Senator ne isključuje zabranu usluge Zooma ako bi Zoom onemogućio ruskoj vladi i državnim tvrtkama korištenje te usluge

Zoom
6 komentara

U utorak su ruski poslovni mediji izvijestili da je Zoom Video Communications, softverska tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji, specijalizirana za video-telefoniju i internetske usluge razgovora i dopisivanja, nametnula ograničenja svojih proizvoda prema ruskim državnim obrazovnim institucijama.

Ruski zakonodavci ne isključuju zabranu Zooma u Rusiji ako tvrtka zabrani pristup svojim uslugama ruskim vladinim agencijama i državnim tvrtkama, rekao je za Sputnjik Aleksandar Baškin, član odbora za ustavno zakonodavstvo Vijeća Ruske Federacije.

“Rusija ne podržava mjere sankcija, ali ako se donese takva odluka u vezi s državnim agencijama i državnim tvrtkama, moguće je blokirati ovu uslugu na teritoriju naše zemlje kao uzajamnu, simetričnu mjeru”, objasnio je Baškin.

Senator je izrazio nadu da Zoom neće slijediti prijavljene restriktivne mjere, rekavši da, iako privatne tvrtke imaju pravo uspostaviti pravila kome će prodavati i pružati usluge, Rusija, “kao i svaka država u kojoj ova tvrtka posluje, može uspostaviti vlastite uzajamne mjere kao odgovor na takve hirove.”

Baškin je dodao da situacija oko Zooma sugerira kako Rusija treba razviti vlastite platforme, usluge i mrežnu infrastrukturu tako da “nitko neće moći ucjenjivati našu zemlju s perspektivom da bude isključena iz usluge.” Izjavio je da se i poduzimaju napori kako bi se ovo i ostvarilo.

Sa svoje strane, ministar obrazovanja Sergej Kravcov rekao je novinarima u srijedu da će ruske škole moći koristiti sustav videokonferencija ruske proizvodnje poznat kao Spherum kao zamjenu Zoomu.

Razvijen u koordinaciji između Mail.ru Group i Rostelecoma, vodećeg ruskog pružatelja telefonskih usluga, Spherum je pokrenut krajem ožujka, ispitan je u više od 1.000 škola u 15 ruskih regija. Usluga omogućuje grupne video-konferencije za do 100 sudionika i dostupna je s bilo kojeg uređaja, a korisnici također mogu dijeliti videozapise, fotografije, prezentacije i druge školske materijale.

Irina Abankina, ravnateljica odjela za obrazovne programe Visoke ekonomske škole, potvrdila je ruskim medijima da obrazovne institucije žele što prije prijeći na alternativne sustave, ali je isto tako izjavila i da ne razumije u potpunosti postupke Zooma, budući da bi njegovo korištenje u ruskim obrazovnim institucijama bilo profitabilno za tvrtku. Izjavila je i da se sveučilište planira prebaciti na Microsoft Teams. Kiril Zaharjin, voditelj odjela za informacijske tehnologije na Sibirskom saveznom sveučilištu, rekao je da ta institucija ima dvadeset korporativnih računa Zooma, koji bi trebali ostati na snazi ​​do srpnja. Nakon toga, rekao je, sveučilište će morati pronaći alternative.

Ruski poslovni mediji izvijestili su kasno u utorak da je Zoom Video Communications zabranio ruskim distributerima prodaju svojih usluga vladinim agencijama i tvrtkama u kojima je ruska država dioničar. Izvori su rekli da ne mogu isključiti razvoj zasebnog proizvoda za javni sektor. Zoom nije odmah odgovorio na prijavu.

Popularnost Zooma porasla je usred Covid-19 i mjera karantena, koje su uvedene u školama i sveučilištima u mnogim zemljama. Danas se aplikacija može pohvaliti s čak 300 milijuna svakodnevnih korisnika, u odnosu na samo 10 milijuna u 2019. Softver je kritiziran zbog problema sa sigurnošću podataka, uključujući prijenos korisničkih podataka na Facebook, curenja videozapisa i osobnih podataka za kontakt te u vezi s drugim problemima.

U Rusiji se procjenjuje da Zoom ima 25 posto tržišta videokonferencija, dok konkurentski Skype uživa 14 posto tržišnog udjela.

Američke sankcijeZoom
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
3 godine prije

POnekada ,a sve cesce, je tesko razumjeti Ruse. Zasto tajnovac koji daju USrAnskim kompanijama ne daju svojim genijalcima koji se nesumljivo mogu nositi sa USrAnskim pa neka razvijaju platforme koje ce biti njihove a ne da ih gamad moze ucjenjivati. Rusija je dovoljno veliko trziste za takve platforme da im i ne treba vise. Zasto prodaju samo nafru i uvrh glave poneke poluproizvode? Imaju dovoljno resursa. Zasto ne krenu u taj vid “rata”sa nadolazecom gamadi?

Ringo10a
3 godine prije

Ne znam sta Rusi cekaju…oni se moraju odvojiti od svih zapadnih sistema i razvijati svoje.
Ako imaju tu svoju verziju Zooma onda ne znam za koji ce im kiton Zoom.

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10a
tuf
3 godine prije

Apsolutno je poražavajuće da uz sve dostupne alternative (od kojih je čitav niz i open source) bilo koja ruska državna služba koristi američke proizvode koji mogu biti pod malignom kontrolom. Sramota da poziv na buđenje neizravno šalje američki senator, a ne stručnjaci za sigurnost ruske vlade.

Legendarni Grk
3 godine prije

Zoom je kao i drugi komunikacijski programi napravljen da cure informacije van, bez enkripcije.
Isto vrijedi za Skype, koji je na početku bio zaštićen, a onda je Microsoft otkupio Skype i uklonio enkripciju da se sve može prisluškivati.
Izgleda da je jedino Signal napravljen da radi onako kako treba, s enkripcijom i zaštitom privatnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI