Gasovod Sjeverni tok 2 počinje da se puni gasom u pripremi za snabdjevanje EU, kažu operateri, dok se energetska kriza pogoršava

Sjeverni tok 2
34 komentara

Prvi segment sada završenog podvodnog gasovoda Sjeverni tok 2 puni se gasom prije konačnog ovlaštenja njemačkih regulatora da odvrnu slavine, otkrila je kompanija koja stoji iza šeme.

U saopštenju objavljenom u ponedjeljak, operateri su naveli da je “započeta procedura punjenja prvih cijevi gasovoda Sjeverni tok 2”. Prema njihovim riječima, „cijevi će se sada puniti gasom postepeno kako bi se postigla zapremina i pritisak potreban za dalja tehnička ispitivanja“.

“Ranije je obavljen tehnički rad na obezbjeđivanju integriteta gasovoda, uključujući in-line preglede pomoću posebnih dijagnostičkih uređaja poznatih kao” pametni klipovi “, kao i spoljne vizuelne i instrumentalne provjere”, nastavlja se u saopštenju.

Ovaj korak je među posljednjim akcijama za pripremu podvodne veze za početak isporuke sibirskog gasa iz blizine ruskog grada Sankt Peterburga potrošačima u Njemačkoj, gdje završava, i širom Zapadne Evrope.

U septembru, tim koji stoji iza projekta rekao je da je posljednji dio cijevi, broj 200.858, spušten u Baltičko more i zavaren na svoje mjesto. Posljednja faza izgradnje izvedena je u danskim vodama kroz koje prolazi mreža.

U ponedjeljak su danski zvaničnici rekli da su preduzeti svi potrebni koraci za sertifikaciju gasovoda i da je sada, što se njih tiče, spreman za početak rada. Međutim, zeleno svjetlo neće biti dato sve dok berlinski regulatori ne kažu posljednju riječ. Ruski zvaničnici su rekli da se nadaju da će to biti u narednim danima i da neće biti birokratskih odlaganja.

Međutim, u subotu je zamjenik ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško rekao da još uvijek postoji šansa da protivnici šeme imaju za cilj da iskoriste „pravne smicalice“ u pokušaju da spriječe da ikada funkcioniše. Ukrajina ima snažne primjedbe na Sjeverni tok 2, za koji kaže da će joj uskratiti milijarde dolara prihoda od tranzita gasa od isporuka koje prolaze kroz njenu mrežu nadzemnih cijevi izgrađenu u doba Sovjetskog Saveza. SAD su takođe uvele niz sankcija čiji je cilj zaustavljanje izgradnje, tvrdeći da bi nova gasna veza dala Rusiji prednost u pogledu energetske bezbjednosti u Evropi.

Tim koji stoji iza gasovoda i Kremlj odbacuju ove tvrdnje. Njegovi operateri kažu da će „Sjeverni tok 2 doprinijeti podmirivanju dugoročnih potreba evropskog energetskog tržišta za uvozom gasa, poboljšati sigurnost i pouzdanost snabdijevanja i obezbijediti gas pod razumnim ekonomskim uslovima“.

Vijest dolazi usred produbljivanja krize u snabdjevanju energijom u većem dijelu zapadne Evrope, sa smanjenim rezervama gasa i povećanjem cijena za čak 250 %, čak i prije nego što nastupi hladna zima.

gasovodSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Ne kontam kao je poskupljenje 250% kad je danas nagurao i na 1300$.

tihobl
2 godine prije

Zanimljivo je ovo sa plinom – cijena mu raste iz dana u dan, jer evpopljani odbijaju da potpisu sa rusima dugorocne ugovore (madjari su napravili izuzetak). Brisel se snazno protivi uvozu plina iz Rusije kao da je na njegovom celu Zelenski (koji je rekao da mu ne pada na pamet da uvozi plin od moskalja i da ce ga i dalje kupovati od evropljana). Nisam pristalica teorija zavjera, ali meni ovo izgleda kao da je postoji zavjera da se evropljani ostave bez plina. Posldnih dana Brisel zateze odnose sa Marokom, a Francuska sa Alzirom i pitanje je da li ce biti isporuke plinovodima iz Afrike.

Savonarola
2 godine prije

Putin je ostvario genijalni plan. Evropi manje plina za više novca a višak plina u Indiju i Kinu, naravno po novoj cijeni.

koov
2 godine prije

Putin is the best…………….
A za Rusiju nema zime….ona je neunistiva.

Max
2 godine prije

Europi treba Ruski plin koliko god gakali da je Rusija neprrijatelj

gigi pinna
2 godine prije

Navodno će trebati neka 4 mjeseca da njemački regulator da dopuštenje za rad plinovoda – taman da kancelar iz stranke SPRD dobije direktivu da se ne smije s Rusima imati ništa.

Onogošt
2 godine prije

Sve mi se čini da se planski diže cijena plina u nebo ne bi li odjednom američki plin postao konkurentan

Zorule
2 godine prije

Petrokemija Kutina vec 3 tjedna je prakticki stala sa proizvodnjom od kad je narasla cijena plina za industriju (plin je sirovima za umjetno gnojivo), velik broj radnika je poslano na cekanje. Turci koji su najnoviji kupci iste nisu bas zainteresirani za proizvodnju, pogotovo ne po ovoj cijeni plina, zanima ih jedino pakirnica, da prepakiravaju gnojivo iz Turske radi lakseg pristupa EU trzistu.

lurker
2 godine prije

Ne znam čemu panika, pa EU (a i HR) ima terminala koliko hoće… neka uvezu iz USA.

🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI