SAD i Britanija kao „znak dobre volje“ žele smanjiti vojnu prisutnost u Iraku

americki vojnik - irak
62 komentara

Sjedinjene Države zajedno s koalicijskim saveznicima poduzimaju korake na postizanju kompromisnog sporazuma s Bagdadom, prema kojem će se smanjiti strana vojna prisutnost u Iraku, piše Daily Telegraph. Tako Washington i njegovi saveznici žele izbjeći potpuno povlačenje svojih trupa s iračkog teritorija, ali istovremeno i smanjiti napetost u regiji koja je nastala nakon atentata na iranskog generala Qassema Sulejmanija, ubijenog u činu državnog terorizma od strane američke vojske i po naredbi Donalda Trumpa.

„Kao dio plana za smanjenje napetosti u regiji koje su nastale uslijed ubojstva iranskog generala Qassema Sulejmanija u Bagdadu, Sjedinjene Države i Velika Britanija smanjit će broj vojnika u Iraku“, piše The Daily Telegraph.

Umjesto da pristanu na iračke zahtjeve za povlačenjem svih koalicijskih snaga, diplomate poduzimaju korake na izradi kompromisnog sporazuma prema kojem će se strana vojna prisutnost u Iraku samo smanjiti.

Nadaju se da će tako udovoljiti zahtjevima proiranskih frakcija u iračkom parlamentu, koje su prije dva tjedna, nakon što su Sjedinjene Države u zračnom udaru likvidirale iranskog generala Sulejmanija, izglasale zakon o povlačenju stranih trupa iz zemlje.

Planovi za smanjenje vojne prisutnosti pojavili su se zbog zabrinutosti zapadnog vojnog vodstva da bi trenutno povlačenje trupa bilo prepreka navodnim „tekućim operacijama čišćenja ostataka Islamske države u Iraku“.

Osim toga, kurdski i sunitski Irački političari su izrazili zabrinutost da će potpuno povlačenje američkih trupa pružiti Teheranu još veći utjecaj nad šiitskim blokom koji dominira parlamentom.

Jedan zapadni dužnosnik rekao je za Daily Telegraph da i među šiitskim parlamentarcima također postoje dva stava o ovom pitanju.
„Grupe koje podržavaju Iran žele trenutno povlačenje američkih snaga i koalicija, a pragmatičari žele manje prisustvo koalicijskih snaga.

Trenutno se razgovara o ove dvije mogućnosti”, citirajući neimenovanog dužnosnika piše Daily Telegraph.

Iako proiranske frakcije u iračkoj vladi još uvijek traže potpuno povlačenje trupa, neki političari smatraju da bi, „kao pomirljiva gesta moglo biti prihvatljivo i značajno smanjenje vojnog kontingenta.

Trenutno u Iraku ima oko 5200 američkih vojnika, te oko 4000 vojnika iz drugih zapadnih zemalja, uključujući oko 500 iz Velike Britanije, zaključuje britanski list.

Ova informacija je objavljena istovremeno s izvješćem iz Bagdada gdje su opet pored američke ambasade u takozvanoj „Zelenoj zoni“ jučer pala tri projektila. Nije bilo mrtvih ni ranjenih, a šteta je neznatna. Međutim, ovakvi „napadi tihog intenziteta“ protiv američkih vojnika i diplomatskog osoblja se provode gotovo na dnevnoj bazi, što onemogućava normalno funkcioniranje koalicijskih snaga i američke diplomatske misije, koja se još nije vratila u sjedište u Bagdadu.

Za sada nema naznaka pozitivnog odgovora iračke strane na prijedlog za smanjenje broja stranih vojnika na iračkom teritoriju i Bagdad je i dalje pri stavu da ne želi biti bojno polje na kojem će se sukobljavati SAD i Iran i da je zato za zemlju najbolje da američke snage i njihovi saveznici napuste Irak.

Američka vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

Dobra volja sigurno…nema nikakve veze sa raketiranjima baza i pretnjama.
Lagali su kada su napali Irak sad lazu kad se povlace, i lagace do sudnjega dana.

Frodo
4 godine prije

Tim više što su US i Iran jedni druge proglasili za teroriste. To znači da ne vrijedi ženevske konvencije. Jedino rješenje je odlazak okupacijskih snaga.

Max
4 godine prije

Počelo le bježanje.

Alen
4 godine prije

Za 6 mjeseci neće biti više nijednog vojnika zapadnih vojski u iraku i siriji …

Ivo
4 godine prije

Dobra volja američkih pasa se povećava s brojem raketiranja, poginulih i ranjenih. Još dvadesetak poštenih raketiranja sa 200-300 crnih vreća, i dobra volja psihopata će prerasti u ekstazu oduševljenja. Odlaziti će uz pjesmu i cvijeće, koje će bacati sami po sebi. Između dva raketna napada.

Fernando
4 godine prije

E ne može tako, malo bi, malo ne bi?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI