Četvrtak 28. 03. 2019.

Vijesti u podne

U sukobu s teroristima u Siriji poginula tri ruska vojnika

Rusko ministarstvo obrane je potvrdilo smrt trojice vojnika u Siriji. Poginuli su u sukobu s teroristima kada su krajem veljače upali u zasjedu pri povratku u grad Deir Ez-Zor gdje su se vraćali automobilom nakon što su obavili zadaću organiziranja dostave humanitarne pomoći jednom od naselja u istoimenoj istočnoj sirijskoj pokrajini.Vojni automobil je napala skupina od tridesetak terorista, koji su naknadno uništeni u zajedničkoj operaciji ruskih zrakoplovnih snaga i snaga za specijalne operacije ruske vojske. Tijela poginulih su pronađena i vraćena su u domovinu.


Krim računa štetu od “boravka u Ukrajini” i  tražit će naknadu

Krim je počeo izračunavati štetu koja mu je nanesena tijekom boravka u Ukrajini, izjavio je novinarima šef republičkog parlamenta Vladimir Konstantinov. Prema njegovim riječima, stvara se radna skupina koju će činiti prvi potpredsjednik krimskog parlamenta  i ministri industrije, koji će morati odrediti ukupan iznos naknade koju će službeno potraživati od Kijeva. Naime, iako je imao status autonomne republike, Krim u vrijeme Ukrajine nije bio subvencionirana regija, dok je redovito plaćao poreze u središnji državni proračun. Sredstva su ubirana i odlazila za Kijev, koji nije dao ništa zauzvrat poluotoku. “Najsolventnija poduzeća su registrirana u Ukrajini, a Krim je pokraden. Da je bilo još deset godina takve vlade, ništa od infrastrukture uopće ne bi ostalo”, rekao je potpredsjednik parlamenta Krima za  RIA Novosti. Prvi put je predsjednik donjeg doma, Vjačeslav Volodin, 15. ožujka izrazio prijedlog za osnivanje radne skupine. Prema njegovim riječima, potrebno je saznati koliko je gospodarstvo poluotoka izgubilo zbog destruktivne politike Kijeva, koja su prava stanovništva povrijeđena i pokušat će se naplatiti šteta putem europskih institucija. Ukrajina, pak, procjenjuje štetu od gubitka poluotoka na oko 1000 milijardi grivna ili 45 milijardi dolara. Kijev je svoju tužbu već podnio europskim sudovima.


SAD ne dopuštaju civilima odlazak iz pakla Rukbana

Predstavnici Pentagona odbili su sudjelovati na koordinacijskom sastanku kako bi se razradio plan za raspuštanje zloglasnog izbjegličkog kampa Rukban u istočnoj Siriji, na tromeđi Iraka, Jordana i Sirijske Arapske Republike. Kao što je navedeno u hitnoj zajedničkoj izjavi sjedišta međuagencijskog tijela Ruske Federacije i Sirije, Sjedinjene Države namjerno potkopavaju sve napore za spašavanje izbjeglica iz logora u kojem civili trpe glad i epidemije. Osim toga, predstavnik Sjedinjenih Američkih Država, general Paul LaCamera, naglasio je da ruske i sirijske snage neće biti puštene u “dekonfliktnu zonu” 55 kilometara oko američke vojne baze At-Tanf, ilegalno i jednostrano od američke vojske utemeljene na sirijskom tlu. Unatoč odbijanju, Rusija i Sirija pozvale su američku stranu na sudjelovanje na novom sastanku kako bi se riješio problem najmanje 40 000 civila koji se u kampu Rukban nalaze bez osnovnih uvjeta za život.


UN: Gubici EU od ruskih protusankcija na hranu su veći od štete Rusije

Gubici Europske unije od ruskog embarga na hranu su se pokazali većim od štete koju je Rusija pretrpjela od sankcija EU, izjavio je Idriss Jaziari u intervjuu za UN, govoreći o negativnom utjecaju jednostranih prisilnih mjera koje uzrokuju više štete europskim poduzećima nego ruskim. “Siguran sam da postoji više razumnih načina da se prevladaju postojeće razlike kroz raspravu i pregovore”, istaknuo je glasnogovornik Ujedinjenih naroda. Prema njegovim riječima, Rusija je uspjela ublažiti učinak sankcija razvojem domaće proizvodnje.


Sirija poručila Trumpu da Izraelu poklanja svoje savezne države, a ne Golan

Stalni predstavnik Sirije pri Ujedinjenim narodima, dr. Bashar Al-Jaafari, predložio je američkim vlastima da Izraelu poklone svoje dvije savezne države, ako već na neki način žele podržati tu zemlju. SAD imaju jako puno svoje zemlje i zauzimaju prilično veliki deo naše planete, poklonite je Izraelu, ako ga već želite podržati. Evo na primjer, mogli biste mu dati Južnu Karolinu, to je dobar komad zemlje“, rekao je Bashar Al-Jaafari. Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je potpisao deklaraciju o priznavanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni. Inače, Golan je do 1967. bio dio Sirije, ali su u Šestodnevnom ratu izraelske trupe okupirale ovaj teritorij, a 1981. godine je Golan anektiran od strane Knesseta. Suverenitet nad  Golanom se smatra glavnim razlogom subjektom izraelsko-sirijskog sukoba, iako je prije početka rata u Siriji bilo pokušaja da se ovo pitanje riješi. Sve vodeće zemlje sveta i dalje ne priznaju Golan za dio Izraela, dok je stav Rusije da je promjena statusa tog teritorija uz zaobilaženje rezolucije Vijeća sigurnosti flagrantno kršenje odluka Ujedinjenih naroda.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Golan Siriji, Sahalin Japanu. Logicna stvar.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

kakve su ovo vijesti ? a gdje je mošina hrabra akcija napada na alepo i to preko ruskih baza ?

tuf
5 godine prije

Izgleda da se mic po mic cijepa njemačko-francusko “zajedništvo”: https://www.dw.com/hr/izvoz-oru%C5%BEja-francuska-pravi-pritisak-na-njema%C4%8Dku/a-48075172

Lucija
5 godine prije

Jao, ‘Južna Karolina’ jest ‘dobar komad zemlje’. Sigurno će amere nešto bocnuti pri srcu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI