovinske mrežu koja povezuje Aziju s Europom i Afrikom drevnim kopnenim i pomorskim “Putem svile”.

“Mislim da smo napravili ogroman napredak u našim odnosima s Kinom i da će biti i dodatnog”, izjavio je Trump.

Potom je agencija Xinhua izvijestila o tome “kako su bile obučene prve dame”, komentirala “malu obiteljsku zabavu za kineske goste kojoj su se pridružili Jared Kushner i njegova djeca”, da su se pjevale kineske narodne pjesme i recitirali stihovi kineske klasične poezije. Tada je Xi uputio poziv Trumpu da dođe u državnički posjet Kini kasnije ove godine, što je američki predsjednik prihvatio sa zadovoljstvom, piše kineska državna agencija.

Američki državni tajnik Rex Tillerson je izjavio kako je posjet bio uspješan, uzimajući u obzir složenost odnosa između dvije zemlje.

Su Ge, voditelj kineskog Instituta za međunarodne studije, rekao je u petak da su za tako velike nacije poput Kine i SAD-a neslaganja prirodna, a ključno znati je kako postupati u njima.

“Dvije zemlje moraju paziti na dugoročnu perspektivu i nikada dopustiti da jedan trenutak ili incident uništi temelj njihovih odnosa”, dodao je Su.

Četrdeset i pet godina nakon što su probili led u bilateralnim odnosima, Kina i Sjedinjene Države su sada postale prilično ovisne i njihovi se interesi sve više isprepliću. Bilateralna trgovina Kine i SAD-a je prošle godine dosegla 519,6 milijardi dolara, a dvosmjerna ulaganja su veća od 170 milijardi dolara.

“Postoji tisuću razloga da Kina i SAD grade odnose i nijedan da ih prekinu”, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping.

Uzimajući u obzir da agencija Xinhua nije napisala ništa posebno, te da obično u opisu susreta lidera svjetskih sila uglavnom preskače trivijalne detalje, na primjer “kako su bile obučene prve dame” i “pjesmice koje su pjevala djeca na neformalnom dijelu susreta”, ovakav opis posjete Xi Jinpinga američkom predsjedniku sugerira da postoji mnogo detalja oko kojih se dvojica šefova država nisu dogovorila, a ne treba zaboraviti Trumpovu simboličnu poruku Xi Jinpingu s napadom na Siriju da bi se isto moglo dogoditi i Sjevernoj Koreji.

Naravno, kineski predsjednik nijednom gestom nije pokazao da je to shvatio kao provokaciju, ali nema sumnje da je doro znao što to znači.

Trump je Xi Jinpingu htio poručiti tko je “šef”

Zapravo je cijeli susret dvojice lidera protekao u sjeni senzacionalnog napada Pentagona na sirijsku bazu u Homsu, kojeg je Trump naredio u trenutku kada se sastao s kineskim liderom. Naravno da to nije bilo slučajno i sve gluposti s kineskim pjesmicama i stihovima kineske klasične poezije koju su recitirala djeca Jareda Kushnera podsjećaju na novinarski problem kada za tiskano izdanje nedostaje kratka vijest i urednik odluči objaviti “kako je u Japanu zabilježen manji potres”. Isto je napravila kineska agencija Xinhua u opisu susreta čelnika dvije svjetske supersile.

Međutim, postoji nekoliko vrlo važnih detalja, koje su kineski mediji prešutjeli.

“Naš predsjednik je obavijestio kineskog lidera o tome što se događa u vrijeme provođenja udara, te mu objasnio koji događaji prethodili napadu”, izjavio je u petak glasnogovornik Bijele kuće.

Dakle, Xi Jinping je prvi svjetski lider kojeg je Trump upoznao s napadom na sirijsku bazu, a to je učinio osobno.

No, stav Pekinga je poznat i nije se promijenio, što je u podsjetio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, Hua Chunying, koji je rekao “kako Kina poštuje izbor sirijskog naroda, a on je izabrao Bashara Al-Assada“.

Iako su američki mediji susret opisali kao “izvanredan”, a Trump je rekao kako će nakon susreta sa Xi Jinpingom biti  moguće unaprijediti odnose između Washingtona i Pekingom, podsjetimo da je prije samo mjesec dana Trump sastavio popis strogih ekonomskih i političkih zahtjeva Kini.

Osim toga, Washington je jasno dao do znanja kako neće odustati od izgradnje proturaketnog štita u Južnoj Koreji, što posebno iritira Kinu.

Napad na Siriju tijekom večere Trumpa i Xi Jinpinga se pokazao vrlo korisnim, jer je Trump njime demonstrirao silu i pokazao koje su njegove “crvene linije“. “Njegove” pod pretpostavkom da Trump u Washingtonu uopće odlučuje o ovako važnim stvarima.

No, američki predsjednik je ovim htio Xi Jinpingu poručiti tko je vladar svijeta, kao i tko je osoba koja može diktirati uvjete pregovora. Međutim, ova demonstracija sile u navodno prijateljskom ozračju obiteljske i neslužbene večere prijeti dodatnom urušavanju odnosa s Kinom.

No, Trump je pokušao ublažiti situaciju i igrati suptilnije. Naime, on je svoje poštovanje prema Kini pokazao time što je Xi bio prvi svjetski lider kojem je trump priopćio vijest o napadu na Siriju, prije nego bilo kojem od svojih saveznika.

Poruka s bombardiranjem Sirije ima veze s Trumpovom politikom u Aziji u cjelini, a ne samo na Bliskom istoku. Dovoljno se podsjetiti što je Trump za Financial Times izjavio samo tjedan dana prije susreta s kineskim kolegom.

“Gospodin Xi nam treba pomoći u vezi Sjeverne Koreje, inače će naš odgovor biti jednostran”, rekao je američki predsjednik.

Time je poručio Kini da treba jače pritisnuti Sjevernu Koreju, ali Peking nije reagirao na ovu poruku, što znači da su bombardiranjem Sirije Amerikanci poručili da bi se tako nešto moglo dogoditi u istočnoj Aziji, a to je razlog zašto je Trump odabrao kineskog predsjednika za prvog lidera kojem će službeno prenijeti vijest i objasniti napad.

S točke gledišta ostalih svjetskih i regionalnih sila, ovo su čisto bilateralni odnosi između Washingtona i Pekinga. Ali u ovom slučaju Trump nije uzeo u obzir stav Moskve, pa čak ni Europske unije.

Od početka se činilo da će Trump igrati na kartu zbližavanja s Rusijom, na štetu Kine, kao što se dogodilo tijekom ’70-ih, ali u obrnutom scenariju, kada su SAD i Kina djelovali zajedno protiv Sovjetskog Saveza.

Ideja da Trump pokušava unijeti razdor između Rusije i Kine, ili privući Kinu Sjedinjenim Državama, je netočna, jednako kao što će nakon događanja proteklog tjedna teško pridobiti Rusiju u svom sučeljavanju s Kinom, koja je prva na dnevnom redu Trumpove administracije.

Glavni problemi u odnosima s Kinom se odnose na vojni sektor i trgovinske odnose, koji u brojkama jesu izuzetno dobri, ali Trump vjeruje da su na štetu SAD-a. Osim toga, glavni savjetnici Trumpa su u više navrata Kinu nazvali glavnom ekonomskom, pa čak i vojnom prijetnjom SAD-u, čime su stvorili nepremostive barijere između Trumpa i Xi Jinpinga.

Međutim, to se događalo u siječnju i veljači, a onda  američki predsjednik u trenutku mijenja pristup Kini i Rusiji. Peking odjednom postaje poželjan partner, a Rusija strateška prijetnja Sjedinjenim Državama i cijelom civiliziranom svijetu.

Mediji prenose kako je inicijator susreta i onaj koji se odlučio na ovaj zaokret zapravo bio zet i viši savjetnik Trupa, Jared Kushner, koji ima jake poslovne veze u Kini.

No, čini se da je Trump ipak bio prisiljen na ustupke i da je priznao politiku “jedne Kine”, iako je ranije pokazao sklonost za bližu suradnju s Tajvanom, kojeg NR Kina službeno smatra svojim teritorijem. Ovo bi se moglo smatrati određenim popuštanjem Xi Jinpingu, iako još nema službene potvrde da će to biti konstanta politike Bijele kuće.

S ekonomske točke gledišta, što su i željeli Trupovi birači, američki predsjednik bi se manje trebao baviti “korejskim pitanjem” i Južnim kineskim morem, a više količinom kineskog uvoza i kineskim ulaganjima u Americi.

USS Carl Vinson
USS Carl Vinson

Na kraju se sastanak sveo na spektakl u kojem je Trump Xi Jinpingu htio pokazati “tko je gazda“, iako je malo vjerojatno da će Peking dozvoliti da cijeli istok Azije postane “američko dvorište”.

Namjere i iskrenost Washingtona potvrđuje današnja vijest da je Pentagon odlučio poslati nosač zrakoplova u vode Korejskog poluotoka, gdje će se pridružiti borbenoj skupini američke mornarice, koja uključuje nosač zrakoplova “USS Carl Vinson

Službeni predstavnik Pacifičkog zapovjedništva američkih oružanih snaga je rekao da su u početku brodovi bili usmjereni prema Australiji, iako ne treba zaboraviti da je prema američkim medijima Vijeće za nacionalnu sigurnost predsjedniku Trumpu predložilo smjernice za borbu protiv Sjeverne Koreje, koje također uključuju fizičku eliminaciju sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Kim JongPosjeta
Pretplatiti se
Obavijesti o
123 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tonny
6 godine prije

Trump nije obavjestio kineskog predsjednika o svojim namjerama naspram SK. Tu ce nastati problem. Sve je to za publiku, lijepi odnosi ali iznutra i te kako kuha. Ratni brodovi plovu prema Sjevernoj Koreji, ne znam sto ce biti, ali mislim da ce Trump biti taj koji ce prvi trepnuti. Trump ce najvjerovatnije ubrzati pad americkog imperija, nitko nece Ameriku unistiti ali njoj ce se podrezati krila. Ne moze ni americki teror svijeta trajati zauvjek, valja ima i tu kraja. Americki kongresmen s Havaja Tulsi Gabbard je izjavio – Ovo americko raketiranje Sirije je kratkovidno i to ce uzrokovati da bude jos vise ubijenih, jos vise izbjeglica, pojatacat ce Al Kaidu, i druge teroristicke organizacija pa izazvati i moguci i nuklearni svjetski rat. Njegova izjava je nekako procurila u javnost, dolje je na engleski, inace tu izjavu po nesluzbenom zakonu moraju cenzuirati sve novine po Americi i njezinim satelitima. Hawaii Congresswoman… Čitaj više »

Travis
6 godine prije

Amerika, ako želi dresirati Putina, mora s Kinom imati dobre odnose. Gledajući malo unaprijed, Kina će, kad tad, poželjeti, iz razloga obične demografije, meki ruski trbuh.

apolo
6 godine prije

U medjuvremenu situacija se dodatno komplikuje. Haley optuzuje Rusiju da je ucestovasala u hemijskom napadu: https://twitter.com/USEmbassySyria/status/851101188460302337 . Trenutno i Tillerson ima istu namjeru.

Baba Vanga
6 godine prije

I malo djete vec zna sta se dogadja,a zasto Kinez nije kupio bar za 1 milijardu dolara nesto ili grijesim,moje misljenje je da je pokusao okrenuti Kinu protiv Rusije,jer plan je Americki prvo razbiti Rusiju i onda Kinu jer Kina drzi u rukama kljuc Americke industrije (da ne objasnjacam)i Kinezi mogu da ih financijski sruse preko noci,dali je Kinez prihvatio da razbiju Rusiju i da podjele plijen vidjecemo

Georgij Žukov
6 godine prije

trump je komedija , budaletina misli da je rat u siriji santa barbara ,(naredi ispaljivanje raketa i ode na veceru sa kinezom ?), klaun laje na zvijezde a Putin samo suti i posmatra ga 🙂 , onog trenutka kad se klaun toliko zaigra da u toj igri nastrada ruska vojska , tada ce dobiti rusku brnjicu na gubicu kakvu jos svijet nije vidio.

Padania
6 godine prije

Travis mrzi Rusiju iz dubine duse, njemu su drazi i teroristi nego Rusija. On je jedan od onih koji zove na uzbunu od potencijalne neke imaginarne opasnosti Kine naspram Rusije. LOL Eto Tarvis brine za Rusiju, a oni koji mu nasjedaju zive u Trump la la la la Land. Normalno njegov san je da se potucu Rusija i Kina, to je san svakog nosonje i Amerikanca. To je san i Trumpovog zeta Jared Kushner koji je istovremeno i nosonja i Amerikanac i koji upravlja Trumpom. Travisov san je bio i da se Iran okrene protiv Rusije, mokri snovi cionista. Bez Kine nema Rusiji zivota isto tako bez Rusije nema Kini opstanka. Kad bi pala Rusija u americko-cionisticke ruke, oni bi dosli Kini iznad glave. U tom slucaju bi cijeli svijet bio na njihovom tanjuru. Onda bi poceli mazati, to jest jesti Kinu, poceli bi s postavljanjem uvjeta, kao sloboda Tibetu,… Čitaj više »

Padania
6 godine prije

Ako ima jos onih koji vjeruju Travisu, nek se sijete i da je Hitler dijelio pljen s nacistima iz Ukrajine, s fasistima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i bosanskim muslimanima, dijelio je pljen i s norveskim, francuskim fasistima, davao je svakom sakom i kapom, da je Hitler dobio rat on bi eksploatirao sve svoje satelite bez obzira sto oni imali i bez obzira koliko su oni pomogli u ratu.

Ravio
6 godine prije

Americki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson ide u Rusiju.
Danas je izjavio da Rusija snosi odgovornost zato sto je sirijska vlada bacila otrov – svatko zna da je to laz, osobno Rex Tillerson zna da je to laz.
Sad postaje zapetljano.
Rusi jos nisu odgovorili reciprocno na protjerivanje nekih 20 ruskih diplomata.
Sto cekaju, sad imaju priliku.
Mene cudi zasto Rusija ne eskalira sukob, ako ona nece Amerikanci ce eskalirati sukob, testirati ce dokle se moze ici.
Vidjet cete.

MilanCZ
6 godine prije

To sto pise neovinar,nije nista tocno,sUSret je imao sasvim drugaciji karakter a nazalost mnogi to novinari nezanju.Kina preuzima od Engleske ili Velike Britanije ulogu glavnog financijskog centra svijeta ili bankarstva.Kini su izgrađeni novi gradovi sa kompletnom infrastukturom gdje nude ogromne place,cak 25 tisuca dolara mjesecno i vise svima onima koji su znalci visoke tehnologije.Kini fali visokoobrazovni tehnolozi,to im fali i zato zele sve kupiti a od globalnog upravljaca svijeta preuzimaju glavnu rolu financijskog centra.Taj susret je bio da Amerika shvati tko ce biti u narednom periodu gazda oko para,ako ameri nebudu slusali,mogao bi dolar otici u marine.

Alen
6 godine prije

Ljudi kina je okruzena sa preko 300 americkih i nato, što baza što raznih postaja i stacioniranih brodova ,podmornica…

Kina i sve da hoce nema puno izbora…
Mislim da ce ona ogromna grupa milijardera sto sjedi u kineskoj vlasti ( kojima se takodjer hebe za prava i zivote kineskih radnika) prevagnuti da kina ne cini nista te nastojati da zadrzi isti status a to ce biti odnos takav da ce kinezi biti roblje americke vlastele…i naravno placati danak …

A mozda i vide sansu da ako ovi puno iskrvare udari na njih…

Opcija rame uz rame se drugovima rusima 5% max…

ten
6 godine prije

How can Trump sink so low?
One bad advice from the jew-in-law and now he’s like a pig in shit in the swamp

nupl
6 godine prije

Sad se govori da iz Trumpove administracije planiraju poslati 150 000 USA vojnika u Siriju.
NATO pakt na celu s Amerikom zelu izbaciti Rusiju iz Sirije.
Trump je ludjak.

Paulo
6 godine prije

YOU TUBE
VIDEO
Dr. Steve Pieczenik: Syria Strike Was A Message To China And North Korea

f46
6 godine prije

Rusija i Turska glume kao da nisu neprijatelji a jesu. To znaju Putin i Erdogen.
Tako mogu glumiti i Kina i Amerika da nisu neprijatelji a jesu.

MilanCZ
6 godine prije

Draga gospodo citaoci ,pisac ovog clanka i svi komentatori.Slijedece sto napisem mozda ce mnogima biti glupo ali kad procitate onaj tko se imalo razumije u geopoltiku,uopce politiku mozda shvati da sam u pravu,tko sve to nerazumije,onda mu je svijedno.Pred ispaljivanjem tih famoznaih raketa u Americi se događale slijedece stvari: -U Američkom senatu vodila se velika borba protiv Trumpovog kandidata u Vrhovni sud a kandidat je bio Neil Gorsuch koji je na kraju izabran do vrhovnog suda. -Kongresu su bili protiv posjete Tillersona Moskvi ,protiv susreta sa Lavrovom i mogucim sastankom sa Putinom. -Nakon napada Clintonova izjavljuje da se vise nec enikada kandidirati za bilo koju funkciju u drzavnim institucijama. -Trump provodi ogromne kadrovske promjene u Bijeloj kuci. Tillerson je izjavio da je Trum dobio ponudu da posjeti Kinu. Ispaljivanje raketa zajedno sa Trumpom su organizirali globalisti u americkoh politici a sa tim Trump je ostvario slijedece: -odstranio Clintonovu iz politike,… Čitaj više »

subaru
6 godine prije

Xi je ispao šonja što i jeste jer rade za iste gazde. Onako poniziti šefa toliko moćne države i to od strane klovna.

Tomica
6 godine prije

Mene je iznenadilo odsustvo oštre reakcije Kine na raketiranje baze u Siriji, tim prije što je Trump taj plan iznijeo za večerom a Xi nije reagirao. Ni u UN se nisu oglasili a ni medijski nakon svega. Evo i sada ne vidim da imaju reakciju na upućivanje brodova prema S. Koreji.

Nikola Turajlić
6 godine prije

Nevjerovatno kako je miroljubac Trump je u hodu ekspresno okrenuo stranicu svojeg predizbornog programa. Ovaj je izvjesno opterećen opsesijom (preuzetom od Kisingera) da mora po svaku cijenu rasturiti azijski dvojac bez kormilara (Putin&Jinping). Kako mu je zbog pokušaja dizanja repa satrapa Putina već Imperija haosa “izvukla uši i stavila brnjicu”, to se okrenuo drugom članu dvojca Jinpingu i sada pokušava i njemu “dignuti rep”, kako bi napustio dvojac. Medjutim ovo mu neće poći za rukom, jer njegova trgovačka (sudim o tebi, prema sebi) logika ne prolazi kod azijskog dvojca, pogotovo što se ovi drže gotovo u “utopljeničkom zagrljaju”, u “strahu” od transatlanske “aždaje” (Imperije kaosa). Dalje,Trump nije dovoljno učio istoriju da bi znao, kako su se njegovi preci ganjali toljagama za obivališta u pećinama, dok je Konfučije promišljao organizaciju i funkcioniranje države. Autorov zaključak da je Trump htio zastrašiti Jinpinga tomahavcima u Siriji je konstrukcija ovog kao “iznevjerene ljubavnice” (trumpoljuba).… Čitaj više »

Čitalac
6 godine prije

Nemojte se vi brinuti za Rusiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI