SAD prisilile Bugare da nepotrebno ulažu u LNG terminal u Grčkoj

Bugarska zastava - bugarsko veleposlanstvo u washingtonu
18 komentara

Izgradnja plinovoda turski tok je svršen čin, čak i u Bugarskoj, koja je već počela kupovati plin na turskoj granici, kroz postojeći plinovodni sustav i interkonektor, a dionica od Turske do Srbije će biti gotova kroz nekoliko mjeseci.

SAD nisu uspjele osujetiti ovaj projekt, kao što neće ni Sjeverni tok 2, ali su u Washingtonu odlučili kazniti Bugare zato što su se drznuli na „slobodnom tržištu“ odabrati povoljniju i jeftiniju opciju od američkog ukapljenog plina, koje američka uprava silom želi prodati europskim zemljama.

Iako može primiti dovoljno ruskog plinovodnog plina i po manjoj cijeni, a ako govorio o ukapljenom plinu, čak je i LNG ruske kompanije Novatek jeftiniji od američkog, ministarstvo energetike Bugarske održat će izravne pregovore o opskrbi američkog LNG-a, izvještava Reuters. Pregovori će početi uskoro, ali ne Sofija ne daje detalje o budućim pregovorima.

Reuters ističe da je Sofija pod pritiskom Washingtona zbog izgradnje nastavka Turskog toka kroz koji će ruski plin početi dolaziti u Europu i zauzvrat će morati kupovati određene količine američkog LNG-a, trebao on Bugarima ili ne.

Početkom siječnja je zamjenik američkog državnog tajnika David Hale posjetio Bugarsku, rekavši da se Washington protivi izgradnji nastavka europskog ogranka ruskog plinovoda u Bugarskoj.

“SAD su protiv druge linije plinovoda Turski tok namijenjene isporuci plina u jugoistočnu Europu kroz Bugarsku”, rekao je David Hale za bugarski Nacionalni radio, dodajući da SAD vidi taj plinovod kao geostrateški projekt kojom  Rusija dijeli Europu i destabilizira Ukrajinu.

Znakovito je da je nekoliko dana nakon dolaska predstavnika State Departmenta u Bugarsku kompanije Bulgartransgaz, koja zarađuje na tranzitu ruskog plina kroz zemlju, najavila ulazak u projekt grčkog LNG terminala. Operator sustava za tranzit plina Bugarske će kupiti 20% LNG projekta u Grčkoj. To će Bulgartransgaz koštati 74 milijuna eura, dok će bugarski operator plinskog tranzitnog sustava, nakon što poveže Tursku i Srbiju, na tranzitu ruskog plina iz Turskog toka godišnje zarađivati oko 200 milijuna dolara. U tom kontekstu bi se moglo reći da je Bulgartransgaz od zarade za prvu godinu „bacio“ oko 82 milijuna dolara za petinu LNG projekta u Grčkoj, koji mu zapravo ne treba. Osim toga, i kad bude gotovo, LNG terminal u Grčkoj može kupovati ukapljeni plin ruske kompanije Novatek, koji je uvijek u ponudi bio jeftiniji od američkog. Naravno, za takav potez treba hrabrosti i političke volje u Sofiji.

Prošle godine su privatni trgovci u Bugarsku dovezli prva dva tereta američkog LNG-a ukupne zapremine 140 milijuna kubika. Međutim, čak i za Bugarsku, koja potroši oko 3,5 milijardi kubnih metara plina godišnje, to je vrlo mala količina. Europskim ogrankom Turskog toka, zaobilazeći Ukrajinu, Bugarska će sada dobiti sav ruski plin, 3 do 4 milijarde kubnih metara godišnje, a još 12 milijardi kubičnih metara ići će do granice sa Srbijom, a potom prema Srbiji, Mađarskoj i Austriji.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da će nastavak Turskog toka biti izgrađen do ljeta ove godine i tada će plin početi teći dalje prema sjeverozapadu Europe. Što se tiče grčkog LNG terminala, sve se može završiti kao u Litvi, da kupci na spot tržištu jednostavno kupe najpovoljniji plin, a to je opet ruski, što znači da mnogi LNG terminali mogu završiti kao terminal Klaipeda u Litvi, koji najveće količine kupuje od „privatne“ ruske kompanije Novatek.

Litva zaboravila američki „LNG slobode“ i postaje najbolji kupac ruskog plina

LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ROMUNSKA
4 godine prije

ne Bugarska !!

Weteran
4 godine prije

“Ko ne plati na mostu, plati na ćupriji ”
Sasvim opravdan potez Vašingtona!?
Svuda i svaka “Zaštita” se plaća!
Onaj famozni član 5, kao i prisustvo razarača USN u akvatorijumu Crnog mora debelo košta!
Nema smisla da sve to finansira Piter iz Kanzasa.

Sir Oliver
4 godine prije

Mafijaška država ucijenjuje ,otima ,samo pitanje koliko dugo.

mane
4 godine prije

nikog oni nisu prisilili.ako te neko dovede na vlast naravno je da ces poslusati njihove “‘savete”.cista logika i prirodni tok stvari

KUga
4 godine prije

Ekonomski i svaki drugi uspijeh USA se temlji iskljucivo na pljacki, prevari, otimacini, ucijen, gangsterluku svake vrste. Kada ce konacno svijet progledati i otkazati svako pa i diplomatsko gostoprimstvo USA gangsterima pljackasima zlocincima svake vrste koji u 244 godina povijesti 237 godina vode pljackaske ratove diljem planeta. Ako to nece da ucine valde i predsjednici drzava, zasto se narod ne pobuni pritiv takvih vlada i trazi tim clanovima vlada necasni otpust iz politike i drzavnih sluzbi te uspostavi vade koje ce stiti nacionalne interese a ne USA interese.

eu kolonija
4 godine prije

bugarska I nema toliko manevarskog prostora. putin I erdogan su to odradili momački sa srećom po narod bugarske jer će moći kupovati jeftiniji plin. mislim da su im dali ponudu koju nisu mogli odbiti. američki lng mogu kupovati bugarski amerofili I atlantisti I koristiti ga umjesto kisika:)

Mlata
4 godine prije

Ne bi tako postupila Hrvatska nego Hr. tako postupa od početka! Srbija moja slično nešto samo imamo drugačiju ulogu

Rotor
4 godine prije

Kako god okreneš, odnosno Bugari kupili ili ne kupili LNG plin, kauboji su u konačnici na gubitku. Umjesto 100% oni će Bugarima na silu prodat 20% plina. Ogroman podbačaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI