Četvrtak 21. 03. 2019.

Vijesti u podne

Rusija: U borbenu dužnost je postavljen super-radar 5Н79 / 90Н6 Darijal

U Rusiji je postavljen na borbenu dužnost radar 5Н79 / 90Н6 Darijal koji služi za osmatranje i rano upozorenje a može pratiti i hipersonične leteće objekte. Jedini problem koji će se riješiti na budućim postajama je otkrivanje ciljeva niskog leta. Ovaj radar je u stanju otkriti i nadzirati hipersonične objekte, izjavio je voditelj u stanice Viktor Ivancov. 5Н79 / 90Н6 Darijal je jedna od najmoćnijih radarskih postaja na svijetu i prema Ivancovu  može vidjeti male mete na vrlo velikim udaljenostima, sve do geostacionarnih satelita u orbiti.


Francuska ne želi Gruziju i Ukrajinu u NATO pakt

Ulazak zemalja poput Ukrajine i Gruzije u NATO ne samo da bi bio katastrofalan, nego bi bio znak smanjenja moći Sjedinjenih Država, izjavila francuska ministrica obrane Florence Parly u govoru u Atlantskom vijeću u Washingtonu. Ministrica je spomenula Kijev i Tbilisi komentirajući mogućnost odluke Washingtona oslabi svoj utjecaj u NATO paktu i Europi. Florence Parly je ulazak u NATO “druge Ukrajine” nazvala katastrofalnim. “Ako se Gruzija ili potom Ukrajina pridruže NATO-u, to neće biti samo katastrofalno, nego će ostatku svijeta dati signal o naglom smanjenju moći Sjedinjenih Država”, rekla je francuska ministrica obrane.


SAD i Rusija su se oko Venezuele “složili da se nisu složili”

Američki specijalni izaslanik za Venezuelu, Elliot Abrams, nakon razgovora u Rimu sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejom Rjabkovim, nazvao je sastanak pozitivnim. “Nismo došli do zajedničkog mišljenja, ali su pregovori bili pozitivni u smislu da su, kako mislim, obje strane bolje razumjele stavove drugih”, kazao je američki izaslanik. Osim toga, Abrams smatra da je “sasvim moguće” održati novi krug pregovora o Venezueli s ruskom stranom, ali nije naveo njihov mogući datum. Rjabkov je rekao da je u razgovorima s Abramsom ruska strana naglasila nedopustivost vanjske intervencije u situaciju u Venezueli.


Trump u Siriji ostavlja 400 vojnika i kaže da je ISIL poražen njegovom zaslugom

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Washington namjerava smanjiti broj vojnika u Siriji na 400 ljudi. “U Siriji ostavljamo 200 ljudi. I još 200 ljudi na drugim mjestima u Siriji, ali bliže Izraelu, na određeno vrijeme”, rekao je Trump. Nije precizirao koliko će trajati američka vojna nazočnost u Siriji. Trump je proglasio i da je poraz terorističke organizacije “Islamske države” njegova zasluga. Pokazao je novinarima dvije karte. Na prvoj, rekao je, su obilježena područja Sirije gdje je ISIL bio sve dok trenutni američki predsjednik nije došao na vlast. Na drugoj karti su područja oslobođena od ISIL-a. Predsjednik je rekao da “ISIL sada kontrolira samo malu točku” koja će biti eliminirana do večeri.


Rusija i Kina završili prvi željeznički most na rijeci Amur

Ruska brigada je završila  radove na spajanju prvog rusko-kineskog mosta preko rijeke Amur od Nižnje Lenjinskog sela u Židovskoj autonomnoj regiji do okruga Tongjiang na sjeveroistoku Kine, prenosi TASS, pozivajući se na izjavu uprave provincije Heilongjiang. “Ujutro 20. ožujka je izgrađena posljednja čelična šina. Rusija je svoj posao dovršila. To znači da je prvi željeznički most između dviju zemalja uspješno povezan”, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici uprave pogranične kineske provincije. “Kretanje prijevoza na mostu počinje u srpnju.” Most koji povezuje Nižnje Lenjinsko selo i Tongjiang je prvi željeznički objekt takve vrste između Ruske Federacije i Kine. Njegova duljina iznosi 2209 metara, od čega je 309 metara na ruskoj strani. Sporazum o njegovoj izgradnji potpisan je 2013. godine, a trošak je izgradnje je dosegao 9 milijardi rubalja.


Rusija, Iran, Bjelorusija, Kina i Turska šalju potrebne lijekove Venezueli

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro je izjavio kako će Rusija sljedećeg tjedna početi s redovnim isporukama lijekova u Bolivarsku Republiku, a volumen isporuka će biti nekoliko tona. “Ruske vlasti su priopćile kako će sljedećeg tjedna nekoliko tona raznih lijekova i farmaceutskih tvari biti dostavljeno Venezueli”, prenose RIA Novosti. Maduro je dodao kako je Rusija obećala redovito pomagati Venezueli i istaknuo kako zemlja trenutno osigurava 70% potrebnih lijekovima. Osim Rusije, među zemljama za koje se očekuje da će pomoći Venezueli s lijekovima je Maduro naveo Iran, Bjelorusiju, Kinu i Tursku.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
5 godine prije

ISIL se uplasio Trampa strasnog i kapitulirao.Sad ce i Rusi Koji su Samo smetali U SAR pobjeci.

Zagor
5 godine prije

SU35 presreo F22 iznad Sirije. Koliko sam skužio, jedan od radara na SU35 može pratiti toplinski trag avionskog motora i/ili avionsko trenje kroz zrak. Radar se zove OLS-35. Uglavnom taj radar je otkrio F22, te je potonji mogao biti praćen tijekom leta.

Slavonac
5 godine prije

Staje demokrati,ni rjeci o presudi velikom antifasisti.Sad mije jasno ko vas placa i koga zastupate.Samo istina moze pomirit ove narode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI