SAD prisilile Bugare da nepotrebno ulažu u LNG terminal u Grčkoj

Bugarska zastava - bugarsko veleposlanstvo u washingtonu

Izgradnja plinovoda turski tok je svršen čin, čak i u Bugarskoj, koja je već počela kupovati plin na turskoj granici, kroz postojeći plinovodni sustav i interkonektor, a dionica od Turske do Srbije će biti gotova kroz nekoliko mjeseci.

SAD nisu uspjele osujetiti ovaj projekt, kao što neće ni Sjeverni tok 2, ali su u Washingtonu odlučili kazniti Bugare zato što su se drznuli na „slobodnom tržištu“ odabrati povoljniju i jeftiniju opciju od američkog ukapljenog plina, koje američka uprava silom želi prodati europskim zemljama.

Iako može primiti dovoljno ruskog plinovodnog plina i po manjoj cijeni, a ako govorio o ukapljenom plinu, čak je i LNG ruske kompanije Novatek jeftiniji od američkog, ministarstvo energetike Bugarske održat će izravne pregovore o opskrbi američkog LNG-a, izvještava Reuters. Pregovori će početi uskoro, ali ne Sofija ne daje detalje o budućim pregovorima.

Reuters ističe da je Sofija pod pritiskom Washingtona zbog izgradnje nastavka Turskog toka kroz koji će ruski plin početi dolaziti u Europu i zauzvrat će morati kupovati određene količine američkog LNG-a, trebao on Bugarima ili ne.

Početkom siječnja je zamjenik američkog državnog tajnika David Hale posjetio Bugarsku, rekavši da se Washington protivi izgradnji nastavka europskog ogranka ruskog plinovoda u Bugarskoj.

“SAD su protiv druge linije plinovoda Turski tok namijenjene isporuci plina u jugoistočnu Europu kroz Bugarsku”, rekao je David Hale za bugarski Nacionalni radio, dodajući da SAD vidi taj plinovod kao geostrateški projekt kojom  Rusija dijeli Europu i destabilizira Ukrajinu.

Znakovito je da je nekoliko dana nakon dolaska predstavnika State Departmenta u Bugarsku kompanije Bulgartransgaz, koja zarađuje na tranzitu ruskog plina kroz zemlju, najavila ulazak u projekt grčkog LNG terminala. Operator sustava za tranzit plina Bugarske će kupiti 20% LNG projekta u Grčkoj. To će Bulgartransgaz koštati 74 milijuna eura, dok će bugarski operator plinskog tranzitnog sustava, nakon što poveže Tursku i Srbiju, na tranzitu ruskog plina iz Turskog toka godišnje zarađivati oko 200 milijuna dolara. U tom kontekstu bi se moglo reći da je Bulgartransgaz od zarade za prvu godinu „bacio“ oko 82 milijuna dolara za petinu LNG projekta u Grčkoj, koji mu zapravo ne treba. Osim toga, i kad bude gotovo, LNG terminal u Grčkoj može kupovati ukapljeni plin ruske kompanije Novatek, koji je uvijek u ponudi bio jeftiniji od američkog. Naravno, za takav potez treba hrabrosti i političke volje u Sofiji.

Prošle godine su privatni trgovci u Bugarsku dovezli prva dva tereta američkog LNG-a ukupne zapremine 140 milijuna kubika. Međutim, čak i za Bugarsku, koja potroši oko 3,5 milijardi kubnih metara plina godišnje, to je vrlo mala količina. Europskim ogrankom Turskog toka, zaobilazeći Ukrajinu, Bugarska će sada dobiti sav ruski plin, 3 do 4 milijarde kubnih metara godišnje, a još 12 milijardi kubičnih metara ići će do granice sa Srbijom, a potom prema Srbiji, Mađarskoj i Austriji.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da će nastavak Turskog toka biti izgrađen do ljeta ove godine i tada će plin početi teći dalje prema sjeverozapadu Europe. Što se tiče grčkog LNG terminala, sve se može završiti kao u Litvi, da kupci na spot tržištu jednostavno kupe najpovoljniji plin, a to je opet ruski, što znači da mnogi LNG terminali mogu završiti kao terminal Klaipeda u Litvi, koji najveće količine kupuje od „privatne“ ruske kompanije Novatek.

Litva zaboravila američki „LNG slobode“ i postaje najbolji kupac ruskog plina

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

21
Ostavite komentar

avatar
10000
 
8 Grupirani komentari
13 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
20 Komentatori
Kajzer Sozeekonomska zaštitaKUgafićommne Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
ROMUNSKA
Gost
ROMUNSKA

ne Bugarska !!

Weteran
Gost
Weteran

“Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji ”
Sasvim opravdan potez Vašingtona!?
Svuda i svaka “Zaštita” se plaća!
Onaj famozni član 5, kao i prisustvo razarača USN u akvatorijumu Crnog mora debelo košta!
Nema smisla da sve to finansira Piter iz Kanzasa.

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Matere ti de ti nama priglupima koji to ne razumijemo objasni o kakvoj zaštiti se radi i od koga je ta zaštita , ja koliko vidim Bugarima jedino treba zaštita od amerikanaca !

Pera
Gost
Pera

@Kajzer Soze
Zastita od njihove /bugarske / vlade. Jos su i jeftino prosli.

diogenes
Gost
diogenes

Kajzer , kak ne razmeš od koga im treba zaštita , od Rusa.

mmne
Gost
mmne

u `pravu si ruski podlaci im uvaljuju troduplo jeftinij gas…nece to moci!!!

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

REKET eto kakva zaštita.

fićo
Gost
fićo

neki dan sam gledao taj film dok je bila magluština.Strah i trepet Kajzer Soze

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Meni jedan od najboljih filmova u životu koje sam gledao !

ekonomska zaštita
Gost
ekonomska zaštita
Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Mafijaška država ucijenjuje ,otima ,samo pitanje koliko dugo.

kefir
Gost
kefir

Rusija je to radila 70 godina. Volim Rusiju.

mane
Gost
mane

nikog oni nisu prisilili.ako te neko dovede na vlast naravno je da ces poslusati njihove “‘savete”.cista logika i prirodni tok stvari

KUga
Gost
KUga

Ekonomski i svaki drugi uspijeh USA se temlji iskljucivo na pljacki, prevari, otimacini, ucijen, gangsterluku svake vrste. Kada ce konacno svijet progledati i otkazati svako pa i diplomatsko gostoprimstvo USA gangsterima pljackasima zlocincima svake vrste koji u 244 godina povijesti 237 godina vode pljackaske ratove diljem planeta. Ako to nece da ucine valde i predsjednici drzava, zasto se narod ne pobuni pritiv takvih vlada i trazi tim clanovima vlada necasni otpust iz politike i drzavnih sluzbi te uspostavi vade koje ce stiti nacionalne interese a ne USA interese.

Mlata
Gost
Mlata

Ti si dočekao penziju i sad te boli taj tvoj tukčić….teraš ljude na ulicu da prave pobunu a jedva većina sastavlja kraj s krajem. Zašto nisi pravio bunu na engleskim ulicama dok si tamo penziju zarađivao….znao si kao što i sada znaš da su mirođija u svakoj čorbi, ruku pod ruku zajedno sa USA prave cirkus po svetu. Tad si bio radno sposoban i ćutao si, znao si da je to način da funta bude jaka, sad kad si odrkavio proradila ti pevalica. Mda

KUga
Gost
KUga

Ja sam vidis cijeli zivot radio, pokojni otac me je poceo trenirati za rad kada sam imao 5 godina, i sada u penziji radim ne za novac ali radim kreativno razmisljam razvijam inovacije, a ti si se rodio kao mlatimudan i crknuti ces kao mlatimudan ili vucibatina.

Sarmat
Gost
Sarmat

Nisu kauboji “prisilili Bugare” već su samo rekli marionetskoj “vladi” da učini to i to. A marionetska vlada nikad ne može odbiti svoga gazdu koji ju je postavio. Takva su pravila
Jednako tako bi postupila i hrvatska ili bilo koja vlada “slobodnog svijeta “, svugdje isti beskičmeni karijeristi i lezilebovići kojima je poslušnički mentalitet već ugrađen za vrijeme “doškolovanja” pomoću Fulbrightovih i sličnih stipendija i kasnije ojačan zelembaćima na izdajničkom polit-položaju.

Mlata
Gost
Mlata

Ne bi tako postupila Hrvatska nego Hr. tako postupa od početka! Srbija moja slično nešto samo imamo drugačiju ulogu

Sarmat
Gost
Sarmat

Točno, Mlata

eu kolonija
Gost
eu kolonija

bugarska I nema toliko manevarskog prostora. putin I erdogan su to odradili momački sa srećom po narod bugarske jer će moći kupovati jeftiniji plin. mislim da su im dali ponudu koju nisu mogli odbiti. američki lng mogu kupovati bugarski amerofili I atlantisti I koristiti ga umjesto kisika:)

Rotor
Gost
Rotor

Kako god okreneš, odnosno Bugari kupili ili ne kupili LNG plin, kauboji su u konačnici na gubitku. Umjesto 100% oni će Bugarima na silu prodat 20% plina. Ogroman podbačaj.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik