“Rastući klub vrlo moćnih zemalja udaljava se od upotrebe dolara”

dolar novcanice novac
12 komentara

Važni akteri poput Kine, Rusije i Europske unije imaju snažne motive za dedolarizaciju svojih gospodarstava, kaže direktorica Instituta za analizu globalne sigurnosti.

„Američki dolar je desetljećima vodeća svjetska pričuvna valuta, ali njegov status mogao bi biti ugrožen zbog rastućeg kluba vrlo moćnih zemalja koje pokušavaju potkopati njegov utjecaj“, upozorava Anne Korin, direktorica Instituta za analizu globalne sigurnosti

Govoreći o programu američke mreže CNBC, Anne Korin je izjavila kako “glavni motori”, poput Kine, Rusije i Europske unije, imaju snažnu “motivaciju za dedolarizaciju” svojih gospodarstava.

Direktorica think-tanka objašnjava kako je jedan od razloga za udaljavanje od dolara bijeg od američke jurisdikcije, pojašnjavajući da neki entiteti posluju u dolarima, čak i ako “nemaju ništa zajedničkog sa Sjedinjenim Državama“.

U vezi s tim, Anne Korin je podsjetila na jednostrano povlačenje Washingtona iz nuklearnog sporazuma s Iranom 2018. godine, praćeno ponovnim uvođenjem sankcija protiv Teherana, što je stvorilo situaciju u kojoj su europske multinacionalne tvrtke postale ranjive na kazne Washingtona ako nastave poslovati s Islamskom Republikom.

“Europa želi poslovati s Iranom i ne želi da podliježe američkim  zakonima ako posluje s Islamskom Republikom “, rekla je Anne Korin.

Putin predvidio pad dolara i američke politike: „Uskoro će pasti“

Sjedinjene Države nametanjem sankcija i ograničavanjem transakcija u dolarima  “uništavaju dolar vlastitim rukama”, zbog čega čak i saveznici Washingtona gube povjerenje u američku valutu i oslobađaju se dolara.

To je u početkom ovog mjeseca rekao ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku foruma Ruskog energetskog tjedna. Prema njegovim riječima, “glavna politička greška” američke administracije jesu “pokušaji korištenja dolara kao političkog oružja”.

Sankcije koje zabranjuju trgovinu u dolarima, koje se, primjerice, odnose na Iran, Sjevernu Koreju i Venezuelu, kako je naglasio Putin, “potkopavaju povjerenje u dolar i oduzimaju mu prijašnji status“.

„Napokon, dolar je uživao vrlo veliko povjerenje širom svijeta. Bila je to jedina univerzalna valuta na svijetu”, rekao je Putin, dodajući da će takva politika završiti kolapsom.

“Svojim su rukama počeli rezati granu na kojoj su sjedili. I uskoro će pasti”, rekao je Vladimir Putin.

Prvi znakovi tog procesa već su vidljivi, vjeruje ruski predsjednik. Zemlje Euroazijske ekonomske unije gotovo su se u potpunosti prebacile na trgovinu u rubljama i njihov udio sada doseže 72%.

“Nikada si nismo postavili zadatak da se odmaknemo od dolara kao instrumenta plaćanja. Ali oni su nas prisilili razmišljati o tome kako se zaštititi i da diverzificiramo naplate među zemljama”, objasnio je Putin, dodajući da druge države svijeta smanjuju ulaganja u dolare i preferiraju zlati i druge devizne rezerve.

“Dolar se kao rezervna valuta smanjuje u mnogim zemljama svijeta, uključujući američke saveznike”, rekao je Putin, izrazivši nadu “kako će vladajući krugovi Sjedinjenih Država preispitati ovu situaciju“. Naravno, ispada da se nadao uzalud. Možda i bolje.

CNBC

Dedolarizacija: Indija i Japan aktivirali razmjenu valuta vrijednu 75 milijardi dolara

Dedolarizacija – Od Muammara Gaddafija do prodaje nafte u juanima u Šangaju

Dedolarizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

dok su bili normalni bili su I sila. od dolaska terorista u bijelu kuću krenuli su beskrajni ratovi I otvoreni fašizam I od tada je amerika u slobodnom padu. hoću reći amerikanci su supersila samo zato što im mi to dozvoljavamo. kada mi to više ne budemo dozvoljavali oni više neće biti sila. ja kupim coca-colu ili milku a on od tih novaca kupi metke pa počne pucati na mene ili počne prijetiti silom. vrijeme je da se tim fašistima I njihovim proizvodima kaže stop pa da vidimo dokle će glumiti silu

Sparkling
4 godine prije

Neznam zašto je to tako i buducnost je ponekad lako predvidjeti a ponekad smo sigurni da drugacije i ne može biti. I opet ne mogu vjerovati da jedna velesila kao što je Am. radi uzastopne greške na svoju štetu. Umjesto da su poslije pada Berlinskog zida i svega što se dogodilo poslije toga krenuli s nekim vidom ekonomske expanzije prema tim zemljama, oni po starom receptu pojacavaju pritisak vojno. I normalno da svaka akcija izaziva reakciju. Koliko ima skrivenih poteza i šta planiraju think-tankovi to samo oni znaju. Međutim trenutna situacija im nikako ne ide u korist. Najace njihovo oružje – petro dolar je svakim danom na sve nižim granama. Projekcija sile kao svjeckog policajca je više nego upitna od kad su Rusi prisutni u Siriji. Prodaja oružja kao glavnog izvoza im je u padu. Ekonomija i Fed ne idu zajedno. Štampanje bezvrjednog papira jednom mora doči kraju. Beskrajni unutarnji… Čitaj više »

iwefqewrfbewfruzewufzweuwdw
4 godine prije

Ništa dobra nam ne slijedi sa “padom” dolara jer oni koji stoje iza njega uskrsnut će njegovu moć digitalnim novcem.

Red Dog
4 godine prije

I dok mi buljimo u rat klasicnim valutama puzi pretnja na koju retko ko obraca paznju sve blize. Cim Zuckerberg namerava uvesti Libru znaci da su kriptovalute postale ozbiljne. Sizi Fed, sizi ECB, jer znaju da ce izgubiti moc, ali jeste tako kako kaze Marko. Ili ce dopustiti njemu da stvori neku prednost USA sa Librom, ili ce drugi uraditi to. Drugi, Kina, vec rade na tome. Smrt dolara je mozda bliza nego sto pretpostavljamo. Iz same USA.

samo tako
4 godine prije

Pametna Anne je shvatila da druge države ne žele biti podložne usranskim zakonima. Vidljiv napredak “trusta mozgova”; suprotno od njihovih očekivanja, zamisli

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI