Huawei razvija 5G mrežu u Rusiji – Italija krši evropska pravila o javnom dugu – Zašto naša djeca misle da smo ovisnici o telefonima – Deutsche Bank zaplijenila 20 tona zlata od Venecuele

Vijesti u podne

Huawei razvija 5G mrežu u Rusiji

Huawei potpisao ugovor s ruskom telekomunikacionom kompanijom MTS o razvoju 5G tehnologije u Rusiji.

Sporazum je potpisan tokom trodnevne posjete kineskog predsjednika XI Jingpinga Rusiji. Ovaj sporazum dolazi nakon što su neke zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, blokirale kinesku firmu zbog zabrinutosti koju ona predstavlja za nacionalnu sigurnost tih država.

Sporazumom je dogovoreno pilot pokretanje 5G mreže u toku 2019. i 2020. godine. Sporazum će vjerovatno pružiti određeno olakšanje Huaweiu koji je poslednjih mjeseci bio pod intenzivnim mašunarodnim nadzorom.

Italija krši evropska pravila o javnom dugu

Italija reskira sankcije zbog kršenja evropskih pravila o dugu.Evropska komisija je utvrdila da je javni dug Italije iznosio više od 130% BDP-a 2018. godine, što je daleko iznad granice od 60% koju zahtjevaju pravila EU.

Evropska komisija upozorava da će se situacija vjerovatno pogoršati u 2019. i 2020. godini. Talijanski populistički lideri ostali su gluvi na upozorenja.
Komesar EU za evro i socijalni dialog, Valdis Dombrovskis, izjavio je da je italijanska ekonomija pokazala “štetu koju su prouzrokovali nedavni politički izbori”.

Luigi Di Maio je izjavio da bi političari otišli u Evropu i o tom pitanju razgovarali odgovorno ali dodao je da je “teško kada vidite da svaki dan pronalaze još jedan razlog da kažu loše stvari o Italiji i njenoj vlari.”

Ovo je najnovije upozorenje Evropske komisije a Italija je u decembru izbjegla iste sankcije tako što je smanjila budžetski deficit planiran za ovu godinu.

Zašto naša djeca misle da smo ovisnici o telefonima?

Odavno više nije tajna da današnje generacije rastu s mobilnim i pametnim telefonima. Telefoni su svuda oko nas, a ponajviše u rukama mladih. Znanstvene studije govore da svaki školarac bar 4 puta u satu provjerava poruke na svom pametnom telefonu. Radi se o prosijeku, a ne o ekstremnoj ovisnosti koja uzima sve veći mah u modernom društvu. Djeca doista postaju ovisnici o mobilnim telefonima.

Da apsurd bude veći, najnovije izvješće iz Amerike, objavljeno od strane Common Sense Media, objašnjava da se današnji mladi pribojavaju za svoje roditelje, koji po njima, provode previše vremena na pametnim telefonima. Mladi tvrde da je strah opravdan i da svoje roditelje često upozoravaju na ovu “veliku” opasnost koja im prijeti.

U čemu je onda problem? Izgleda da naša djeca ne vide ono što čine, ali zato “odlično” vide što drugi čini – njihovi roditelji. Sve po principu “ne radi ono što ti govorim, iako to sam radim”. Nove generacije mladih su konačno u svojim roditeljima našli glavne krivce međugeneracijskih sukoba.

Deutsche Bank zaplijenila 20 tona zlata od Venecuele

Zbog navodnog nepoštivanja uvjeta financijskog sporazuma između Caracasa i Deutsche Bank, financijska institucija preuzela je kontrolu nad 20 tona venecuelanskog zlata deponiranog kao kolateral za kredit, javlja Bloomberg.

U 2016. Caracas je pozajmio 750 milijuna dolara od Deutsche Bank, pri čemu je zlato korišteno kao kolateral za kredit, javlja Bloomberg. 20 tona žutog metala pohranjeno je u blagajni njemačke financijske institucije. Sporazum bi trebao isteći 2021. godine, ali Venecuela nije platila kamate, što je rezultiralo zapljenom zlata, objašnjava anonimni izvor citiran od agencije.

Deutsche Bank za sada odbija komentirati aferu.

Ugrožena američkim sankcijama, Venezuela se posljednjih godina suočava s ozbiljnom gospodarskom krizom. Napeta ekonomska situacija, praćena recesijom, hiperinflacijom i sve većim deficitom osnovnih životnih potreba, znatno se pogoršala i s vana organiziranim političkim nemirima.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
4 godine prije

Deutsche bank pred bankrotom ?!?

Klump
4 godine prije

Jaz nimam potomca ,čeprav vem da je najstarejši oče rekel da nemore se..at 3 na noč ,ker mu prvi sin uleti v posteljo pri 92 je imel z 57 prvega uspelo— mu je še enega 2 leati kasneje .Moj brat dvojček ima 14 letnega sina in je na mobiju non stop ko vstane ob pol 12 seže mobiju se hecam z bratom .da mu prestvima vtičnico na konec hiše ,da bo mal potelvadil,

Alen
4 godine prije

Talijani samo trosite , zaduzujte se , kad moze usa , sto ne bi mogla i italija..
Ako zafali mario će da nastampa eura koliko hoćes..

Moreno
4 godine prije

Cjena dionica DB nikad niža . . . izloženost u derivativima ka skoro tri BDP-a cile EU . . . “too big to fail” se pretvorilo u “too big to bail out” . . . ostaje “bail in” opcija, a to znači kako u nekome trenutku imovina koju ima bilo koji entitet u DB postaje nedostupna u svijemu punome iznosu, a koliki će bit dostupni iznos imovine niko sad nemože znat.

Siniša
4 godine prije

Zbilja nevjerovatno!!!!!!!
“Nakon višednevnih sukoba zbog toga da li će i ko biti poslanik u Evropskom parlamentu, opozicionu stranku Živi zid napustio je danas Ivan Pernar.

On je tu odluku saopštio novinarima pošto nije prihvaćen njegov ultimatum da Vladimira Palfi, supruga predsednika Živog zida, Ivana Vilibora Sinčića, podnese ostavku na članstvo u Glavnom odboru tog političkog objekta.

Ultimatum je istekao u 10 sati, Palfijeva nije podnela ostavku, pa je Pernar definitivno odlučio i novinarima saopštio da on i ranije suspendovani Branimir Bunjac napuštaju stranku.

„Ovo je diktatura. Vladimira Palfi sprovodi diktaturu. Ona je lagala i Sinčića. On je danas stao uz nju i time je zapečatio ne samo sudbinu Živog zida već i svoju sudbinu“, kazao je Pernar, prenose hrvatski mediji.””

Moreno
4 godine prije

Italija krši EU pravila, ali ta EU je prekršila i talijanska imovinska prava samim tim šta je upravo Talijanac, ex Goldman Sachs i šef ECB-a Mario Draghi zabranija Italiji korištenje (posjedovanje) polovice talijanskih rezervi zlata koja se nalaze izvan Italije odnosni talijanske centralne banke koje je upravo ti Mario Draghi svojevremeno bija guverner.
Triba znat kako je Italija u prvih nekoliko zemalja u svitu po posjedovanju zlata kojega u rezervama ima priko 2000 tona. Ključno pitanje je čije je to zlato, talijanskoga naroda ili globalne elite.
“Everything is About Money” i zlatno pravilo “Whoever Has the Gold Makes the Rules”

Gavrilo
4 godine prije

A vijest da škripi u Živom zidu i da je Pernar napustio isti?

dofvšfnoyfijyndsfvdfsviysfdvisvs
4 godine prije

Dojčekošerbank će biti lešmanija cvaj u novoj ujdurmi koju spremaju zelenaši.

Max
4 godine prije

Plljačka Venezuele se nastavlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI