Strah od američkih sankcija tjera osiguravatelje da odbiju pokriće izgradnje problematičnog Sjevernog toka 2

Danska odobrila prolaz Sjeverni tok 2
18 komentara

Velika grupa brodskih osiguravatelja odbit će osigurati brodove koji učestvuju u izgradnji Sjevernog toka 2, jer se kompanije brinu da će ih pružanje usluga graditeljima dovesti u opasnost od kršenja američkih sankcija.

Odluka koju je donijelo trinaest članova International Group of P&I Clubs, koji kolektivno pružaju pokriće za morsku odgovornost za približno 90 % svjetske okeanske tonaže, ozbiljno će zakomplikovati proces izgradnje gasovoda, koji je već 90 % završen.

U ponedeljak je grupa poslala cirkularno pismo kojim je najavila da više neće osiguravati „aktivnosti koje uključuju ili su povezane sa građevinskim projektima Sjeverni tok 2 ili TurkStream“ kako bi se osiguralo da ništa „ne dovodi klub u opasnost od kršenja sankcija“.

Sjeverni tok 2 je priobalni gasovod koji treba da poveže Rusiju i Njemačku, pružajući Njemačkoj jeftiniji izvor energije. Trebalo je da bude pokrenut sredinom 2020. godine, ali gradnja je zaustavljena sankcijama. Prema SAD, Sjeverni tok 2 bi „podrivao ukupnu evropsku energetsku sigurnost i stabilnost“. Međutim, neki su optužili Washington da se protivi gasovodu iz ekonomskih razloga, jer želi da SAD poveća izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) na kontinent.

Diskusija o završetku Sjevernog toka 2 započela je u Evropi u avgustu, nakon trovanja Alekseja Navalnog. Ranije ovog mjeseca, evropski poslanici zahtijevali su od Njemačke da prekine izgradnju gasovoda, kao sredstvo za kažnjavanje Rusije. Prema riječima Sergeja Nariškina, šefa ruske Službe za spoljnu obavještajnu službu (SVR), Navalni je postao još jedan izgovor za zaustavljanje izgradnje Sjevernog toka 2.

 

Američke sankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kopt
3 godine prije

Nema nam spasa dok god ne prevlada u svijetu visepolarni svijet.
Dok god je veliki razmjer izmedju Amerike i drugog pa i treceg jao se nama.
Jedino neki balans sila moze sprijeciti americko divljanje i prisiliti Ameriku na civilizirano ponasanje pa i uvesti ili povratiti medjunarodne zakone .

Potpuffer
3 godine prije

Jer če Merklova platiti ovaj deficit svim koji su platili za ovaj projekt??? Jer če ona platiti svim firmam koje su uložile više od 10 milijardi €?? Sve te firme treba ju, ako se stvarno zaustavi ovaj projekt, svi ovi bi trebali izdati račun Merklovi!!!

Davor drugi
3 godine prije

“Prema SAD, Sjeverni tok 2 bi „podrivao ukupnu evropsku energetsku sigurnost i stabilnost“.
Uvijek mi suza u oku zaiskri kada ovako što čujem ili pročitam. Naprosto sam opčinjen tolikom količinom ljubavi i brige USA prema nama europljanima, količinom koja se ni u snu ni teoretski odbiti ne može.
Kako bih samo ja volio da se umanji žest te ljubavi USA prema meni, iz prostog razloga što na tu bezgrničnu ljubav ne mogu uzvratiti jednakom mijerom. Postiđen sam zbog toga!

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
Max
3 godine prije

Političko zastrašivanje na djelu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI