fbpx

Njemačka nudi SAD-u ugovor o ulaganju u LNG u vrijednosti milijarde eura za ukidanje sankcija s ruskog plinovoda Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2

Berlin je ponudio ulaganje milijarde eura u američki tekući, prirodni plin (LNG) ako Washington ukine sankcije protiv ruskog projekta plinovoda Sjeverni tok 2, izvijestio je u srijedu list Die Zeit.

Prema izvorima lista, Berlin je spreman uložiti u izgradnju dva terminala u Njemačkoj kako bi primio američki LNG. “Kao odgovor, Sjedinjene Države dopustit će nesmetan završetak i rad Sjevernog toka 2”, rekao je Die Zeit, pozivajući se na pismo (poslano 7. kolovoza) njemačkog vicekancelara i ministra financija Olafa Scholza američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu.

SAD i Njemačka sve su više u svađi zbog pokušaja Washingtona u pogledu nametanja sankcija Berlinu kako bi ih odvratio od završetka izgradnje plinovoda. Izgradnja energetskog smjera zaustavljena je prošle godine, nakon što su SAD zaprijetile brodovima koji su sudjelovali u projektu, visokim sankcijama. SAD su nedavno pojačale kampanju pritiska, rekavši da će u budućnosti uvesti sankcije svima koji na bilo koji način budu radili na izgradnji cjevovoda.

Predsjednik Trump više je puta rekao da bi se europske zemlje, posebno Njemačka, trebale osloniti na uvoz američkog plina, kako bi osigurale svoju energetsku sigurnost. U međuvremenu, mnoge su europske države već naglasile kako žele imatirazličite mogućnosti uvoza izvora energije, a plinovod Sjeverni tok 2 iz Rusije mogao bi biti jedan od načina da se to postigne.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je upozorila na politiziranje ruskog projekta cjevovoda, rekavši da bi njegova izgradnja trebala biti gotova usprkos američkim pokušajima koji su ušli u smjeru izbacivanja energetskog projekta iz tračnica.

Cjevovod Sjeverni tok 2, koji je osmišljen radi opskrbe ruskim plinom u Njemačku i druge europske države s 55 milijardi kubičnih metara (bcm) godišnje, trenutno se privodi kraju u Baltičkom moru. Rusija je morala otpremiti vlastita plovila kako bi položila posljednje kilometre cijevi rute, nakon što je švicarsko-nizozemska tvrtka Allseas povukla svoje brodove zbog prijetnji američkih sankcija. U utorak se ruski opskrbni brod Ivan Sidorenko uputio u njemačku luku Mukran kako bi sudjelovao u završetku cjevovoda.

4.7 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Bumi
Gost
Bumi
1 mjesec prije

Sramotno! Umjesto, da ih jednom zauvijek pošalju u 3pm…

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

Jako teško u 2019.god. Njemački suficit je 293 milijarde dolara a većinu čine automobili proizvedeni u USA a izvezeni u Kinu, tako što će Njemačka napraviti 2 LNG-a za 1 milijardu za njih je sitnica svejedno taj plin nitko kupit neće ako proradi NS2.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Njemački trgovinski suficit je 2019. bio 225 milijardi dolara(a ne 293..), a suficit budžeta im je bio nekih 19 milijardi.

A što se tiče ” njemačkih automobila proizvedenih u amerokenjistanu”, i poslije izvezenih u Kinu: nemaš pojma.

To se ne računa kao “njemački izvoz u Kinu”, nego “amerokenjski izvoz u Kinu”.

Prouči malo ekonomiju, trgovinu i njene pojmove.

Ja sam završio školu za to.

P***!

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

Višu uzaludnu! Tvornice su u USA i radna snaga američka a svi dijelovi za aute i za američke Ford itd. američke stiži iz Njemačke i sjedišta kompanija i profit ide u Njemačku!!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Govorim ti opet: nemaš pojma.

To što “profit” ide u Njemačku ne znači da se BMW proizveden/sklopljen u amerokenjistanu, i kasnije iz amerokenjistana izvezen u Kinu.. vodi kao proizvod Njemačke, nego se vodi kao BMW proizveden u/i uvezen iz amerokenjistana.

A što se tiče profita: što misliš koliki je profit kompanije po jednom komadu? Recimo, jedan BMW ili Mercedes daje zaradu od cca 5000 dolara po komadu, a koštaju 35000+ dolara.

Pitanje je koliki je udio njemačkih dijelova u tom ostalom kolaču od 30000+ dolara.

Treba ići u školu za te stvari.. a ne bubati napamet, kao ti.

P***!

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

Školovani Zadranine Njemački višak tekućeg računa platne bilance, kao pokazatelj tokova roba, usluga i ulaganja iznosio je oko 293 milijarde$, to je 4. godina zaredim da Njemačka bilježi najveći višak tekućeg računa platne bilance u svijetu, Japan je imao 194 milijarde$, školovani Zadraninu!!!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Ispravak mog netočnog navoda: Njemačka je imala 225 milijardi EURA trgovinskog suficita, a ne dolara kao što sam napisao (a to ti je nekih cca 260 milijardi dolara).

Nauči razliku između vladinog budžetnog suficita, i državnog trgovinskog suficita (tvojim riječima: višak tekućeg računa platne bilance države).

Nije vlada Njemačke ta koja ima 260 milijardi dolara trgovinskog suficita, već sve firme/obrti/itd, privatne i državne.. koje obavljaju poslove u Njemačkoj.

Sama vlada Njemačke (koja želi dati amerokenjcima milijardu eura za izgradnju LNG terminala..) ima samo cca 19 milijardi eura suficita.

Kužiš?

Vlada Njemačke nema 260 milijardi za potrošiti, nego samo 19.

P***!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Njemci se još dublje uvlače u amerokenjski *upak.. bome, baš su podguzne muhe.

Nema veze, to je sad sve normalno na zapadu.. rupa je rupa.. pa makar i u zidu.

Jel tako? 😂

P***!

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

I ti bi se uvlačio i svi tvoji da ti amerokenjci svaki mjesec šalju 100 000$ na račun i naguzio se i pitao ima li još!

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Žao mi je, ali nisam na prodaju.

Treba imati i samopoštovanje.

P***!

Laki
Gost
Laki
1 mjesec prije

Zadranin; Čemu LAŽ? Jesi ikad vidio u kešu 100 000$?Ali iskreno odgovori.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

Pa nisam ja tamo neki “laki”.. pa da se dajem za bilo koje pare.

Ili imaš svoje samopoštovanje i karakter.. ili si plaćenik, i kukavica.

Evo dajem ti 100000 Eura da ti na*uzim curu.. kad mogu doći, i kad želiš da ti dam još za sljedeću turu?

Ipak je to 100000 eura u kešu..

P***!

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Postotak gazdi ili nema poslovanja. Iznuda, pljačka, otimanje sve u ime demokracije a mogle bi pasti i teže riječi ako bi spomenuli istrijebljene indijance.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Oni Nordstream2 hoće uništiti i neće se predomisliti.

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 mjesec prije

JEDNA JAKO BITNA ČINJENICA NIJE REČENA U GORNJEM TEKSTU.
Naime, Njemačka bi trebala datom milijardom subvencionirati izgradnju 2 LNG terminala u lukama Brunsbüttel kod Bremena i Wilhelmshaven kod Hamburga, dakle U NJEMAČKOJ, navodno za prijem američkog LNG-a.
Radi se dakle o vlastitoj infrastrukturi, što bitno mijenja suštinu teksta.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 mjesec prije

Rusi trebaju nekako isprovocirati prekid projekta ali tako da Nijemci budu ti koji će zvanično biti krivci

I da plate odštetu

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Mogli bi za milijardu napravit kakvu specijalnu jedinicu i rijesit se svih svojih izdajnika :), ovako i kad ga naprave (ST2) opet postoji mogucnost da u njemu pronadju neke tragove novicoka pa ga opet zatvore dok ne obave uvidjaj.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 mjesec prije

Skup je taj Navaljni i Skripalovi. Milijardu eura.
Tko je sljedeći za kojeg će Zapad optužiti Rusiju da je otrovan Novičokom?
Koliko će tek taj koštati Njemačku?
I još se u Njemačkoj otkrije da je Navaljni otrovan Novičokom!
Niže od ovog ne može – žalosno je na što je Njemačka pala skupa sa cijelom Europskom unijom.
Kauboji im rade što hoće – sa vazelinom, bez vazelina, i još traže velike novce za to.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
18
0
()
x