fbpx

Rat protiv radikalnog islama i kako to radi FSB

FSB Alfa tim

Nedavna antiteroristička operacija Federalne službe sigurnosti (FSB) u Moskvi dovela je do demontiranja ćelije koja je pripadala islamskoj organizaciji Thowheed Jama’at  sa sjedištem u Indiji o kojoj se malo piše i govori, a koja djeluje legalno u više od 150 zemalja, uprkos optužbama propagirati ekstremističku verziju islama i, sukladno tome, lakše promiče radikalizaciju članova.

Da pojasnimo o kakvoj je skupini riječ, sjetimo se jednog od ogranaka organizacije National Thowheed Jama’at u Šri Lanki, koja je na 21. travnja 2019. godine, na Uskrs napala  tri crkve na Šri Lanki i tri luksuzna hotela u trgovačkoj prijestolnici Colombo, kada je u nizu koordiniranih samoubilačkih bombaških napada ubijeno 259 ljudi.

Najonivija uhićenja potvrđuju da skupina djeluje i u Rusiji, gdje je također stvoren militantni ogranak međunarodne skupine Thowheed Jama’at sa sjedištem u Indiji i ograncima u  Šri Lanki, Kataru, UAE, Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Australiji, a djeluje i u Saudijskoj Arabiji, gdje joj se školuju imami i odakle prima financijska sredstva.

Ova skupina je utemeljena ne tako davno u Indiji, 2004. godine, a zadaća joj je učenje pravog islama. Pod tim pojmom se obično misli na “izvorni” i “čisti selafijski islam”, stoga nije nikakvo čudo da se među brojnim dobronamjernim pripadnicima ove organizacije našlo dovoljno radikaliziranih pojedinaca koji su na Šri Lanki djelovali pod imenom National Thowheed Jama’ath. Točno je da je kasnije odgovornost za napad preuzeo ISIL, jer je vojska Šri Lanke u stanovima osumnjičenika, od kojih su neki ubijeni pri pokušaju uhićenja, pronašla crne zastave “kalifata”, streljivo, oružje, eksploziv i razne propagandne materijale.

Recimo da je to čak i istina, mreža koja je organizirala napade i svi njeni članovi su najvećim dijelom državljani Šri Lanke i pripadnici lokalne muslimanske zajednice i bili su u vezi s vrhom organizacije u Indiji i ogrankom u Šri Lanki. Točno je i da je National Thowheed Jama’at Šri Lanke većinom miroljubiva i nenasilna organizacija, uvijek se javlja kada je potrebno pružiti pomoć pri humanitarnim katastrofama, redovito daju krv, kao što su se masovno odazvali u bolnice na poziv da daju krv za ranjenike. Dakle, može se reći da militanti National Thowheed Jama’atha nemaju ništa zajedničkog s organizacijom koja nosi gotovo isto ime kao oni. Zapravo je objašnjenje prilično jednostavno. Propovjednici uspijevaju prepoznati pojedince za radikalizaciju i njih zasebno vode i tretiraju od veliće mislimana koji se zadržavaju na prakticiranju „izvornog selafijskog islama“. Oni koji krenu, kako oni kažu, „u mučeničku smrt na Allaovom putu“, usput se zakunu na vjernost “Islamskoj državi”, kao što je slučaj s islamističkim militantima na Filipinima, Boko Haramom u Africi, Al-Shababom u Somaliji ili Ansar Al-Shariji u Magrebu. Na kraju je vlada Šri Lanke našla prikladno rješenje i za napad optužila ISIL, kad je ova teroristička organizacija već preuzela odgovornost za napade.

Kako se s radikalizmom bori FSB

U slučaju Rusije, antiteroristička operacija je 19. veljače, a u akciju je krenuo FSB ruske Moskovske regije. Prva operacija je dovela do uhićenja sedam osoba. Među uhićenima su ruski državljani i nekoliko državnjana biših republika Srednje Azije, a svi su pripadnici Thowheed Jama’atha, organizacije čija je aktivnost u zemlji proglašena zabranjenom od kada je uvedena u popis terorističkih entiteta pod nadzorom Kremlja i presudi Vrhovnog suda.

Ćelija se bavila raznim aktivnostima, uključujući potragu za novim sljedbenicima kroz snažnu kampanju vrbovanja novih pripadnika kroz obraćenje kšćana, ateista ili prelazak sufijskih sunita ili pak šiita u njihove redove. Ova je skupina širila propagandni materijal Thowheed Jama’atha u velikoj moskovskoj muslimanskoj islamskoj zajednici, vodila je kampove za obuku novih regruta, koje se smatralo podobnima zbog razine njihove radikalizacije.

Posljednja velika operacija protiv organizacije provedena je 2017. godine, također u Moskovskoj regiji, kada je uhićeno 69 ljudi, većinom sa Sjevernog Kavkaza i Srednje Azije.

Thowheed Jama’ath: Prijetnja o kojoj nitko ne govori

Thowheed Jama’atha osnovao je 1926. godine Muhammad Ilyas Al-Kandhlawi, islamski vehabijski propovjednik. Al-Kandhlawi je bio uvjeren da se indijski muslimani gube između integracije, nezainteresiranosti za vjeru i krozsekularizaciju i da je jedini način da ih približi vjeri bilo vraćanje islama, podučavajući sljedbenike da žive poput čistih predaka, to jest proroka Muhammed i njegovih prvih učenika.

Zbog ovih karakterističnih elemenata, organizacija čak i među sunitskim muslimanima djeluje i živi kao sekta, skupina pojedinaca koji su se udružili u zajednicu koja živi „čisti islam“ i život iz VII stoljeća.  Primjetna je snažna veza između članova i referentnog propovjednika, obveza uključivanja obitelji u zajedničke aktivnosti, obveza članova da redovnim donacijama osiguravaju potrebe organizacije, rigidna  disciplina i demonizacija vanjskog svijeta.

Članovi Thowheed Jama’atha cijelo svoje postojanje posvećuju širenju organizacije, oni su aktivni u dijalogu, slični Jehovinim svjedocima, te putuju na sve kontinente kako bi obavljali misionarske i dobrotvorne aktivnosti koje se koriste kao paravn za skrivanje i izgovor za obavljanje kampanje vjerskog prozelitizma.

I čini se da njihova strategija djeluje. Prema istraživačkom PEW centru, moglo bi postojati čak 80 milijuna članova organizacije širom svijeta, a djeluje u više od 150 zemalja.

Thowheed Jama’ath je kao organizacija uspješna u dobrovoljnim donacijama, ali njegova transkontinentalna mreža džamija, škola Kur’ana i kulturnih centara ne bi mogla opstati bez sredstava koja organizacija redovno dobiva od Svjetske muslimanske lige i drugih panislamskih organizacija koje financiraju Saudijska Arabija i vahabijske petromonarhije Perzijskog zaljeva. I ovjek se vraćamo istom naručitelju usluga, koji sam u svojim nacionalnim granicama ne dozvoljava ni red ni djelovanje takvih organizacija, koje su potrebne za realizaciju posve drugih ciljeva, koje smo opisali u članko u ulasku u doba državnog terorizma na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Sjedište organizacije je formalno u Europi, smješteno u Dewsburyu u Engleskoj, sagrađeno je 1978. zahvaljujući novcu Svjetske muslimanske lige.

Na zapadu je pažnja na ovu skupinu ograničena, unatoč dokazima o partnerstvu s Al-Qaedom, jer je utvrđeno je da je nekoliko poznatih militanata Osame bin Ladena formiralo ili posjećivalo mjesta u organizaciji, poput osoba odgovornih za bombaške napade u Londonu 7. srpnja 2005. i 29. lipnja 2007. godine, za neuspjeli napad na aerodrom u Glasgowu 30. lipnja 2007., te Zacariasa Moussaouija, jedinog francuskog državljanina osuđenog za ulogu u napadima 11. rujna 2001. godine.

Međutim, u postsovjetskom prostoru je situacija radikalno drugačija i skupina je zabranjena ne samo u Rusiji, već i u Uzbekistanu, Tadžikistanu i Kazahstanu. Svaka od ovih zemalja se od pada Sovjetskog Saveza bori s epidemijom radikalnog islama, a utvrđeno je i da se Thowheed Jama’ath pokušao infiltrirati u džamije i škole Kur’ana koje su postepeno ponovo otvorene, samo kako bi se radikalizirali lokalni muslimani i pretvorili u borce koji će biti poslani u ratna područja, najviše u Siriji i Iraku, ali i „susjedni“ Afagnistan ili bilo gdje da skupina ima ogranke pod druigm imenom, kao na Filipinima i drugim zemljama Azije.

Na kraju su se optužbe protiv organizacije čule i od nekolicine nezadovoljnih dužnosnika tajnih službi Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koji su Thowheed Jama’athu dali nadimak “predsoblje terorizma”. No usprkos tome, politička i pravosudna tijela ove tri zemlje mu dopuštaju da slobodno djeluje, što nije nikakvo inenađenje, obzirom na čvrste veze sa Saudijskom Arabijom i Muslimanskim bratstvom, dva izvorišta širenja ove otrovne ideologije koja svoje ciljheve koordinira s onima Washingtona i, što bi trebao biti apsurd, ali nije, s ciljevima Izraela.

Sve to u Rusiji vrlo dobro znaju i organizacija je pod budnim okom tajnih službim, koje rad Thowheed Jama’atha žele sasijeći još u korijenu i fazi dok se bave prozelitizmom i propagandom,  ne čekajući da se formiraju sekte unutar Islamske zajednice Ruske Federacije, koje će s „humanitarnog rada“ prijeći na višu, operativnu razinu, kao na Šri Lanki.

Terorizam i ISIL u Šri Lanki – Trag do naručitelja vodi u Washington

Krvavi trag vehabijskih klerika: Uhićen Saudijac koji je bio veza za napade u Šri Lanki

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
37 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

“… što nije nikakvo inenađenje, obzirom na čvrste veze sa Saudijskom Arabijom i Muslimanskim bratstvom, dva izvorišta širenja ove otrovne ideologije koja svoje ciljheve koordinira s onima Washingtona i, što bi trebao biti apsurd, ali nije, s ciljevima Izraela…” … E svaka cast! Izrael – naravno… TO je glavni i… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Puno je lakše držati pod kontrolom organizacije koje legalno djeluju…svakom čip u dupe i skupljaj informacije… Kad jednom odu u ilegalu, možeš im stavit soli na rep dok nešto ne eksplodira.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Što bi reko siniša , ja bi to sve rješio za čas 😂😂😂 , a pazi mreže !.. Pa ti ganjaj hodze po francuskoj.. Još de sad razlikuj muslimana od ” radikalnog ” muslimana , neki test da se polaže ? Ili inspekcija za muslimane , kviz ko želi biti… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Aaaa ne, nisam rekao “za čas” već “još juče”, enormna razlika……nisam baš toliko brzoplet.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Alen

Ko će sutra biti sa onih 70 devica, mislim da i ne treba nekakav priručnik da čovek zna šta će sa njima a još ogromna prednost što Bog strpljivo čeka da se primi na razgovor. Mani se Alane priče već radi nešto, bome ja u Banja Luci ne čujem nekakve… Pročitaj više »

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa, srce drago, blize se izbori u oktobru. Valja zadrzat ovce u torovima. Najlaksi nacin za to je da izmislis imaginarne vukove ondje gdje ih nema. Oprobani scenarij kroz 25 godina i uvijek funkcionise. Win-win pozicija.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  puf

U 3PM više i izbori, svako dve godine…
Elem….uvijek nam drugi kroje kapu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Tako se to radi a SAD, UK i jadne Francuske već su pregažene tzv. izbjeglicama. Čeka se “ISKRA”.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Dopizdilomi

@dopizdilomi, …Čeka se “ISKRA”…. . Aludirate na “Iskru” – tzv “revolucionarni casopis” kojeg je uredjivao Lenjin iz LONDONA – a bavio se “revolucijom” u RUSIJI??? (Naravno, “podrazumijeva” se da je Engleska u to vrijeme bila “napredna/humanitarna demoratija sa ljudskim likom” 😉 te takvoj Engleskoj nije trebala revolucija, a za razliku… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

…. dok na zapadu korumpirane politicke individue sklapaju beznes sa najradikalnijim islamistima. Sve za fotelju! Za to vrijeme, informaticko- novinarska soldatuska soldatuska lobotobira ovce vriskovima kako su Orban, Salvini, MPL Johnson- reakcionari, fasisti, ksenofobi….

Senad
Gost
Senad
1 godina prije

Termin radikalni Islam ne postoji, postoji samo kod novinara. Islam nije radikalan Islam je pravedan treba da znate da Islam ima potpuno drugačiji sistem vrijednosti u odnosu na komunizam ili demokratiju i zato se cini da je potpuno ne prihvatljiv. Vidim da ljudi koji komentarisu vijesti uglavnom ono sto znaju… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
1 godina prije
Reply to  Senad

@Senad, Kolega, vidim da se pozivate na izvore…. Bice interesantno cuti vase misljenje o tome… Medjutim… …prije bilo koje diskusije o islamu, mislim da je korektno pitati vas 2 – vise nego prosta pitanja… Dakle: 1. Sta za vas znaci ili kako prevodite pojam – islam? 2. Kako prevodite pojam… Pročitaj više »

Senad
Gost
Senad
1 godina prije
Reply to  Istrazuj

Islam po svojoj definiciji znac Mir , Spas, od arapske rijeci esleme predati se. Musliman je onaj koji se predao Allahu u smislu da postuje Njegove naredbe i zabrane. Bez obzira koje nacije bio Musliman odgovor je u Arapskom jeziku, zato sto je Arapski jezik dio vjere. Nadam se da… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Senad

@Senad, Kolega, hvala na prvom odgovoru, medjutim to nece biti dovoljno… Dakle, generalno se slazem, ali ne i u potpunosti sa vasim prevodom… Naime, jos ne ulazeci u dublju raspravu, prevodi rijeci sa jezika koji nisu maternji – uvijek su pomalo nezahvalni… . Po mom istrazivanju i poimanju – arapska… Pročitaj više »

Senad
Gost
Senad
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Slazem se sa tvojim prevodom ova dva termina. Smatram da smo u sustini donijeli isti prevod. Podug je tekst koji si napisao pokusacu odgovoriti bar na dio. Sto se tice manipulacije upravo je arapski jezik cuvar da se to ne desi jer se svi ucenjaci vracaju Arapskom jeziku. Ovo sto… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Senad

@Senad, (ovo sam napisao ranije za odgovor, ali sistem nije funkcionirao…) Kolega, niste ni vi napisali krace, ali cijenim to 🙂 Dakle, krenucu od onog u cemu se slazem sa vama. Slazem se da tzv “krscanstvu/hriscanstvu” dolazi do nenormalnih stvari koje ste opisali… Cak ima i jos gorih stvari, pa… Pročitaj više »

Senad
Gost
Senad
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Sto se tice tvrdnje da su hadisi napisani u Telavivu. Hadisi postoje tacno toliko koliko postoji i Kur’an dakle 1400 i nesto godina a Izrael nesto manje od 80 godina. Sto se tice Saudijske Arabije i dr Muslimanskih zemalja treba da znate da oni ne sprovode šerijat nego sprovode svoju… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Senad

Senade srećo , čovjek ne razlikuje ajet od hadisa , kome si ti našao da objašnjavaš ! U Kur’an-u su sure i ajeti , hadis je govor poslanika a.s… Istražuj @ nema smisla da gomilaš hrpu gluposti koje ti se motaju po glavi , nemaš ti kapacitet da shvatiš to… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Alen

@Alen, “… Senade srećo , čovjek ne razlikuje ajet od hadisa , kome si ti našao da objašnjavaš ! …” . Kolega, licno mislim da vam ovo blamiranje stvarno ne treba….ali ok. Ono naravno samo govori o vama samima. Na zalost – niti sta lijepog, a niti mudrog tu nema…… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Senad

@Senad, (i ovo sam napisao ranije, ali sad ga samo lijepim na odgovor vama…) “…Sto se tice tvrdnje da su hadisi napisani u Telavivu. Hadisi postoje tacno toliko koliko postoji i Kur’an dakle 1400 i nesto godina a Izrael nesto manje od 80 godina…” … Kolega, Nije tacno ovo sto… Pročitaj više »

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
1 godina prije
Reply to  Senad

Jel ti vrbujes trenutno čitatelje portala ili… Islam nije radikalan to je apsolutno istina, Islam je Extrman znači izašao je iz okvira radikalizma. Trenutno su svi teroristi islamske vjeroispovijesti, znači da postoji temelj za to kroz religiju. Druga stvar nadivljije znači definitivno divlje zemlje u top 10 islamske. Sad gdje… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Zna li netko koje je ovo gore na slici oruzje?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  nessy

AK 105 SUPPRESSOR

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y Hvala na info., ali nisi u pravu. Malo sam googlao, i to je AS-Val, AS Val (Avtomat Special’nyj Val), tj., automatska puska, sa preklopnim kundakom, i integriranim prigusivacem, koristi podzvucnu municiju 9x39mm, najcesce, ‘armor piercing’. Namjenjena je, uglavnom, za specijalne postrojbe. Kako je netko rekao, “Google je tvoj najbolji… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije

Žustrio i beskompromisno to je Ruski stil . Uostalom Rusiji nije u interesu da ima kaos na svojem teritoriju i da im domaći luđaci i strani teroristi ubijaju građane kao u zapadnim zemljama.

Max
Member
Max
1 godina prije

Žustro i beskompromisno to je Ruski stil .Uostalom Rusiji nije u interesu da ima kaos na svom teritoriju i da im domaći luđaci i strani teroristi ubijaju građane kao u zapadnim zemljama.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

@Senad, Kolega, niste ni vi napisali krace, ali cijenim to 🙂 Dakle, krenucu od onog u cemu se slazem sa vama. Slazem se da tzv “krscanstvu/hriscanstvu” dolazi do nenormalnih stvari koje ste opisali… Cak ima i jos gorih stvari, pa imate tzv “bogorodicu” ili – imate tzv “Sveti Grob” tj… Pročitaj više »

Senad
Gost
Senad
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Muhammed a.s. nije poslat Arapima kao sto kazes. On je poslanik cjelom covjecanstvu istrazi to vidjeces da je tako. To je opce poznata stvar medju muslimanima i tu nema razilazenja medju muslimanima kroz cjelu historiju je tako bilo. Muhammed a.s u jednom hadisu kaze ” Nema prednosti Arap nad ne… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Senad

@ Senad, “… Vidim da tvoji tekstovi imaju puno predrasuda i netacnih podataka sto se tice Islama. I vidim jednu dozu mrznje ili prezira ne znam jeli prema ” vehabijama ” ili prema Islamu generalno….” . Kolega, ne mrzim apsolutno nikog pa cak niti tzv “vehabije” cijih se dijela i… Pročitaj više »

Senad
Gost
Senad
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Sto se tice teksta koji spominjes da u Kur’anu pise da je Kur’an poslat Arapima. Tacno je da pise da Kur’an objavljen na “Jasnom Arapskom Jeziku “. Ali to ne znaci da je objavljen arapima inace drugi ljudi koji nisu arapi nebi bili obavezni da prihvate islam. Sto se tice… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Senad

@Senad, “… Alija ili Ali r.a. se je borio i ubijao sije oni su se pojavili za njegovo vrijeme znaci za vrijeme 4 tog halife Alije r.a….” . Ovo je stvarno – bas previse… Potpuno su vas prevarili. STRASNO! Imam Ali je bio PRVI musliman i i navodno najbolji borac… Pročitaj više »

Senad
Gost
Senad
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Ti imas povrsno znanje i ne dotice te se uopste ovo sto ja govorim ti furas svoj fazon nije pr. Mislim da nema potrebe vise da raspravljamo moras znati i o sunitima i o sijtima da bi imao predstavu ali nema veze sto se mene tice rasprava je zavrsena. Neka… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

@Senad “…Sto se tice tvrdnje da su hadisi napisani u Telavivu. Hadisi postoje tacno toliko koliko postoji i Kur’an dakle 1400 i nesto godina a Izrael nesto manje od 80 godina…” … Kolega, Nije tacno ovo sto tvrdite, a i sami to znate. Hadisi koje je izrekao Muhamed – zapisani… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

@nessy, svaka čast, nema na čemu ,bilo je odokativno… kako god to su modificirane verzije AK 47,kao i snajperska puška VSS “Snayperskaya Spetsi…”Vintorez, za i ove automatske AS VAL ,obje koriste 39mm streljivo, sa skoro istim dometom od 400m, iako ova prethodna koja se tebi dopada navodno praktički domet ima… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

@Alen,
“… Senade srećo , čovjek ne razlikuje ajet od hadisa , kome si ti našao da objašnjavaš ! …”
.
Kolega, ovo vam blamiranje stvarno ne treba.
Ono naravno samo govori o vama samima.
Na zalost – niti sta lijepog, a niti mudrog tu nema…
Lijep pozz

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

L.R.
Promijenili ste nacin sortiranja komentara, ne znam, da li namjerno, ili ne. Uglavnom, ovako slozeni komentari, po vremenu, nemaju vise nikakvog smisla. A odgovori?

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Radimo na tome. Možete tagirati osobu i komentar (ID). Samo krenite pisati s @

POVEZANE VIJESTI

Izbornik