fbpx

SAD od 2001. na ratove potrošio 4300 milijardi dolara

Američke trupe

Washington je od 2001. godine potrošio 4300 milijardi dolara samo na vojne operacije u Iraku, Siriji, Afganistanu i Pakistanu, za jačanje sigurnosti i pomoć veteranima, priopćio je Institut Watson sa Sveučilišta Brown iz grada Providence u američkoj saveznoj državi Rhode Island.

Osim toga, prema znanstvenicima, u fiskalnoj godini 2018., koja je u Sjedinjenim Američkim Državama započela 1. listopada ove godine, ta će se brojka povećati na 5600 milijardi dolara.

Stručnjaci su izračunali ne samo troškove Pentagona, već i troškove State Departmenta u tom području, Ministarstva za branitelje i državne sigurnosne agencije vezane za vojne potrebe.

Međutim, istraživači nisu uzeli u obzir američku potrošnju u drugim operacijama, uključujući još uvijek važeću pomoć Filipinima u borbi protiv terorizma, te izdvajanja za zemlje u Africi i Europi.

SAD ukida savezništvo s Ukrajinom

FOTO: ilustracija, američka vojna pomoć

Dakle, američki vojni izdaci svakog američkog poreznog obveznika stoje gotovo 23,4 tisuće dolara, izračunali su autori studije.

U ponedjeljak je američki predsjednik  Donald Trump u Zastupnički dom poslao pismo sa zahtjevom za povećanje potrošnje Pentagona za 2018. fiskalnu godinu, a kao razlog je naveo situaciju u Sjevernoj Koreji, neplanirane popravke američkih brodova “John McCain” i “Fitzgerald” i povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu.

Nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, unatoč obećanjima “kako SAD više neće voditi intervencionističke ratove i nametati američki način života drugim narodima”, mnogi su predvidjeli neočekivani porast vojne potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama. Pokazalo se da su bili u pravu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Nekoime
Gost
Nekoime
3 godine prije

Kaj bi tek bilo da su neki rat i dobili?

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

O Bože….

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Vjerojatno je brojka do koje su došli stručnjaci iz instituta točna. Međutim, na tih 5600 milijarda dolara se ne može gledati samo kao na potrošnju jer uvijek je nečiji trošak zarada nekog drugoga. NA američke ratove se može gledati i kao na reklamnu kampanju za njihovu vojnu industriju. Kako su usput i čelnici NATO-a, to su i obavezali zemlje članice na godišnje izdvajanje za vojni proračun od 2% BDP-a. Dokoni stručnjaci bi lako mogli izračunati koja suma nastaje zbrajanjem 2% BDP-a zemalja članica te koliko od toga završi na računima američke vojne industrije.
Rusi su u sirijski rat ušli doista na Assadov poziv, ali u isto vrijeme taj rat je i reklamna kampanja za rusku vojnu industriju (koja se u godinama Putinove vladavine reorganizirala i modernizirala). Također i taj rat košta Rusiju. Pitanje je tko će platiti trošak?
Kao što je i pitanje tko je platio Amerikancima tih 5600 milijarda dolara?

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@Alerik- Jako dobro pitanje: tko je platio tih 5600$?
Nešto i američki porezni obveznici (tko im je kriv)
Ali dobrim dijelom su to financirali kupci državnih obveznica. Najviše obveznica trenutno ima Japan ali oni i onako ne odlučuju o ničem, dok je drugi “vlasnik” Kina. Pa sad svima koji skaču na zadnje noge kad kritiziram Kinu pitanje: zašto Kina financira američke ratove? Mogući odgovor (ne nužno ispravan) je- zato što je sebična i misli samo na profit.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Novac koji je potrošen na ratove nije bačen, potrošen je na održavanje američke hegemonije i njima je korist od toga kudikamo veća od troška. Dio su namirili ratnim plijenom, dio su namirili sprječavanjem konkurencije, dio su namirili prodajom oružja, a dio su platili i svi željni zarade. I Kina, kako primjećuješ.

bobrock
Gost
bobrock
3 godine prije

Druže Kolerik korist ide pojedincima i interesnim skupinama, ostali su na bonovima za hranu!

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Djelom je to točno ali bilo koja analiza pokaže (a radili su ih) da je to u stvari neracionalno potrošen novac. Da su makar petinu toga ulagali neposredno u civilni sektor (napredne tehnologije, jeftinije kreditiranje manjih poduzeća) i u socijalno pravedniju državu dobili bi dobar dio stanovništva čija kupovna moć bi bila znatno viša i s time povećali potražnju i gospodarski rast. A ovako – vrlo upitne koristi i to za vojno industrijski kompleks koji izrazito neracionalno troši državni novac.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Sve to lijepo zvuči. Prekrasan utopijski svijet u kojem su svi sretni i ptice pjevaju jutrom budnice. U ovom svijetu, mi smo pripadnici Zapadne civilizacije i želimo unaprijediti naš način života. Želimo veće plaće, jeftiniju hranu, jeftinije gorivo, bolje aute, manje rada, bolje usluge. Veća kupovna moć stanovništva? U ovom svijetu je ona moguća samo na tuđi račun. Kina je u zadnjih desetak godina enormnim gospodarskim rastom postigla veću kupovnu moć svog stanovništva (danas su prosječne zarade Kineza jednake prosječnoj zaradi Hrvata). Dakako da su to postigli izvozom roba koje su proizveli. Koliko bi toga izvezli da su sadašnje zemlje uvoznice jednako tako rasle? Planet Zemlja je jedno cijelo i unutar tog planeta se vrši preraspodjela. Sad na stranu jednog carstva, sad na stranu drugog carstva. Povijesna sreća je biti pripadnikom carstva koje trenutno dobija.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Sa tim drzi USA u sahu!

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Rusima su platili trosak bliskoistocni saveznici i dio iz tajnog fonda.Tih par milijardi iz proracuna RF je zamagljivanje.Za RF ta intervencija ne predstavlja nista a donosi duboki respekt!
Glede USA: slazem se sa tobom,da se vecina novca na neki nacin vraca,ali ipak!Brojke su absurdne!

davor
Gost
davor
3 godine prije

Biznis bez kraja. Samo je žalosno kad ti se takav “američki način života” kamuflira u sve spore državnosti, religije, društvenih normi i etike, demokracije i “obitelji” naroda, jer odgovorni uvijek okreću glavu u drugu stranu.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije

Samo mi nije jasno, kako misle da pobede Rusiju a ne mogu ni Afghanistan da kontrolišu.

Pravopiždžija
Gost
Pravopiždžija
3 godine prije

Ne može “SAD potrošio…”, već treba “SAD potrošile…”

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Ne kenj*.. , dežurni.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Jedini realan trošak je tinta i papir za tih 4 milijarde novčanica.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Rijetka prilika da se složim s @žrecom. Obzirom da su ameri isprojektirali i još uvijek kontroliraju dobar dio svjetskog ekonomskog sistema i da štampaju dolar koji je još uvjek svjetska valuta za internacionalna plaćanja onda je nedvojbena istina da je cijeli svijet financirao američke ratove i to od pedesetih pa sve do danas. Američki poreski obveznici dali su svoj doprinos ali ne i platili punu cijenu….

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Komentar ti je bruka, jer sve što kažem je točno 😛 . Kada ne znam dovoljno ili pitam ili ne komentiram.
Usput, čak i nisam bio u posve u pravu jer masa ovih gore spomenutih nula nikad nije ni vidla ni tintu ni papir nego je vječno ostala u kompjuteru. Šteta što se ne može naknadno dopisat ili ispravit ovdje, kao na fejsu.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Izvinjavam se za gramaticke greske- GSM!

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Da vidimo,sta je sljedece na agendi Bildemberg grupe i Rotshilda…
Natanjahu ce to brzo nakazati….
Zna se,tko je gazda!

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

“Jedna svetska valuta krajnji je cilj svih postojećih valuta i masonskih čežnji jer u trenutku kad bankari suverenu državu ostave bez svoje valute oni postaju njeni gospodari te takva država postoji samo na papiru.

Ako je krvotok čitavog sistema novac onda su gospodari tog sistema neizabrani bankari kojima je cilj da preko jedinstvene valute ograniče suverenitet država stvarajući tako jednu smesu država.

Ključna reč u ovome je upravo – neizabrani, jer to znači da ti gospodari nacija koji drže valutni sistem u rukama nikome ne odgovaraju za svoja nedela, već predajom valute dobijaju apsolutnu moć nad svetom koji o njoj potpuno zavisi.

Njihova moć u tom trenutku je bezgranična, a sloboda čoveka maksimalno ograničena jer on kao zavisnik tog sistema biva podložen svetskoj imperiji. Porodica Rotšild je vlasnik magazina “Ekonomist” koji je pre 30 godina objavio članak u kom predviđaju jednu svetsku valutu i jednu svetsku državu.”
Eto ti odgovora!

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Kako ono ide: za jedan nastanpani dolar- sedam u kredit? Kamo ide kredit sa 600% negativnog pokrica? Wall stret.Indexi poludjeli ( pozitivno),realnost kontra.Cudimo se bubloo ( mjehuricu)?
Mislim,da vec imaju novi scenarij za dalje jer ovako vise ne ide.
Test: bitcoin?

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije

S tim parama mogli su izgradit ljudsku koloniju na marsu i mjesecu

pitam
Gost
pitam
3 godine prije

ameri ce to naplatiti, prodajom oruzja, eksploatacijom nafte , ruda, stampanem para, 2% od PDV-a… ali se pitam kakav je interes saucesnika amera u uvodjenu “demokratije” po svijetu. Ne rade ovo sami ameri, imaju oni podrsku mnogih zemalja.

Kyoto
Gost
Kyoto
3 godine prije

Zalosno I perverzno. Prokleti novac iz krvi

Kyoto
Gost
Kyoto
3 godine prije

A ko brise komentare?

slix
Gost
slix
3 godine prije

“Ima se, može se…”,pitanje je samo, dokad?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik