Rusija razvija proturaketni štit i već ima prvu antihipersoničnu raketu dugog dometa

Rakete
84 komentara

Eskalacija krize koja se događa širom svijeta, prije svega u vezi s nestabilnošću Bliskog istoka, navela je zemlje na razvoj naprednih oružja i obrambenih alata kako ih potencijalni neprijatelji ne bi uhvatili nespremne u slučaju novog svjetskog sukoba. U ovom scenariju Sjedinjene Države jačaju svoj balistički arsenal, uvođenjem nove atomske bojeve glave koja bi se mogla koristiti s više manevarskih sposobnosti od svojih većih “rođaka”.

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump nedavno se pohvalio da američka vojska ima “super” projektile sposobne letjeti 5 do 7 puta brže od klasičnih oružja. U jeku rastućih vojnih izazova, ruski su inženjeri započeli stvaranje rakete dugog dometa velike manevarske sposobnosti s odvojivom borbenom glavom koja može presresti te ciljeve, izvijestili su ruski mediji, pozivajući se na izvore u nacionalnom vojno-industrijskom kompleksu.

Ali nisu samo Sjedinjene Države krenule u tom smjeru. Vojne sile Euroazije također su napredovale u tim sektorima, a najveće rezultate su postigli Moskva i Peking.

I kao što je često slučaj, Rusija se posebno istaknula svojim protuzračnim sustavima i sustavima za otkrivanje i uklanjanje balističkih prijetnji.

Prema izvješćima, ne skrivajući zadovoljstvo, ruska novinska agencija Sputnik ističe kako je američki ministar obrane Mark Esper priznao tehnološku prednost Moskve u području proturaketne obrane, ističući, međutim, kako SAD namjeravaju popuniti prazninu već sljedeće godine. Unatoč tome, uvijek s američkog stajališta, Sjedinjene Države bi bile jače s ofenzivnog stajališta i prema obrnutoj logici je ofenzivni potencijal Pentagona „obrambeni bastion zemlje“.

Ulazeći u detalje, ruska je vojska razvila inteligentnu višenamjensku raketu sposobnu presresti interkontinentalni hipersonični projektil i oboriti ga čak u prisutnosti ometajućih elemenata koji bi prethodne verzije „izbacili iz stroja“.

Obrambene rakete će konstruirati tako da ih lansira borbeni zrakoplov MiG-31, a kasnije će biti pravljene i za novu verziju MiG-41. Iako tehnički detalji oružja i njihov stvarni doseg još nisu objavljeni, iz moskovskih vojnih krugova Sputnik  saznaje da se one mogu lansirati na stotine kilometara daleko, omogućujući borbenim zrakoplovima brzu intervenciju. Što se tiče funkcionalnosti, te rakete bi, kada bi bile naoružane, bile potpuno autonomne i ne bi trebale daljinsko upravljanje, jer su same u stanju razlikovati cilj, mada će pilot borbenog zrakoplova vjerojatno imati priliku kontrole, ako bude potrebno.

Studije koje je provela Moskva pokazuju sve veću spremnost zemalja da se opreme najnovijom generacijom vojne opreme koja može zadovoljiti svjetske potrebe.

Vrlo sličan prototip proučava i Peking, mada su u ovom slučaju otkrivene informacije prilično nejasne. Međutim, Kinu je blizina vrlo vrućeg Korejskog poluotoka natjerala na pristup kojem je cilj ograničavanje čak i slučajne štete od hipotetskog sukoba u regiji, uz Sjevernu Koreju koja se trenutno naoružava do zuba i posjeduje nuklearnu energiju.

I premda se Kim Jong-un može smatrati strateškim saveznikom Kine, nijedna mjera opreza u vojnom svijetu nikada nije pretjerana, čak i kao izazov američkoj vojsci koja je redovito raspoređena na teritoriju Južne Koreje.

Dolazeće desetljeće će, po svemu sudeći, bit će obilježeno novom utrkom u naoružanju s balističkim sustavima. U ovom scenariju je početak godine s likvidacijom iranskog generala Qassema Sulejmanija bio potvrda važnosti koje će u budućnosti imati raketno naoružanje, čak i ako mu je jedina svrha odvraćanje, kako to često naglašavaju američke vlasti, uz proturječje da je za pentagon, dok ne razvije nova, oružje za odvraćanje ono ofenzivno.

hipersonična raketaProturaketni štit
Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ogi
4 godine prije

Rusko oruzje je jedina garancija njihove nezavisnosti. Da ga nemaju Rusija bi bila rasparcana na mnogo malih drzavica u kojim bi vladala zapadna “demokratija” a zapadne hijene bi crpili prirodna bogatstva ogromnog Sibira. Ali…tu su rakete na njihovu zalost.

Laki Topalović
4 godine prije

Koliko znam, Saudima su se prepolovile rezerve od 2015. Njima treba nafta po 100 dolara za barel, minimum 80 dolara, a taj film neće gledati. Rusi prave proračun s referencom na 40 dolara i sve funkcionira. Iran , čak, od 2019. ima ruski tim za upute za diversifikaciju ekonomije. Mislim da će funkcionirati za par godina, sankcije ili ne, kako treba, puno bolje nego sad. A ovi, buzdovani, monarhije? Ništa, šeici će i dalje imati para, ali raja će pasti na niske grane, jako niske.

sobravia
4 godine prije

Zar nisu rusi one kanturine od MIGa-31 dali Ciganima za sekundarne sirovine ??? Serijska proizvodnja tih krama je počela 1979, dakle prije 40 godina.

Mito bekrijo
4 godine prije

Dakle, da bi presreo hipersonicnu raketu avion mora poletjeti i popesti se na neku poprilicnu visinu. U medjuvremenu hipersonicna raketa ceka da ne bi ispalo da bjezi od straha. Ima smisla, cak i vise nego vecina stvari koje covjek procita ovdje.

Rokers
4 godine prije

Amerikanci su u depresiji još od S400 a sad još S500 ajme meni ide totalni živčani slom!

Lucija
4 godine prije

Očekivala sam tekst o – ” Samarkandu”.
Otkad je postavljen, pred godinu, dvije, Rusi ga drže pokrivenog i pod stražom.
Tako su u 2. svj. ratu čuvali “Kaćuše”…

ad astra
4 godine prije

Pentagon u panici, ruski inženjeri pokrenuli AutoCad na računali a i planiraju projektirati još jedno strašno oružje. Masovna bežanija iz US. Granice bokirane kolonama automobila. Jedan povjerljiv kineski portal, onaj o TU 160 i F 35, prenio vrlo povjerljivu vijest da se američka vojska raspala od straha. Rusi napravili još jedno srašno oružje, a Kinezi srteni, došao im kontigent kubanskog lijeka i evo već su svi zdravi.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Raytheon Hypersonic cruise missile….. image

Max
4 godine prije

Još jedan vrlo napredan Ruski oružani sustav. Nestrpljivo čekamo još informacija.

sefivnewurfueirfiewrfuweufrwefwe
4 godine prije

Preskaću ih rusi u naoružanju ko malu djecu.

Derim
4 godine prije

Ima li smisla da ameri razvijaju hipersonične rakete kad će Rusi prije izbaciti antihipersonične rakete? Možda im je pametnije da odmah i oni počnu sa antihipersoničnim? Bezveze, nemaju obranu od ruskih hipersoničnih raketa a dok oni sami razviju takve, Rusi će već imati obranu od njih.

Ive
4 godine prije

Ti Rusi su stvarno neugodan narod, cim amerikenjci spomenu neka nova oruzja, Rusi naprave odbranbena protiv oruzja, cak i prije nego su amerikenjci do kraja napravili svoj napadacko oruzje. Ali toje rusima lako razvijati odbranbena oruzja protiv znanih parametra napadackih oruzja, hajde neka rusi probaju napraviti neko napdacko oruzje, pa da onda amerikenjci moraju raditi odbranbeno. No cini mi se da taj film necemo gledati jer amerikenjci samo razmisljaju kako napasti, unistiti, razoriti i ne razmisaljaju o odbrani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI