SAD proširuje drakonske kazne protiv ruskog djela cjevovoda Sjeverni tok 2

Brod platforma
30 komentara

Američki Zastupnički dom odobrio je u utorak Amandman na Zakon o nacionalnom odobrenju za obranu, koji predviđa uvođenje novih sankcija tvrtkama koje su uključene u izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2.

Ovaj potez dolazi usprkos izjavi potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrella, koja je nastala prošli tjedan i koja glasi da se Europska unija protivi nametanju sankcija od strane trećih zemalja protiv „europskih tvrtki koje obavljaju legitimno poslovanje“.

Osvrćući se na projekt Sjeverni tok 2, Borrell je izrazio zabrinutost zbog eventualnih učinaka sve većih prijetnja sankcijama od strane Washingtona prema europskim tvrtkama i interesima. Izjava je uslijedila nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo najavio planove SAD-a za sankcioniranje firmi koje rade na Sjevernom toku 2, prema Zakonu o sankcioniranju protivnika američkih interesa kroz zakonski akt (CAATSA).

Službena Moskva odbacila je nove sankcije i rekla da se radi o obliku “političkog pritiska”, usmjerenog na “osiguranje nepoštene konkurencije”. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova, Maria Zakharova izjavila je: “To je pokazatelj slabosti američkog sustava. Osim taktike ”željezne šake”, oni nemaju niti jedan zapravo učinkovit alat”.

Prošlog mjeseca američki su senatori uveli nove retroaktivne sankcije usmjerene na Sjeverni tok 2. One proširuju opseg kazni izrečenih svim kompanijama koje pružaju certifikaciju, osiguranje i lučke olakšice za plovila koja postavljaju cijevi i koja su na bilo koji način povezana s projektom.

Projekt Sjeverni tok 2, namijenjen isporuci ruskog prirodnog plina u Europu, zaustavljen je krajem 2019. Tada je švicarsko-nizozemska tvrtka za polaganje cijevi Allseas povukla svoja plovila s tog područja, navodeći kao razloge povlačenja sankcija koje su nametnule SAD, zbog čega je Rusija bila prisiljena sama dovršiti projekt.

Osim ruskog energetskog diva Gazproma, u izgradnji Sjevernog toka 2 uključeno je i pet europskih kompanija. To su francuski Engie, austrijski OMV, britansko-nizozemska kompanija Royal Dutch Shell, kao i njemački Uniper i Wintershall.

Kada bude dovršen, plinovod će moći slati do 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje, iz Rusije u Njemačku, čime će udvostručiti kapacitet postojeće mreže Sjeverni tok.

SAD su se dugo protivile Sjevernom toku 2, tvrdeći da će on Moskvi pružiti politički utjecaj na Europu, kroz povećanje ovisnosti Europe o ruskom plinu. Washington aktivno lobira kod europskih zemalja da kupuju američki zemni plin, da se oslanjaju na ruski plinovod. SAD svoj plin nazivaju ”plinom slobode”.

Američke sankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
3 godine prije

amerokenjci, jad i bijeda. Čekam kad će i vlastite matere sankcionirati.

A sad idem ispržit 4 jaja na oko, koristeći ruski plin “slobode”. 😂

P***!

Adriana
3 godine prije

I amerski “plin slobode” smrdi jednako kao i pravoslavni i Alahov, ali taj miomiris je skuplji, a sigurnost i pouzdanost dobave upitna.

zgvaca
3 godine prije

NS2 je mrtav. Norvezani ga nece zertifikovati i nemoze pocet sa radom. Nadam se da se Gazpromu isplatilo potrosit 10 Milijardi za ubacit Klin izmedju Njemaca i Jamerikanaca. Turski tok ce zaustaviti Bugari.

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Tugo moja…. Na šta je spao američki Kongres.
Zakonodavac svjetionika demokracije, lidera slobodnog svijeta…
Da se bavi nekim bešavnim cijevima.
Kao i Željezara Sisak. Dok nije propala.
P.S.
U Pittsburghu ima puno Hrvata.
I tamo su se željezare bavile bešavnim cijevima.
Priča se da su propale….

Perun
3 godine prije

Projekt Sjeverni tok 2, namijenjen je isporuci ruskog prirodnog plina u Europu…Osvrćući se na projekt Sjeverni tok 2, Borrell je izrazio veselje i radost zbog eventualnih učinaka i sve većih pohvala od strane Washingtona prema europskim tvrtkama i interesima. Izjava je uslijedila nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo pohvalio planove SAD-a za nagradjivanje firmi koje rade na Sjevernom toku 2, prema Zakonu o nagradjivanju zastitnika američkih ( citaj francuski Engie, austrijski OMV, britansko-nizozemska kompanija Royal Dutch Shell, kao i njemački Uniper i Wintershall.) interesa kroz zakonski akt (CAATSA) americkog senata …..P.S Narod ce zavoljeti radi ovakvih ,,istinitih izjava ”’ sve amerikance i amerikanke ….Mozda i Trump dobije orden narodnog izdajnika i Nobelovu kaznu za doprinos u poboljsanju medjunarodnih odnosa , pardon snosaja medju akterima ove politicke igre…Evo jedna pjesma od majstora Gorana Bregovica ….. Gas Gas Gas … I Bogu je drago Kada se sirotinja veseli Kada umrem… Čitaj više »

Lobos
3 godine prije

Usranci znaju da se k*rče na slabijim.. na mnogo slabije od sebe šalju avijaciju, mornaricu, specijalce..a poslije prave dokumentarce o hrabrosti, “pravdi”, “moralu” i njihovoj “izuzetnosti”..a za tvrđe orahe…e za njih, su “izuzetni” spremni samo na upotrebu mikrofona i sankcije jer za ostalo nemaju “m*d*” ω.

pera lozac
3 godine prije

Za redakciju:
Samo jedno pitanje, sta je to bilo “provokativno” u mom komentaru koji je obrisan tj na validaciji?
Osim ako nisu sionski mudraci i njihov protokol za koji se slomise da dokazu da je falsifikat.

Dokurčilomi
3 godine prije

A što će napraviti. Podići cijenu nafte prema EU kako bi je kaznili i bili konkurentniji od rusa? Ili se možda igrati blokadom zlata i novca paće i lova i ono malo zlata što je ostalo ootići iz USA.

LNT_Iluvatar
3 godine prije

USA sankcije su snažno pogodile i usporile NS2 koji je bio pred završetkom za više od godinu dana. Ruski odgovor je bio asimetričan i neishitren. Iskoristili su usporenje svjetskog gospodarstva vezano uz Korona krizu i odbile zahtjev OPECA+ da smanje vlastitu proizvodnju nafte. Došlo je do kratkog i žestokog “naftnog” rata ali se je na kraju cijena barela spustila s cca 65 dolara za barela i ustalila na cca 42$ za barel. Gle čuda cijena od 42$ za barel je godinama bila referentna za ruski proračun. Ta cijena nipošto ne odgovara USA sektoru proizvodnje nafte i plina iz šrkiljevca. Dugoročno održavanje takve cijene će teško pogoditi taj naftni sektor sa svim posljedicam koje iz toga proizlaze . Toliko o “plinu slobode”. Razvidno je da Rusi nisu trenutno odgovorili na udar na NS2, čekali su pogodan momenat i da im je čak i tada potez bio maskiran . Isprovocirali su Saude… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Amirikanci se raspadaju , Imaju ulične ratove a drugima bi propisivali sankcije.

fićo
3 godine prije

Ovi trampoljubi će se kleti u tu spodobu i kad im baci atomsku bombu jer bi duboka država bacila dve.

Stara Kuka
3 godine prije

Ovo je vrlo slična situacija kao i sa nesuđenim turskim F-35. I pritom Amerikanci ne rade ništa što svaka sila ne radi. A to rade iz jednostavnog razloga – jer mogu. Kraj priče.

Samo mi nije jasno kako se ovakve štorije uklapaju u libertarijske mantre o slobodnom tržištu i vladavini prava.

ad astra
3 godine prije

Ništa ne ide na silu. Rusi su pokušali projicirati svoju snagu na EU. ” Neće da može da bude tako”, ako želiš trgovati s zapadom moraš poštovati zapadne standarde, a jedan od njih je demokracija. Rusija se uhvatila u vlastitu zamku. Prvo te puste da uđeš u investiciju, a onda ti istu ne prihvate. U sukobu Rusije i US na čiju stranu će stati Njemačka? Pa zna se samo ne smije to otvoreno pokazati jer ima koristi od trgovanja s Rusijom. A Rusija je u kompleksnoj situaciji. Ako prekine isporuku plina i nafte Njemačkoj to će biti jak udarac za njemačku ekonomiju ali ne i nesavladiv. Postoje alternative ruskom plinu i nafti. S druge strane Rusija također gubi i to puno više. Rusija ima vrlo povoljan aranžman za izvoz nafte i plina u Njemačku. Gubitkom tog tržišta ruska ekonomija bi vjerovatno kolabirala. Naći novo tako veliko tržište nije ni malo… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI