Venecuela bi se mogla prebaciti sa SWIFT-a na ruski platni sustav, kako bi zaobišla američke sankcije

plaćanje
2 komentara

Venecuela razmišlja o korištenju ruske alternative tradicionalnom međunarodnom platnom sustavu SWIFT-a, jer se zemlja priprema za nove američke sankcije koje bi mogle dodatno oslabiti njezin financijski sektor, navodi Bloomberg.

Venecuelanska središnja banka poslala je zahtjev o tom pitanju Središnjoj banci Rusije (CBR), jer je odobrenje regulatora potrebno ako Caracas želi koristiti platformu za plaćanje, navodi se u izvješću, navodeći izvore.

Međutim, ni jedna od uključenih strana, ni SWIFT, nisu komentirali ovo izvješće.

Rusija je razvila vlastiti mehanizam za prijenos novca, nazvana je Sustav za prijenos financijskih poruka (SPFS), u 2014. godini, zbog zabrinutosti da bi se politička neutralnost SWIFT-a mogla biti razbiti pod pritiskom SAD-a.

Ruski alternativni platni sustav već uključuje gotovo 400 korisnika, uključujući velike banke u zemlji. Prošlog mjeseca, Centralna banka Rusije (CBR) izjavila je da su strane banke pokazale interes za priključenje platformi i već je testiraju.

Caracas je već nekoliko puta bio pogođen američkim ograničenjima, uključujući sankcije protiv njihovog vitalnog naftnog sektora, koji čini većinu prihoda zemlje.

Washington je već zaprijetio da će zabraniti globalno priznatim kreditnim sustavima kao što su Visa i Mastercard, kao i drugim financijskim institucijama, da posluju s Venezuelom. Vjeruje se da bi SWIFT, koji je utemeljen u Belgiji, također mogao biti podvrgnut novim sankcijama.

Odvajanje od globalnog bankarstva moglo bi dodatno oštetiti venecuelansko gospodarstvo koje se već bori s katastrofalnim posljedicama gospodarske krize i američkim ograničenjima.

Venezueli se BDP smanjio za 47,7 posto u pet godina od 2013., dok je inflacija prošle godine dosegla više od 130.000 posto.

SAD su pooštrile sankcije Venezuele od siječnja, kada je Trumpova administracija počela pružati potporu lideru oporbe Juana Guaidu, koji se proglasio “privremenim predsjednikom” i pozvao na smjenu izabranog predsjednika Nicolasa Madura.

Kreditni sustavISPFSSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zen
4 godine prije

Mogla bi ovo mogla bi ono, zasto vec nije? Jel i ovo jos jedna igra za mase? Ako su 2 naroda neprijateljska onda tu ne bi trebalo biti nikakve suradnje. A ne mrzim se kao al cemo poslovat i zaradjivati milijarde, how yes no

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI