Njemački ambasador: “Američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 u suprotnosti sa međunarodnim pravom”

Sjeverni tok 2
13 komentara

Prvi krak gasovoda završen je u petak, rekao je ruski predsjednik Putin, jer je projekat uspio da prevaziđe pritisak Washingtona.

Njemački ambasador u Rusiji Geza Andreas von Geyr izjavio je u subotu da Berlin neće promijeniti stav o Sjevernom toku 2, takođe naglašavajući da su sankcije protiv gasovoda, koje je uveo Washington, u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

„Trenutno su u toku važni pregovori između američke i njemačke vlade koji uključuju temu Sjevernog toka 2, ali naš stav o tom pitanju je jasan i neće se promijeniti: uvjereni smo da energetsku bezbjednost Evrope, kao i evropsku energetsku politiku treba da određuju samo Evropljani, a ne stranci“, rekao je ambasador na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

Na pitanje o sankcijama, koje podržavaju SAD, usmjerenim na gasovod, diplomata je primjetio da su ta ograničenja protiv međunarodnih pravila.

„Što se tiče sankcija, naš stav je da takav instrument – eksteritorijalne sankcije – nije primjenljiv, jer je u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, objasnio je on.

Sjedinjene Države su se protivile projektu od samog početka, tvrdeći da gasovod predstavlja opasnost po evropsku bezbjednost, a poslije toga nameću sankcije kompanijama koje su uključene u njegovu izgradnju, uprkos ponovljenim protestima Rusije, Njemačke i drugih evropskih zemalja.

U maju je Washington stavio na crnu listu 13 ruskih brodova i tri ruske firme uključene u izgradnju Sjevernog toka 2 – nakon što su prethodne sankcije podstakle švajcarsku kompaniju za postavljanje gasovoda Allseas da se povuče iz ovog poduhvata, što je prouzrokovalo kašnjenje u radovima na postavljanju cijevi.

Dvocjevni gasovod Sjeverni tok 2, dug 745 milja, prenosit će do 1,9 biliona kubnih stopa gasa godišnje iz Rusije direktno u Njemačku ispod Baltičkog mora, prolazeći kroz danske, finske i švedske vode. Trenutno se projekat približava završnoj fazi, sa preko 95 posto već završenog posla.

Američke sankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
2 godine prije

Své sú to politická prepucavanja, informacije za javnost putem medija puno sú drugacije od onoho kojí se vode u zakulisi.Treba národ něčím zabavljati ili strasti, uvijek je tako bilo a bude i dalje.

JumpingJackFlash
2 godine prije

Hoće li sad Ameri torpedirati taj cjevovod i reći da je to učinio podvodni NLO?

Stara kuka
2 godine prije

“Što se tiče sankcija, naš stav je da takav instrument – eksteritorijalne sankcije – nije primjenljiv, jer je u suprotnosti sa međunarodnim pravom“ Kakvo isprazno i impotentno birokratsko preseravanje. U suprotnosti je s međunarodnim pravom, kmee, kmee. To je sve što će gospodarska sila sa 85 milijuna stanovnika poduzeti protiv nasilja američkih kabadahija? Plakati kako takvo ponašanje nije u skladu s nečim što se naziva “međunarodno pravo”. Jadno i bijedno. Naravno te takozvane “eksteritorijalne sankcije”, ustvari američke nasilničke prisile, ucjene i iznude izgleda jesu u skladu s “međunarodnim pravom” kad je recimo u pitanju Rusija, Bjelorusija, Iran, Venecuela a i mnoge druge zemlje koje su bile žrtve američkog kolonijalističkog nasilja. To “neosvisnoj” Njemačkoj ne smeta. Štoviše radosno su se priključili tim “eksteritorijalnim sankcijama”. No barem smo saznali zašto te sankcije ipak nisu dobre. Samo zato jer “su u suprotnosti s međunarodnim pravom”. To je pravi problem. Neusklađenost s “međunarodnim pravom”… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
lurker
2 godine prije

Hebe je Amerima za medjunardno pravo…

BTW – da li se netko u HR sječa Južnog toka 2 koji je ugašen zbog otpora Njemačke a sada, kad je u njihovom interesu, sada je to EU interes…

Neka Ameri daju sankcije Njemačkoj – pizdhe su to više nego zaslužile, jedino su Rusi tu čisti.

Hash
2 godine prije

Izgleda pucaju amerokenjci, čim su se švabe počele kurčiti

Miyamoto
2 godine prije

Jednom prilikom sam se noću, bila je mjesečina, vozio kroz Posavinu. Stao sam na nekakvom ugibalištu da zapalim cigaretu. Oslonjen na vrata auta povukao sam dim a potom ugledao nešto što me je užasnulo. Pognuta životinja nalik čovjeku je čučala okrenutih leđa pokraj grma šiblja te se polako uspravila. Ne to nije bio čovjek, te oči. Pobjegao sam u auto i očepio gas do poda. BMW je riknuo kao zvijer noseći me od tamo. Sjećam se smrada koji se širio..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI