fbpx

SAD i Britanija kao „znak dobre volje“ žele smanjiti vojnu prisutnost u Iraku

americki vojnik - irak

Sjedinjene Države zajedno s koalicijskim saveznicima poduzimaju korake na postizanju kompromisnog sporazuma s Bagdadom, prema kojem će se smanjiti strana vojna prisutnost u Iraku, piše Daily Telegraph. Tako Washington i njegovi saveznici žele izbjeći potpuno povlačenje svojih trupa s iračkog teritorija, ali istovremeno i smanjiti napetost u regiji koja je nastala nakon atentata na iranskog generala Qassema Sulejmanija, ubijenog u činu državnog terorizma od strane američke vojske i po naredbi Donalda Trumpa.

„Kao dio plana za smanjenje napetosti u regiji koje su nastale uslijed ubojstva iranskog generala Qassema Sulejmanija u Bagdadu, Sjedinjene Države i Velika Britanija smanjit će broj vojnika u Iraku“, piše The Daily Telegraph.

Umjesto da pristanu na iračke zahtjeve za povlačenjem svih koalicijskih snaga, diplomate poduzimaju korake na izradi kompromisnog sporazuma prema kojem će se strana vojna prisutnost u Iraku samo smanjiti.

Nadaju se da će tako udovoljiti zahtjevima proiranskih frakcija u iračkom parlamentu, koje su prije dva tjedna, nakon što su Sjedinjene Države u zračnom udaru likvidirale iranskog generala Sulejmanija, izglasale zakon o povlačenju stranih trupa iz zemlje.

Planovi za smanjenje vojne prisutnosti pojavili su se zbog zabrinutosti zapadnog vojnog vodstva da bi trenutno povlačenje trupa bilo prepreka navodnim „tekućim operacijama čišćenja ostataka Islamske države u Iraku“.

Osim toga, kurdski i sunitski Irački političari su izrazili zabrinutost da će potpuno povlačenje američkih trupa pružiti Teheranu još veći utjecaj nad šiitskim blokom koji dominira parlamentom.

Jedan zapadni dužnosnik rekao je za Daily Telegraph da i među šiitskim parlamentarcima također postoje dva stava o ovom pitanju.
„Grupe koje podržavaju Iran žele trenutno povlačenje američkih snaga i koalicija, a pragmatičari žele manje prisustvo koalicijskih snaga.

Trenutno se razgovara o ove dvije mogućnosti”, citirajući neimenovanog dužnosnika piše Daily Telegraph.

Iako proiranske frakcije u iračkoj vladi još uvijek traže potpuno povlačenje trupa, neki političari smatraju da bi, „kao pomirljiva gesta moglo biti prihvatljivo i značajno smanjenje vojnog kontingenta.

Trenutno u Iraku ima oko 5200 američkih vojnika, te oko 4000 vojnika iz drugih zapadnih zemalja, uključujući oko 500 iz Velike Britanije, zaključuje britanski list.

Ova informacija je objavljena istovremeno s izvješćem iz Bagdada gdje su opet pored američke ambasade u takozvanoj „Zelenoj zoni“ jučer pala tri projektila. Nije bilo mrtvih ni ranjenih, a šteta je neznatna. Međutim, ovakvi „napadi tihog intenziteta“ protiv američkih vojnika i diplomatskog osoblja se provode gotovo na dnevnoj bazi, što onemogućava normalno funkcioniranje koalicijskih snaga i američke diplomatske misije, koja se još nije vratila u sjedište u Bagdadu.

Za sada nema naznaka pozitivnog odgovora iračke strane na prijedlog za smanjenje broja stranih vojnika na iračkom teritoriju i Bagdad je i dalje pri stavu da ne želi biti bojno polje na kojem će se sukobljavati SAD i Iran i da je zato za zemlju najbolje da američke snage i njihovi saveznici napuste Irak.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
62 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Dobra volja sigurno…nema nikakve veze sa raketiranjima baza i pretnjama.
Lagali su kada su napali Irak sad lazu kad se povlace, i lagace do sudnjega dana.

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
8 mjeseci prije

Kao da je Dobrica Cosic pisao ovo o njima a ne …

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

-„Laž je srpski državni interes.“

-„Laž je u samom biću Srbina“.

-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

I kakve to veze ima sa povlacenjem americkih i nato trupa iz Iraka i mojom tvrdnjom da su pod laznim izgovorom napali Irak i pod laznim izgovorom se povlace iz iraka i tvrdnje da ce i dalje lagati kada je situacija na bliskom istoku u pitanju.

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
8 mjeseci prije

Pa veza je u lazima a ja uvek sam bi NAIVAN mislio da lagati je GREH

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

I koju poruku si ti hteo sad da posaljes?
U cemu je poenta?
Sta si hteo da kazes?

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
8 mjeseci prije

Pa jbg propadnik nacije cije je laz sva i svasta da govori i optuzuje druge za laz … malo ironicno …

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Imas mnogo vise srpskih pisaca koji pisu samo sve najlepse o srbima a ti si se uhvatio za nekoliko pasusa Cosica, citaj malo Vojvodu Seselja Vuka Draskovica Jovana Raskovica i videces da su Srbi najbolji narod na planeti a da sve najgore osobine ima vasa nacija.
😂😂😂 Vrlo prosto

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
8 mjeseci prije

Pa za Dobricu Cosicu kazu da je bio otac serpske nacije kako sad to ne verujem da je zlonamerno on pisao lose o svojoj naci … btw sada dal ste najboli narod u planetu ili nebeski narod jer sada sam malo uzbudjen i ne svatiam … i nisam ja Hervat nego Albanc ili “Siptar” kako god za mene sve isto …

Slavko
Gost
Slavko
8 mjeseci prije

Poanta je da je jeftinom ali uhodanom trolovskom taktikom krenuo skretati pozornost i uvući nekoga u diskusiju i uspio je. Nije bitno o čemu je članak, može biti i o Goldman-Sachsu, on će spomenuti Šešelja. Cilj je napraviti nered u svježoj sekciji komentara na svježem članku i uništavati svaki članak, pa time i portal. Imena mijenja i uvijek izabire ona koja izazivaju emocionalnu reakciju. “Teme” kojima skreće pozornost su emocionalno nabijene. Prepoznaj to i nedaj se. Znaš kako bi mu bilo bolno da niti je postigao odgovor, niti minus… : )

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Tako je, jucer clanak o SU-30 i raketama, on opet svoju stupidnu propagandu o…O nicem vezanom za temu, tip drobi li drobi.

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Poruke nema, poante nema, nije nista htio da kaze, samo trtlja bez veze. Ja bih volio, posto on sve zna o srpskim piscima, da navede tri Albanska pisca, spomena vrijedna, van Albanskog govornog podrucja.

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
8 mjeseci prije

Gjergj Fishta , Naim Frashëri , Fan Noli , Sami Frashëri , Migjeni , Ismail Kadare

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Nikad cuo, a mogu iskreno reci da sam procitao stotine knjiga. Neka se javi netko, tko nije Albanskog govornog podrucja, a da je cuo za njih.

Gigi
Gost
Gigi
8 mjeseci prije

Pa onda sledi hasim taci ramus haradinaj pa onaj – kako se zvase – veseLJi … na spisku nedostaju mnogi koje je ova trojka likvidirala da bi uklonila svedoke i konkurenciju.Bujrum !

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

bravo đeki/USofA. No, mama ti je na kraju ipak objasnila da smiješ lagati i tako zarađivati za život. Sad navuci brnjicu i u kućicu, idemo! Zločesti ćuko!

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
8 mjeseci prije

nije mi majka serpkinja kod nas je laz GREH

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

U.S of Albania
A mrznja da li je greh kod vas?

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
8 mjeseci prije

Pa nije moguce da svi Slovenci , Hervati , Bosnjaci Muslimani , Cernogorci , Albanci Kosovari , Makedonci , Bugari , Vatikan , Zapad … itd imaju merznju prema vas a vi neke bele lale …

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

U.S of Albania
Pa i vas albance i muslimane mnogi mrze, kakve sad to ima veze…

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
8 mjeseci prije

vidi ovaj opet pa ko rekose da nas ne merze nas Albance i mi Albanci nismo samo musliman ima katolika i pravoslavaca za nas vera nije znacajno za nas je klucna vera ALBANAC , ali ti si pitao da li je greh merznja kod nas a ja sam ti odgovorijo da ne samo nas optuzujete da vas merzimo nego celog sveta normalno osim vase “brace” ruska koji znaju ponekada da vas puste niz vode

Gigi
Gost
Gigi
8 mjeseci prije

Ti nisi cuo da ljudi sirom planete nisu nacisto da li vise nahebu amerikEnjski prijatelji ili neprijatelji !?

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

@ U.SofA
Odakle tebi ideja da svi pripadnici svih naroda koje si nabrojao mrze Srbe?!? Takve ‘projekcije’ otkrivaju koliki problem ti realno imaš sam sa sobom. Toliko si naturalizirao laž u svom životu da više niti znaš niti možeš znati što je istina. Živiš s potpuno iskrivljenom slikom stvarnosti, a ovim privlačenjem pažnje jeftinim provokacijama samo se zakopavaš sve dublje i dublje u kaljužu koja bi trebala predtavljati nekakav nakaradni ego …

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Ma pusti ga, svaki dan, svaki clanak pokvari bulaznjenjem, bez ikakve veze sa temom o kojoj se radi. Iz dana u dan, isto tupilo, samo mjenja nick-ove. Ivo ti ih moze nabrojati, ako nije i on odustao od brojanja.
Jedan dan je zadrti muslima, onda je Albanac, pa Srbin, pa tako dalje. Tip treba doktora.

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

@nessy
Ako se ovako ponaša i podalje od tipkovnice samo je pitanje vremena kada će zatrebati doktora … i to traumatologa.

ppp
Gost
ppp
8 mjeseci prije

E sad da li ti imaš pojma šta rade traumatolozi?? Koristiš naziv za koji nemaš pojma šta znači.. Očito je tebi to bilo potrebno pa pripisuješ nekom drugom. Sami ste krivi a ne netko drugi ni treći..
Čovjek se zafrkava sa vama, jer vidi da se palite kao šibice a glumite neke indiferentne face! Možeš mislit!

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

@PPP
Ti si mu alter ego?

ppp
Gost
ppp
8 mjeseci prije

@subversus
Vidim da intelektualno iliti umno apsolutno nisi napredovao od one najobičnije amebe, ako misliš da komentatoru uopće treba “alter ego”!
Piše vrlo direktno i koncizno, da bi i nepismen čovjek razumio što pjesnik želi reći!
A to što se tebi ne dopadaju njegovi stavovi to je isključivo i samo tvoj problem!

Gigi
Gost
Gigi
8 mjeseci prije

Mislio sam da je lik siFtar

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Hebi ga, svi mrzedu Srbe!!

Gigi
Gost
Gigi
8 mjeseci prije

Zakuni se u haradinaja da je bas tako

nessy
Gost
nessy
8 mjeseci prije

Ovo Jacky guglao i dao s reda Albanske pisce. O sinko, ima li tebi pomoci?

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ma, heboteđeki, zar ne vidiš da đekija nigdje više nema, a ti navalijo ko ćorav u koprive!!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, po brnjicu. Odmah, nesrećo!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Lagati nije greh, ako lažeš sa dobrom namjerom, da zaštitiš nejake i siromašne, da nekomu spasiš život, ali Srbi lažu iz sasvim drugih pobuda, da naštete drugima i to im se vraća kao Boomerang!

U.S of Albania
Gost
U.S of Albania
8 mjeseci prije

@Komentator
slazem se …

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

Eto, sad si svima lijepo pokazao da nisi ništa bolji od onoga čime skrećeš pažnju jer očito voliš laž i glorificiraš lažove … pa aj sad reci, jesi iskreno zadovoljan sobom zbog toga? Ili i sebi lažeš?

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Covece ja se zajebavam, ljudi moij jel mora svaki put da se pise ironija u zagradi ili sarkazam.
Kako ne mozes da shvatis da sam ga ismejao i iznervirao.
Jel stvarno mislis da ja u te stvari verujem…
Toliko je ocigledna ironija da ja nemam reci…
Iskoristio sam njegovu analogiju niegov nacin razmisljanja da ga ismejem.

Slavko
Gost
Slavko
8 mjeseci prije

Niti si ga ismijao, niti iznervirao. Sori, ali ispadaš njegova “korisna budala”, jer te upogonio da zajedno radite na njegovom cilju, a taj je dvjesto komentara do pet popodne koji nemaju veze s člankom.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Nemoj tako sve ovo utice na posecenost clanka i portala, trolovi su ovde mnogo ucinili za portal, a ja imam satisfakciju da sam iznervirao nekog idiota…

ppp
Gost
ppp
8 mjeseci prije

I ti si baš faca Slavko! A gdje ti je Mirko? Znaš onaj film sa Bata Živojinovićem? Odi gledaj kako čuvaju ovčice da malo smiriš živce..)

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

Drugar, uzeo te hype, ja sam njemu pisao 😀

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Sorry, izvinite na neprijatnosti.

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

@ Riddick
Sve ok 😉

Stock
Gost
Stock
8 mjeseci prije

Riddick
Ako govno (makar i staro) cackas, znaj da ce zasmrditi.
Iz licnog iskustva znam da je ponekad tesko odoliti, ali eto…

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

@Stock
@Riddick
Nije vam to ni malo mentalo zdravo imati bilo kakav fetish na korpokulturu!! Preusmjerite se na pametne i zdrave teme!

Frodo
Gost
Frodo
8 mjeseci prije

Tim više što su US i Iran jedni druge proglasili za teroriste. To znači da ne vrijedi ženevske konvencije. Jedino rješenje je odlazak okupacijskih snaga.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Počelo le bježanje.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Tko bježi i od kog?
USA i GB vojska, kao složna brača, napali i okupirali Irak i mogu jedino silom biti izbačeni. A Ho Shi Min je odavno umra

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Za 6 mjeseci neće biti više nijednog vojnika zapadnih vojski u iraku i siriji …

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Jedino je pitanje koliko će ih do tada smrtno stradati, jer su službeno okupatori u tuđoj državi.
Izuzetni ostaju zadnji, drugi će brzo podviti rep i otići.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Da , može se polemisati samo o načinu na koji će izaći tj hoće li tramp uz kakav dogovor riješiti stvar ili će guz.icom zatvoriti vrata.. U svakom slučaju povlačenje iz sirije i iraka će biti pogolem šok koji će neminovno izazvati veće potrese i u samim zapadnim zemljama.. Elite će postati tek tad raspamećene , svjesne početka svog kraja i naravno pružit će otpor takvom scenariju.. Očekujem zbilja jako velike potrese..

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

Hmm … to je moguće. Ali, ne vjerujem ni da će biti kod kuće. Pitanje je dakle, gdje će se ‘naseliti’?

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Još bolje pitanje za koliko će se vratiti..

blek
Gost
blek
8 mjeseci prije

alene pocetak bitke najvjerovatnije za 9 mjeseci -citaj malo pomnije

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Nismo toliko blizu..

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Alene, komšo ti si daleko odluto, tako daleko da ne možeš naći put nazad! Ti se ne držiš temeljnog pravila za takve kakav si ti, da se moraš vezati za prvo stablo, da se ne izgubiš u šumi!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, po brnjicu. Odmah, pašče zločesto!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Bit će njih i to još više nego sad, vidjet ćeš!!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Dobra volja američkih pasa se povećava s brojem raketiranja, poginulih i ranjenih. Još dvadesetak poštenih raketiranja sa 200-300 crnih vreća, i dobra volja psihopata će prerasti u ekstazu oduševljenja. Odlaziti će uz pjesmu i cvijeće, koje će bacati sami po sebi. Između dva raketna napada.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ivek, osnuj ti firmu za proizvodnju tih “crnih” vreća, možda ćeš se obogatiti! hehehehehe!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, miruj! Koliko već nickova imaš danas, Jack/Komentator/U.S of Albania, totalno si šizofreničan dečko. Odnosno cura,jeli tako?

Fernando
Gost
Fernando
8 mjeseci prije

E ne može tako, malo bi, malo ne bi?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
62
0
()
x