fbpx

”Sjeverni tok 2 nikada neće prenositi ruski plin,” navode njemački mediji, pozivajući se na riječi službene Trumpove administracije.

Sjeverni tok 2

Američki Kongres nedavno je odobrio godišnji Zakon o odobrenju sredstava obrane, koji je, između ostalog, uključivao svježu gomilu sankcija usmjerenih na zajednički projekt cjevovoda ruskog Gazproma i nekoliko europskih energetskih divova, nakon što prethodne mjere nisu uspjele spriječiti njegovu izgradnju.

Plinovod Sjeverni tok 2 “nikada neće prenositi ruski plin,” rekao je anonimni dužnosnik Trumpove administracije njemačkoj agenciji DPA u intervjuu.

Dužnosnik je tvrdio da bi, ako je Nord Stream AG, operater zadužen za izgradnju, mogao završiti projekt, to već do sada i učinio.

Izvor nije objasnio kako točno Washington planira ostvariti namjeravane sankcije. Sjedinjene Države pokušavaju spriječiti izgradnju plinovoda sankcijama provedenim 2019. godine, ali do sada nisu uspjele postići svoj navedeni cilj. Nakon što se švicarski izvođač povukao iz poslova polaganja cijevi zbog prijetnje sankcijama, Nord Stream AG pronašao je zamjenu koja je započela s radom 11. prosinca.

Istodobno, američki Kongres donio je i odobrio novi niz mjera namijenjenih terminiranju projekta. Te mjere donesene su u sklopu godišnjeg Zakona o odobrenju sredstava obrane. Nejasno je kako će to utjecati na završetak cjevovoda koji je već 90 posto dovršen, navodi Nord Stream AG.

Ekonomski, ne politički projekt

Američka administracija vršila je pritisak na EU kako bi Unija odustala od projekta Sjeverni tok 2, kojeg gradi u suradnji s Rusijom, unatoč tome što su mnoge od tih istih nacija i europskih energetskih divova zainteresirane za izgradnju plinovoda, što će udvostručiti količinu plina kojeg Rusija može prodati Europi. Prirodni plin igra ključnu ulogu u planovima EU-a za prelazak na zelenu energiju do sredine stoljeća.

Washington tvrdi da će Moskva koristiti plinovod kao sredstvo moći, ali Njemačka, jedan od glavnih prvaka projekta, inzistira na tome da je Sjeverni tok 2 isključivo ekonomski, a ne politički pothvat. Ipak, SAD je europskim državama zaprijetio sankcijama, zahtijevajući pritom od njih prelazak na skuplji LNG, proizveden u SAD-u ili negdje drugdje. Iako EU nije isključila upotrebu američkog LNG-a, također ne odustaju od dovršetka projekta Sjeverni tok 2.

3.6 14 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ringo10a
Gost
Ringo10a
1 mjesec prije

Ma ne znam zasto Rusi vise i upiru da to zavrse

Royal
Gost
Royal
1 mjesec prije
Reply to  Ringo10a

Čekaju toplo vreme.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije
Reply to  Ringo10a

Nisi cuo da ce isporucivati vodonik preko ST2.

Novak
Gost
Novak
1 mjesec prije

Ne znam koji k* neki istovremeno obozavaju Trumpa i istovremeno su protiv americkog imperijalizma.
Trump je epitome americkog imperijalizma.

Marko
Gost
Marko
1 mjesec prije
Reply to  Novak

Novak, posve jednostavno, nema tu nikakvog obozavanja, atramp je jednostavno MANJE ZLO. LP

nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

Amerika se bori za slobodno tržište, misleći valjda na tržište oslobođeno od konkurencije.

običan tip
Gost
običan tip
1 mjesec prije
Reply to  nekoime

Bore se za slo bodno tržište sve dok su oni u boljoj poziciji. Dok nisu, kreću pritisci, sankcije, ucjene…

Royal
Gost
Royal
1 mjesec prije
Reply to  običan tip

Dobro je da je rusija na nivou jeftinih afričkih ruda.

neznanac
Gost
neznanac
1 mjesec prije

Kada su Njemci ponudili da će otkupiti određenu količinu LNG plina SAD su odgovorili da oni ne blokiraju plinovod da bi prodali više LNGa jer tog LNGa nema niti blizu toliko da bi zamijenio ruski plin, a i u Aziji se postiže daleko bolja cijena…
Glavni razlog je što bi Ukrajina a i Poljska izgubili novac od trasnporta već postojećeg plinovoda…SAD se boji da bi Ukrajina opet došla pod Rusku sferu u tom slučaju

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije
Reply to  neznanac

A što o tome nisu razmišljali prije, zašto su napravili cirkus u Ukrajini a znali su šta će se desiti sa plinovodima prema EU.

bauštelac
Gost
bauštelac
1 mjesec prije
Reply to  neznanac

ma nema više ni plina ni nafte u rusiji zadnjih par godina vadili su 12% materije koju je još trebalo obrađivat skupa proizvodnja za koju godinu biti će najveći izvoznici hrane klima im ide na ruku

Frodo
Gost
Frodo
1 mjesec prije

Tim cijevima se planira i transport vodika jer su za to konstrukcijski kompatibilne. Tu se lomi daleko više od plina tj. cilela energetska paradigma a SAD ostaju po strani. Inače njihov plin je strahovito prljav u odnosu na ruski
To je njemačko biti ili ne biti a i šire.

Pingvin
Gost
Pingvin
1 mjesec prije
Reply to  Frodo

To vecina nezna da je plin dobiven frakturiranjem skriljevca u poredjenju sa prirodnim plinom iz Rusije smece, kako ekoloski tako i po energetskoj vrijednosti.

Sirius
Gost
Sirius
1 mjesec prije

Naravno da nece prenositi ruski plin. Rusi ga zovu gas.

Tvrtko
Gost
Tvrtko
1 mjesec prije
Reply to  Sirius

a moglo bi par dana godišnje da poguraju votku kroz cijevi.

Sirius
Gost
Sirius
1 mjesec prije
Reply to  Tvrtko

Dobra zamisao.

dobagan rogić
Gost
dobagan rogić
1 mjesec prije

Prdež je najprirodniji plin.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 mjesec prije

A sto ako se pocmu desavati neke cudne stvari oko LNG, recimo dodje do “samozapaljenja” brodskih rezervoara koji prevoze taj amerikenjatosrki plin.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik