Četvrtak 25. 04. 2019. – Rodrigo Duterte – General Haftar – Kim Jong-un – Saudijska Arabija

Vijesti u podne

Filipinski predsjednik zaprijetio Kanadi ratom

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte obećao je objaviti “rat” Kanadi zbog skandala oko smeća u luci Manila. Kao što je objavljeno u medijima, privatni uvoznici ilegalno krijumčare tone smeća iz Kanade u Manilu, pogoršavajući ionako teško stanje okoliša u filipinskoj prijestolnici. S druge strane, kanadske vlasti odbijaju poduzeti bilo kakve mjere, tvrdeći kako privatne trgovce da ne mogu prisiliti da učine bilo što. “Upozoravam Kanadu da sljedeći tjedan ukloni svoje smeće. Inače ćemo im proglasiti rat. Na ovaj ili onaj način, prisilit ćemo ih da to učine”, rekao je Duterte. Lokalni mediji javljaju da su u Manilu 2013. i 2014. iz Kanade došla 103 kontejnera koji sadrže 2450 tona smeća. Sadržaj kontejnera je prema dokumentima označen kao moguć za recikliranje, ali se prilikom provjere pokazalo da to nije istina. “Ne razumijem zašto od nas prave njihovo smetlište. Njihovo je smeće i trebalo bi ga vratiti”, naglasio je filipinski predsjednik. Duterte je također rekao kako će narediti odnošenje smeća do zidova kanadskog veleposlanstva u zemlji i da je otpustio carinike koji su dopustili uvoz nezakonitog otpada u zemlju.


General Haftar naredio kopneni napad na Tripoli

Nakon kraće stanke i odbijanja protunapada islamističkih milicija iz Tripolija, Libijska narodna armija generala Haftara je ponovno pokrenula ofenzivu na glavni grad Libije. Borbe se odvijaju na jugu Tripolija, a lokalna agencija EFE javlja kako se najveće borbe vode u ključnom sektoru obrane islamista u Ain Zari, u predgrađu udaljenom samo 20 kilometara od središta glavnog grada države. Haftar je u ovoj fazi u borbe ubacio teško topništvo, kojim želi razoriti jake utvrde u području Ain Zare. Podsjetimo da je Kalifa Haftar početkom travnja pokrenuo napad na Tripoli. General je kazao kako namjerava uspostaviti kontrolu nad glavnim gradom, a nakon njega nad cijelom Libijom. Ranije je Bijela kuća objavila informaciju da je američki predsjednik Donald Trump razgovarao telefonom s Haftarom i izrazio odobrenje njegovoj “borbi protiv terorizma”. Istodobno je Pentagon dodao kako se nada uspostavi “demokratskog režima” u Libiji.


Kim Jong-un stigao u Rusiju

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je jučer doputovao je u Rusiju. U zemlju je ušao  na graničnoj postaji Hasan u Hasanskom okrugu Primorskog teritorija.  Oklopni vlak s Kim Jong-unom je potom stigao u Vladivostok gdje će danas održati razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema izvješćima japanskih medija, na predstojećem summitu u Vladivostoku Rusija može ponuditi Sjevernoj Koreji da se vrati raspravi o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, ali u obliku multilateralnih pregovora u kojima bi sudjelovali Kina, Sjedinjene Države, Južna Koreja, Japan, Sjeverna Koreja i Rusija.


U Saudijskoj Arabiji pogubljeno 37 osoba

Priopćenje su u utorak objavili svi državni saudijski mediji, među kojima i kanal Al-Ikhbariya. Ministarstvo unutarnjih poslova Saudijske Arabije je potvrdilo da je pogubljeno 37 osoba, svi saudijski državljani, zbog zločina povezanih s terorizmom. U priopćenju se navodi da su pogubljeni, koji su iz različitih dijelova Saudijske Arabije, “usvojili ekstremističke ideologije i formirali terorističke ćelije s ciljem širenja kaosa i izazivanja sektaških sukoba”. Dan ranije je teroristička organizacija ISIL priopćila kako stoji iza nedjeljnog napada na zgradu saudijskih sigurnosnih snaga u gradu Zulfi u kojem su poginula četiri naoružana napadača, a ranjena su tri sigurnosna službenika. Ova praksa nije nova. Saudijska Arabija kod kuće često provodi masovna pogubljenja nižerangiranih pripadnika terorističkih organizacija, iako podupire i financira njihove vojne kampanje u inozemstvu.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Jel su kanadske i američke televizije prenosile uživo dio folklora svoje vjerne saveznice, da se njihovi građani upoznaju s multikulturalnim vrijednostima koje će obogatiti svjetsku kulturnu baštinu? Da li su Obama, Trump, Trudeau, Soroš, Merkel, May bili osobno prisutni u saudijskim folklornim manifestacijama, okušali se u istima čak?

Laki Topalović
5 godine prije

Što se tiče Kanade, velikih prijatelja okoliša, ali svog, ovo je praksa u cijelom Zapadu.. Oni se hvale kako su čisti i osviješteni, dok u cijeli svijet izvoze smeće i toksični otpad.

Lucija
5 godine prije

Zatrpat kanadsku ambasadu tim smećem. Podržavam ideju.
Ako ništa drugo, naći će drugu destinaciju…ma na koje ideje dolaze? Kanada je velika…velike djelove zemlje su uništili onim frakingom – imaju ohoho mjesta i za odlagališta, …

Brainstorm
5 godine prije

ne moze on tu nista nego nek zaplijeni brodove dok ne plate kaznu i to je to.

Brainstorm
5 godine prije

kim ima rock star kompleks.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI