Cavusoglu: Nitko Turskoj neće diktirati s kim će surađivati ni što će i od koga kupovati

Cavusoglu
74 komentara

Turska ističe kako veze s Rusijom nisu “alternativa” odnosu s drugima i podsjeća da Ankara sama odlučuje s kim će surađivati.

“Naše odnose s Rusijom ne gledamo kao alternativu odnosima s drugima. Nitko, ni Zapad ni Rusija, ne bi trebali niti mogu tražiti od nas da izaberemo”, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu iz Washingtona,

U govoru održanom u srijedu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO pakta, Çavusoglu je jasno stavio do znanja kako Ankara “nije prisiljena birati između Rusije i drugih saveznika”.

Njegove izjave dolaze isti dan kada je američki potpredsjednik Mike Pence, naveo nas Twitteru “kako Turska mora izabrati hoće li ostati važan partner u najuspješnijem vojnom savezu u povijesti ili će riskirati suradnju donošenjem nepromišljenih odluka koje potkopavaju NATO jedinstvo”.

Pence se u objavi referirao na odluku Ankare da kupi ruske protuzračne S-400 iz Rusije.

Međutim, čelnik turske diplomacije je naglasio “nemogućnost” Sjevernoatlantskog saveza da pokrije zračni prostor njegove zemlje, zbog čega su Turskoj  “hitno potrebni ruski sustavi protuzračne obrane”.

“Zato smo i sklopili ugovor”, rekao je Cavusoglu.

Çavusoglu je također istaknuo kako zapadni vojni blok ne mora integrirati ruske sustave S-400 u svoju infrastrukturu i da to nije cilj Ankare.

“S-400 su za naše vlastite potrebe i to je obrambeni sustav”, inzistirao je Çavusoglu.

Turska bi mogla obustaviti cijeli proces nabave borbenih zrakoplova F-35 iz Sjedinjenih Država, poručio je turski ministar, što je novost, jer je uglavnom Washington prijetio Ankari da turskoj vojsci neće prodati ove zrakoplove, ako ne odustane od posla s Rusijom.

Prema sporazumu potpisanom krajem 2017. godine, Ankara se obvezala kupiti dva ruska sustava S-400 vrijedna oko 2,5 milijarde dolara. Prva isporuka je planirana za ožujak 2020. godine, ali je kasnije došlo do “izmjene plana” i ruski sustavi bi turskoj vojsci trebali biti isporučeni do listopada ove godine.

Sjedinjene Države, koje S-400 smatraju prijetnjom zbog najnaprednijih tehnoloških karakteristika, više puta su  prijetile Turskoj nametanjem sankcija i zaustavljanjem isporuke raketnog sustava Patriot ili zrakoplova F-35 u okviru takozvanog Zakona suzbijanja protivnika putem sankcija (CAATSA).

Dakle, Turske je još jednom odbila američki ultimatum i uputu da bira između NATO-a i kupnje sustava S-400.

Turska je stavila do znanja da je suverena zemlja i nitko joj ne može diktirati poslove i saveze. Sama će  određivati od koga, što i u kojim količinama kupuje u interesu svoje nacionalne sigurnosti. To je privatna stvar Turske, a ne bilo koga drugog.

Turska upozorava Sjedinjene Države da moraju odlučiti hoće li održati prijateljske odnose s Turskom ili će nastaviti podupirati teroriste koji djeluju protiv nje kao NATO saveznika, čime se misli na kurdske milicije u Siriji.

Turska vjeruje da će, ako sada popusti, Washington u budućnosti moći ucjenjivati Tursku iz bilo kojeg razloga koji mu se ne sviđa, a za Tursku je taj razvoj odnosa neprihvatljiv.

Ankara je u jednom trenutku zatražila od Sjedinjenih Država da joj u okviru NATO partnerstva proda svoj raketni sustav Patriot, ali su Sjedinjene Države odbile, što je prisililo Tursku da samostalno modernizira nacionalni sustav protuzračne obrane. Praktično je poručila američkim partnerima: “Vi ste krivi što kupujemo S-400.”

Osim toga, turski tisak već raspravlja o kupnji ruskog Su-35 ili kineskih zrakoplova, kao odmazdu za obustavu nabave zrakoplova F-35, a ponavljaju se tradicionalne prijetnje iz 2016. da bi Sjedinjene Države mogle trajno odletjeti iz zrakoplovne baze Incirlik.

No, te prijetnje nisu izražene na službenoj razini. Može se očekivati da će se intenzitet optužbi u američko-turskim odnosima povećati, sve dok sustavi ne budu na turskom teritoriju. Tada će SAD morati donijeti konačnu odluku o sankcioniranju Turske, što će biti vrlo rizičan potez po jedinstvo NATO pakta.

F-35Patriot MIM-104S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

I to bas iz vasingtina , ni manje ni vise… To bi kao trebalo dati tezinu ovoj izjavi jer se mehmet nije sakrio negdje po turskim ljetovalistima vec hrabro u sred srca imperije izjavljuje ovo…
Dobar glumac u jos boljem igrokazu..

Alen
5 godine prije

Sinisa , pazi ovo
2 sistema s400 , 2.5 milijardi !

Decko sa ulice
5 godine prije

S400 je najjace obrambeno oruzje ikada. Tocka.
SVI sistemi S300 i S400 su umrezeni, if needed, da rade kao jedan.
Postavljanje tog sistema u Tursku, znaci stvarno novo crtanje gp karte svijeta.
Zato, pitanje je dana kada ce Turska napustiti NATO.
To ce biti “sluzbeni” pocetak ocekivanog raspada ozloglasene alijanse.

Crni žutokljunac
5 godine prije

Imali su turci prilike gledat šta se događa kad si naoružan sa svim i svačim,ali ne sa protuzračnim oružjem.Tu im je primjer Isila.Koji je bio spreman za odstrel,kad obavi svoju misiju.Al misiju obavio nije i satraše ih oni koji nisu bili u planu za to.

milan
5 godine prije

Moje je mišljenje da je sve to kazelišna predstava! Kupiti ce se što se želi i koliko se želi s jedne i druge strane zainteresiranih trgovaca i kupaca ide samo o dobitak u odredjenoj trgoviskoj transakciji. Svakako kroz trgovine dolazimo do nekih strateških povoljnosti kako jednima tako i drugima. Istambul ima dva nebodera koji su vlasništvo koga!?, naravno Trampa 🙂 . S druge strane jučer se otvara mercedesova tvornica kod Moskve!!! Rusija koja je pod sankcijama! Sama Moskva je izabrala šta od sankcija prihvaca a što ne. Tako nece poljoprivredne proizvode sa “zapada”, inače je to strateška odluka per se, nešto malo kupuje od Srbije, kojoj onako usput, ne dozvoljava da preprodaje poljoprivrdno-prehrambene proizvode. Znači, kada se riješe, ako ce se riješavati /uskoro/ ujurdume koje su izazvane na nekoliko geografijskih točaka zemljine kugle, postati ce razvidno čije su pojedine interesne oblasti. Kada nekome od velikih igrača ponestane interesa, dobitka, izazove… Čitaj više »

Trubadur
5 godine prije

Pa realno gledano Turci ni nemaju nekog izbora…. Turci mole amere za neki ozbiljni PVO več decenijama i ništa…. Turci ne nadziru sopstveni vazdušni prostor, što se je najbolje vidjelo, kod neuspjelog državnog udara , kad je morao avion sa Erdoganom za neko vrijeme, da se spašava u Iranski vazdušni prostor….A o tome, kako sad Rusija sa Krima nadzire Bospor ili o tome, kako su skoro pa baš sve nacije na prostoru od Sinaja, preko Kaspijskog regiona ( Kaspijski pakt ), pa sve do Pakistana prelaze u “rusko-kineski” tabor, čemo valjda drugi put….Turska je stara država i potpuno jim je jasno, da se svijet drastično mijenja, pa s obzirom, da stoje na izuzetno strateški značajnom tlu, mogu još dugo, da igraju dupku igru…Ipak , nije to naša Balkanska fukara, koju svatko može, da okreče, kako god hoče…

Tupko Glupko
5 godine prije

Ameri će biti zadovoljni tek kada sve bitnije države svijeta sankcioniraju temeljem svog “Zakona suzbijanja protivnika putem sankcija (CAATSA)”, uključujući i svoje trenutne članice.
Protivnici iz tog Zakona su svi kojima barem nožni prst proviri iz američke guzice.
Ovako prijetiti Turskoj sa 80 milijuna stanovnika koja je druga po jačini u NATO-u i na za NATO izuzetno bitnoj geostrateškoj lokaciji mogu samo oni koji žele da se NATO što prije počne rastakati.
Dobra je ova Trumpova politika američkog izolacionizma.

Ivo
5 godine prije

Turci nemaju izbora – ukoliko žele učinkovit sustav PVO, moraju kupovati ruske sisteme. Gomila željeza koje im ameri pokušavaju uvaliti je limun, odnosno zadnje smeće. Patrioti su za vrijeme zaljevskog rata skinuli jedan ili nijedan irački SCUD, po vlastitom priznanju njihove kongresne komisije. Prošle godine smo imali priliku gledati koliko dobro funkcionira njihova modernizirana verzija PAC2, koju su utrapili s.barabiji. Houthi su iz Yemena ispalili 7 balističkih raketa, zaostalih iz sovjetskih vremena, za odgovor lansirano je 7 patriota. Nijedan nije pogodio zadani cilj, mada je jedan patriot uspio zaokrenuti za180 usred leta, zabiti se u predgrađe Rijada i ubiti nekog jadnika. Toliko o patriotima. Efikasni su kao i apollo program, samo u hollywoodu. Što se tiče panike amera i prijetnji o otkazivanju isporuke F-35, to je logično. Ukoliko kupe S-400, turci će odmah ustanoviti da F-35 cigle nisu nevidljive, i puknuti će blamaža tipa Boeing 737 MAX, koja će dodatno… Čitaj više »

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Turci prijete da ce okoncati kupnju F-35… to mu dodje kao ono, “ne mozete mi dati otkaz, dajem ja vama otkaz!”

Pitam se kako (i da li) ce Putin nagovoriti Erdu da izadje iz Idliba, uf, Novoturcije. A narocito Izrael iz Golana, uf, Novoziona. Ono, ogledalo, ogledalce moje…

Mozda da naprave referendum, po svim medjunarodnim kriterijima. 🙂

Иосиф Сталин
5 godine prije

pkk dobija su33

samo tako
5 godine prije

Usranci “prijete” obustavom prodaje F-35. Svi saveznici žele tu istu “prijetnju”, samo ne znaju još kako je zaraditi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI