Ruski ambasador u UN: Odnosi sa SAD nikad gori od 1973.

Rukavice sa zastavama amerike i rusije, Odnosi rusija i USA
0
0

Ruski ambasador pri Ujedinjenin Nacijama (UN) Vitaly Churkin kazao je da su tenzije u odnosu između SAD i Rusije vjerovatno najgori još od Srednjoistočnog rata 1973. godine.

Ipak, ambasador je naglasio da su odnosi između ove dvije zemlje bili drugačiji u vrijeme hladnog rata u odnosu na današnje. Mnogo je razloga zbog kojih su odnosi na tako niskom nivou sada.

“To je jedan vid osnovnog nedostatka poštovanja i temeljnih razgovora o političkim temama”, kazao je on.

Odnosi su dosta oslabljeni u posljednjih mjesec dana, tj. zbog nastavka sukoba u Siriji i intenziviranog bombardovanja Aleppa od ostrane sirijskih i ruskih aviona te američkih optužbi na račun Rusije za miješanje u proces izbora za predsjednika SAD-a sljedećeg mjeseca. Uprkos zategnutijim odnosima, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry sastali su se u subotu u Lozani, u Švicarskoj. Razlog njihovog susreta je pokušaj iznalaženja načina za ponovno uspostavljanje prekida vatre u Siriji.

Churkin je istaknuo i druge rezultate rusko-američke saradnje u vrijeme jako poremećenih međunarodnih odnosa. Prije svega, naglasio je saglasnosti koju su dvije zemlje postigle po pitanju osjetljivih tema, a naročito onih koje se tiču Sirije – dozvola prelaska granica za dostavu humanitarne pomoći bez vladinog odobrenja te uspostavljanje stručnog tima koji će utvrditi odgovornost za upotrebu hemijskog oružja u toj zemlji.

SAD i Rusija su odigrale značajnu ulogu u prošlogodišnjem sklapanju dogovora o nuklearnoj kontroli s Iranom te su se prošle sedmice saglasili i u pogledu izbora bivšeg portugalskog premijera Guterresa za generalnog sekretara UN-a.

Na kraju, Churkin je naglasio želju Rusije da normalizuje odnose sa Amerikom u skorije vrijeme.

odnosiruski ambasadortenzije
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI