Rat protiv radikalnog islama i kako to radi FSB

FSB Alfa tim
37 komentara

Nedavna antiteroristička operacija Federalne službe sigurnosti (FSB) u Moskvi dovela je do demontiranja ćelije koja je pripadala islamskoj organizaciji Thowheed Jama’at  sa sjedištem u Indiji o kojoj se malo piše i govori, a koja djeluje legalno u više od 150 zemalja, uprkos optužbama propagirati ekstremističku verziju islama i, sukladno tome, lakše promiče radikalizaciju članova.

Da pojasnimo o kakvoj je skupini riječ, sjetimo se jednog od ogranaka organizacije National Thowheed Jama’at u Šri Lanki, koja je na 21. travnja 2019. godine, na Uskrs napala  tri crkve na Šri Lanki i tri luksuzna hotela u trgovačkoj prijestolnici Colombo, kada je u nizu koordiniranih samoubilačkih bombaških napada ubijeno 259 ljudi.

Najonivija uhićenja potvrđuju da skupina djeluje i u Rusiji, gdje je također stvoren militantni ogranak međunarodne skupine Thowheed Jama’at sa sjedištem u Indiji i ograncima u  Šri Lanki, Kataru, UAE, Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Australiji, a djeluje i u Saudijskoj Arabiji, gdje joj se školuju imami i odakle prima financijska sredstva.

Ova skupina je utemeljena ne tako davno u Indiji, 2004. godine, a zadaća joj je učenje pravog islama. Pod tim pojmom se obično misli na “izvorni” i “čisti selafijski islam”, stoga nije nikakvo čudo da se među brojnim dobronamjernim pripadnicima ove organizacije našlo dovoljno radikaliziranih pojedinaca koji su na Šri Lanki djelovali pod imenom National Thowheed Jama’ath. Točno je da je kasnije odgovornost za napad preuzeo ISIL, jer je vojska Šri Lanke u stanovima osumnjičenika, od kojih su neki ubijeni pri pokušaju uhićenja, pronašla crne zastave “kalifata”, streljivo, oružje, eksploziv i razne propagandne materijale.

Recimo da je to čak i istina, mreža koja je organizirala napade i svi njeni članovi su najvećim dijelom državljani Šri Lanke i pripadnici lokalne muslimanske zajednice i bili su u vezi s vrhom organizacije u Indiji i ogrankom u Šri Lanki. Točno je i da je National Thowheed Jama’at Šri Lanke većinom miroljubiva i nenasilna organizacija, uvijek se javlja kada je potrebno pružiti pomoć pri humanitarnim katastrofama, redovito daju krv, kao što su se masovno odazvali u bolnice na poziv da daju krv za ranjenike. Dakle, može se reći da militanti National Thowheed Jama’atha nemaju ništa zajedničkog s organizacijom koja nosi gotovo isto ime kao oni. Zapravo je objašnjenje prilično jednostavno. Propovjednici uspijevaju prepoznati pojedince za radikalizaciju i njih zasebno vode i tretiraju od veliće mislimana koji se zadržavaju na prakticiranju „izvornog selafijskog islama“. Oni koji krenu, kako oni kažu, „u mučeničku smrt na Allaovom putu“, usput se zakunu na vjernost “Islamskoj državi”, kao što je slučaj s islamističkim militantima na Filipinima, Boko Haramom u Africi, Al-Shababom u Somaliji ili Ansar Al-Shariji u Magrebu. Na kraju je vlada Šri Lanke našla prikladno rješenje i za napad optužila ISIL, kad je ova teroristička organizacija već preuzela odgovornost za napade.

Kako se s radikalizmom bori FSB

U slučaju Rusije, antiteroristička operacija je 19. veljače, a u akciju je krenuo FSB ruske Moskovske regije. Prva operacija je dovela do uhićenja sedam osoba. Među uhićenima su ruski državljani i nekoliko državnjana biših republika Srednje Azije, a svi su pripadnici Thowheed Jama’atha, organizacije čija je aktivnost u zemlji proglašena zabranjenom od kada je uvedena u popis terorističkih entiteta pod nadzorom Kremlja i presudi Vrhovnog suda.

Ćelija se bavila raznim aktivnostima, uključujući potragu za novim sljedbenicima kroz snažnu kampanju vrbovanja novih pripadnika kroz obraćenje kšćana, ateista ili prelazak sufijskih sunita ili pak šiita u njihove redove. Ova je skupina širila propagandni materijal Thowheed Jama’atha u velikoj moskovskoj muslimanskoj islamskoj zajednici, vodila je kampove za obuku novih regruta, koje se smatralo podobnima zbog razine njihove radikalizacije.

Posljednja velika operacija protiv organizacije provedena je 2017. godine, također u Moskovskoj regiji, kada je uhićeno 69 ljudi, većinom sa Sjevernog Kavkaza i Srednje Azije.

Thowheed Jama’ath: Prijetnja o kojoj nitko ne govori

Thowheed Jama’atha osnovao je 1926. godine Muhammad Ilyas Al-Kandhlawi, islamski vehabijski propovjednik. Al-Kandhlawi je bio uvjeren da se indijski muslimani gube između integracije, nezainteresiranosti za vjeru i krozsekularizaciju i da je jedini način da ih približi vjeri bilo vraćanje islama, podučavajući sljedbenike da žive poput čistih predaka, to jest proroka Muhammed i njegovih prvih učenika.

Zbog ovih karakterističnih elemenata, organizacija čak i među sunitskim muslimanima djeluje i živi kao sekta, skupina pojedinaca koji su se udružili u zajednicu koja živi „čisti islam“ i život iz VII stoljeća.  Primjetna je snažna veza između članova i referentnog propovjednika, obveza uključivanja obitelji u zajedničke aktivnosti, obveza članova da redovnim donacijama osiguravaju potrebe organizacije, rigidna  disciplina i demonizacija vanjskog svijeta.

Članovi Thowheed Jama’atha cijelo svoje postojanje posvećuju širenju organizacije, oni su aktivni u dijalogu, slični Jehovinim svjedocima, te putuju na sve kontinente kako bi obavljali misionarske i dobrotvorne aktivnosti koje se koriste kao paravn za skrivanje i izgovor za obavljanje kampanje vjerskog prozelitizma.

I čini se da njihova strategija djeluje. Prema istraživačkom PEW centru, moglo bi postojati čak 80 milijuna članova organizacije širom svijeta, a djeluje u više od 150 zemalja.

Thowheed Jama’ath je kao organizacija uspješna u dobrovoljnim donacijama, ali njegova transkontinentalna mreža džamija, škola Kur’ana i kulturnih centara ne bi mogla opstati bez sredstava koja organizacija redovno dobiva od Svjetske muslimanske lige i drugih panislamskih organizacija koje financiraju Saudijska Arabija i vahabijske petromonarhije Perzijskog zaljeva. I ovjek se vraćamo istom naručitelju usluga, koji sam u svojim nacionalnim granicama ne dozvoljava ni red ni djelovanje takvih organizacija, koje su potrebne za realizaciju posve drugih ciljeva, koje smo opisali u članko u ulasku u doba državnog terorizma na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Sjedište organizacije je formalno u Europi, smješteno u Dewsburyu u Engleskoj, sagrađeno je 1978. zahvaljujući novcu Svjetske muslimanske lige.

Na zapadu je pažnja na ovu skupinu ograničena, unatoč dokazima o partnerstvu s Al-Qaedom, jer je utvrđeno je da je nekoliko poznatih militanata Osame bin Ladena formiralo ili posjećivalo mjesta u organizaciji, poput osoba odgovornih za bombaške napade u Londonu 7. srpnja 2005. i 29. lipnja 2007. godine, za neuspjeli napad na aerodrom u Glasgowu 30. lipnja 2007., te Zacariasa Moussaouija, jedinog francuskog državljanina osuđenog za ulogu u napadima 11. rujna 2001. godine.

Međutim, u postsovjetskom prostoru je situacija radikalno drugačija i skupina je zabranjena ne samo u Rusiji, već i u Uzbekistanu, Tadžikistanu i Kazahstanu. Svaka od ovih zemalja se od pada Sovjetskog Saveza bori s epidemijom radikalnog islama, a utvrđeno je i da se Thowheed Jama’ath pokušao infiltrirati u džamije i škole Kur’ana koje su postepeno ponovo otvorene, samo kako bi se radikalizirali lokalni muslimani i pretvorili u borce koji će biti poslani u ratna područja, najviše u Siriji i Iraku, ali i „susjedni“ Afagnistan ili bilo gdje da skupina ima ogranke pod druigm imenom, kao na Filipinima i drugim zemljama Azije.

Na kraju su se optužbe protiv organizacije čule i od nekolicine nezadovoljnih dužnosnika tajnih službi Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koji su Thowheed Jama’athu dali nadimak “predsoblje terorizma”. No usprkos tome, politička i pravosudna tijela ove tri zemlje mu dopuštaju da slobodno djeluje, što nije nikakvo inenađenje, obzirom na čvrste veze sa Saudijskom Arabijom i Muslimanskim bratstvom, dva izvorišta širenja ove otrovne ideologije koja svoje ciljheve koordinira s onima Washingtona i, što bi trebao biti apsurd, ali nije, s ciljevima Izraela.

Sve to u Rusiji vrlo dobro znaju i organizacija je pod budnim okom tajnih službim, koje rad Thowheed Jama’atha žele sasijeći još u korijenu i fazi dok se bave prozelitizmom i propagandom,  ne čekajući da se formiraju sekte unutar Islamske zajednice Ruske Federacije, koje će s „humanitarnog rada“ prijeći na višu, operativnu razinu, kao na Šri Lanki.

Terorizam i ISIL u Šri Lanki – Trag do naručitelja vodi u Washington

Krvavi trag vehabijskih klerika: Uhićen Saudijac koji je bio veza za napade u Šri Lanki

FSB
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
istrazuj
4 godine prije

“… što nije nikakvo inenađenje, obzirom na čvrste veze sa Saudijskom Arabijom i Muslimanskim bratstvom, dva izvorišta širenja ove otrovne ideologije koja svoje ciljheve koordinira s onima Washingtona i, što bi trebao biti apsurd, ali nije, s ciljevima Izraela…” … E svaka cast! Izrael – naravno… TO je glavni i osnovni idejni tvorac, pokretac i zastitnik tzv “vehabijske ideologije”! Samo bas ekstremni glupaci (ali bas glupavi/nepismeni/neinteligentni – idioti!) – mogu pasti na tu zidovsku/cionisticku (“dönmeh”) zvaku ….Dakle – da su eto…”vehabije” = muslimani. Nisu. Oni su samo Izraelski (dönmeh) – kerovi… Ili bolje reci – nisu – ako islam i muslimane posmatramo recimo u Humanom svjetlu – sto i najbolji nacin shvatanja Bozije Poruke… . Drugi nacin posmatranja (onaj “vehabijski” a ne ljudski) – osmisljen je i proizveden na drugom mjestu i od druge sorte.. To je posmatranje idiota …pardon “vehabija” …. u svjetlu Izraela i njhovog zlog “stvora” JHV.… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

Puno je lakše držati pod kontrolom organizacije koje legalno djeluju…svakom čip u dupe i skupljaj informacije… Kad jednom odu u ilegalu, možeš im stavit soli na rep dok nešto ne eksplodira.

Alen
4 godine prije

Što bi reko siniša , ja bi to sve rješio za čas 😂😂😂 , a pazi mreže !.. Pa ti ganjaj hodze po francuskoj..
Još de sad razlikuj muslimana od ” radikalnog ” muslimana , neki test da se polaže ? Ili inspekcija za muslimane , kviz ko želi biti radkalni musliman..
Šalu na stranu , gore u tekstu su imenovni tvorci te ideoligije , tek s njihovim padom nestaće i te ideilogije , no prije će oni napraviti haos svima nego sto će oni pasti… A većina i onako ne rszumije razliku islama i ove spodobe u lažnom plaštu islama , sve je to isto tamo nekom daleko , ko će sutra biti pod onih 80 zastava..

Dopizdilomi
4 godine prije

Tako se to radi a SAD, UK i jadne Francuske već su pregažene tzv. izbjeglicama. Čeka se “ISKRA”.

Ana
4 godine prije

…. dok na zapadu korumpirane politicke individue sklapaju beznes sa najradikalnijim islamistima. Sve za fotelju! Za to vrijeme, informaticko- novinarska soldatuska soldatuska lobotobira ovce vriskovima kako su Orban, Salvini, MPL Johnson- reakcionari, fasisti, ksenofobi….

Senad
4 godine prije

Termin radikalni Islam ne postoji, postoji samo kod novinara. Islam nije radikalan Islam je pravedan treba da znate da Islam ima potpuno drugačiji sistem vrijednosti u odnosu na komunizam ili demokratiju i zato se cini da je potpuno ne prihvatljiv. Vidim da ljudi koji komentarisu vijesti uglavnom ono sto znaju o Islamu znaju iz portala koje vode ne muslimani koji su uglavnom neprijateljski raspolozene prema muslimanima. Izvori Islama su kur’an i sunnet ( hadisi – izjave ) poslanika Muhameda. Moj savjet je da se vratite na Izvore Islama da bi stvari bile jasnije i objektivnost je jako bitna.

nessy
4 godine prije

Zna li netko koje je ovo gore na slici oruzje?

Max
4 godine prije

Žustrio i beskompromisno to je Ruski stil . Uostalom Rusiji nije u interesu da ima kaos na svojem teritoriju i da im domaći luđaci i strani teroristi ubijaju građane kao u zapadnim zemljama.

Max
4 godine prije

Žustro i beskompromisno to je Ruski stil .Uostalom Rusiji nije u interesu da ima kaos na svom teritoriju i da im domaći luđaci i strani teroristi ubijaju građane kao u zapadnim zemljama.

istrazuj
4 godine prije

@Senad, Kolega, niste ni vi napisali krace, ali cijenim to 🙂 Dakle, krenucu od onog u cemu se slazem sa vama. Slazem se da tzv “krscanstvu/hriscanstvu” dolazi do nenormalnih stvari koje ste opisali… Cak ima i jos gorih stvari, pa imate tzv “bogorodicu” ili – imate tzv “Sveti Grob” tj iznad njega “Hram Groba Gospodnjeg” (dakle navodno mjesto gdje je sahranjen Isus u Jerusalemu, – ili pak Bogorodičin grob u Getsimaniji u Jerusalimu, a iznad toga crkvu Uspenja Presvete Bogorodice… … itd… itd… Naravno, i ja se u potpunosti ovdje slazem sa vama da se radi o nevjerovatnoj stvari, ali totalno kontrolisanoj. Jer cim imate “Boziji Grob” (bez obzira sto se to pokriva crkvama koje kazu “Uspenje” (dakle prema nebu)) – to znaci da oni Rimski (ili neki drugi?) manipulatori odlicano znaju kako da programiraju mase… Dakle, neosporno je Kuran doslljednika monoteisticka knjiga i to sam i vama a i… Čitaj više »

istrazuj
4 godine prije

@Senad “…Sto se tice tvrdnje da su hadisi napisani u Telavivu. Hadisi postoje tacno toliko koliko postoji i Kur’an dakle 1400 i nesto godina a Izrael nesto manje od 80 godina…” … Kolega, Nije tacno ovo sto tvrdite, a i sami to znate. Hadisi koje je izrekao Muhamed – zapisani su u knjizi imenom Kuran. Medjutim mooooore je hadisa (bukvalno more) – koje su izgovorili (ili navodno izgovoril) kojekekvi “ucenjaci” kako ih vi zovete za vrijem i poslije zivota Muhameda, a navodno h se izgovara i danas…. Veliki broj tih tzv hadisa vrti i po mrezi, a predstavljaju jedan propagandnih oruzija za utjecaj na mozgove tzv vehabista. Oni naime i ne citaju Kuran (bukvalno ga ne citaju!) , nego se samo i pozivaju na te van-kuranske (NE- Muhamedove!) hadise… Sta vise vehavije (vodjene cionistickom/dönmeh) “kraljevskom lozom” Saud – se na SVE nacine trude da uniste i zagade (vec poprilicno zagadjen… Čitaj više »

x@y
4 godine prije

@nessy, svaka čast, nema na čemu ,bilo je odokativno… kako god to su modificirane verzije AK 47,kao i snajperska puška VSS “Snayperskaya Spetsi…”Vintorez, za i ove automatske AS VAL ,obje koriste 39mm streljivo, sa skoro istim dometom od 400m, iako ova prethodna koja se tebi dopada navodno praktički domet ima do 300m, a ova druga do 400m… U svakom slučaju impresivan prigušivač.. Mada sam osobno priklonjen drugim…Btw.dobar je i SR-3 Whirlwind.

istrazuj
4 godine prije

@Alen,
“… Senade srećo , čovjek ne razlikuje ajet od hadisa , kome si ti našao da objašnjavaš ! …”
.
Kolega, ovo vam blamiranje stvarno ne treba.
Ono naravno samo govori o vama samima.
Na zalost – niti sta lijepog, a niti mudrog tu nema…
Lijep pozz

nessy
4 godine prije

L.R.
Promijenili ste nacin sortiranja komentara, ne znam, da li namjerno, ili ne. Uglavnom, ovako slozeni komentari, po vremenu, nemaju vise nikakvog smisla. A odgovori?

Admin
4 godine prije

Radimo na tome. Možete tagirati osobu i komentar (ID). Samo krenite pisati s @

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI