SAD od 2001. na ratove potrošio 4300 milijardi dolara

Američke trupe
26 komentara

Washington je od 2001. godine potrošio 4300 milijardi dolara samo na vojne operacije u Iraku, Siriji, Afganistanu i Pakistanu, za jačanje sigurnosti i pomoć veteranima, priopćio je Institut Watson sa Sveučilišta Brown iz grada Providence u američkoj saveznoj državi Rhode Island.

Osim toga, prema znanstvenicima, u fiskalnoj godini 2018., koja je u Sjedinjenim Američkim Državama započela 1. listopada ove godine, ta će se brojka povećati na 5600 milijardi dolara.

Stručnjaci su izračunali ne samo troškove Pentagona, već i troškove State Departmenta u tom području, Ministarstva za branitelje i državne sigurnosne agencije vezane za vojne potrebe.

Međutim, istraživači nisu uzeli u obzir američku potrošnju u drugim operacijama, uključujući još uvijek važeću pomoć Filipinima u borbi protiv terorizma, te izdvajanja za zemlje u Africi i Europi.

SAD ukida savezništvo s Ukrajinom
FOTO: ilustracija, američka vojna pomoć

Dakle, američki vojni izdaci svakog američkog poreznog obveznika stoje gotovo 23,4 tisuće dolara, izračunali su autori studije.

U ponedjeljak je američki predsjednik  Donald Trump u Zastupnički dom poslao pismo sa zahtjevom za povećanje potrošnje Pentagona za 2018. fiskalnu godinu, a kao razlog je naveo situaciju u Sjevernoj Koreji, neplanirane popravke američkih brodova “John McCain” i “Fitzgerald” i povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu.

Nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima, unatoč obećanjima “kako SAD više neće voditi intervencionističke ratove i nametati američki način života drugim narodima”, mnogi su predvidjeli neočekivani porast vojne potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama. Pokazalo se da su bili u pravu.

Institut WatsonState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
6 godine prije

Kaj bi tek bilo da su neki rat i dobili?

Sinisa
6 godine prije

O Bože….

Alerik
6 godine prije

Vjerojatno je brojka do koje su došli stručnjaci iz instituta točna. Međutim, na tih 5600 milijarda dolara se ne može gledati samo kao na potrošnju jer uvijek je nečiji trošak zarada nekog drugoga. NA američke ratove se može gledati i kao na reklamnu kampanju za njihovu vojnu industriju. Kako su usput i čelnici NATO-a, to su i obavezali zemlje članice na godišnje izdvajanje za vojni proračun od 2% BDP-a. Dokoni stručnjaci bi lako mogli izračunati koja suma nastaje zbrajanjem 2% BDP-a zemalja članica te koliko od toga završi na računima američke vojne industrije. Rusi su u sirijski rat ušli doista na Assadov poziv, ali u isto vrijeme taj rat je i reklamna kampanja za rusku vojnu industriju (koja se u godinama Putinove vladavine reorganizirala i modernizirala). Također i taj rat košta Rusiju. Pitanje je tko će platiti trošak? Kao što je i pitanje tko je platio Amerikancima tih 5600 milijarda… Čitaj više »

davor
6 godine prije

Biznis bez kraja. Samo je žalosno kad ti se takav “američki način života” kamuflira u sve spore državnosti, religije, društvenih normi i etike, demokracije i “obitelji” naroda, jer odgovorni uvijek okreću glavu u drugu stranu.

Riddick
6 godine prije

Samo mi nije jasno, kako misle da pobede Rusiju a ne mogu ni Afghanistan da kontrolišu.

Pravopiždžija
6 godine prije

Ne može “SAD potrošio…”, već treba “SAD potrošile…”

žrec
6 godine prije

Jedini realan trošak je tinta i papir za tih 4 milijarde novčanica.

Nil1
6 godine prije

S tim parama mogli su izgradit ljudsku koloniju na marsu i mjesecu

pitam
6 godine prije

ameri ce to naplatiti, prodajom oruzja, eksploatacijom nafte , ruda, stampanem para, 2% od PDV-a… ali se pitam kakav je interes saucesnika amera u uvodjenu “demokratije” po svijetu. Ne rade ovo sami ameri, imaju oni podrsku mnogih zemalja.

Kyoto
6 godine prije

Zalosno I perverzno. Prokleti novac iz krvi

Kyoto
6 godine prije

A ko brise komentare?

slix
6 godine prije

“Ima se, može se…”,pitanje je samo, dokad?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI