Putin i Xi otvorili plinovod „Moć Sibira“ – Kina postaje drugi kupac ruskog plina u svijetu

Gasovod
36 komentara

Kina postaje drugi najveći kupac ruskog plina, odmah nakon Njemačke. Ovaj porast izvoza na Istok je ruskom plinskom divu Gazpromu omogućio novootvoreni plinovod „Moć Sibira“

Dok Peking i Moskva jačaju ekonomske, političke i vojne veze, predsjednici Rusije i Kine su pratili otvaranje važnog plinovodnog projekta za isporuku ruskog plina iz Sibira u Kinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping su videovezom sudjelovali u ceremoniji puštanja u promet plinovoda „Moć Sibira“ ukupne dužine 3000 kilometara.

Cjevovod će transportirati ruski prirodni plin iz istočnog Sibira do sjeveroistoka Kine. Protočni kapacitet plinovoda će se 2025. godine povpeti na 38 milijardi kubnih metara godišnje.

Vladimir Putin je plinovod nazvao “najvećim građevinskim projektom na svijetu”. I ne samo to. “Ovo je doista povijesni događaj, ne samo za globalno energetsko tržište, već prije svega za nas, za Rusiju i Kinu”, rekao je Putin iz svoje rezidencije u Sočiju.

„Ovaj potez rusko-kinesku stratešku energetsku suradnju podiže na kvalitativno novu razinu i približava ostvarenje cilja povećanja bilateralne trgovine na vrijednost od 200 milijardi dolara do 2024. godine”, rekao je ruski predsjednik tijekom videokonferencije s Xi Jinpingom i direktorom Gazproma Aleksejem Millerom.

Ruski vođa je rekao da je novootvoreni plinovod „slijedeći projekt bilateralne energetske suradnje“ i „primjer duboke integracije i obostrano korisne suradnje“.

Ni Xi Jinping ni Vladimir Putin u ponedjeljak nisu komentirali cijenu plina koju bi Peking prema ugovoru trebao platiti, ali se očekuje da će projekt trajati tri desetljeća i da će riznicu ruske države napuniti s oko 400 milijardi dolara.

Stručnjaci vjeruju da bi zbog ovog projekta Kina mogla postati drugi najveći potrošač ruskog plina u svijetu, odmah nakon Njemačke.

No, ruska plinska ekspanczija ne gleda samo na istok. Usrkos brojnim preprekama, nakon što je projekt s Kinom priveden kraju, Gazrpom dovršava i dva velika energetska projekta s Njemačkom i Turskom.

Plinovod Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru trebao bi isporučivati ruski plin u Njemačku, a plinovod Turski tok preko Crnog mora u Tursku i dalje prema zemljama južne i istočne Europe.

Američki predsjednik Donald Trump je ranije zaprijetio da će uvesti sankcije Sjevernom toku 2 i rekao kako je ovisnost o ruskoj energiji učinila Njemačku “taocem” Moskve.

Gazprom

Videokonferencija Putina, Xi Jinpinga i Millera prilikom otvaranja plinovoda „Moć Sibira“

gasovod
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

priča se da su cijene plina u pravilu za 50% veće na azijskom tržištu nego u europi. gdje bi im bio kraj da mogu kupovati ovako jeftini plin od rusije kao što ga kupuje europa.

ps. koreja, japan I indija su pored kine iskazali potrebe za ruskim plinom

Tupko Glupko
4 godine prije

A sve je počelo sa nametanjem sankcija Rusiji u ožujku 2014. godine od strane SAD-a, Kanade i EU dan nakon krimskog referenduma.
U međuvremenu su se iste pojačavale i neprekidno produžavale do današnjeg dana (slučaj Skripal, pad nizozemskog zrakoplova u Ukrajini itd.).
EU izvoz se u Rusiju do 2018. godine prepolovio, šteta se mjeri u desecima milijardi eura.
Europljani i Ukrajinci su ispali korisne budale Amerima, što se nastavlja – evo EU opet sa pojačanim novčanim izdvajanjem za NATO zbog ruske ugroze, a Ukrajina gospodarski sve više tone.
Kad se bolje razmisli, ispali su budale i Rusima, oni se ekonomski i vojno dižu zbog sankcija, diverzificiraju proizvodnju, postaju financijski sve neovisniji o Zapadu, sve više ekonomski, vojno i politički surađuju sa Kinom, Indijom, bliskoistočnim zemljama..
Vladari iz sjene očigledno odlučili opet stvoriti nekoliko jakih suprotstavljenih blokova na svjetskoj sceni.
Divide et impera.

Alex
4 godine prije

Sad će Trump pokrenut Mongolsko Proljeće…😂😂😂

Ad astra
4 godine prije

Koji su samo ovo komentari. Strava, odmah dežurni geostratezi izlaze s procjenama o propasti zapada i napretku istoka. Pa da li vi možete pisati nešto normalno. Odlično, Rusija gradi infrastrukturu, pohvalno. Kina će uvoziti ruski plin, kakve će to posljedice imati na emisiju co2 u Kini. Trebala bi se situacija s zagađenjem smanjiti. Da li će se ovo reflektirati na smanjenje uvoza plina s BI. Da li će Kina smanjiti uvoz nafte i kakve bi posljdice to moglo izazvati. Koliko interesantnih tema nameće ovaj članak, a ekipa odmah moj tata je jači od tvog.

Max
4 godine prije

Rusi imaju energente Kina ima najjaču industriju pa je to i sasvim logično.

nessy
4 godine prije

Tko misli da ovo i nije bas neko postignuce, da napomenem, da cestom od Zagreba do Moskve ima cca 2500 km, uzmite u obzir sve prirodne prepreke, brda, planine i rijeke i jezera, plus, potpuno divlje podrucje…
Mislim, da je ovo ipak znacajno postignuce, ne morate se sloziti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI