Njemačka nudi SAD-u ugovor o ulaganju u LNG u vrijednosti milijarde eura za ukidanje sankcija s ruskog plinovoda Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2
18 komentara

Berlin je ponudio ulaganje milijarde eura u američki tekući, prirodni plin (LNG) ako Washington ukine sankcije protiv ruskog projekta plinovoda Sjeverni tok 2, izvijestio je u srijedu list Die Zeit.

Prema izvorima lista, Berlin je spreman uložiti u izgradnju dva terminala u Njemačkoj kako bi primio američki LNG. “Kao odgovor, Sjedinjene Države dopustit će nesmetan završetak i rad Sjevernog toka 2”, rekao je Die Zeit, pozivajući se na pismo (poslano 7. kolovoza) njemačkog vicekancelara i ministra financija Olafa Scholza američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu.

SAD i Njemačka sve su više u svađi zbog pokušaja Washingtona u pogledu nametanja sankcija Berlinu kako bi ih odvratio od završetka izgradnje plinovoda. Izgradnja energetskog smjera zaustavljena je prošle godine, nakon što su SAD zaprijetile brodovima koji su sudjelovali u projektu, visokim sankcijama. SAD su nedavno pojačale kampanju pritiska, rekavši da će u budućnosti uvesti sankcije svima koji na bilo koji način budu radili na izgradnji cjevovoda.

Predsjednik Trump više je puta rekao da bi se europske zemlje, posebno Njemačka, trebale osloniti na uvoz američkog plina, kako bi osigurale svoju energetsku sigurnost. U međuvremenu, mnoge su europske države već naglasile kako žele imatirazličite mogućnosti uvoza izvora energije, a plinovod Sjeverni tok 2 iz Rusije mogao bi biti jedan od načina da se to postigne.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također je upozorila na politiziranje ruskog projekta cjevovoda, rekavši da bi njegova izgradnja trebala biti gotova usprkos američkim pokušajima koji su ušli u smjeru izbacivanja energetskog projekta iz tračnica.

Cjevovod Sjeverni tok 2, koji je osmišljen radi opskrbe ruskim plinom u Njemačku i druge europske države s 55 milijardi kubičnih metara (bcm) godišnje, trenutno se privodi kraju u Baltičkom moru. Rusija je morala otpremiti vlastita plovila kako bi položila posljednje kilometre cijevi rute, nakon što je švicarsko-nizozemska tvrtka Allseas povukla svoje brodove zbog prijetnji američkih sankcija. U utorak se ruski opskrbni brod Ivan Sidorenko uputio u njemačku luku Mukran kako bi sudjelovao u završetku cjevovoda.

LNGSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bumi
3 godine prije

Sramotno! Umjesto, da ih jednom zauvijek pošalju u 3pm…

Zadranin
3 godine prije

Njemci se još dublje uvlače u amerokenjski *upak.. bome, baš su podguzne muhe.

Nema veze, to je sad sve normalno na zapadu.. rupa je rupa.. pa makar i u zidu.

Jel tako? 😂

P***!

Dokurčilomi
3 godine prije

Postotak gazdi ili nema poslovanja. Iznuda, pljačka, otimanje sve u ime demokracije a mogle bi pasti i teže riječi ako bi spomenuli istrijebljene indijance.

Max
3 godine prije

Oni Nordstream2 hoće uništiti i neće se predomisliti.

Alan Ford
3 godine prije

JEDNA JAKO BITNA ČINJENICA NIJE REČENA U GORNJEM TEKSTU.
Naime, Njemačka bi trebala datom milijardom subvencionirati izgradnju 2 LNG terminala u lukama Brunsbüttel kod Bremena i Wilhelmshaven kod Hamburga, dakle U NJEMAČKOJ, navodno za prijem američkog LNG-a.
Radi se dakle o vlastitoj infrastrukturi, što bitno mijenja suštinu teksta.

Ringo10
3 godine prije

Rusi trebaju nekako isprovocirati prekid projekta ali tako da Nijemci budu ti koji će zvanično biti krivci

I da plate odštetu

Bosanac
3 godine prije

Mogli bi za milijardu napravit kakvu specijalnu jedinicu i rijesit se svih svojih izdajnika :), ovako i kad ga naprave (ST2) opet postoji mogucnost da u njemu pronadju neke tragove novicoka pa ga opet zatvore dok ne obave uvidjaj.

Tupko Glupko
3 godine prije

Skup je taj Navaljni i Skripalovi. Milijardu eura.
Tko je sljedeći za kojeg će Zapad optužiti Rusiju da je otrovan Novičokom?
Koliko će tek taj koštati Njemačku?
I još se u Njemačkoj otkrije da je Navaljni otrovan Novičokom!
Niže od ovog ne može – žalosno je na što je Njemačka pala skupa sa cijelom Europskom unijom.
Kauboji im rade što hoće – sa vazelinom, bez vazelina, i još traže velike novce za to.

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI