Borbe ne jugu Sirije su gotove – Islamistička pobuna je ugušena i vraća se mir

Sirijska vojska - Qabun
31 komentar

Kako prenose provladini sirijski izvori, ali i izvori takozvane oporbe i The Washington Post, rat za oslobađanje juga  zemlje završio.

Nakon što su ruske zračne snage provele zrakoplovne udare po položajima islamističkih skupina u gradu Nawi, sirijske kopnene snage su napravile proboj zapadno od posljednje veće utvrde terorističkih skupina i gotovo okružila grad. Svaki daljnji otpor bi bio uzaludan i na kraju je postignut dogovor između militanata i sirijske vojske o predaji svih položaja terorista u Quneitri i jugozapadnoj Dara’i.

Na temelju sporazuma će sirijska vojska preuzeti kontrolu nad svim gradovima pod kontrolom militanata u Quneitri i osigurati prijevoz na sjever zemlje onima koji ne prihvate ponudu o amnestiji.

Osim toga, svi militanti će predati svoje teško oružje, a teroristi islamističkih kao što su Hayat Tahrir Al-Sham i Ahrar Al-Sham će biti prevezeni u sjevernu Siriju.

Konačno, sporazum će omogućiti povratak mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na njihove granične točke uz tampon zonu Golanske visoravni koju pod okupacijom drži izraelski režim.

Sporazum će se početi provoditi u narednim danima i nekoliko desetaka tisuća prognanih civila će se moći vratiti svojim domovima u Quneitri i Zapadnoj Dara’i. Trenutno je većina raseljenih civila sklonjena u blizini linije razdvajanja na Golanskoj visoravni.

The Washington Post javlja kako su sirijski militanti pristali na uvjete predaje i svoje posljednje džepove otpora u Quneitri će predati vladinim snagama, čime će Damasku ponovno uspostavio vlast nad granicom iz vremena prije izbijanja sukoba 2011. godine.

FOTO: Ilustracija, sirijska vojska

Sinoć je u Quneitru stigla kolona autobusa koja će prevesti islamističke militante, takozvane “aktiviste” i članove obitelji militanata  koji žele ići u područja u sjevernoj Siriji, prenosi američki list.

Nakon što se provede proces pomirenja i evakuacija dijela terorista u Idlib, sirijska vojska i saveznici će vjerojatno pokrenuti operaciju velikih razmjera protiv terorista skupine “Khalid ibn Walid” u zapadnoj Dara’i, koja se zaklela na vjernost takozvanoj “Islamskoj državi”.

Čak i The Washington Post priznaje kako ova skupina nije stranka u sporazumu između vlade i militanata.

Kako prenosi američki list, Izrael se suzdržao od zauzimanja strane u ratu u Siriji, a premijer Netanyahu je rekao kako se ne protivi povratku vladinih snaga u jugozapadnu Siriju, sve dok među njima nema iranskih vojnika i skupina Hezbollaha.

Izaslanstva sirijske vlade i militanata su se sastala nekoliko puta tijekom posljednja dva dana, kako bi pregovarali o uvjetima predaje, izjavio je takozvani “aktivist opozicije” Moaz Al-Assaad.

Moaz Al-Assaad je rekao kako će tisuće stanovnika, uključujući  militante, medijske aktiviste, medicinske radnike i civile, možda krenuti prema sjeveru Sirije, umjesto da ostanu u Quneitri. No, koliko će ih točno otići na sjever, to tek treba vidjeti, jer su u pokrajini Dara’a većinom ostali u svojim domovima i na svojim imanjima. Nekolicina koji su otišli u Idlib očekuju da će se u kratkom roku moći vratiti u svoje domove.

sirija 20.07.2018
FOTO – Područje južne Sirije u kojem je rat praktično završio. Ostaje enklava koju drži ISIL s oko 1500 terorista.

Evakuacija enklave Fou’a i Kafraya

Jučer ujutro je ispražnjena šiitska enklava u pokrajini Idlib, koja je “zračnim mostom” dobivala hranu, lijekove, oružje i municija i uspjela je opstati i preživjeti tri godine opsade terorista. Civili i branitelji n enklave su prebačeni u obližnju pokrajinu Aleppo.

Prema državnim medijima, iz Fou’e i Kafraye je evakuirano oko 7000 ljudi. Zauzvrat je vlada obećala pustiti 1500 zarobljenih terorista, potvrdio je Ahmed El-Shieko, službenik takozvane Sirijske civilne obrane, bolje poznate pod imenom “Bijele kacige”.

Do danas je puštena prva skupina od 200 terorista. Naravno, Ahmed El-Sheikho za The Washington Post tvrdi “kako su među njima i mnogi koji su posljednjih mjeseci uhićeni samo zbog manjih kaznenih djela i nemaju veze s političkim previranjima”.

Američki list piše kako u južnoj Siriji “pobunjenici” nisu mogli zaustaviti napredovanja vladinih snaga u pokrajinama Dara’a i Quneitra, koja su olakšana ruskom zračnom potporom protiv uporišta u gradovima i selima koja su držali militanti takozvane “Slobodne sirijske vojske”.

Teroristi i članovi njihovih obitelji su pokušali pobjeći u Izrael, ali ih je izraelski režim odbio.

“Zapravo, više vjerujemo Izraelu od sirijske vlade”, rekao je za američki list Areej Ghabash, navodno lokalni medicinski tehničar, koji je dodao kako će radije napustiti Quneitru, nego se predati sirijskim vlastima.

The Washington Post je zaključio “kako je predsjednik Assad, uz svesrdnu podršku Rusije i Irana, nakon sedam godina razarajućeg rata, koji je uzeo živote više stotina tisuća ljudi i raselio gotovo polovicu stanovništva zemlje, na kraju slomio pobunu”.

VIDEO – Dolazak civila i branitelja iz enklave Fou’a i Kafraya u Aleppo

Ahrar Al-ShamISILIslamska državaKhalid ibn Walid
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Akull
5 godine prije

Samo naprjed……..

Mićo
5 godine prije

Kako se ova crvena linija proširila?!

čitalac
5 godine prije

“Kako prenosi američki list, Izrael se suzdržao od zauzimanja strane u ratu u Siriji, a premijer Netanyahu je rekao kako se ne protivi povratku vladinih snaga u jugozapadnu Siriju, sve dok među njima nema iranskih vojnika i skupina Hezbollaha.”
Sa, baš su bili neutralni…
Sad će biti zadovoljni ako nema Iranaca blizu njihove granice!
Kakva redukcija ciljeva od strane Izraela…

Laki Topalović
5 godine prije

Di onaj s linijom Nawa -Trava-Hebron -Zebron

Laki Topalović
5 godine prije

Vodio sam ove ISIL- skakavce. ima ih 1500, ajmo reći da im je možda došlo 100-200 od ovih tvrdolinijaša gore, ali je to sve ravnica i mala brda i jedan grad Tasil od 15000 stanovnika. dakle ?????

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Vjerujem da su svi pomalo iznenađeni kako je na jugu prošlo sve lakše nego se očekivalo.Normalno,bilo je žrtava , borbe ali u odnosu na operacije u drugim dijelovima Sirije očekivao se veći otpor , vjerovatno to misle i u Moskvi,Damasku ,Teheranu..Sad bi volio čuti one trosjed / fotelja stratege koji su navijali da Putin raspali po Izraelskim avionima i instalacijama na zemlji poslije sporadičnih napada koji nisu imali nikakav učinak.Javite se novi Napoleoni,Žukovi, Romeli,Kutuzovi!!

wetzer maja
5 godine prije

rat je gotov, ali netko ce se ipak pobrinuti da tu nikad ne bude mira. na cijelom podrucju, ukljucujuci i irak. the greatest middle eastern – plan.

Zadranin
5 godine prije

Sad kad počnu kmečati anti-Assadovci.. ček čekaj, da si napravim kokice…………

Kokice gotove.

Počnite.

Pljuc.

Eto ga.

Zagor
5 godine prije

Od onih 1500 koji bi trebali biti pušteni iz Sirijskih zatvora, 600 ne želi prijeći u Idlib. hehehe.

NSU
5 godine prije

A zločinačka tv šuti li šuti!

Laki Topalović
5 godine prije

Počeli su zračni udari na ISIL i taj gradić Tasil od 15 000 stanovnika.Koliko će izdržat glavosjeci? Tjedan dana, tri dana , do nedjelje popodne, baš da vidimo. ….?

Stephen
5 godine prije

Bravo care Putine, zavrijedio Nobela, doduše on se uglavnom dodjeljuje agresivcima koji rade za vojne lobije !!

Hezbollah
5 godine prije

Nešto mi tu mutno, ne javlja se Burt i ostali glasnogovornici terorista…Nemaju internet ili šta…?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI