State Department – Forum o “palestinskom pitanju” – Iran – SAD

Vijesti u podne

State Department uveo sankcije ruskim proizvođačima sustava S-400 i Pancir-S

Američki State Department je izrekao sankcije proizvođačima ruskih protuzračnih obrambenih sustava Pancir-S i sustava S-400 Trijumf. Uvođenje sankcija, prema službenom dokumentu, posljedica je kršenja američkog zakonodavstva o neširenju oružja za masovno uništenje, a prodano je Iranu, Sjevernoj Koreji i Siriji.

Nije jasno zbog kojih je karakteristika američki Savezni ured za neproliferaciju oružja za masovno uništenje u obrambenim protuzračnim sustavima prepoznao prijetnju u njihovoj nadležnosti. Točno je da se Pancir-S dokazao u Siriji, gdje je odbio brojne udare i terorista, ali i Izraela i zapadne koalicije.

Zapravo, cijeli dokument je za vojne stručnjake obična smijurija, jer sankcioniranje Centra za obuku ruske vojske Gatina, Vojnog dizajnerskog zavoda Tula i Moskovskog zavoda za izgradnju projektila, te kineskih, iranskih, sirijskih i sjevernokorejskih vojnih izvođača očito znači da State Department, čak i pod ovakvim izgovorima, žele suzbiti konkurenciju američkom vojno-industrijskom kompleksu.

Zakon o sankcijama je objavljen u Federalnom registru 22. svibnja 2019. pod rednim brojem Billing Code 4710-25-P.


Američki forum o “palestinskom pitanju” u Bahreinu će se održati bez Palestinaca

Palestinska oslobodilačka organizacija se oglušila na američki i bojkotirat će proizraelski forum u Bahreinu kojeg sponzorira Washington.

Glavni tajnik PLO Saeb Erekat istaknuo je u jučer kako nitko od organizatora ili sudionika ekonomskog foruma Bahreina ne može u ime Palestinaca raspravljati o takozvanom “sporazumu stoljeća”, navodnog mirovnog plana kojeg za okupiranju Palestinu predlažu SAD.

Washington je u nedjelju najavio sazivanje foruma “Mir prema prosperitetu” koji će se održati 25. i 26. lipnja u Manami, glavnom gradu Bahreina, uz sudjelovanje službenih tijela, a kako bi se “ojačala podrška mogućim ekonomskim ulaganjima” za potporu “sporazumu stoljeća”.

“Palestinska oslobodilačka organizacija nije konzultirana o ovom događaju, stoga će bojkotirati taj forum”, rekao je i viši pregovarač Palestinske nacionalne uprave (PNA). Palestinske vlasti tvrde da organizatori konferencije u Bahreinu žele prisiliti Palestince da prihvate okupaciju njihove zemlje u zamjenu za novac, a Saeb Erekat je naglasio da PNA nikada neće prihvatiti takav plan.

Trumpov plan ugrubo predlaže davanje neke vrste državnost Pojasu Gaze, a ostatci Zapadne obale, koji nisu okupirani od strane Izraela, ušli bi u konfederaciju s Jordanom. Palestinci odbijaju takvo rješenje i ne žele pregovarati o planu koji kao rješenje ne sadržava priznanje palestinske države u granicama iz 1967. godine.


Iran američke brodove u Perzijskom zaljevu drži pod punom kontrolom

Raspoređivanje i pokreti američkih vojnih brodova u Perzijskom zaljevu je pod potpunom je kontrolom iranske vojske i Iranske revolucionarne garde, rekao je Ali Fadavi, zamjenik zapovjednika iranskih elitnih postrojbi IRGC.

Prošlog tjedna su raketni razarači američke mornarice ušli u Perzijski zaljev. Tamo je također otišla i udarna skupina mornarice Sjedinjenih Država.

U ponedjeljak je čelnik Bijele kuće, Donald Trump, predvidio “službeni kraj” Irana. Međutim, Pentagon je jučer izjavio je kako se SAD neće boriti s Iranom.

Podsjetimo da je, uz svu borbenu moć Pentagona, američka flota u Perzijskom zaljevu takoreći “na nišanu” iranskih protubrodskih projektila, a iranska vojska je svoje modernizirane protuzračne sustave S-300 premjestila bliže obalama Perzijskog zaljeva.


U Sjedinjenim Državama ne vjeruju u mogućnost nametanja sankcija “Sjevernom toku 2”

Ian Bremmer, američki vanjskopolitički analitičar i osnivač međunarodne istraživačke i konzultantske tvrtke Eurasia Group, smatra da je malo vjerojatno da će američke vlasti uvesti jednostrane sankcije protiv sudionika projekta Sjeverni tok 2.

“Čini mi se da je malo vjerojatno da će Sjedinjene Države zaista nametnuti sankcije sudionicima ovog projekta”, rekao je Bremmer, komentirajući izjavu američkog ministra energetike Ricka Perrya o neizbježnoj pripremi novog američkog zakona kojim se predviđa uvođenje strogih restriktivnih mjera protiv sudionika u izgradnji rusko-njemačkog plinovoda.

“Ja sam skeptičan”, rekao je američki politički analitičar. Skrenuo je pozornost na činjenicu da se EU bori protiv akcija američke administracije koje mogu spriječiti opskrbu europskog tržišta energetskim resursima.

Ian Bremmer je priznao da regulatorne mjere EU mogu dovesti do mogućeg kašnjenja u izgradnji plinovoda.

Podsjetimo, američki tajnik za energetiku Rick Perry najavio je u utorak namjeru Washingtona o uvođenju sankcija za Sjeverni tok 2. Kremlj je odgovorio kako su sigurni da je projekt biti dovršen. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je također  naglasilo kako je projekt Sjeverni tok 2 komercijalne prirode i zadovoljava interese Europe.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Har Megiddo
4 godine prije

Jadni Rusi, sad više neće moći izvoziti S-400 u SAD.

Bozon
4 godine prije

Nisam znao da Iran ipak ima S-300 i to modernizirani. Malo mi je laknulo. Treba im dati i nekoliko desetina ICBMova da se uspostavi ravnoteza.

nekoime
4 godine prije

Zbog sankcija na rusku protuzračnu opremu, avioni F 35 će padati isključivo sami od sebe.

nekoime
4 godine prije

Slijedeći je korak USA uvođenje sankcija virusima gripe A i B, tako da oni više neće pogađati američko stanovništvo.

Miki maus
4 godine prije

Naoko glup zakon, ali bas i ne. To je usmjereno protiv buducih kupaca, prije svega iz zapadne hemisfere. Svima je jasno sta je US i sta se sprema, a protuzracni sustavi ruske proizvodnje im trebaju za odbranu od US avijacije u nadolazecim sukobima. Turska je svjesna sta se sprema, zato nece ni odustati od S-400. Sad, sta ce US uraditi Turskoj, to je drugo pitanje.

Tom
4 godine prije

Mislim da bi slobodne zemlje euroazije trebaju podrzati iran u svim pogledima te polomiti zube cionistima

Snicla
4 godine prije

Oružje za masovno uništavanje Tomahawka dronova a i pokojeg aviona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI