Razarač američke mornarice ponovo u kvaru

USS Zumwalt DDG 1000
0
0

Najveći i najnapredniji ratni brod američke mornarice usidren je nakon kvara u Panamskom kanalu.

Izgradnja broda USS Zumwalt koštala je više od 4,4 milijarde dolara, a opremljen je najmodernijom tehnologijom.

Brod je bio na putu za San Diego gdje je trebalo da aktivira svoj sistem naoružanja, ali je inženjerski problem uzrokovao prestanak rada motora, dok je brod bio u Panamskom kanalu.

Mornarica je saopštila da je posada primjetila da voda ulazi u ležajeve koji povezuju električne motore sa pogonskim osovinama broda. Brod dugačak 186 metara je pretrpio i manju štetu kada je udario u zaštitne zidove kanala, a usljed naglog prestanka rada motora.

Ovo nije prvi put da je ovaj razarač imao kvar. U septembru je prijavljen ulazak morske vode u motore prilikom plovidbe iz kompanije General Dynamics Bath Iron Works koja je proizvela brod do mornaričke baze u Norfolku, savezna država Virginia.

Namjena ovog razarača je korištenje u plitkim priobalnim područjima i podrška kopnenim snagama, kao i protivvazdušna odbrana i ratovanje na otvorenom moru.

Brod je opremljen novim radarima i sonarima, moćnim projektilima i topovima i „nevidljivom“ (stealth) tehnologijom koja ga čini manje uočljivim na radarima. Za njegovo upravljanje su potrebne manje posade, a on je prvi borbeni brod svoje generacije u američkoj mornarici. Dobio je ime po admiralu Elmu Zumwaltu koji se smatra osnivačem moderne američke mornarice.

američka mornaricaelmo zumwaltstealthuss zumwalt ddg 1000
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI