Sirija: Sukobi i napetosti između kršćana i Kurda u Qamishliju

Asirci
12 komentara

Kurdske YPG snage su u gradu Qamishli, na sjeveroistoku Sirije, napale pripadnike lokalnih kršćanskih Gozarto milicija i Sootoro snaga odanih vladi u Damasku.

Kurdske YPG snage sustavno napadaju kršćane u gradu i traže povod da preuzmu nadzor nad gradskim četvrtima u Qamishliju koji su pod kontrolom asirske Gozarto policije i Sootoro snaga.

Najnoviji sukob je počeo uoči blagdana Kurban Bajrama, kada je pripadnik kurdske Asayish policije, pucajući mu u vrat, pokušao ubiti jednog pripadnika kršćanskih Sootoro snaga, prenosi AssyriaTV.

Prije incidenta su poduzete sigurnosne mjere i dogovoreno da sve snage posebnu pozornost obrate da se tijekom muslimanskog blagdana Kurban Bajrama, kojeg slave lokalni Kurdi, u Qamishliju ne dogode nikakvi incidenti.

Sporazumi između zapovjednika su uključivali zabranu prolaska motociklistima kroz kontrolne punktove, kako bi se spriječili mogući napadu bombaša samoubojica protiv civila.

Kasnije, navečer istog dana, jedan motociklist je od strane kršćanskih milicija zaustavljen na asirskom punktu u Qamishliju. Na pitanje da otkrije identitet, kurdski motociklist je odbio suradnju i mobitelom nazvao svoje suborce.

U pomoć su mu došla dva naoružana terenca. Dva pripadnika Sootoro snaga su se približila vozilima kurdske naoružane skupine. Dok je trajala rasprava, stigli su ostali kršćanski borci. Tada je motociklist izvadio pištolj i pucao na asirskog borca, kojeg je pogodio u vrat.

Došlo je do razmjene vatre između kršćanskih boraca i Kurda. Ranjeno je nekoliko kurdskih boraca, ali su kurdske snage zatočile jednog od zapovjednika patrole Sootoro snaga.

Biskup Maurice Amsih i neke arapske vođe iz plemena Shammar su odmah došli posredovati i smiriti situaciju. U međuvremenu su Sootoro snage uhitile 15 boraca kurdskih Asayish snaga.

Među njima su i dvojica koja su s terencima stigli pomoći motociklistu koji je izazvao sukob. Uhićeni Kurdi su vrlo dobro i nekoliko sati poslije ponoći je njih šest pušteno na slobodu. Daljnji pregovori su oslobađanju preostalih devet Kurda su nastavljeni sutra.

Asirske snage su zatražile od vodstva kurdskih Asayish snaga da se javno ispričaju jer je njihov pripadnik izazvao incident, kao i da mu se sudi zbog pokušaja ubojstva. No, poučeni ranijim iskustvom, kada su Kurdi ubili kršćanskog časnika Davida Jendoa, Asirci tvrde kako vrlo malo vjeruju u kurdsko pravosuđe.

Zapovjednici kurdske Asayish policije, kao i mnogo puta prije, tvrde kako njihovi ljudi nisu krivi za provokacije, a ponekad čak optužuju sirijsku vojsku, koja je također prisutna u gradu, da je ona kriva za incidente.

Asirci ne vjeruju u te tvrdnje i krive Asayish snage da duže vremena izazivaju sukobe i da su njihovi borci marionete kurdskih YPG snaga.

Nakon što su Kurdi oslobodili borca Sootoro snaga, on je izjavio kako je od pripadnika jedne skupine čuo kako ohrabruju ostale Kurde da napadnu sjedište kršćanskih milicija i oslobode 15 zarobljenih Kurda.

U svom izvješću AssyriaTV iznosi i dokaze o pokušaju lokalnih Kurda da unesu razdor između Gozarto milicija i Sootoro snaga, te da za predstavnike lokalnih Aramejaca, Asiraca i Armenaca postave njima ideološki bliske saveznike, pojedince iz redova kršćanske zajednice iz gada koji ne predstavljaju nikoga. Kurdima to do sada nije pošlo za rukom, što je negativno za percepciju Kurdistana kao multikulturalne zajednice u kojoj su svima zajamčena jednaka prava.

Lokalni kršćani, čak i oni koji nisu vjernici u pravom smislu te riječi, za vodstvo u ovim vremenima priznaju jedino lokalne vjerske vođe, tako da su svi pokušaju Kurda u tom smislu propali.

Osim toga, lokalni kršćani tvrde kako su Gozarto milicije i Sootoro snage postale trn u oku kurdske lokalne samouprave, najviše zbog njihove odanosti središnjim vlastima u Damasku i uskoj suradnji sa sirijskom vojskom.

Sukobi u Qamishliju su trenutno utihnuli,  ali su napetosti i dalje visoke. Ovo je prvi put u nekoliko mjeseci da su izbili sukobi između kurdskih i provladinih snaga u Qamishliju, a grad je bio relativno miran još od velikih borbi prije dvije godine.

AsayishAsirciQamishliYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
6 godine prije

Znam da su ondje kršćani poprilično podijeljeni pod konfesijama, ali na konkretno tom prostoru su to pretežno Asirci. Sad zašto je umjesto toga dodano “kršćani”, ne bih znao. Ipak je teško izvući u kratkom vremenu dobre podatke iz sektaškog lonca.

tuf
6 godine prije

Došla zapovijed iz Langleya da se sve kurdske ćelije aktiviraju i izazovu nove sukobe na prostorima Iraka, Sirije, Irana, Turske. Scenarij se ne odvija kako treba, igračka ISIL se razbila na tvrdom, hladnom ruskom čeliku – potrebni su rezervni korisni idioti. Sada treba znati odigrati diplomaciju, dogovoriti se sa Kurdima o nekakvoj ograničenoj autonomnosti i izbaciti Amere iz jednadžbe. Inače će se godinama nastaviti sukobi u koje opet SAD, Izrael i SA mogu napraviti ulet sa pričom o jadnim, napaćenim i golorukim Kurdima koje, eto, zli diktatori Erdogan, Assad i Putin žele istrijebiti. Popraćeno slikama mrtve kurdske djece i napaćenih majki koje “ni za vladavine ISIL-a nisu tako nešto doživjele” i sl.

stipa
6 godine prije

zašto ti hrabri kurdski borci nisu u borbi za Raqqu već kokošare u debelom zaleđu… čak niti turke ne provociraju… opasni USrA joker

Chico
6 godine prije

Kurdi se opasno igraju vatrom.Ubrzo bi se mogli opeći,jer SAA i saveznici će uskoro osloboditi D’Zor,a onda ostaje samo Idlibu i dio u kojem su Kurdi i ostali.Krscani su bili od prvog dana uz Assada i SAA i naravno da bi im oni i pomogli u slučaju sukoba sa Kurdima.

Weteran
6 godine prije

Lokalne sukobe i čarke ne treba preslikavati na strategijski nivo !?
U svakom slučaju: Kurdsko pitanje lebdi kao giljotina iznad Turske!!

basso
6 godine prije

Kurdi pokusavaju uz pomoc amerike ocistiti prostor od drugih i napraviti sebi drzavu.
Rusi se jos nisu izjasnili sta ce sa kurdima,vjerovatno tako drze Erdogana na uzici.
Mislim da na kraju od kurdistana nece biti nista.

Borac2
6 godine prije

Ljevicarski, radnicki kurdi, samo pokazuju pravi obraz njihove ideologije, to je genocid. Sad je nekima jasno zasto je Saddam jedini znao kako treba sa njima pregovarat. Uz porciju sarina. To sto cine kurdi danas je ekvivalent ISISa, samo sto ima drugi predznak i ofarban je u boje neke demokracije sa potporom USA. Netreba ni puno o njima pricat kad je jasno da su povijesno bili prvi kada je trebalo za druge raditi “dirty job”, da se samo sjetimo genocida nad armencima u turskoj. U prvoj linji klanja i brutalnosti bili su tko drugi nego…kurdi.

General Failure
6 godine prije

U Bosni je original ista situacija. Tako da Zeljko Komsic u ime bosanskih Muslimana predstavlja nikoga od Hrvata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI