Vjerodostojnost Washingtona: „Predomislili smo se, naša vojska ostaje u Siriji“

Americka vojska
49 komentara

„Sjedinjene Države planiraju brzo i potpuno povlačenje svoje vojske iz Sirije“, vijest je koju je prije točno godinu dana prenijelo više američkih medija kao što su The Wall Street Journal, CNN i drugi.

Nakon toga je Donald Trump na Twitteru potvrdio ovu informaciju.

Potom se predomislio i rekao kako povlačenje neće biti stihijsko, već će se provesti organizirano i u razumnom vremenskom roku, najkasnije do travnja 2019.

Onda je Bijela kuća odlučila kako će ostaviti oko 500 vojnika, koji će se povući naknadno, a bit će raspoređeni u sjevernoj Siriji i na istoku, na samoj granici s Jordanom i Irakom u zoni Al-Tanf.

Poslije je broj američkih trupa povećan na 1000, jer moraju budno motriti kako nakon potpunog poraza „kalifata“ u Baghouzu, mjesta na samom sjeveroistoku arapske zemlje, ne bi došlo do uskrsnuća „Islamske države“. Kasnije je ISIL „čudom uskrsnuo“ i Pentagon i Bijela kuća su se složili kako američke trupe moraju čuvati naftna postrojenja i ležišta kako ne bi iznova pali u ruke „kalifata“.

I jučer, konačno, ministar obrane Sjedinjenih Država Mark Esper izjavljuje „kako američke vlasti ne namjeravaju povući vojni kontingent sa sirijskog teritorija“.

Prvi čovjek Pentagona naglašava „kako je povlačenje oružanih snaga Sjedinjenih Država moguće samo pod uvjetom da lokalne vlasti, uz pomoć sigurnosnih snaga i policije, mogu jamčiti sigurnost od prijetnje terorista“.

U isto vrijeme, Amerikanci tvrde kako žele jamčiti potpuno uništenje zloglasne „Islamske države“, za što su i došli u Siriju i gdje su u borbi protiv terorizma uložili velike napore.

“Ovo je meta na koju se fokusiramo”, rekao je prvi čovjek Pentagona i uvjeravao novinare u ozbiljnost namjere američke uprave.

Podsjetimo da je krajem listopada ove godine ruski ministar obrane Sergej Šojgu uputio Washingtonu oštar zahtjev za povlačenjem opreme i ljudstva američkog kontingenta s teritorija Sirije.

Nešto ranije, 28. rujna, službeni Damask je kategorički inzistirao na potpunom povlačenju sa svake stope sirijskog teritorija trupa Turske i Sjedinjenih Država.

Da bi apsurd bio veći, jedine borbe koje se protiv ćelija takozvane „Islamske države“ u Siriji vode su one koje vladine snage provode u širokim pustinjskim prostranstvima istočne Sirije, gdje se redovito provode ophodnje i čišćenja džepova ISIL-a, kao, na primjer, nedavno na granici jugoistočnog Homsa i pokrajine Suweida, gdje je sirijska vojska okružila i očistila područje na kojem je bila manja skupina terorista.

Napadi ISIL-a se pojačavaju na rubnim područjima koja „čuvaju“ američke snage

Sirijska vojska je odgovorila na veći napad kojeg su izveli teroristi „Islamske države“ na osi Wadi Al-Dabbiyat u blizina naftnog polja Al-Hayl na istoku pokrajine Homs.

Prema terenskom izvještaju iz istočnog Homsa, ISIL je napad pokrenuo iz zone Al-Tanf koju kontroliraju američke trupe i islamističke milicije koje podržavaju SAD.

U četvrtak se intenzivna bitka između sirijske vojske i terorista takozvanog „kalifata“ u Wadi Dabbiyatu vodila nekoliko sati, da bi rezultirala povlačenjem terorističkih snaga iz blizine naftnog polja Al-Hayl.

No, tijekom napada su teroristi dronovima s eksplozivom uspjeli pogoditi postrojenja rafinerije, koja su se zapalila, ali je požar brzo ugašen i nakon procjene štete se krenulo u brzu sanaciju rafinerijskih kapaciteta.

Terensko izvješće kaže da su snage „Islamske države“, prije nego što su se povukle iz tog područja, imale velike žrtve u svojim redovima. Preostali teroristi su pobjegli u planine u istočnom Homsu.

SOHR tvrdi da je u odbijanju napada poginulo 12 sirijskih vojnika. Što se tiče američkih trupa u Al-Tanfu, ne da nisu reagirali na napad kojeg je pokrenuo o ISIL, već se s punim pravom može tvrditi da su stajali iza njega i teroristima osigurali slobodan prolaz do područja kojeg kontroliraju vladine snage.

„Islamska država“ nedavno je pojačala napade i na sirijsku i iračku vojsku, čime su prisilili glavne stožere u Damasku i Bagdadu da prebace pojačanja u golema pustinjska područja koja se protežu između njihovih zemalja.

Dva scenarija za protjerivanje nezvanih gostiju

I tako je Washington konačno završio sa sagom o povlačenju iz Sirije, čime je još jednom pokazao „kredibilitet“ u međunarodnim odnosima.

Za kraj se možemo samo ispričati čitateljima što smo ih umarali s člancima i beskrajnim analizama onoga što bi se moglo dogoditi ili što bi bilo kad bi Bijela kuća ispunila svoje obećanje dano u prosincu 2018. godine, iako se odmah moglo pretpostaviti da su te izjave bile laž i da će SAD iz Sirije otići, a morat će, onda kada se sjeveroistok zemlje integrira u sastav Sirijske Arapske Republike i riješi problem Idliba. Tada će američke trupe ostati u svojim pustinjskim „bazama“, kako zovu svoje šatorske kampove okružene vrećama s pijeskom, bez kontakta sa zapovjednicima ISIL-a. To će biti trenutak kada će se morati povući, jer će izgubiti bilo kakvu mogućnost da utječu na političku situaciju u zemlji.

Drugo „rješenje“ za nepozvane goste je scenarij iz Libanona, kada je američka vojska u napadu bombaša samoubojice s kamionom punim eksploziva, koji je 23. listopada 1983. u 6:22 ujutro upao bazu marinaca u Bejrutu i zabivši se u vojarnu marinaca usmrtio 241 pripadnika američke vojske, od čega 220 marinaca i 21 člana drugog osoblja.

Ubrzo nakon toga je ranije prilično čvrst i ratoboran predsjednik Ronald Reagan donio zapovijed o hitnom i potpunom povlačenju američkog kontingenta iz Libanona.

Koliko god Amerikanci bili samouvjereni u svoju nadmoć i neranjivost, brzi dolazaka u Libanon 1982. i još brži bijeg u veljači 1984. su dokaz da ih je vrlo lako otjerati.

No, službeni Damask će se u dogovoru s Moskvom i Teheranom ,kako ne bi nepotrebno eskalirao situaciju, vjerojatno odlučiti za prvi scenarij i iscrpljivanje američkih trupa u pustinjskim enklavama u kojima nemaju što raditi.

Američka vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Drugi scenario je jedini realan., ovaj prvi je utopija i iscrpiti će i Siriju i Rusiju. Početi ubijati plaćeničko smeće u zasjedama i napadima na baze pomoću dronova, te sačekati par sedmica dok se kvota crnih vreća namiri. Psihopate će momentalno objaviti apsolutnu pobjedu u Siriji i pokupiti se otkuda su i došli. Taj ljudski šljam razumije samo silu i smrt, i to im treba dati.

mars
4 godine prije

Za sve podrobne informacije o vjerodostojnosti Vasingtona i preporuke iste, obratiti se na adresu:
KURDI ludo a GMAIL tacka COM

Emiliano Zapata
4 godine prije

Tko vjeruje njima, Nasa-i i sl. stvarno treba kod lijecnika…

Sparkling
4 godine prije

Nisam neki vojni strateg, ali nisu oni tu više radi Sirije nego radi nekog “false flag” scenarija koji bi se mogao upotrjebiti protiv Irana. Znaju dobro da je Sirija izgubljena partija. Iran je ciosima trn u oku i neče se pomiriti dok ne zaseru neki veliki ratni sukob i zapale cijeli B. Istok. Jedino što ih možda usporava u toj namjeri je nekontrolirano širenje rata na njima drage cio saveznike. Samo je pitanje kako to sve posložiti a da se Rusi pa čak i Turci ne umješaju u taj sukob. Dali još uvjek imaju snage da tako nešto sprovedu u dijelo… neznam? I dali su predvidljive sve posljedice jednog takvog požara na BI? Očito da se čekaju izbori za drugi mandat, a poslije bi mogli zakuhati nešto. Cionisti nikad neče odustati od ideje da Iran vrate u prošlo stolječe ako im se ukaže prilika. Iran je bastion otpora cionistima i… Čitaj više »

Isto Ime
4 godine prije

Trum potpisao uspostavu “SpaceForce”.Budget 40 miliona (od 738 milijardi dolar) .

shumadinac
4 godine prije

Niko ne može ili ne želi (još uvek) da se sukobi sa američkom vojskom, zato će ostati onoliko dugo koliko se to uklapa u njihove planove. Da je tako pokazuje upravo Tramp koji je donosio odluke bez konsultacije sa Pentagonom (ili još verovatnije da tada nije hteo da prihvati njihovo mišljenje).
Iscrpljivanje američke vojske? Da li neko zaista misli da će ih tako oterati? Tako će samo dobiti opravdanje da pošalju dodatne snage i tehniku, da ojačaju logistiku…
Isto važi i u slučaju samoubilačkog napada. “Vidite li da smo bili u pravu, bolje je da branimo demokratiju daleko od kuće nego da nam se ovo dešava u dvorištu…” – nije teško naći izgovor ali je odlično “opravdanje” za neselektivne i mnogostruko jače napade. Zar 9/11 nije dovoljan primer?

Tamo odakle se Ameri ipak povuku u kratkom roku eskalira nasilje. Ali ne zato što su oni održavali mir…

zgvaca
4 godine prije

Koliko ja vidim na kartama citava Granica sa Turskon je vec pod ruskon kontrolon. Kad se zavrsi u Idlibu ce velike snage biti slobodne. Dogovor sa Kurdima i plemenima u dolini Eufrata je rjesenje problema. Koliko vidim vec Rusi djele humanitarnu pomoc u Raqi. Sutra ce to radit SAA. Selo po selo ce se nagovarat se vratit pod vlast Damaska. Damaskus ce nakon izbora dati ugovor Rusiji o crpljenju nafte iz tih polja i onda se Ameri moraju povuc. Par Baza u Pustinji trebaju svaki dan hranu, pice, municiju…. 1000 vonika je premalo sve puteve kontrolirat. Kad stanu SAA vojnici na cestu onda Ameri nece proc bez rata. Onda ce i PVO vec biti u blizini. Malo po malo ce se i Sirijci rjesit zohara.

Siniša
4 godine prije

Off…izašao je članak, Rusi su učinili dostupnim neka dokumenta do početka WWII;veli Poljaci htjeli Hitleru podići spomenik, zanimljiv članak.

American_dreams
4 godine prije

Bravo za Jenkije ,nadam se da ce onaj klaun izgubiti izbore i da ce na celo amerike doci pravi kauboj, tako da konacno pomete sultanove janjicare i carove pijane kozake iz sirije.

Sparkling
4 godine prije

R.L.
Budite tako ljubazni pa objasnite zašto ste skinuli komentar, iako je bio na temu i bez ijedne riječi vrijeđanja?

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Znači okupacija se nastavlja jer kako nazvati tuđu i nepozvanu vojsku koja se nalazi na tvom teritoriju.

Max
4 godine prije

Nije strana strana ne može biti u tuđoj država bez dopuštenja.

TerraMarique
4 godine prije

Takozvani Drzavni terorizam, trenutno USA crpi Sirijsku naftu do iznosa od US$30 miliona, mesecno

Jomla
4 godine prije

USA i kredibilitet u istoj rečenici? Hmmmm… sumnjivo!

Milancz
4 godine prije

Kako stě sví redom naivní,vjerujete tím dezinformacija.Jer,Logicno je produzena ruka americké informacijske politike Kao vecina medija na Balkánu.Putem vašich komentářa vrše analizu svojih interesa..posloziti málo mozaik sto se píše na portálu Logicno své ce vám bití jasno..dok je naivníh ovaca kóje ce pozderati své té dezinformacije oni ce dalje pisati dezinformacije.Nije li vám málo cudno dá nikad nisu napisali nísta protiv americké drzavne Elite .zanimljivo zář ne?Nebudete naivně ovce něgo mislite málo svojím glavama.

Lucija
4 godine prije

Ima i dodatak: Danas predložili u UN Kuvajt i Ameri dostavu ‘humanitarne pomoći’ u Siriju 😏. Rusi rekli da može ali samo preko 2 prelaza s Turskom. E, to im nije odgovaralo…😊
Na kraju Rusija i Kina stavile veto na dostavu te – humanitarne pomoći. Pompi pobjesnio…😃

Ringo10
4 godine prije

Onaj ko je povjerovao da će ti gangster stvarno povući svoju vojsku taj je nepopravljiva budala…

Oni su stvorili i Al Kaidu i ISIL.

Pa vidi i zadnja budala da je ISIL stvoren kao Baba Roga koja služi kao opravdanje za okupaciju drugih zemalja. Sve te organizacije su pod kontrolom CIA i Mosada.
A to što se nepismene budale tome priključuju iz koristoljublja, prtimitivizma, praznovjerja ili jer vjeruju da vode neki džihad to je druga stvar.

Red Dog
4 godine prije

Jenkofili bi rekli da je ovo maskirovka, da vrag ne zna nikada sta da ocekuje.
Ja bih rekao da je ovo ponasanje muhe bez glave.

KUga
4 godine prije

Razlog ostanka USA pljackasa maskiranih u vojnike u Siriji je PLJACKA SIRIJE
U cijeloj svojoj povijesti od 239 godina USA (najzločinačakija, naj genocidnija i najratobornija država i nacija na svijetu koju su stvorili bijeli okupatori) samo 222 godine vodi ratove po svijetu, dok je cijelih 17 godina u miru nasilno smijenjuje režime, pljačka, ucijenjuje i podcijenjuje prijeti svim državama i nacijama koje se ne slažu sa politikom koju provode extremno bogati kriminalci, koje su svoje bogatstvo uglavnom nečasno stekli, a sve u obrani neke njihove vizije humanizma i demokracije što nema veze sa stvarnim humanizmom i demokracijom. USA neće biti ni demokratska ni humanistička, dok vlast ne preuzmu domorodci – indijanci po pravilima koja su vladala prije dolaska bijelih okupatora.

mozdaimajosnade
4 godine prije

Sirijci istjerajte okupatore već je krajnje vrjeme. Pa ta nisu vam došli pomoć i dat, već odnemoć i ukrast.. a niste ih ni zvani upoć.

Savovic Danilo
4 godine prije

Dobro jutro dragi logicari(jes’ da je 12 al’ Ja Sam ipak crnogorac)-malo sale,ajde da vidimo sto imamo Dana’s. Ovako,imao sam privilegiju da putujem I zivim u Tim krajevima.Granica istocne Sirije,sa Irakom I ovamo dolje sa Jordanom je jedna nepreglrdna pustara dgje ce te sresti na putevima chech-pointe a u pustinji pokojeg beduina sa kamilom ili nanjim stadom(koza ilibovaca).Medjutim tamo su najveca nalazista nafte koja su prije dolaska kalifata bila opremljena svom pratecom infrasrtukturom,sto za vadjenje,prevoz skladistenje itd.Amerima koji su tamo vjerujte mi sto nimalo im nije fino.uslovi su uzasni.dio je zajedno sa teroristima presao u Irak(mada su I te granice u tom podrucju komedija,znacete da ste u drugoj drzavi po zastavi koju svudje ponosno isticu na jarbolu) a dio ostao tu zato sto ne smiju otici dok ne osiguraju kurde barem malo da ih ovi(Turci I Sirijci) ne satru. Te price da su tu zbog ovoga I onoga znamo I… Čitaj više »

Mozart
4 godine prije

Likovi ti udju u kucu i kazu ti da ostaju tu jos neko vrijeme eto zbog tvoje sigurnosti. Silovanje logike i kulture.

Bosanac
4 godine prije

Komentatori….mogla bi se i od Vas jedna ceta dobra napravit u slucaju …. za ne daj boze 🙂
Ovi migranti….sve vojno sposobni (nigdje zena i djece)..sutra im daj po pusku..i mogu nas uzet za 2 dana 🙂

Alex
4 godine prije

Ameri će ostati u Siriji dok im se bude isplatilo,tj.dok budu mogli nesmetano pljačkat naftu.

puki
4 godine prije

Vjerodostojnost Washingtona: „Predomislili smo se, naša vojska ostaje u Siriji“

Ja stvar posmtaram ovako: Trump, koji ionako nema veliku vlast, odnosno ima samo ograničenu, je morao popustiti pod pritiscima, ratobornih, antiruskih cionističkih (većinom židovskih) “neokonsa”, inače če ga ukloniti na “impeachmentu”, tojest opozvati.
Ovako, kada su ga ucjenili i kada je popustio, ima osiguranje, da će proces opoziva propasti, jer Republikanci u senatu imaju većinu… Međutim, ako Trump ipak pokuša talasati, onda će oni začas narediti onih 60 i nešto republikanaca većine u Senatu, da se okrenu protiv Trumoa i glasaju za opoziv (impičment). Dakle; Trump pleše kako gazde sviraju,- impičment ne prolazi i Trump ostaje na vlasti
Ako pak Trump ne pleše kako gazde sviraju: impičment će uspjeti, i Trump dobiva opoziv i uklanjaju ga sa mjesta predsjednika.

Ivan
4 godine prije

Najvwci zlocinci amerikanci odlucili su da jos nisu sve opljackali nije njima do borbe sa isilom i al kaidom ipak su ih oni naoruzali i financiraju samo nezbam zasto se evropa okruzila zicom a tamo pljackaju zajedno sa amerikancima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI