Senator Rand Paul Fumes zbog izvješća NYT-a u kojem se kaže da su SAD “greškom” eliminirale afganistanskog civila

Senator Rand Paul
7 komentara

Bombastičan izvještaj New York Timesa izazvao je nove sumnje u ispravnost zračnog napada u Kabulu koji je izvršila američka vojska 29. kolovoza, a za koji je Washington rekao da je usmjeren na osumnjičenog terorista DAEŠ. U izvješću se navodi da su u napadu zapravo poginula ne tri nego 10 civila, uključujući sedmero djece.

Američki senator Rand Paul (R-Ky.) Reagirao je na izvještaj New York Timesa u kojem se tvrdi da je Afganistanac koji je radio za Amerikance pogrešno ubijen u odmazdi u zračnom napadu SAD-a nakon napada na zračnu luku u Kabulu.

Govoreći za “The Ingraham Angle” Fox Newsa u petak, republikanski senator rekao je da je izvješće iznijelo na vidjelo “još jedan tužni primjer najkatastrofalnijeg povlačenja koje smo ikada vidjeli u našoj povijesti” ako se dokaže da je u pravu.

“Ali, da, čekat ćemo činjenice dok budu izlazile. … Na kraju, ako smo pogriješili u tome, to će biti još jedna katastrofalna činjenica za drugom”, bijesno je izjavio Paul.

“Nadam se da to nije istina. Ako je istina, to je poražavajuće.“

Tko je čovjek koji je bio ubijen u napadu?

Pentagon je tvrdio da je u zračnom napadu 29. kolovoza uništeno vozilo s eksplozivom koje je bilo namijenjeno zračnoj luci Kabul, samo nekoliko dana nakon što je u terorističkom napadu na tom području poginulo više od stotinu civila i 13 pripadnika američke vojske. Napad na aerodrom preuzeli su teroristi DAEŠ-K, a SAD su se obavezale odgovoriti.

Američka vojska je nakon zračnog napada rekla da su ubijena dva militanta DAEŠ-K na visokoj razini, ali je priznala da su možda stradala i tri civila. Prema Pentagonu, sekundarne eksplozije koje su uslijedile nakon udara ukazivale su na “znatnu količinu eksplozivnog materijala” prisutnog u ciljanom vozilu.

Međutim, New York Times je ispitao video dokaze i izvještaje očevidaca kako bi preispitao američku verziju događaja. Izvješće je otkrilo da je vozač predmetnog vozila, Zemari Ahmadi, bio dugogodišnji zaposlenik jedne američke agencije za pomoć koji je upravo tog dana obavljao svoje radne dužnosti.

“Ono što je protumačeno kao sumnjivi potezi terorista možda je bio samo prosječan dan u njegovom životu”, navodi se u izvješću.

Sedmero djece i još dvije odrasle osobe ubijeno je pored Ahmadija u blizini njegove kuće, uključujući njegovu djecu, nećake i rođaka, dok su ga izlazili pozdraviti na putu kući. Stručnjaci koji su pregledali fotografije tvrdili su da nema dokaza koji ukazuju na to da je nakon eksplozije uslijedila druga eksplozija, postavljajući pitanja u vezi sa zaključcima američke obavještajne službe i službenom pričom koju je iznijela Bijela kuća.

Izvješće je samo dodalo još ulja na vatru koju su zapalili kritičari kaotičnog povlačenja Bidenove administracije iz Afganistana, koje je dovršeno prošlog mjeseca.

AfganistanSenator Rand Paul
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žvuž
2 godine prije

Daj redakcijo ispravite nesuvisli naslov. Ispadate neozbiljni i to ovi što vas mrze koriste i šire ovakve kikseve. Barem naslov pročitajte dva puta prije nego tekst pustite na sajt.

NisteSami
2 godine prije

DAESH-K? Zar nije bio ISIS-K?

Tupko Glupko
2 godine prije

Jedna civilna žrtva u Afganistanu?
Čak i jedna Wikipedia priznaje da ih je u 20 godina američke vojne okupacije bilo – preko 46.000, a skoro 6 milijuna ih je raseljeno.

War in Afghanistan (2001–2021) – Wikipedia

tihobl
2 godine prije

Ameri ubili lika koji je godinama radio za njih. I jos ga proglasili teroristom.
Pa to je toliko redovna pojava da je postalo normalno (ili ako ameri vole reci novo-normalno)

nessy
2 godine prije

Napadi dronovima su zlocin bez presedana. Obavjestajci daju prijedlog, a POTUS odlucuje. Bez presude, bez suda. Bezbroj civila je ubijeno pri raketiranju ‘terorista’. Pri tom, uobicajena tehnika je da raketiraju nekoga, pa kada dodje pomoc, stize nova raketa. Zlocin bez primjera u povijesti. Bude li ikada neovisnog suda (malo vjerojatno0, kazne ce biti u desetljecima robije.

Lucija, prva
2 godine prije

Nema ništa čudno u tome da Ameri malo fulaju. ALI ima debelo u tome da slučaj ispituje – NY Times.

I još nevjerojatnije: Đihadi Perica također piše protiv Amera.

To jest za – ZAMISLITI SE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI