SAD strahuju da će Kijev prije ili kasnije odustati od “prozapadnog kursa”

NATO - Ukrajina
21 komentar

SAD strahuju da će Ukrajina odustati od prozapadnog kursa u vanjskoj politici, a te je strahove u svjedočenju pred američkim Kongresom izrazio ravnatelj američke Nacionalne obavještajne službe Daniel Coats. Prema njegovu mišljenju, situacija u Ukrajini je puna nemira. Mogući su prijevremeni izbori nakon kojih bi se mogla promijeniti prozapadna orijentacija zemlje.

“U Ukrajini još uvijek postoji rizik od unutarnjih nemira koje Rusija može iskoristiti kako bi potkopala prozapadnu orijentaciju Kijeva. Ti čimbenici ugrožavaju oporavak gospodarstva Ukrajine i potencijalno mogu dovesti do promjena u vanjskoj politici zemlje, što može dodatno potaknuti napetosti između Rusije i Zapada”, kaže Coats.

Ravnatelj američkih obavještajnih službi se boji da bi pad životnog standarda stanovništva i nezadovoljstvo tempom reformi moglo izazvati prijevremene izbore. Prema njegovu mišljenju, čelnici oporbe će pokušati iskoristiti nezadovoljstvo naroda kako bi prije izbora 2019. godine oslabili predsjednika Petra Porošenka i vladajuću koaliciju.

Ukrajina je i dalje puna rizika od unutarnjih nemira koje Rusija može iskoristiti za potkopavanje prozapadne orijentacije Kijeva”, rekao je Daniel Coats.

Prema Coatsu, sukob u Donbasu će biti u mirovanju, iako s različitim razinama sporadičnog nasilja. No, pokretanje velikih ofenziva jedne ili druge strane je malo vjerojatno. Naravno prvi američki obavještajac je ponovno optužio Rusiju za uplitanje u unutarnje poslove Ukrajine.

Porošenko
FOTO: Petro Porošenko

Prema njegovim riječima, Rusija će, suočena s nametnutim sankcijama, raditi na formiranju politike koja ne podržava zapadne težnje Ukrajine.

Sredinom veljače je Daniel Coats u Senat poslao izvješće u kojem je naveo “kako su ukrajinski građani su nezadovoljni tempom provođenja reformi, padom životnog standarda, povećanjem korupcije, a sve to bi moglo dovesti do prijevremenih izbora u zemlji”.

Veliki dio ovog izvješća je bio posvećen Rusiji i Coats je u njemu govorio o ruskim pripremama za miješanje u američke opće izbore ove godine, kibernetičkim prijetnjama koje dolaze iz Moskve, prijetnjama od strane stranih obavještajnih službi, najviše ruskih i kineskih.

Po njegovu mišljenju, Rusija se priprema za provođenje takozvane “operacija utjecaja” kako bi stvorila prepreke koje smanjuju samopouzdanje i vjeru u demokratske procese, oslabila američku suradnju s europskim saveznicima, potkopala zapadne sankcije i potaknula antiameričke političke stavove, a oduprijet će se i naporima u integraciji Ukrajine i drugih bivših sovjetskih država s europskim institucijama”.

Sjedinjene Države kao da su Ukrajini dodijelile ulogu glavnog izvora napetosti u regiji. Uz pomoć aktualne vlasti u Kijevu Washington ne destabilizira situaciju samo u Ukrajini, nego i na jugozapadnim granicama Rusije.

Događaji u Ukrajini, promatrani na globalnoj razini, najvećim dijelom služe kao izgovor za uvođenje sankcija protiv Rusije, ugrožavaju su postojeći ugovori o ograničavanju raznih oružja i tako dalje. Ali ipak treba uzeti u obzir da Ukrajina danas nije neovisni akter, nego običan pijun na čijem se teritoriju odigrava geopolitička utakmica.

Coats navodi kako Ukrajina riskira unutarnje nemire, a njih Rusija može iskoristiti za potkopavanje prozapadne orijentacije Kijeva. Ovi se izjavu može tumačiti na više načina, iako je rizik od unutarnjih nemira u Ukrajini stvarno visok. Ono što Coats pogrešno tumači je sama “prozapadna orijentacija Kijeva”, što fenomen koji je umjetno nametnut Ukrajini. Ukrajinci sada ovo strano tijelo uklanjaju i odbacuju, a da bi Kijev zadržao takav kurs, SAD i EU će morati uložiti još više napora.

Ukrajina - Rusija
FOTO: Ukrajina – Rusija

Osim toga, Coats tvrdi da će moguće promjene u vanjskoj politici Ukrajine dodatno zaoštriti napetosti između Rusije i Zapada i kao da navodna “prozapadna orijentacija Ukrajine” gasi ovu napetost.

No, istina je da je upravo prisilno nametanje prozapadne orijentacije Ukrajini jedan od glavnih čimbenika stvaranja napetost između Rusije i Zapada. Da se SAD nisu uplitale u unutarnje poslove Ukrajine, kao što je slučaj u mnogim drugim zemljama, da nisu sudjelovale u organizaciji oružanog prevrata u zemlji, da ne štite kriminalce koje obnašaju državne dužnosti, tada ne samo da bi u Ukrajini bio mir, nego ne bi bilo ni sukoba između Zapada i Rusije.

SAD strahuju da će lideri oporbe pokušati iskoristiti nezadovoljstvo naroda kako bi oslabili predsjednika Petra Porošenka i vladajuću koaliciju prije izbora 2019. godine i da će na kraju promijeniti prozapadni kurs kriminalne vladajuće elite u zemlji. Međutim, sada prava, a ne fiktivna oporba, nema šansi za pobjedu, iako može sudjelovati na izborima. Ona je praktično uništena i aktualna vlast će učiniti sve da oporbu predstavljaju ljudi koji neće dorati u postojeću etnocentrističku, prozapadnu i neonacističku ideologiju Kijeva. Samim tim će sačuvati postojeći kurs vanjske politike Kijeva, bez obzira tko dobio izbore. Svi važniji političari koji su bili dio vladajuće elite koja je svrgnuta državnim udarom će se na jedan ili drugi način ukloniti s političke pozornice. Međutim, to još uvijek ne jamči sigurnu pobjedu, posebice zbog okolnosti u kojima žive Ukrajinci, odnosno raspada države, ekonomije i financijskog sustava zemlje.

Coats vjeruje da će sukob na istočnoj Ukrajini “stagnirati, uz povremene eskalacije različitih razina nasilja”, ali da velikih ofenziva neće biti. Ovdje odmah treba teći da Coats ne “vjeruje”, već zna, jer se politika za istok Ukrajine kreira u Washigntonu. Marem što se Kijeva tiče, a za sada nema naznaka da bi Armija Novorusije, odnosno vojske Donjecke i Luganske Narodne Republike pokretale ofenzivu kojom bi prodrle dublje u teritorij pod nadzorom Kijeva.

Velikog rata neće biti jer takva situacija odgovara Sjedinjenim Državama. Washingtonu trebaju sukobi niskog intenziteta na granici s Rusijom, a oni moraju biti takvi da se u bilo kojem trenutku razina “vatre” može regulirati. Američki stratezi i operativci na terenu su veliki stručnjaci u tome. Dakle, mogu stvarati sigurnosne probleme Rusiji, što Moskvi stvara dodatne materijalne troškove i koristiti Ukrajinu kao poligon za svoje obavještajne službe, vojsku i ostalo osoblje potrebno za vođenje ovog neobjavljenog rata.

Ukrajina
FOTO – Karta preferencije na ranijim slobodnim izborima u Ukrajini / Crveno su regije koje tradicionalno glasale za proruske stranke

Ali takav scenarij ne odgovara ni Donbasu, ni razumnim ljudima u Ukrajini, ni Rusiji, ni Europi. Dakle, može doći do scenarija da sami građani Ukrajine prisile vlast da odustane od antiruske histerije. Oni će to učiniti kada konačno shvate da su ih takozvane elite, koje ispunjavaju diktat Zapada, naprosto obmanule. Ukrajinci sami moraju proći ovaj put, jer za Moskvu nema smisla kupovati ukrajinsku “elitu”.

“Prozapadna orijentacija” Ukrajine je izuzetno važna za SAD, ali je pitanje do koje granice je Washington spreman ići da je očuva? Oni koji vjeruju da Zapad ne razumije ništa o ukrajinskom pitanju duboko griješe. Pravi redatelji EuroMaidana su znali sve o afinitetima i dubokoj povezanosti Rusa i Ukrajinaca. Zato su oni koji su stajali iza ukrajinskog državnog udara bili uvjereni da će situacija u Ukrajini izazvati nestabilnost i u Rusiji.

Ali su ovdje stratezi Bijele kuće napravili pogrešan izračun. Ukrajina je posljednja karika po snazi za borbu protiv Rusije metodama hibridnog rata. Sada SAD mora podržavati Ukrajinu do kraja. Gubitak utjecaja Zapada u Ukrajini može dovesti do privremene blokade i prijelaza sukoba između Zapada i Rusije na drugu razinu.

Činjenica je da su događaji u Ukrajini pridonijeli porastu napetosti između Rusije i Zapada, što je bio jedan od ciljeva stratega državnog udara u Kijevu. Sada je Ukrajina dobar razlog za povećanje napetosti, dok su u početku napetosti bile razlog za sukob u Ukrajini. Podsjetimo se da je razlog za takozvanu narodnu pobunu u Kijevu bilo nezadovoljstvo naroda, navodno uzrokovano nepotpisivanjem sporazuma Ukrajine i Europske unije od strane predsjednika Janukoviča.

Tada je Zapad gurnuo Ukrajinu u sukob, postavljajući Kijevu izbor: ili s Rusijom ili s Europom. Ono što Moskva danas može učiniti vjerojatno i nije presudno za daljnji tijek događaja, jer bi bilo vrlo opasno oslanjati se na bilo koga iz postojeće ukrajinske “elite”.

No, moraju se održavati veze između naroda, a za uspostavu tih veza treba pronaći ljude koji su zainteresirani za suradnju. Njih je u Ukrajini jako puno, ali strahuju od neonacističkih hordi iz zapadne Ukrajine, koji imaju zastupnike u parlamentu i svoje naoružane milicije.

U ovom trenutku, bilo kakvo pogoršanje krize u ukrajinskom gospodarstvu će izazvati novu pobunu i novu civilizacijsku podjelu zemlje. I opet će jedan dio Ukrajinaca tražiti spas na Zapadu, a drugi u Rusiji. Ako dođe do takvog scenarija, a on je zbog gospodarske situacije više nego vjerojatan, onda može doći i do podijele zemlje po liniji o kojoj se govori od početka krize. Dakle, sve je moguće i Moskva ne treba činiti baš ništa. Samo treba pustiti da stvari teku svojim tokom.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Kako ironicno da se zapad danas koristi istim paranoidnim izrazima (potkopavanje, stvaranje razdora, utjecaj na nase jedinstvo, vanjski neprijatelj, propaganda) koje su prije pripisivali oronulim komunistima.

rac
6 godine prije

Nema od toga ništa. ušli su u sistem.nije bitno kako ko glasa,već ko broji glasove…

MilanCZ
6 godine prije

Amerima ide o Ukrajinu da zarade na njima pare na plinu,prirodnim bogastvima,da im uzmu to sto imaju pod geslom zapadna demokracija.Kad bi se namirili u Ukrajini onda bi krenuli na Rusiju ali Rusija je malo jaci zalagaj od Ukrajine pa nesmiju,inace bi vec davno napali Rusiju.Americka ekonomija je pred krahom,pred krahom o kojem se nepise i ta njihovo elita do sada je zivjela na otimanju,sada kad vise nemaju kome sto oteti,sve su pokrali,ostala je jos Rusija-ruski plin ali ta im igra nece proci.

victory
6 godine prije

Turska najavila pokretanje opericije “Štit Tigrisa”. Meta su PKK položaji u Sinjaru.

Buva_Bosko55
6 godine prije

Ex Yu prostori su gadno popusili u igrama Zapada, ali koji su ovi Ukrajinci luzeri, to nema nigdje. Vidjet cemo mi njih za par godina kako gmizu Putinu pred nogama. Taj tip ce na kraju ispasti najveci drzavnik svih vremena kako se stvari razvijaju.

octopus
6 godine prije

Baš zgodna karta za neke buduće granice.

Tupko Glupko
6 godine prije

“…ugrožavaju oporavak gospodarstva Ukrajine…” Koji oporavak? Gospodarstvo im se neprestano urušava od puča iz 2014. godine, a Zapad ih neprestano zadužuje skupim vanjskim kreditima. Ne zaboravimo da je Ukrajina površinom najveća europska zemlja, da ima preko 40 milijuna stanovnika, te da je zovu “žitnicom Europe” zbog vrlo plodne zemlje.
Dakle, nije jedini razlog granica sa Rusijom što je uništavaju i zadužuju poput Grčke.

Antonio Cagapulito
6 godine prije

“Ali vrijeme radi i za SAD u slučaju sankcija protiv Rusije! Sankcije koliko god se to umanjivalo su napravile veliku štetu ruskom gospodarstvu!”??? Dajte mi recite koje to novine vi čitate.

davor
6 godine prije

SAD predmijeva od svih europskih država da imaju geopolitička stajališta kao da su Azorski otoci, no ono što je još strašnije je da neki istočno europski narodi čak i povjeruju da su kao Azorski otoci.

shumadinac
6 godine prije

Držite vi čvrsto Nemačku, Ukrajina vam je najmanji problem.

Takođe ni Kijevu novi izbori nisu problem: na svako biračko mesto će dovesti celavog baticu koji će da lupa pendrekom u dlan i da pita: “Da vi niste kojim slučajem ruski špijun? Znate li da na glasačkom listiću ostaju otisci prstiju?” – što zapadni posmatrači sasvim sigurno ne bi primetili…

Good Old Rebel
6 godine prije

U Ukrajini se mogu prepoznati 3 do četiri grupacije stanovništva 1. zapadni Ukrajinci-Galicija, Bukovina, oni ne vole nikoga, ni Ukrainu, ni Poljsku, oni bi napravili vlastitu državu (Volinjski pokolj počinili su ukrajinski nacionalisti s aktivnom, čestom podrškom mjesnog ukrainskog stanovništva prema manjinskim Poljacima nekadašnjeg Volinjskog vojvodstva)”. Ukrajinci zapadno od Dnjepra…to bi bili umjereni i neodlučni Ukrajinci, 3. Rusofoni Ukrajinci istočno od Dnjepra, proruski i 4. Ukrajinski Rusi. Većina stanovništva je zbunjena, a “zapadni Ukrajinci” iz kojih se regrutiraju paravojske, plaćene od “zapada” drže cijelu Ukrainu kao taoca. Kada narod od siromaštva podivlja i nestane novca sa zapada, Ukrajina će se otvoriti prema Rusiji, svi osim Galicije, kojoj možda treba dati pravo na smoopredjeljenje, radi stabiliziranja stanja. Oni ne žele ni sa Ukrainom, ni sa Poljskom. To je po stanovništvu i teritoriju najmanji dio Ukraine.

Danilo
6 godine prije

Ovu podelu je Rusija trebala da uradi skupa sa Krimom. Sada ne bi bilo problema. Ja se nadam da će se novim izborima ovo sve i ostvariti bez ispaljenog metka. Ukrajina će se podeliti.

cool
6 godine prije

Ukrajina će ugušiti samu sebe, drugim riječima-propast će; tek u drugim izborima (poslije ovih koji dolaze 2024 godine) doći će do pat-pozicije u kojoj će po svemu sudeći doći do neutralne političke pozicije i odluke u Ukrajinskom parlamentu i Predsjednika koji se neće vezati ni za Istok ni Zapad ali će ekonomski biti povezan s Istokom 100% jer drugačije ne mogu opstati. Takva situacija bi svima odgovarala (pod uvjetom da ne bude bilo bilo gdje drastičnog rata, ne vezanog za Ukrajinu već općenito, za što su male opcije mira); međutim postoji još jedna nepovoljna situacija za Ukrajinu, to je smanjenje broja stanovnika za 8 godina oko 18% što smanjuje i obrambene pozicije obrane države što opet “odgovara” svim vanjskim faktorima jer imaju jedan “problem” manje, mislim da će doći i do relativne pacifizacije stanovništva. U ovom trenutku bi Zapad morao investirati u Ukrajinu 1400 milijardi Eura (odmah) u svim sektorima… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

A SAD je vec prakticki bankrotirala, ni u snu nemogu da vrate dugove koji su probili 21000 trilijuna dolara. Slijedi bankrot u Ukrajini jer nisu dobro trgovali oko uvoza zapadne demokracije, ali ni da su bolje trgovali nebi uspijeli.Kada su imperijalisti bankritirali sa svim svojim pljackaskim ratovima, izvozom demokracije u zamijenu za prirodne resurse i jos nametnutim sankcijam Rusiji. A rezultat sankcija u Rusiji je da je Rusija na putu ekonomske neovisnosti. Hrana koja je bila pod embargom izvoza pribliziva se prihodima koje Rusija ostvaruje izvozom energenata. SAD treba pod hitno da se pokrenu i inteziraju pokreti za izdvajanje iz SAD i ostvarivanje samostalnosti drzava, ako to naprave prvo ekonomski najjace drzave slijedi nirvana i od SAD nece ostai ni malo “a”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI